stdClass Object ( [id] => 1163518 [title] => Dok se Imotska krajina iseljava, u jednom zaseoku novi se život rađa: u petnaestak kuća više je od 50 djece, a kršni Ujevići ne misle stati; ‘Dođite nam opet za godinu dana, garantiram vam...‘ [alias] => dok-se-imotska-krajina-iseljava-u-jednom-zaseoku-novi-se-zivot-rada-u-petnaestak-kuca-vise-je-od-50-djece-a-krsni-ujevici-na-tom-broju-ne-misle-stati-imamo-zdrave-zene-i-volju-za-povecanjem-obitelji-dodite-nam-opet-za-godinu-dana [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

I kad nema Našeg Duha među nama jednog sveca, treba i bez bijela ruha biti djeca, biti djeca.

Napisao je ove stihove veliki Tin Ujević u posljednjoj kitici svoje pjesme "Biti djeca", a mi ih prepisasmo ne zbog poruke koje Tin inače šalje svojim pjesmama, već zbog onoga na kraju - "biti djeca, biti djeca". E, da je sada Tin tamo u svojim iskonima u svojim korijenima, u svojim Gornjim Ujevićima u Krivodolu kod Imotskog, pisao bi on vjerojatno posve drukčije pjesme. Ne tugaljive već vedre, dječački bezazlene, pune vedrine, osmijeha i cike djece. Recimo, jedna od njegovih pjesama možda bi bila ovakva:

Anđela, Katarina, Anamarija, Marina, Lana, Mija, lipa dica puna smija, a tek Mara, Petar, Zoran, Mateo i smišna Lucija.

Onda i Marin, Toma, Toni, Luka, Lara, Leona, Ema, Petra, Mislava i Marica, sve su to naša predivna Ujevića dica.

Hrvatska, ne boj se!

E, sada ako bi htio Tin i još jedan stih, sigurno bi ga ovako sročio:

Gabrijela, dvije Lucije, Niko, Petar, Lea, Dana, Matej, Filip, Petra i predivna Mihaela, sve su to biseri moga malog sela.

Oprostite, Tine, što Vam se miješamo u posao, ali natjerao nas je na to upravo posjet Vašim Gornjim Ujevićima i ono što smo tamo vidjeli i doživjeli.

Jer da smo nabrojali još dvadesetak imena dice, sela tvoga dike, ne bi u Hrvatskoj bilo ovako loše demografske slike.

Eto, nemojte se,Tine, ljutiti na ovako nezgrapno složene stihove, znamo da nisu ni spomena tvojih, ali ono što imaju u sebi svakako je zaseobnost, raritet, nesvakidašnje. Ovi stihovi nose radost i bude nadu da nije sve to tako crno što se naše demografske slike tiče. Jer poruka u ovoj priči svela nam se na jedan dojmljiv stih jednog mladog Ujevića i njegove supruge koji imaju četvero djece, a kažu da su tek počeli stvarati svoju obitelj. A stih glasi: Dok je Ujevića i njihove klice, ne boj se, Hrvatska, bit će i dice.

Najveće blago

E, sada prijeđimo na stvar. Znači u zaseoku Gornji Ujevići, tu gdje su korijeni Tina Ujevića u petnaestak kuća, nešto je više od pedesetero djece. Kuće nema a da nema tko četvero, tko troje, tko dvoje malih slatkih bića. I nije to sve. Prilikom našega posjeta toj demografski bogatoj enklavi inače raseljene Imotske krajine, očevi djece, svi odreda kršni Ujevići, najavljuju i daljnji porast broja svoje loze.

- Ma nećemo mi stati na ovome. Dica su naše najveće blago, imamo zdrave žene i volju za povećanjem obitelji. Dođite opet za godinu dana i garantiram u ime svojih suseljana da će ova brojka biti itekako podignuta - veli nam Marko Ujević, jedan od petorice Ujevića koji imaju po četvero djece. Ono što nam je dalo još čvršću potvrdu njegove izjave jest klimanje glavom supruge mu Nele, koja je u rukama nosila najmlađu stanovnicu Gornjih Ujevića, preslatku malu Maru. Ima svega šest mjeseci.

---

image
Marko i supruga Nela sa šestomjesečnom kćerkom Marom. Imaju još tri curice, Marine starije sestrice. 'A to je tek početak', najavljuje Marko
Braco Ćosić
---

I tako, okupiše se mali Ujevići njih, istina, dvadeset i jedno za snimanje, jer dvanaestero ostalih bili su u školi ili u kući zbog prehlade. I da bude jasno, ostalih devetnaestero su bili izvan Gornjih Ujevića, što u Splitu, što u Zagrebu, ali tamo su privremeno. Kuće i iskon su im u malom pitoresknom zaseoku u Krivodolu.

'Bit će rađe...'

Kada smo započeli priču o tom "baby boomu" u Gornjim Ujevićima, nazočni roditelji predložili su Marka, djelatnika firme "Imotska Čistoća" i Anu Ujević, njegovu susjedu, inače tajnicu u javnog bilježnika, za korespondenciju s novinarom.

- Mi smo ti se lipo dogovorili da dajemo izjave baš kao na zakazanoj presici i da slika našega zaseoka bude isto toliko lipa i slatka kao što su i naši anđeli, naša dica - vele nam Marko i Ana.

Marko i supruga mu Nela imaju četiri djevojčice, a Ana i suprug Tomo imaju četvoricu sinova.

- Znači osim nas dvoje, naš Mladen i Nina, zatim Nikola i Zorica, te Mislav i njegova Brankica imaju po četvero djece. Mi držimo pet prvih mjesta na toj ljestvici i sada ćemo brzo vidjeti tko će se odlijepiti i skočiti na prvo mjesto - široka osmijeha veli nam Ana.

---

image
Marko i supruga Nela imaju četiri curice. A to je tek početak - najavljuje Marko
Braco Ćosić
---

- E sada da nabrajamo tko ima troje, tko dvoje, nije bitno, bitno je da nema kuće u zaseoku bez dice. Eto, u mojoj kući nas tri brata imamo devetero dice. Osam djevojčica i jednog dječaka. U svoje i ime moje braće Tome i Mirka tvrdim da je ovo privremeno stanje. Neka Bog da da još malo zahladi ili nestane struje i onda će biti rađe - smije se Marko, pozivajući svoje susjede da potvrde njegove navode.

Bajkovito djetinjstvo

- Ma, znadete - nastavlja Ana Ujević - ne trebam puno govoriti kolika su djeca radost i koja je to budućnost, počevši od obitelji, našeg zaseoka, Krivodola, Imotske krajine, konačno i naše Hrvatske. Sva ova djeca, još kada se nađu u punom sastavu, a to je vikendom ili, još bolje, kada dođu ovi iz Splita, Zagreba, Njemačke, to je onda prava predstava naše demografske moći. Imaju lijepo igralište, nema po zaseoku prometa, uživaju punim plućima. I još nešto vrlo bitno - nemaju se gdje izgubiti. Mislim da su naša djeca jedina u Imotskoj krajini koja se još igraju po okolnim šumarcima, veru se po drveću, prebiru tražeći kamenčiće po čistoj i nezagađenoj zemlji, djeca koja se bude na čistom zraku, koja znaju sve okolne životinje koje žive u šumarcima i ne boje ih se dirnuti. Jednostavno, ovdje oni žive s prirodom. Čuvaju jedno drugo, stariji paze mlađe, nema veze tko je iz koje kuće, svi imaju isto prezime Ujević. Uostalom, ako ljeti neko od nas s dijelom djece ode na more, tu je naš Željko, legenda našega zaseoka kojega sva djeca vole kao svoga roditelja. On vam ih čuva bolje od majke i očeva - govori nam Ana.

---

image
Željka Ujevića sva djeca iz zaseoka vole... Čuva ih i pazi na svaki njihov korak, slušaju ga, kaže, više nego ćaću i mater, babu ili dida
Braco Ćosić
---

Svaki misec rođendani

A Željko Ujević udovac je bez djece, ali...

- Pišite slobodno da su njih pedeset i dvoje sva moja dica. I da će, ako Bog da zdravlja, ovaj broj biti nadmašen, u to sam sto posto siguran. A dica me sva znaju, od Eme, Petra, dviju Lucija, Zorana, Marine, Lane, Mislava, Filipa, Dane, ma ko će ih sve nabrojiti. Ovi mlađi, koji nisu u školi, vazda su na čistom zraku uz moj pogled. Ne smi im ništa faliti. A vole me, slušaju više nego ćaću i mater, babu ili dida. Željko je zakon. Pa ko onda ne bi volio ovu lipotu! Zaseok živi s njima punim plućima, oni su moja radost i radujem se svakom njihovom rođendanu. A nema miseca kada ne slavimo zajednički nečiji rođendan. I opet se svi zajedno nađemo. Pišite da veće i složnije obitelji nema ne samo u Imotskoj krajini, već i u Hrvatskoj - s radošću nam govori Željko.

I kada smo počeli fotografirati te bisere Gornjih Ujevića, odlučili su stati uz kip svoga Tina Ujevića koji dominira najljepšim dijelom zaseoka, kod kapelice njihova zaštitnika svetoga Mihovila. E, kada Tin nije imao djece, evo mu ih sada napretek. Na mjestu gdje će uskoro biti uređena i prva kamena stara kuća nazivom Kuća Imotske riči, čiju je obnovu inicirala Kulturna udruga Ujević, mali Ujevići u smijehu dignuše u zrak ruke.

---

image
Ima li veće sreće? Nema!
Braco Ćosić
---

Ne brine ih ni COVID

- Neka svatko sada digne prste na obje ruke i time kaže barba novinaru koliko će vas biti više kada drugi put dođe pisati reportažu o našem zaseoku - uzviknuo je dosjetljivi Marko, držeći u naručju najmlađu Ujevićku, svoju malu Maru. A djeca digoše ruke, simbolično pokazavši svojim prstićima želje za pojačanjem ove preslatke dječje momčadi Gornjih Ujevića.

Znakovita je bila i završna Željkova rečenica: Prijatelju, ne iznenadi se ako ti za godinu, dvije ne bude i udvostručena ova sadašnja cifra, jer ovdje ni korona koja je stegla cili svit, pa i Imotsku krajinu, ne može spriječiti porast broja mojih Ujevića.

E, pa svaka čast Ujevići!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DEMOGRAFSKO ČUDO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DEMOGRAFSKO ČUDO 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-25 13:48:11 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Braco Ćosić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-30 08:13:53 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-01-30 07:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 44 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20683142.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20682946.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20682948.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20682950.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20682952.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20683140.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20683144.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20683146.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ovo je tek dio Ujevi\u0107a dice","Nela i susjeda Ana imaju ukupno osmero djece","Ima li ve\u0107e sre\u0107e? Nema!","Mali Ujevi\u0107i i igrali\u0161te imaju","\u017deljka Ujevi\u0107a sva djeca iz zaseoka vole... \u010cuva ih i pazi na svaki njihov korak, slu\u0161aju ga, ka\u017ee, vi\u0161e nego \u0107a\u0107u i mater, babu ili dida","Marko Ujevi\u0107 s trenutno najmla\u0111im djetetom u zaseoku, \u0161estomjese\u010dnom k\u0107erkom Marom, Tinov spomenik i iznad njih mali Ujevi\u0107i","Marko i supruga Nela imaju \u010detiri curice. A to je tek po\u010detak - najavljuje Marko","Marko i supruga Nela sa \u0161estomjese\u010dnom k\u0107erkom Marom. Imaju jo\u0161 tri curice, Marine starije sestrice. 'A to je tek po\u010detak', najavljuje Marko"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_20683142_1920.jpg":"1920x1080","k_20683142_1280.jpg":"1280x1280","k_20683142_1024.jpg":"1024x1024","k_20683142_640.jpg":"640x640","k_20683142_480.jpg":"480x480","k_20683142_340.jpg":"340x340","k_20683142_220.jpg":"220x220","o_20683142_1280.jpg":"1280x720","o_20683142_1024.jpg":"1024x576","o_20683142_640.jpg":"640x360","o_20683142_480.jpg":"480x270","o_20683142_340.jpg":"340x191","o_20683142_220.jpg":"220x123","h_20683142_1280.jpg":"1280x854","h_20683142_1024.jpg":"1024x683","h_20683142_640.jpg":"640x427","h_20683142_480.jpg":"480x320","h_20683142_340.jpg":"340x227","h_20683142_220.jpg":"220x147","pp_20683142_1280.jpg":"1006x1280","pp_20683142_1024.jpg":"805x1024","pp_20683142_640.jpg":"503x640","pp_20683142_480.jpg":"377x480","pp_20683142_340.jpg":"267x340","pp_20683142_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20682946_1920.jpg":"1920x1080","k_20682946_1280.jpg":"1280x1280","k_20682946_1024.jpg":"1024x1024","k_20682946_640.jpg":"640x640","k_20682946_480.jpg":"480x480","k_20682946_340.jpg":"340x340","k_20682946_220.jpg":"220x220","o_20682946_1280.jpg":"1280x720","o_20682946_1024.jpg":"1024x576","o_20682946_640.jpg":"640x360","o_20682946_480.jpg":"480x270","o_20682946_340.jpg":"340x191","o_20682946_220.jpg":"220x123","h_20682946_1280.jpg":"1280x854","h_20682946_1024.jpg":"1024x683","h_20682946_640.jpg":"640x427","h_20682946_480.jpg":"480x320","h_20682946_340.jpg":"340x227","h_20682946_220.jpg":"220x147","pp_20682946_1280.jpg":"1006x1280","pp_20682946_1024.jpg":"805x1024","pp_20682946_640.jpg":"503x640","pp_20682946_480.jpg":"377x480","pp_20682946_340.jpg":"267x340","pp_20682946_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20682948_1920.jpg":"1920x1080","k_20682948_1280.jpg":"1280x1280","k_20682948_1024.jpg":"1024x1024","k_20682948_640.jpg":"640x640","k_20682948_480.jpg":"480x480","k_20682948_340.jpg":"340x340","k_20682948_220.jpg":"220x220","o_20682948_1280.jpg":"1280x720","o_20682948_1024.jpg":"1024x576","o_20682948_640.jpg":"640x360","o_20682948_480.jpg":"480x270","o_20682948_340.jpg":"340x191","o_20682948_220.jpg":"220x123","h_20682948_1280.jpg":"1280x854","h_20682948_1024.jpg":"1024x683","h_20682948_640.jpg":"640x427","h_20682948_480.jpg":"480x320","h_20682948_340.jpg":"340x227","h_20682948_220.jpg":"220x147","pp_20682948_1280.jpg":"1006x1280","pp_20682948_1024.jpg":"805x1024","pp_20682948_640.jpg":"503x640","pp_20682948_480.jpg":"377x480","pp_20682948_340.jpg":"267x340","pp_20682948_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20682950_1920.jpg":"1920x1080","k_20682950_1280.jpg":"1280x1280","k_20682950_1024.jpg":"1024x1024","k_20682950_640.jpg":"640x640","k_20682950_480.jpg":"480x480","k_20682950_340.jpg":"340x340","k_20682950_220.jpg":"220x220","o_20682950_1280.jpg":"1280x720","o_20682950_1024.jpg":"1024x576","o_20682950_640.jpg":"640x360","o_20682950_480.jpg":"480x270","o_20682950_340.jpg":"340x191","o_20682950_220.jpg":"220x123","h_20682950_1280.jpg":"1280x854","h_20682950_1024.jpg":"1024x683","h_20682950_640.jpg":"640x427","h_20682950_480.jpg":"480x320","h_20682950_340.jpg":"340x227","h_20682950_220.jpg":"220x147","pp_20682950_1280.jpg":"1006x1280","pp_20682950_1024.jpg":"805x1024","pp_20682950_640.jpg":"503x640","pp_20682950_480.jpg":"377x480","pp_20682950_340.jpg":"267x340","pp_20682950_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20682952_1920.jpg":"1920x1080","k_20682952_1280.jpg":"1280x1280","k_20682952_1024.jpg":"1024x1024","k_20682952_640.jpg":"640x640","k_20682952_480.jpg":"480x480","k_20682952_340.jpg":"340x340","k_20682952_220.jpg":"220x220","o_20682952_1280.jpg":"1280x720","o_20682952_1024.jpg":"1024x576","o_20682952_640.jpg":"640x360","o_20682952_480.jpg":"480x270","o_20682952_340.jpg":"340x191","o_20682952_220.jpg":"220x123","h_20682952_1280.jpg":"1280x854","h_20682952_1024.jpg":"1024x683","h_20682952_640.jpg":"640x427","h_20682952_480.jpg":"480x320","h_20682952_340.jpg":"340x227","h_20682952_220.jpg":"220x147","pp_20682952_1280.jpg":"1006x1280","pp_20682952_1024.jpg":"805x1024","pp_20682952_640.jpg":"503x640","pp_20682952_480.jpg":"377x480","pp_20682952_340.jpg":"267x340","pp_20682952_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20683140_1920.jpg":"1920x1080","k_20683140_1280.jpg":"1280x1280","k_20683140_1024.jpg":"1024x1024","k_20683140_640.jpg":"640x640","k_20683140_480.jpg":"480x480","k_20683140_340.jpg":"340x340","k_20683140_220.jpg":"220x220","o_20683140_1280.jpg":"1280x720","o_20683140_1024.jpg":"1024x576","o_20683140_640.jpg":"640x360","o_20683140_480.jpg":"480x270","o_20683140_340.jpg":"340x191","o_20683140_220.jpg":"220x123","h_20683140_1280.jpg":"1280x854","h_20683140_1024.jpg":"1024x683","h_20683140_640.jpg":"640x427","h_20683140_480.jpg":"480x320","h_20683140_340.jpg":"340x227","h_20683140_220.jpg":"220x147","pp_20683140_1280.jpg":"1006x1280","pp_20683140_1024.jpg":"805x1024","pp_20683140_640.jpg":"503x640","pp_20683140_480.jpg":"377x480","pp_20683140_340.jpg":"267x340","pp_20683140_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20683144_1920.jpg":"1920x1080","k_20683144_1280.jpg":"1280x1280","k_20683144_1024.jpg":"1024x1024","k_20683144_640.jpg":"640x640","k_20683144_480.jpg":"480x480","k_20683144_340.jpg":"340x340","k_20683144_220.jpg":"220x220","o_20683144_1280.jpg":"1280x720","o_20683144_1024.jpg":"1024x576","o_20683144_640.jpg":"640x360","o_20683144_480.jpg":"480x270","o_20683144_340.jpg":"340x191","o_20683144_220.jpg":"220x123","h_20683144_1280.jpg":"1280x854","h_20683144_1024.jpg":"1024x683","h_20683144_640.jpg":"640x427","h_20683144_480.jpg":"480x320","h_20683144_340.jpg":"340x227","h_20683144_220.jpg":"220x147","pp_20683144_1280.jpg":"1006x1280","pp_20683144_1024.jpg":"805x1024","pp_20683144_640.jpg":"503x640","pp_20683144_480.jpg":"377x480","pp_20683144_340.jpg":"267x340","pp_20683144_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20683146_1920.jpg":"1920x1080","k_20683146_1280.jpg":"1280x1280","k_20683146_1024.jpg":"1024x1024","k_20683146_640.jpg":"640x640","k_20683146_480.jpg":"480x480","k_20683146_340.jpg":"340x340","k_20683146_220.jpg":"220x220","o_20683146_1280.jpg":"1280x720","o_20683146_1024.jpg":"1024x576","o_20683146_640.jpg":"640x360","o_20683146_480.jpg":"480x270","o_20683146_340.jpg":"340x191","o_20683146_220.jpg":"220x123","h_20683146_1280.jpg":"1280x854","h_20683146_1024.jpg":"1024x683","h_20683146_640.jpg":"640x427","h_20683146_480.jpg":"480x320","h_20683146_340.jpg":"340x227","h_20683146_220.jpg":"220x147","pp_20683146_1280.jpg":"1006x1280","pp_20683146_1024.jpg":"805x1024","pp_20683146_640.jpg":"503x640","pp_20683146_480.jpg":"377x480","pp_20683146_340.jpg":"267x340","pp_20683146_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7886034 Threads: 2 Questions: 1581271575 Slow queries: 4825691 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112046186 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/dok-se-imotska-krajina-iseljava-u-jednom-zaseoku-novi-se-zivot-rada-u-petnaestak-kuca-vise-je-od-50-djece-a-krsni-ujevici-na-tom-broju-ne-misle-stati-imamo-zdrave-zene-i-volju-za-povecanjem-obitelji-dodite-nam-opet-za-godinu-dana-1163518 [printLink] => /dalmacija/zagora/dok-se-imotska-krajina-iseljava-u-jednom-zaseoku-novi-se-zivot-rada-u-petnaestak-kuca-vise-je-od-50-djece-a-krsni-ujevici-na-tom-broju-ne-misle-stati-imamo-zdrave-zene-i-volju-za-povecanjem-obitelji-dodite-nam-opet-za-godinu-dana-1163518?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 254043 [name] => imotska krajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => imotska-krajina [link] => /tag/imotska-krajina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 665127 [name] => gornji ujevići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-30 08:36:04 [main_article_id] => 0 [alias] => gornji-ujevici [link] => /tag/gornji-ujevici ) [2] => stdClass Object ( [id] => 395905 [name] => demografija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => demografija [link] => /tag/demografija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 665128 [name] => demografsko čudo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-30 08:36:04 [main_article_id] => 0 [alias] => demografsko-cudo [link] => /tag/demografsko-cudo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DEMOGRAFSKO ČUDO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dok se Imotska krajina iseljava, u jednom zaseoku novi se život rađa: u petnaestak kuća više je od 50 djece, a kršni Ujevići ne misle stati; ‘Dođite nam opet za godinu dana, garantiram vam...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-13-49-29-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20683142.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Braco Ćosić [mainImageDesc] => Ovo je tek dio Ujevića dice [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20683142.jpg [title] => Braco ĆosićOvo je tek dio Ujevića dice ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20682946.jpg [title] => Braco ĆosićNela i susjeda Ana imaju ukupno osmero djece ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20682948.jpg [title] => Braco ĆosićIma li veće sreće? Nema! ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20682950.jpg [title] => Braco ĆosićMali Ujevići i igralište imaju ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20682952.jpg [title] => Braco ĆosićŽeljka Ujevića sva djeca iz zaseoka vole... Čuva ih i pazi na svaki njihov korak, slušaju ga, kaže, više nego ćaću i mater, babu ili dida ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20683140.jpg [title] => Braco ĆosićMarko Ujević s trenutno najmlađim djetetom u zaseoku, šestomjesečnom kćerkom Marom, Tinov spomenik i iznad njih mali Ujevići ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20683144.jpg [title] => Braco ĆosićMarko i supruga Nela imaju četiri curice. A to je tek početak - najavljuje Marko ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20683146.jpg [title] => Braco ĆosićMarko i supruga Nela sa šestomjesečnom kćerkom Marom. Imaju još tri curice, Marine starije sestrice. 'A to je tek početak', najavljuje Marko ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

I kad nema Našeg Duha među nama jednog sveca, treba i bez bijela ruha biti djeca, biti djeca.

Napisao je ove stihove veliki Tin Ujević u posljednjoj kitici svoje pjesme "Biti djeca", a mi ih prepisasmo ne zbog poruke koje Tin inače šalje svojim pjesmama, već zbog onoga na kraju - "biti djeca, biti djeca". E, da je sada Tin tamo u svojim iskonima u svojim korijenima, u svojim Gornjim Ujevićima u Krivodolu kod Imotskog, pisao bi on vjerojatno posve drukčije pjesme. Ne tugaljive već vedre, dječački bezazlene, pune vedrine, osmijeha i cike djece. Recimo, jedna od njegovih pjesama možda bi bila ovakva:

Anđela, Katarina, Anamarija, Marina, Lana, Mija, lipa dica puna smija, a tek Mara, Petar, Zoran, Mateo i smišna Lucija.

Onda i Marin, Toma, Toni, Luka, Lara, Leona, Ema, Petra, Mislava i Marica, sve su to naša predivna Ujevića dica.

Hrvatska, ne boj se!

E, sada ako bi htio Tin i još jedan stih, sigurno bi ga ovako sročio:

Gabrijela, dvije Lucije, Niko, Petar, Lea, Dana, Matej, Filip, Petra i predivna Mihaela, sve su to biseri moga malog sela.

Oprostite, Tine, što Vam se miješamo u posao, ali natjerao nas je na to upravo posjet Vašim Gornjim Ujevićima i ono što smo tamo vidjeli i doživjeli.

Jer da smo nabrojali još dvadesetak imena dice, sela tvoga dike, ne bi u Hrvatskoj bilo ovako loše demografske slike.

Eto, nemojte se,Tine, ljutiti na ovako nezgrapno složene stihove, znamo da nisu ni spomena tvojih, ali ono što imaju u sebi svakako je zaseobnost, raritet, nesvakidašnje. Ovi stihovi nose radost i bude nadu da nije sve to tako crno što se naše demografske slike tiče. Jer poruka u ovoj priči svela nam se na jedan dojmljiv stih jednog mladog Ujevića i njegove supruge koji imaju četvero djece, a kažu da su tek počeli stvarati svoju obitelj. A stih glasi: Dok je Ujevića i njihove klice, ne boj se, Hrvatska, bit će i dice.

Najveće blago

E, sada prijeđimo na stvar. Znači u zaseoku Gornji Ujevići, tu gdje su korijeni Tina Ujevića u petnaestak kuća, nešto je više od pedesetero djece. Kuće nema a da nema tko četvero, tko troje, tko dvoje malih slatkih bića. I nije to sve. Prilikom našega posjeta toj demografski bogatoj enklavi inače raseljene Imotske krajine, očevi djece, svi odreda kršni Ujevići, najavljuju i daljnji porast broja svoje loze.

- Ma nećemo mi stati na ovome. Dica su naše najveće blago, imamo zdrave žene i volju za povećanjem obitelji. Dođite opet za godinu dana i garantiram u ime svojih suseljana da će ova brojka biti itekako podignuta - veli nam Marko Ujević, jedan od petorice Ujevića koji imaju po četvero djece. Ono što nam je dalo još čvršću potvrdu njegove izjave jest klimanje glavom supruge mu Nele, koja je u rukama nosila najmlađu stanovnicu Gornjih Ujevića, preslatku malu Maru. Ima svega šest mjeseci.

---

image
Marko i supruga Nela sa šestomjesečnom kćerkom Marom. Imaju još tri curice, Marine starije sestrice. 'A to je tek početak', najavljuje Marko
Braco Ćosić
---

I tako, okupiše se mali Ujevići njih, istina, dvadeset i jedno za snimanje, jer dvanaestero ostalih bili su u školi ili u kući zbog prehlade. I da bude jasno, ostalih devetnaestero su bili izvan Gornjih Ujevića, što u Splitu, što u Zagrebu, ali tamo su privremeno. Kuće i iskon su im u malom pitoresknom zaseoku u Krivodolu.

'Bit će rađe...'

Kada smo započeli priču o tom "baby boomu" u Gornjim Ujevićima, nazočni roditelji predložili su Marka, djelatnika firme "Imotska Čistoća" i Anu Ujević, njegovu susjedu, inače tajnicu u javnog bilježnika, za korespondenciju s novinarom.

- Mi smo ti se lipo dogovorili da dajemo izjave baš kao na zakazanoj presici i da slika našega zaseoka bude isto toliko lipa i slatka kao što su i naši anđeli, naša dica - vele nam Marko i Ana.

Marko i supruga mu Nela imaju četiri djevojčice, a Ana i suprug Tomo imaju četvoricu sinova.

- Znači osim nas dvoje, naš Mladen i Nina, zatim Nikola i Zorica, te Mislav i njegova Brankica imaju po četvero djece. Mi držimo pet prvih mjesta na toj ljestvici i sada ćemo brzo vidjeti tko će se odlijepiti i skočiti na prvo mjesto - široka osmijeha veli nam Ana.

---

image
Marko i supruga Nela imaju četiri curice. A to je tek početak - najavljuje Marko
Braco Ćosić
---

- E sada da nabrajamo tko ima troje, tko dvoje, nije bitno, bitno je da nema kuće u zaseoku bez dice. Eto, u mojoj kući nas tri brata imamo devetero dice. Osam djevojčica i jednog dječaka. U svoje i ime moje braće Tome i Mirka tvrdim da je ovo privremeno stanje. Neka Bog da da još malo zahladi ili nestane struje i onda će biti rađe - smije se Marko, pozivajući svoje susjede da potvrde njegove navode.

Bajkovito djetinjstvo

- Ma, znadete - nastavlja Ana Ujević - ne trebam puno govoriti kolika su djeca radost i koja je to budućnost, počevši od obitelji, našeg zaseoka, Krivodola, Imotske krajine, konačno i naše Hrvatske. Sva ova djeca, još kada se nađu u punom sastavu, a to je vikendom ili, još bolje, kada dođu ovi iz Splita, Zagreba, Njemačke, to je onda prava predstava naše demografske moći. Imaju lijepo igralište, nema po zaseoku prometa, uživaju punim plućima. I još nešto vrlo bitno - nemaju se gdje izgubiti. Mislim da su naša djeca jedina u Imotskoj krajini koja se još igraju po okolnim šumarcima, veru se po drveću, prebiru tražeći kamenčiće po čistoj i nezagađenoj zemlji, djeca koja se bude na čistom zraku, koja znaju sve okolne životinje koje žive u šumarcima i ne boje ih se dirnuti. Jednostavno, ovdje oni žive s prirodom. Čuvaju jedno drugo, stariji paze mlađe, nema veze tko je iz koje kuće, svi imaju isto prezime Ujević. Uostalom, ako ljeti neko od nas s dijelom djece ode na more, tu je naš Željko, legenda našega zaseoka kojega sva djeca vole kao svoga roditelja. On vam ih čuva bolje od majke i očeva - govori nam Ana.

---

image
Željka Ujevića sva djeca iz zaseoka vole... Čuva ih i pazi na svaki njihov korak, slušaju ga, kaže, više nego ćaću i mater, babu ili dida
Braco Ćosić
---

Svaki misec rođendani

A Željko Ujević udovac je bez djece, ali...

- Pišite slobodno da su njih pedeset i dvoje sva moja dica. I da će, ako Bog da zdravlja, ovaj broj biti nadmašen, u to sam sto posto siguran. A dica me sva znaju, od Eme, Petra, dviju Lucija, Zorana, Marine, Lane, Mislava, Filipa, Dane, ma ko će ih sve nabrojiti. Ovi mlađi, koji nisu u školi, vazda su na čistom zraku uz moj pogled. Ne smi im ništa faliti. A vole me, slušaju više nego ćaću i mater, babu ili dida. Željko je zakon. Pa ko onda ne bi volio ovu lipotu! Zaseok živi s njima punim plućima, oni su moja radost i radujem se svakom njihovom rođendanu. A nema miseca kada ne slavimo zajednički nečiji rođendan. I opet se svi zajedno nađemo. Pišite da veće i složnije obitelji nema ne samo u Imotskoj krajini, već i u Hrvatskoj - s radošću nam govori Željko.

I kada smo počeli fotografirati te bisere Gornjih Ujevića, odlučili su stati uz kip svoga Tina Ujevića koji dominira najljepšim dijelom zaseoka, kod kapelice njihova zaštitnika svetoga Mihovila. E, kada Tin nije imao djece, evo mu ih sada napretek. Na mjestu gdje će uskoro biti uređena i prva kamena stara kuća nazivom Kuća Imotske riči, čiju je obnovu inicirala Kulturna udruga Ujević, mali Ujevići u smijehu dignuše u zrak ruke.

---

image
Ima li veće sreće? Nema!
Braco Ćosić
---

Ne brine ih ni COVID

- Neka svatko sada digne prste na obje ruke i time kaže barba novinaru koliko će vas biti više kada drugi put dođe pisati reportažu o našem zaseoku - uzviknuo je dosjetljivi Marko, držeći u naručju najmlađu Ujevićku, svoju malu Maru. A djeca digoše ruke, simbolično pokazavši svojim prstićima želje za pojačanjem ove preslatke dječje momčadi Gornjih Ujevića.

Znakovita je bila i završna Željkova rečenica: Prijatelju, ne iznenadi se ako ti za godinu, dvije ne bude i udvostručena ova sadašnja cifra, jer ovdje ni korona koja je stegla cili svit, pa i Imotsku krajinu, ne može spriječiti porast broja mojih Ujevića.

E, pa svaka čast Ujevići!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić
Braco Ćosić
Ovo je tek dio Ujevića dice
Braco Ćosić
Nela i susjeda Ana imaju ukupno osmero djece
Braco Ćosić
Ima li veće sreće? Nema!
Braco Ćosić
Mali Ujevići i igralište imaju
Braco Ćosić
Željka Ujevića sva djeca iz zaseoka vole... Čuva ih i pazi na svaki njihov korak, slušaju ga, kaže, više nego ćaću i mater, babu ili dida
Braco Ćosić
Marko Ujević s trenutno najmlađim djetetom u zaseoku, šestomjesečnom kćerkom Marom, Tinov spomenik i iznad njih mali Ujevići
Braco Ćosić
Marko i supruga Nela imaju četiri curice. A to je tek početak - najavljuje Marko
Braco Ćosić
Marko i supruga Nela sa šestomjesečnom kćerkom Marom. Imaju još tri curice, Marine starije sestrice. 'A to je tek početak', najavljuje Marko
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/dok-se-imotska-krajina-iseljava-u-jednom-zaseoku-novi-se-zivot-rada-u-petnaestak-kuca-vise-je-od-50-djece-a-krsni-ujevici-na-tom-broju-ne-misle-stati-imamo-zdrave-zene-i-volju-za-povecanjem-obitelji-dodite-nam-opet-za-godinu-dana-1163518 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=141b920c4d1b51238d38bb2b80a7abb346bb839b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dok+se+Imotska+krajina+iseljava%2C+u+jednom+zaseoku+novi+se+%C5%BEivot+ra%C4%91a%3A+u+petnaestak+ku%C4%87a+vi%C5%A1e+je+od+50+djece%2C+a+kr%C5%A1ni+Ujevi%C4%87i+ne+misle+stati%3B+%E2%80%98Do%C4%91ite+nam+opet+za+godinu+dana%2C+garantiram+vam...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fdok-se-imotska-krajina-iseljava-u-jednom-zaseoku-novi-se-zivot-rada-u-petnaestak-kuca-vise-je-od-50-djece-a-krsni-ujevici-na-tom-broju-ne-misle-stati-imamo-zdrave-zene-i-volju-za-povecanjem-obitelji-dodite-nam-opet-za-godinu-dana-1163518 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fdok-se-imotska-krajina-iseljava-u-jednom-zaseoku-novi-se-zivot-rada-u-petnaestak-kuca-vise-je-od-50-djece-a-krsni-ujevici-na-tom-broju-ne-misle-stati-imamo-zdrave-zene-i-volju-za-povecanjem-obitelji-dodite-nam-opet-za-godinu-dana-1163518 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DEMOGRAFSKO ČUDO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraDEMOGRAFSKO ČUDO

Dok se Imotska krajina iseljava, u jednom zaseoku novi se život rađa: u petnaestak kuća više je od 50 djece, a kršni Ujevići ne misle stati; ‘Dođite nam opet za godinu dana, garantiram vam...‘

Piše Braco Ćosić
30. siječnja 2022. - 08:35

I kad nema Našeg Duha među nama jednog sveca, treba i bez bijela ruha biti djeca, biti djeca.

Napisao je ove stihove veliki Tin Ujević u posljednjoj kitici svoje pjesme "Biti djeca", a mi ih prepisasmo ne zbog poruke koje Tin inače šalje svojim pjesmama, već zbog onoga na kraju - "biti djeca, biti djeca". E, da je sada Tin tamo u svojim iskonima u svojim korijenima, u svojim Gornjim Ujevićima u Krivodolu kod Imotskog, pisao bi on vjerojatno posve drukčije pjesme. Ne tugaljive već vedre, dječački bezazlene, pune vedrine, osmijeha i cike djece. Recimo, jedna od njegovih pjesama možda bi bila ovakva:

Anđela, Katarina, Anamarija, Marina, Lana, Mija, lipa dica puna smija, a tek Mara, Petar, Zoran, Mateo i smišna Lucija.

Onda i Marin, Toma, Toni, Luka, Lara, Leona, Ema, Petra,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 15:49