StoryEditorOCM
S mora i krajaIMA ‘KVAKA‘

Odvjetnik Knežević o parkingu ispred ‘Srđa‘: ‘Tjeraju jednog suvlasnika da ošteti ostalih 16 i počini kazneno djelo!‘

Piše Ahmet Kalajdžić
21. lipnja 2024. - 07:29

Ispred Robne kuće Srđ u srijedu je počelo uklanjanje izlazne rampe i uređaja za naplatu parkiranja. Iako iz gradske uprave mediji i javnost nisu stigla nikakva obavijest o tome, činjenica je da je parkiralište s 43 parking-mjesta trenutačno izvan uporabe i ne zna se do kad će tako biti. Najvjerojatnije, sve dok se ulazna i izlazna rampa ne premjeste na novu lokaciju. Dotad, u jeku turističke sezone brojni građani, turisti i kupci RK Srđ, kao i oni na placi Gruž, ostaju bez nužno potrebnih parkirališnih mjesta. Posljedično, gradske su ulice još zakrčenije a promet dodatno usporen i otežan.

image

Parkiralište RK Srđ trenutačno je izvan uporabe

Anton Hauswitschka/

Dok čekamo odgovor gradske uprave na postavljena pitanja, potražili smo pravnog zastupnika suvlasnika RK Srđ, odvjetnika Željka Kneževića. Za one koji ne znaju, RK Srđ ima 17 suvlasnika a Knežević podsjeća kako je to integralna parcela još od 1971. i izdavanja građevinske dozvole kojom je jasno razrađeno prometno rješenje identično današnjem s ulazom i izlazom, arlama i parkingom: - Tako je već 53 godine ali nitko nije uočio da je u katastru granica pomaknuta u dubinu parkinga te je 6 - 7 parking mjesta iza bus stajališta dio Ulice Stjepana Radića, a ne i građevinske dozvole iz 1971.:

image

Odvjetnik Željko Knežević

-Sanitat je do 2017. bio zakupac parkinga, ali su suvlasnici željeli sami upravljati i naplaćivati parkiranje. Lani se nismo u pregovorima dogovorili za produženje zakupa te smo dogovorili da od 31.prosinca 2023. prestaje zakup i da Sanitat predaje natrag sva 43 parkirališnih mjesta. Već u pregovorima se ukazalo na spornih 6 do 7 parking mjesta uz arle iza autobusnog stajališta te kućice koja je nekad služila za naplatu. Sanitat je ukazao na problem kojeg ne može riješiti jer je vlasnik Grad Dubrovnik te smo rekli da ćemo s Gradom  riješiti problem neusklađenih granica katastarskog plana - kaže Knežević koji ističe da se s gradskom tvrtkom nisu mogli dogovoriti oko preuzimanja njihove opreme koja im je ponuđena po preskupoj cijenu te su kupili i montirali svoju.

image

Parkiralište RK Srđ trenutačno je izvan uporabe

Anton Hauswitschka/

-Koncem veljače gradski komunalni redar nije usvojio naš stav da je to jedinstvena građevinska parcela u posjedu i izvanknjižnom vlasništvu RK Srđ ustvrdivši da je to javna površina koju je bivša Općina Dubrovnik davno dala na korištenje i upravljanje bivšem Industrijsko proizvodnom poduzeću Srđ. Unatoč tome, komunalni redar donosi rješenje kojeg isti dan ne uručuje svima nego samo jednom suvlasniku, tvrtki Hit nekretnine d.o.o. kojem nalaže da ukloni opremu i uređaje s javne površine. No, takvo je izvršenje pravno nemoguće jer jedan suvlasnik ne smije uklanjati imovinu ostalih 16 suvlasnika ako se oni s tim ne suglase. Podsjećam da je imovina ustavna kategorija koju zakon štiti, a ako se mi i Grad Dubrovnik ne možemo usuglasiti sve rješava redovni sud a ne Komunalno redarstvo.

Odvjetnik ističe da se Komunalno redarstvo poziva na Pravilnik o komunalnom redu prema kojem se na javnoj površini ne smiju ostavljati napuštene stvari, te komunalni redar može ukloniti napušteno neregistrirano vozilo s javne površine. - Sve se moralo argumentirati odgovarajućim geodetskim elaboratom kojeg nema, pa je redar sâm zaključio da je to javna površina i donosi rješenje, ali i čini krucijalni propust dajući ga samo jednom suvlasniku - pojašnjava nam, Na opasku kako se na parkingu nisu vozila bez registracije, a umjesto da se uklone i oduzmu takva vozila, oduzima se dio parkirališne parcele, Knežević ističe:- Kvaka je u tome što takvo rješenje ne odgađa izvršenje! Zapravo, rješenje se koristi da zastraši i ošteti suvlasnike i građane. Iako žalba ne odlaže izvršenje, žalili smo se nadležnom Upravnom odjelu DNŽ koji odlučuje u roku 60 dana i tražio odgodu koja je žurno odbijena. Nadležni županijski Upravni odjel odlučuje o žalbi i posljedičnoj teško popravljivoj šteti za više od 40 zakupaca poslovnih prostora sa skoro 300 zaposlenika kojima, kao i kupcima, također treba sporni parking. Unatoč tome što stvari koje se uklanjaju imaju vlasnika, oni ga temeljem pravilnika uklanjaju kao da je nepoznat! Tvrdimo da su bez geodetskog elaborata granice parcele samovoljno određene, na što su rekli kako elaborat imaju ali ga ne predočuju, što znači da skrivaju ono što je dokaz i element rješenja. Ne znam kako komunalno rješenje može tjerati samo jednog suvlasnika da nezakonito postupi i ukloni imovine koja nije samo njegova?!

image

Parkiralište RK Srđ trenutačno je izvan uporabe

Anton Hauswitschka/

Zbog tih je propusta Knežević zatražio izuzeće komunalnog redara kao službene osobe, zbog čega se postupak trebao obustaviti dok nadležna pročelnica pismeno ne odluči je li zahtjev suvlasnika RK Srđ za izuzeće redara diskriminacijski jer zna za suvlasništvo a ipak tjera samo jednog suvlasnika da ošteti ostalih 16 i počini kazneno djelo. Iako im nije stigao pismeni odgovor u svezi izuzeća i pouku o pravnom lijeku, uklanjanje se nastavlja uz obrazloženje da je ”pročelnica usmeno odlučila” te žalba ne odlaže izvršenje i uklanjanje. Navodno je jedna građevinska tvrtka dobila nalog da u petak demontira drugu rampu te, posljedično, građani ostaju bez 43 parkirališna mjesta jer je parking izvan funkcije!

image

Parkiralište RK Srđ trenutačno je izvan uporabe

Anton Hauswitschka/

Na upit što i kako dalje, odvjetnik ističe da se ovako suvlasnike RK Srđ tjera izmjeste rampe na službeno evidentirane granice, ali će posljedice osjetiti i svi korisnici Metohijske ulice s istočne strane parkinga jer dijelom koriste površinu u vlasništvu RK Srđ:- Promijenit ćemo dosadašnji režim korištenja te ulice za građane, stanovnike i poslovne subjekte koji više neće moći tom ulicom do svojih kuća! Naime, ulica je javna površina samo metar širine a ostalo je parcela suvlasnika RK Srđ. Nastojat ćemo dokazati da je rješenje nezakonito i sve vratiti u prvotno stanje, a tražit ćemo i naknadu štete odnosno izgubljene zarade koju je parkiralište imalo. Šteta, sve se moglo izbjeći jer smo predlagali da dok sud utvrdi što treba, da parkiralište radi prema po donedavnom režimu i uz cijene sata parkiranja drastično manjima od one Sanitata. Naravno, nakon odluke je li onih šest parking-mjesta na javnoj parceli, tad naknadu za period trajanja sudskog postupka mi plaćamo Gradu Dubrovniku, a ako ne tad je suvlasnici zadržavaju. Ipak, umjesto dogovora, već se krenulo s uklanjanjem a suvlasnicima preostaje na nespornom dijelu parkinga instalirati ulazno-izlazne rampe i uređaj za naplatu.

Iz Grada Dubrovnika odgovorili su na naš upit:

"Uklanjanju rampi pristupilo se nakon točno utvrđene činjenice da su iste postavljene na katastarskoj čest. 1194/2 k.o. Gruž koja predstavlja nerazvrstanu cestu u vlasništvu Grada Dubrovnika, a što se uz geodetski snimak dodatno utvrdilo i geodetskim iskolčenjem na predmetnoj lokaciji.

Komunalno redarstvo postupilo je sukladno Odluci o komunalnom redu koja propisuje način postupanja prema radnjama nepropisno, odnosno protupravno postavljenih predmeta na javnoj prometnoj površini, a za što je izdano odgovarajuće rješenje o uklanjanju istih.

Što se tiče parkirališnih mjesta u vlasništvu Grada Dubrovnika, na istima se parkiranje ne može ograničavati od strane privatne osobe, a poglavito jer je riječ o djelatnosti kojom se ostvaruje prihod te sukladno navedenome smatramo da predmetna parkirališta imaju pravo koristiti svi i to prema uvjetima propisanima odlukom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

Grad Dubrovnik nije nadležan niti može odlučivati o korištenju prviatnih parkirališnih mjesta, ali ono što može i što će napraviti jest poduzeti sve mjere kako bi se parkirna mjesta u vlasništvu Grada koristila sukladno Odluci Gradskog vijeća koja regulira navedeno područje.

Rješenje o uklanjanju protupravno postavljenih predmeta na javnoj površini je išlo prema pravnoj osobi koja je postavila navedene predmete. Komunalno redarstvo nije postupalo na površini gdje ima više suvlasnika", odgovorili su iz Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 02:12