StoryEditorOCM
Zagorapogledajte slike

Vatra na imotskom deponiju stavljena pod kontrolu! Vatrogasci će ipak ondje provesti noć. Doznajemo i uzrok požara

Piše Josipa Rimac Vlajčić, Braco Ćosić
15. srpnja 2023. - 18:55

NOVIJE

Zapalilo se smeće odloženo prije par dana, a nakon temeljitog zatrpavanja I inspekcijskog pregleda, gdje je potvrđeno da se smeće primjerno sanira.

Iako će se uzrok požara naknadno utvrditi istražnim radnjama, za pretpostaviti je kako je došlo do samozapaljenja, a zbog visokih temperature.

Na lice mjesta odmah su pristigli djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Imotski I DVD Imotski s tri auta I deset vatrogasaca. Pošto je cijelo odlagalište osigurano I hidrantima već oko 18,30 sati požar je stavljen pod kontrolu.

- Mi smo prije desetak dana imali pravu inventuru odlagališta, bile su nam i inspekcijske službe, cijelo odlagalište odmah se zatrpava sve je osigurano kamerama,tako da imamo potpuni uvid u cijelo odlagalište.No, uz pomoć naših vatrogasaca on je stavljen pod kontrolu, a naše službe će raditi I dežurati tijekom noći na odlagalištu - izjavio nam je Josip Bašić direktor Komunalnog društva grada Imotskog.

image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić

PRVA INFORMACIJA

Na odlagalištu otpada Kozjačić iznad Imotskog, u subotu je u kasnim poslijepodnevnim satima buknuo požar. Odlagalište, koje koristi Čistoća Imotske krajine, a kojim upravlja Komunalno društvo grada Imotskog, zapalilo se, te je požar uz gusti crni dim zahvatio dio površine. Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Imotskog su na terenu i pokušavaju sanirati požarište.

Josip Bašić, direktor Komunalnog društva rekao nam je kako očekuje smirivanje situacije:

- Izgleda kako je ovo površinski požar i ne bi trebalo biti većih problema. Naši djelatnici su bili na poslu do 13 h i sve je bilo u redu. Nema govora o namjernom potpaljivanju požara jer je prostor fizički ograđen i postoji videonadzor, a otpad je i zasut inertnim materijalom. Vjerojatno je uzrok požara neka zapaljiva tvar na površini koja je odreagirala uz veliku vrućinu.

Građani Imotskog, ipak, nevoljko gledaju na dim iznad grada – naime 2011. godine, i to baš u srpnju, odlagalište Kozjačić, inače usahlo kraško jezero gorjelo je danima, a kvaliteta zraka je u tom razdoblju u Imotskom bila izrazito loša te su građani nekoliko dana bili prisiljeni ostati u svojim kućama, pod klima uređajima zatvorenih prozora.

Imoćani kažu kako se nadaju da se ovakva situacija više nikad neće ponoviti i navijaju za dan kad će se Kozjačić pretvoriti u moderno reciklažno dvorište i sortirnicu uz sanaciju postojećeg stanja ili zauvijek zatvoriti.

image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:30