StoryEditorOCM
S mora i krajaSJEDNICA BEZ KVORUMA

‘Pronađena‘ Kerumova sestra, njezina ruka mogla bi biti ključna za spašavanje HDZ-ova ravnatelja kontroverznog Doma

Piše Sandra Barčot
12. lipnja 2023. - 10:04
Vijećnici izlaze iz dvorane., kvoruma za Županijsku skupštinu splitsko-dalmatinsku - nemaJoško Šupić/Cropix

Najavljivali smo kako će 19. sjednica aktualnog saveza Skupštine Splitsko-dalmatinske županije ovisiti o broju prisutnih vijećnika, jer vladajući imaju "tanku" većinu od 24 zastupnika iz redova HDZ-a, HSP-a, HGS-a i DP-a, se i potvrdilo.

U dvorani je jutros tek 20 vijećnika vladajuće opcije i 15 oporbenjaka, dakle njih 35 od ukupno 47 koliko ih sjedi u regionalnom parlamentu, pa je izglasavanje samog dnevnog reda od ukupno 56 tema za raspravljanje, uz dopunsku točku o izmjeni potkoncesije na splitskim Benama, izazvalo revolt oprbe, te je Daša Dragnić iz Koalicije Za, tražila da se ranije dostavlja dokumentacija za raspravu, uz 10-minutnu pauzu za dogovor.

Nakon stanke je odlučeno kako će se sjednica opak održati u dva dijela, pa je za 21. lipnja "prebačeno" ukupno devet točaka, među kojima ona s rebalanskom ovogodišnjeg županijslkog proračuna I 13 pottočaka, kao i dvije o dizanju dvaju kredita, ukupne vrijednosti 28 milijuna eura, za tvrtku "Regionalni centar čistog okoliša" čiji je zadatak realizacija Centra za gospodarenjem otpadom kod Lećevice.

- Opet gurate štetni projekt Lećevicu, a već smo im dali 50 milijuna kuna. Imamo i tematsku sjednicu o gospodarenju otpadom, pa maknite ove dvije točke s današnjeg dnevog reda – tražio je Miro Bulj iz Mosta, no glasovima vladajućih su oporbenjaci bili preglasani i takav zahtjev nije usvojen.

image

Ante Sanader, šef HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije

Joško Šupić/Cropix

Mate Šimundić, nezavisni predsjednik Skupštine, potvrdio je traženje stanke od 60 minuta Anti Sanaderu, šefu županijskog HDZ-a, budući da je oporba izišla iz vijećnice, pa je sve poduzeto kako ne bi došlo do prekida sjednice zbog nedostatka kvoruma.

"Zvrcali" su telefoni i tražio se dolazak na zasjedanje Marka Žaje iz Domovinskog pokreta, koji je u konačnici pristigao iz obližnjeg kafića, te dvoje HDZ-ovaca, "poreznika" Ivice Kusića i liječnika dr. Josipa Banovića, kao i Nevenke Bečić iz kvote Kerumova HGS-a.

U konačnici su došli Bečić i Kusić, dok je dr. Banović na službenom putu u Kuvajtu.

Podsjetimo, opsežan materijal koji je pristigao vijećnicima obuhvaća i rebalans ovogodišnjeg županijskog proračuna, ali i ono što će opet donijeti brojne prijepore i negodovanja na Skupštini – novi krediti za županijsku tvrtku “Regionalni centar čistog okoliša” na čelu s direktorom Ivanom Vukorepom (HDZ), koja je zadužena za izgradnju “tvornice smeća” kod Lećevice.

Radi se o prvom kreditu od 17 milijuna eura, s fiksnom kamatom od 3,7 posto, na rok otplate od 15 godina i početkom otplate 1. siječnja 2026. godine, kada većina sadašnjih zastupnika vjerojatno neće ni sjediti u županijskom predstavničkom tijelu. Drugi namjenski kredit ugovara se pod istim uvjetima kamate i otplate, ali u nešto manjem iznosu, točnije od 11 milijuna eura.

image
Joško Šupić/Cropix

Pred vijećnicima će biti i usuglašavanje odluke o prijenosu dijela dobiti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) na račune drugih županijskih ustanova. Institucija koja pod ravnanjem dr. Željke Karin dobro posluje sada će dijelu ustanova kojima je Županija također osnivač i vlasnik dati novac za rad. Za neke će to biti pozajmica, za druge - poklon.

Uplate idu na račun Stomatološke poliklinike sa sjedištem u Splitu, u iznosu od 240 tisuća eura. Riječ je o instituciji koja je imala reizbor čelnice, a budući da tijekom natječaja nije pristigla ni jedna prijava osim one dosadašnje vršiteljice ravnateljske dužnosti Svjetlane Stazić, Upravno vijeće na čelu s Ilkom Tranfićem tek je imalo potvrditi prijavu HDZ-ove kandidatkinje.

Županijski Dom zdravlja kojim ravna dr. Marko Rađa dobit će 2,1 milijun eura, na račun Doma za stare i nemoćne osobe Makarska, čija je čelnica Marija Lelas, uplatit će se 188 tisuća eura, dok će Dom za stare i nemoćne osobe Split uknjižiti 2,5 milijuna eura.

image

’Higijenski’ je lani već prebacio 800 tisuća eura za sanaciju gubitaka županijske ustanove na čijem je čelu Ivan Škaričić

Vladimir Dugandžić/Cropix

Potonjoj ustanovi koju vodi Ivan Škaričić (HDZ), bivši omiški gradonačelnik, NZJZ je već dao 800 tisuća eura kako bi sanirao gubitke koje ima, premda je u međuvremenu i povećana cijena usluge u ustanovama koje skrbe o starijim i nemoćnim građanima.

No, nažalost, sve je rezultiralo odlaskom, bolje reći odljevom brojnih djelatnica iz splitskog Doma, jer su, kako doznajemo, dale otkaz i otišle na bolje plaćena radna mjesta.

Prema dnevnom redu skupštinare čeka dugotrajno zasjedanje, a jedini “spas” od cijelog dana raspravljanja moglo bi biti eventualno nepostojanje kvoruma jer je vladajuća većina HDZ-HSP-HGS i DP “na knap” s 24 vijećnika od ukupno njih 47.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 12:29