StoryEditorOCM
ZagoraKRONOLOGIJA KRAHA

Imoćani ovu zgradu gledaju kao spas, ali ni nakon pet godina nije otvorila vrata građanima koji su je masno platili

Piše Josipa Rimac Vlajčić
18. svibnja 2023. - 07:24
Nova zgrada Postaje granične policije počela se graditi 2018., trebala je biti otvorena još početkom 2022., a građani se i dalje gužvaju pred tijesnim šalterima usred gradaJosipa Rimac Vlajčić

S novom policijskom postajom Imotski nikako da dođe na zelenu granu.

Iako je zgrada koja se nalazi na ulazu u sam grad, u predjelu Gaj, u potpunosti dovršena, više od godinu dana čeka se otvaranje i preseljenje djelatnika u nove prostore, a time i pružanje usluga građanima.

Nakon godina rada u neadekvatnim uvjetima u kojima su boravili i djelatnici upravnih poslova i policajci, prije pet godina počela je izgradnja velike zgrade, vrijedne gotovo 5 milijuna eura, koja je trebala biti otvorena u prvom dijelu 2022. godine, ali je događaj bio odgođen za ljetne mjesece.

Godinu dana kasnije, Imoćani još uvijek čekaju red u stisnutim i trošnim prostorijama postojeće postaje, a kada su gužve i - na ulici. I upravo kada se činilo da se višegodišnjoj agoniji nazire kraj, jer siva velika novogradnja na prvi pogled izgleda dovršeno i "ušminkano", ponovno su se pojavili problemi i Ministarstvo unutarnjih poslova nikako se može "dokopati" uporabne dozvole.

Hrvatske ceste žurno su počele izgradnju trećeg traka ispred već drovšenog policijskog objekta, što predstavlja "privremeno rješenje" kako bi se ishodila potrebna odobrenja za početak rada. Ono trajnije rješenje, izgradnja kružnog toka, pričekat će bolje dane koji bi, prema riječima Tihomira Nenadića, načelnika Policijske postaje Imotski, optimistično gledajući, mogli doći početkom 2024. godine.

O konkretnom datumu otvaranja postaje, još uvijek stižu samo općenite informacije. Iz MUP-ova Ureda za odnose s javnošću kažu kako je "izvođač kasnio s izvođenjem" te da su "svi radovi okončani tek u travnju ove godine", nakon čega je investitor odmah podnio zahtjev za tehnički pregled građevine.

image
Josipa Rimac Vlajčić

Nakon tehničkog pregleda utvrdit će se postoje li još neki nedostaci koji se moraju otkloniti ili su ispunjeni svi uvjeti za izdavanje uporabne dozvole. Nakon dobivanja, moguće je preseljenje i korištenje zgrade Postaje granične policije Imotski.

- Krajem ovog ili početkom idućeg tjedna očekujemo tehnički pregled zgrade i ako bude sve u redu, dobivanje uporabne dozvole. Što se tiče preseljenja, ne ovisi o nama već o Ministarstvu, ali mislim kako će to biti odmah, čim prije jer je prelazak u novu zgradu neophodan – tvrdi načelnik Nenadić.

Time bi se završila trakavica o izgradnji i konačnom preseljenju djelatnika i svih onih koji su godinama (ne)strpljivo čekali svoj red ispred šaltera u nemogućim uvjetima. I do sada su se svi uključeni u ovu priču nadali kako će baš idućeg mjeseca ili tjedna kucnuti čas kada će se policijski poslovi prebaciti u Gaj, ali po sistemu "uvijek nešto fali", dočekali bi samo odgodu i novo obećanje.

Sljedeći dani, nakon tehničkog pregleda, trebali bi donijeti još jednu odgodu ili konačnu potvrdu da je sa zgradom nove policijske postaje ipak sve u redu.

Granica, koja "čuva" schengenski prostor i vrata Europe, udaljena samo nekoliko kilometara od novog zdanja, za razliku od dosadašnjih prostora imotske postaje, izgleda upravo onako kako treba – uređeno i uhodano. Načelnik Nenadić kaže kako upravo tako i jest – velikih promjena od ulaska u Schengen nije bilo, smatra kako su više prilagodbe imali kolege na granicama sa zemljama koje su već u EU-u.

Hoće li uskoro i poslovi u novoj policijskoj zgradi u Imotskom teći glatko i kada će se prerezati vrpca iščekivanja boljih šaltera i klimatiziranih prostorija, trebali bismo saznati nekoliko dana nakon tehničkog pregleda.

A do tada, Imoćanima se ostaje samo nadati da im nije hitno minjat‘ osobnu; jer, ‘ko će opet u staru policiju. U novoj bi nekako, lakše pričekali red.

image
Josipa Rimac Vlajčić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:15