StoryEditorOCM
Dalmacijareporteri ‘slobodne’ zajedno s vatrogascima prvi ušli u zatrpano aržano, mještani dočekali hranu i lijekove

ŠEST METARA U ARŽANU ‘Kroz prozor ulazimo u kuću’

Piše PSD.
9. veljače 2012. - 13:50

Uz pomoć ekipe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Imotski, koju vode predsjednik Petar Brečić i zapovjednik Ivica Čelan, uspjeli smo doći do Aržana u kojemu se proteklih dana vodila prava bitka sa snježnim zapusima visokim i do šest metara.

Do Aržana se može doći preko Ciste Provo i Sviba. Ima visokih nanosa kod Sviba, no oni su probijeni. Pravi snježni zidovi su od Bandalovca na ulazu u Aržano pa do mjesnoga groblja, u dužini od nekih 800 metara.

Koliko je snijega palo, svjedoči činjenica da je kuća Mije Perkovića i Vinke Ljubičić potpuno zatrpana. 

- Evo vidite, već tri sata bacam snijeg i još nisam došao ni blizu kućnih vrata. Sva sreća da možemo ući kroz pomoćni ulaz, a s ove južne strane, morat ćemo ući kroz prozor - veli nam Mijo Perković.

Samo stotinjak metara od njegove kuće u pravcu mjesne crkve zapusi su visine i do četiri metra. Rijetki odvažni vozači prolaze kroz snježne tunele kao u Sibiru. Ispred mjesne pošte susrećemo predsjednika Općinskog vijeća Ciste Provo, Aržančanina Matu Budića.

- Vidite što je ovo, nakon tri dana uspio sam se u srijedu probiti do posla. Ovo nitko u Aržanu ne pamti, ovo je prava katastrofa - veli Mate Budić.

Članovi DVD-a Imotski su kupili namirnice, krumpire, mlijeko, ulje, brašno te su nasred ulice to podijelili ugroženom stanovništvu. 

- Hvala vatrogascima, moja obitelj i ja, troje malodobne djece i supruga, na posljednjim smo zalihama hrane - kazao nam je Ivan Lončar.

Probijajući se kroz Aržano, došli smo i do graničnog prijelaza Prisika, koji je u srijedu deblokiran i promet između dviju država se normalizira. Na velikom skladištu prehrambenih namirnica vlasnika Nikole Knezovića jaka bura je odnijela limeni krov.

U srijedu je probijena i prometnica Josipa Jovića od Aržana do Studenaca i dalje prema Prološcu. No kod zaselaka Grbavci i Petričevići u Prološcu Donjem zaglavio se veliki bager Županijskih cesta jer nije mogao uz brijeg. Ispod naslaga snijega, naime, nalazi se gotovo pola metra leda. 

- Što ću, ne mogu dalje, a pošao sam čistiti prometnicu. Čekam ralicu da me izvuče - riječi su vozača Dušana Musalića.

Iako se stanje u Imotskoj krajini donekle stabiliziralo, još je uvijek na granici kritičnoga. Struja je došla u sva mjesta. Gorska služba spašavanja i u srijedu je nosila lijekove u Slivno, u zaselak Radalje. 

- Uspjeli smo ja i kolege iz Zagreba doći do starih i nemoćni i donijeti im lijekove, ali stvarno u posljednji trenutak - javio nam se Tonći Lalić iz HGSS-a Makarska.

tekst i foto: braco ćosić


VRGORAC U OKOVIMA (3)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 18:02