StoryEditorOCM
ZagoraOD ŽUPE DO ŽUPE

Imoćani podbacili u najvažnijem: u pojedinim mjestima lani se nije čuo dječji plač, ali jedno selo posebno zabrinjava

Piše Dalmacija SD
9. siječnja 2024. - 13:55

Na početku svake godine župnici iznose statističke podatke o stanovništvu u svojim župama, odnosno broj krštenih, umrlih i vjenčanih u protekloj kalendarskoj godini, a pojedini i broj prvopričesnika, odnosno krizmanika.

Iz godine u godinu manje je rođenih, odnosno krštenih, više sprovoda te manje vjenčanja. Tako je bilo i 2023.

Od 22 župe imotskog dekanata samo su župe Imotski i Poljica u demografskom plusu – imale su više rođenih nego umrlih stanovnika. U gradskoj župi Imotski prošle je godine kršteno 68 djece, vjenčanja je bilo 45 te sprovoda 36. U župi Poljica krštenja je bilo 25, sprovoda 24 te je vjenčano 11 parova, prenosi Radio Imotski.

U župi Vinjani bilo je 31 krštenje novorođenih, 36 umrlih i 18 vjenčanja. U župi Aržano bilo je pet krštenja, 20 umrlih i tri vjenčana para. U Lovreću je bilo devet krštenja, 28 sprovoda i četiri vjenčana para. U župi Biorine jedno krštenje, 10 umrlih, a vjenčanja nije bilo.

U župi Runovići kršteno je 20 djece, sprovoda je bilo 45 i još 12 vjenčanja. U susjednim im Zmijavcima krštenja je bilo 22, sprovoda 27 i 11 vjenčanih parova. U župi Medov Dolac bila su tri krštenja, 20 umrlih, a vjenčan samo jedan par.

U župi Zagvozd bilo je 15 krštenja, 37 umrlih i devet vjenčanih parova. U župi Proložac bila su 33 krštenja, sprovoda 51 i 14 vjenčanih parova. U župi Podbablje bilo je 31 krštenje, umrlih 61 te vjenčano 15 parova.

U župi Studenci kršteno je petero djece, sprovoda je bilo 23 te vjenčano pet parova. U župi Slivno bila su dva krštenja, 19 sprovoda te dva vjenčana para. U župi Cista Velika bilo je sedam krštenja, 15 umrlih i pet vjenčanja.

U župi Dobranje bilo je 15 umrlih, vjenčana su dva para, dok krštenja nije bilo, a riječ je o župi koja je kroz bližu i dalju povijest dala niz crkvenih velikodostojnika, svećenika i časnih sestara. Župa Grabovac također pripada imotskom dekanatu. Tu su bila dva krštenja, umrlih 20, a nije bilo vjenčanja.

Poznavajući stanje tijekom posljednjih četrdesetak godina, može se reći da se još "drže" mjesta oko Imotskog polja, odnosno ona bliža gradu. Isto tako, roditelji koji stanuju izvan mjesta iz kojih vuku korijene dovode djecu na krštenje na (pra)djedovini, a slično je i kod posljednjih ispraćaja.

Cijela tadašnja Općina Imotski najviše je stanovnika, njih 47.354, službeno imala 1971. godine. Pola stoljeća kasnije na istom području živjelo je 25.530 građana, ili gotovo upola manje, ističe Radio Imotski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:21