StoryEditor
ZagoraPUŠKU ČVRSTO DRŽI

Ivana Šabić: Prva sam lovkinja u Imotskoj krajini! Prva moja lovina bio je divlji golub, a on je hitra ptica i nezgodna za odstrjel. ‘Čekaju‘ me dvije očeve puške

Piše Braco Ćosić
6. lipnja 2021. - 12:23
Prava sam lovkinja!BRACO ĆOSIĆ

Čini se da narodna uzrečica "teško kući koja Ivana/ ili Ivanu/ nema" ili "blago kući koja Ivana/ Ivanu/ ima" itekako ima smisla. U ovoj našoj priči iz Zmijavaca kod Imotskog govorimo o jednoj Ivani koja zorno svojim radom, društvenim aktivnostima, druželjubivošću, prijaznošću, nevjerojatnom vedrinom duha plijeni pozornost. Bez zazora stoga tvrdimo: blago Zmijavčanima što Ivanu imaju!

'Što će ženi lov!?'

Zove se Ivana Šabić, ima 27 godina, veli nam da je pedagoginja, filozofkinja i buduća psihoterapeutkinja. Osim toga, ona je prva lovkinja u Imotskoj krajini, članica je Lovačke udruge "Kamenjarka" (Kamenmost-Zmijavci), članica je Planinarskog društva "Imotski", pasionirana ljubiteljica prirode, organizatorica akcija uređenja arheoloških nalazišta u svojoj općini, osvjedočena ekologinja i voli putovati...

image
BRACO ĆOSIĆ

Bila je na hodočašću, prohodala Put svetog Jakova (Camino de Santiago) do Španjolske, dug 820 kilometara, i planira još jedno takvo hodočašće kroz Italiju od La Verne do Asiza i Rima. I još nešto... Ove se godine okušala i u politici kandidaturom za načelnicu svoje općine. Od šest kandidata, osvojila je treće mjesto, nije ušla u drugi krug, ali je izborila mjesto u Općinskom vijeću. I što još o Ivani? Da, ono najzanimljivije. Nakon mnogo godina izbivanja iz rodnoga mjesta zbog školovanja i putovanja, vratila se u svoje Zmijavce. Zastalno – definitivno, kaže.

image
Ivana uz stećke na Brižinama
BRACO ĆOSIĆ

– Pa kada ste već počeli o lovu i prvoj lovkinji, mogu kazati da je to obiteljska tradicija. Moj djed Marijan Šabić Kelić bio je lovac i sudjelovao je u osnivanju naše udruge "Kamenjarka". Ljubav prema lovu prenio je na moga oca, a otac, kako to i slijedi, htio je prenijeti tu ljubav na moga brata. No, nisu se uspjeli naći na istim valnim dužinama, pa sam ja uskočila. I nije imao izbora, iako se u početku nije slagao. Smatrao je kako su Zmijavci malo selo, da mladoj djevojci nije mjesto među starijim lovcima, konačno – "što će ženi lovačka puška, odlazak u lov!?" No, ja sam vam uporna, možda malo i tvrdoglava. Rekla sam mu: "Ako me neće učlaniti u 'Kamenjarku', ići ću u neku drugu lovačku udrugu u Imotskoj krajini. I morao je popustiti, pogotovo kada sam položila lovački ispit. Bilo je to 2018. godine. I tako sam postala prvi ženski lovac u Imotskoj krajini.

image
Svi se lovci iz njezine udruge slažu - ima oko sokolovo
BRACO ĆOSIĆ

Prva lovina

– Mogu vam kazati da u udruzi imam povlašten položaj. Primili su me lovci, pa i oni dugogodišnji, iskusni kao da sam s njima godinama. Kada su zajedničke marende tijekom lova, oni me poslužuju jelom, pićem, hrabre me... Uostalom, prva moja lovina bio je divlji golub, a on je hitra ptica i nezgodna za odstrjel. Kada sam to pregrmjela, e sada sam u udruzi pravi lovac, kažu. Nakon onih mladenačkih izlazaka subotom malo do kasnijih sati, zbog lova se nedjeljom moram rano ustati, već oko pet i pripremiti se, jer ne smije se kasniti na zborno mjesto. I nikada zakasnila nisam. Otac ima dvije puške i kada on ode u lovačku mirovinu, naslijedit ću njegovo oružje. I konačno, kao lovkinja, mogu pomoći u oplemenjivanju lovišta, uređivanju pojilišta i hranilišta za divlje životinje. To me silno raduje.

image
Ćaćino i didovo dite
BRACO ĆOSIĆ

A iza lova, svakako sam ponosna na svoju ekološku svijest. Organizirala sam čak pet akcija u Zmijavcima i time se ponosim iz dva razloga. Prvi je što sam uspjela okupiti širok broj mladih, ali i starijih sumještana koji nikada nisu bili u sličnim akcijama, a drugi što smo na svjetlo dana vratili iz drače i šiblja vrlo vrijedne arheološke ostatke kojima je moja općina bogata. Tu su u prvom redu predivni stećci na našim Brižinama, pa poznato nalazište Dikovača. Tijekom tih akcija podučavali smo i mlade sumještane o vrijednostima tih lokaliteta i sada vidim da i gosti našega mjesta dolaze to gledati. To me silno raduje i motivira za daljnje akcije. A bit će ih uskoro još.

Ulazak u politiku

– Onda s mojim planinarima obilazim Biokovu, okolne bosanskohercegovačke planine, izmjenjujemo iskustva s ostalim društvima, družimo se... Planinarenje je, uz lov, moj drugi hobi. A političarka, ulazak u lokalne izbore? Ha-ha, i ja sam se tome začudila kada sam se odlučila kandidirati. Ali nisam ušla u te vode da nešto postanem, da sam u nekoj stranci, nego sam vidjela kako moji Zmijavci imaju silan turistički potencijal. Imaju mnogi moji susjedi kuće s bazenima, dovode goste, a gosti, osim odmora i kupanja, imaju svu silinu predivne prirode i arheoloških nalazišta nadohvat ruke. A nitko se o tome ne misli. I onda mi je palo na pamet da, ako uspijem kao načelnica općine, lakše ću to moći realizirati. Bivša vlast tu nije ništa napravila. Ali nema veze što nisam načelnica, ja sam u Vijeću i moj će se glas itekako čuti. Politika, hoćete-nećete, bavit će se vama ako se vi nećete baviti njome. I mogu ustvrditi, što se mladi prije počnu baviti politikom, prije će biti odgovorniji i počet će se i odgovornije ponašati prema prirodi, ekologiji, ljudima...

image
Nema tog novca koji mi u nekom velikom gradu može donijeti duševni mir kao što ga imam ovdje, u mojim Zmijavcima
BRACO ĆOSIĆ

Ma kakav Zagreb...

A gdje, osim lova i planinarenja, Ivana provodi slobodno vrijeme, gdje se vidi sutra?

– Volim čitati, pišem poeziju, razne tematike od ljubavne do filozofske. Kako sam blizu i završetka studija za psihoterapeuta, sebe sutra vidim isključivo u Zmijavcima. Rad s djecom, rad s bračnim parovima, sa sportašima, jednostavno, želim u budućnosti pomagati ljudima. Otac mi je čak namjeravao i kupiti mali stan u Zagrebu, no ja sam mu rekla: "Tata, daj ti meni onu našu staru kuću, ja ću nju preurediti jer ja želim ostati u Zmijavcima."

– Nema tog novca koji mi u nekom velikom gradu može donijeti duševni mir kao što ga imam ovdje, u mojim Zmijavcima – puna je životne radosti Ivana Šabić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2021 12:25