StoryEditorOCM
Dalmacijane žele dalekovode na svojoj zemlji

Uzbuna u Prugovu: "Ne damo HEP-u njive koje nas hrane, mogu samo preko nas mrtvih!"

Piše PSD.
16. rujna 2012. - 21:22
Ne damo HEP-u naše njive, a bude li trebalo, svojim ćemo životima braniti postavljanje dalekovoda u našem selu – tako Upravi HEP-a poručuju mještani Prugova na domak Splita, koji negoduju zbog plana da se upravo na njihovoj zemlji postavi dalekovod.

Mirnu rujansku svakodnevicu prekinule su im plave kuverte u kojima ih se obavještava da će se na njihovoj zemlji postaviti dalekovod.

− Ovo im neće proći, oni tek tako misle postaviti dva dalekovoda od 110 kilovata i nikome ništa, ali neće moći. Tu su naše stoljetne njive i želimo im poručiti da se maknu od nas i da im to nikada nećemo dopustiti − poručuje Ante Tone Sarić, jedan od brojnih ogorčenih mještana.

Eno im državna zemlja!

Njegovo mišljenje dijele svi Prugovljani, njih oko 700, a posebno oni na čijoj zemlji HEP namjerava postaviti dalekovode. Uglavnom su to mještani zaseoka Jurići, koji na svoje ne daju i zato su na nogama.

− Molim vas, napišite im da kakva je to politika tjerati svoj narod sa svog imanja. Briga mene, ja imam dva bajpasa, ne znan koliko ću još poživit, ali strah me za moju dicu, šta ću s njima? Kako će tu ostati moj sin, a nema uvjete za život? − s razlogom se ljuti Jozo Jurić.

Njegov sumještanin Petar ide i dalje pa iznosi izvrsne argumente koji itekako idu u prilog mještanima.

− Znate li koliko je struja opasna, da kad se krava veže uz električni stup, daje puno manje mlika, a nemojte mislit da trava reste oko stupa. Evo, dođite gori kod mene u brdo, vidit ćete da iman pravo – a njegove riječi glasnim odobravanjem potvrđuju i ostali mještani.

Da stvar bude još apsurdnija, planiraju u selu postaviti jaču struju, a Prugovljani svakodnevno imaju problem s napajanjem.

− Mi ne možemo pošten ručat skuvati, ako je uključena perilica za robu ili suđe, nema šanse da išta više može biti uključeno, Eto, takva vam je naša stvarnost, tužna − kaže Ante Jurić, vozač Hitne pomoći.

Na kraju poručuju da imaju alternativna rješenja za dalekovode.

− Eno im državna zemlja, nema razloga da tamo ne bude... Zašto ne i pod zemlju? − pita se Jure Jurić.

Dok čekaju novi posjet stručnog tima iz Zagreba, Prugovljani poručuju:

− Dalekovodi će se izgraditi samo preko nas mrtvih, eto neka čuju i gospoda iz Zagreba.

Piše Ojdana Koharević
Snimio Joško Šupić / Cropix

Iz HEP-a nema odgovora

Što o svemu kažu u HEP-u i kakve planove imaju na području Prugova, nismo uspjeli doznati. Naime, na e-mail upućen glasnogovornici HEP-a nismo dobili odgovor.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 04:42