stdClass Object ( [id] => 1352831 [title] => Od sinjskog kraja do juga: Sveti Petar čuva ključeve od raja, a časna sestra Marinela Žuro ključeve Crkve sv. Petra! [alias] => od-sinjskog-kraja-do-juga-sveti-petar-cuva-kljuceve-od-raja-a-casna-sestra-marinela-zuro-kljuceve-crkve-sv-petra [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je bivše kolege iz Osnovne škole Marina Držića pitaju kako je u mirovini, časna sestra Marinela Žuro spremno i s osmijehom odgovara: ‘nemirno’. Na jednom se radnom mjestu umirovila, ali na drugom, u svojoj župi, Župi sv. Petra na Boninovu je itekako aktivna ova pripadnica zajednice Sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

U sinjskom kraju, u Dicmu gdje je rođena, odmalena je bila u društvu sestara milosrdnica, pjevala i igrala se s njima, jela njihove kolače, čak i svirala na dječjoj misi...

---

---

Njoj i njezinim vršnjakinjama časne sestre bile su kao majke pa ne čudi stoga da je nakon osmoljetke odlučila poći u samostan u Split. Tamo su ih rasporedili, one zainteresirane za medicinu određene su za medicinsku struku i otišle bi u bolnicu, a one koje su pohađale katehetsku odnosno vjeronaučnu kasnije bi predavale vjeronauk u školama, a tko je rado svirao i pjevao, išao bi u glazbeni smjer. Sestra Marinela završila je potonja dva.

Od Dalmacije preko Gradišća do Grada

Časnom sestrom postala je prije više od 50 godina, lani je slavila zlatni jubilej. Najprije je u splitskoj župi Visoka provela četiri godine, pa je prebačena na Hvar (sela Vrbanj i Svirče), te u Otok kod Sinja gdje je ostala 10 godina. Rat ju je zatekao u Biogradu na Moru, pamti kako je jedne noći ispred kuće pukla granata samo par metara od nje, a ona je, dok se pucalo, držala krunicu i telefon iako nije bilo linije. Služba ju je potom odvela među gradišćanske Hrvate gdje je dočekala ‘punoljetnost’ jer je ostala 18 godina. Zatim se ukazala potreba u Dubrovniku, u sadašnjoj je župi već 14. godinu.

---

image

U svom pozivu sestri Marineli sve je drago raditi, ali najviše žali što joj fali vremena

Božo Radić/Cropix
---

- Kad sam došla ovdje u studenom 2010., radila sam u Župi s velikim i malim zborom i prvopričesnicima, ali sam se brinula i oko crkve. To je bilo pastoralno djelovanje, a onda sam 2011. počela raditi u Osnovnoj školi Marina Držića u nižim i višim razredima, u odjelu s djecom s teškoćama u razvoju i s djecom u udruzi Dva skalina, priča sugovornica koja je od 2018. pošla u ‘prosvjetnu’ mirovinu.

Životni poziv sestru Marinelu, kao i svakog svećenika ili časnu sestru, vodi od župe do župe, što znači da se nigdje ne zadržava za stalno.

- Dok sam bila mlađa, premještanja su mi padala strašno teško. Prvi put sam mislila da će cijeli svijet propasti kad odem iz te župe, a kod premještaja iz druge župe, već mi je bilo puno lakše. Premještaji nisu laki jer se trebaš prilagoditi novom načinu života i novoj zajednici, novim ljudima. Što sam postajala starija, nekako mi je to bilo normalno, znala sam da je to kod nas tako i pokušala sam se razumski nositi s tim, ali ne možete protiv osjećaja, kaže sestra Marinela.

Nedjeljom sestra Marinela ustaje između 6.30 i 7 sati, doručkuje, otvori crkvu, u 8 prije mise dođu veliki pjevači na kratku probu prije mise u 8.30. Slijedi kratka proba s malim zborom, a potom je dječja misa. Između objeda i krunice te večernje mise je slobodna.

---

image

‘Zadužena sam za pranje i peglanje crkvene robe, bavim se i kićenjem crkve...‘

Božo Radić/Cropix
---

- U međuvremenu imam redovničke molitve sa sestrama, imamo jutarnju, službu čitanja i srednji čas, to izmolim ujutro. Anđeo Gospodnji je u podne, a navečer kad otvorim crkvu prije mise ponesem svoj časoslov iz kojeg mi redovnice molimo. Nakon večernje mise se podružim sa župljanima, posebno s roditeljima prvopričesnika, a između toga pogledam nešto zanimljivo na televiziji, nešto pročitam... Svake subote u 9 sati imamo probu dječjeg zbora, a onda od 10 do 11 vjeronauk za prvopričesnike. Stvarno su dobar zbor, dođe jedno 15 do 20 curica od prvog do osmog razreda, a imamo i jednog dječaka koji krasno pjeva i velika nam je podrška. Pred spavanje je kratka molitva koja se zove povečernja, izmoli se pred spavanje pa s anđelima i Gospodinom idem na počinak, govori sestra Marinela koja otvara i zatvara crkvu.

Dok je jednom prilikom zatvarala crkvu u predvečerje na balaturu zatekla je župljanina koji je zaboravio na promjenu sata pa je uzaludno čekao misu. Iako je crkva odmah kraj groblja, nije plašljiva, ali tad se malo preplašila, a njezin sugovornik dobrano iznenadio. Pitao se kako nikoga nema, ali brzo je zavrzlama riješena.

Isto tako, bilo je simpatičnih susreta s ‘četveronožnim župljanima‘.

- Jedanput je mačak tu iz susjedstva tijekom dječje mise ušao u crkvu, a djeca su se oduševila. Nije htio vani, bilo je ljeto i lijepo je ušetao, svi su rekli: došao mačak na misu. Baš se bio udomaćio, djevojčica iz čije kuće dolazi mačak pjeva u zboru pa sam je zamolila da ga iznese, odnijela ga je na ulicu, ali dok se ona vratila, mačak je opet ušao u crkvu! Uzela je ključ od mame i vodila ga kući da ne može više izići. Često on tu dođe, a sad imamo još jednog mačka koji dođe kad ja otvorim crkvu, ali taj neće unutra, on dođe na vrata i mijauče, govori dumna.

Tijekom došašća u ovoj se župi njeguje još jedan lijepi običaj u kojemu sudjeluje i sestra Marinela.

- Nakon misa zornica imamo druženje, župljani dođu na čaj i kavu te kolačiće. Ustanem ranije kako bih skuhala čaj i kavu, te pripremila sve za crkvu i za misu koja je u 6 sati. Čaj i kavu skuham ja, a naše vrijedne domaćice bi donosile kolačiće tako da smo se znali lijepo podružiti, veli sugovornica.

---

image
Božo Radić/Cropix
---

Neopisiva ljubav

- Zadužena sam za pranje i peglanje crkvene robe, bavim se i kićenjem crkve. Imamo ekipu žena koja čisti crkvu, obično to činimo petkom navečer, sve im pripremim, a pomognem kad mogu. One to izvanredno rade. Utorkom i petkom imam probu velikog zbora. Održavam crkvu, župnu kuću, dvoranu, okoliš, pripremam djecu za sakramenat ispovijedi i svete pričesti, pripremim sve za misu – hostiju, vodu i misno vino, kaže sestra Marinela s kojom je donedavno bila još jedna sestra koja je inače kuhala, ali je zbog bolesti premještena.

Osim kuhanja, sestra je bila i ‘pozadinski igrač’ kad je trebalo pripremiti antiratne jaslice o kojima se naveliko pisalo posljednjih dana. U Gradišću je radila u malim seoskim školama gdje bi od I. do IV. razreda bilo 18 učenika, pa joj je bio pozitivan šok doći u veliku dubrovačku gradsku školu s dvadesetak djece - samo u jednom razredu.

- Imali smo jako dobar odnos, kako s malima tako i s ovim većima, pubertetlijama, stvarno smo bili super. Rad u školi s djecom u teškoćama u razvoju mi je bio veliki izazov iako sam, primjerice, u Gradišću stekla iskustvo. Jako sam puno pjevala toj djeci koja imaju jako dobro razvijen sluh, svirala bi im i to bi bilo jako veliko zadovoljstvo, pljeskali bi. Ponedjeljkom ujutro bismo sat vremena zajedno molili i pjevali. Čuli bi moj glas, a kod onih koji nisu znali govoriti, vidjeli biste zanos i sreću u očicama. Nisam im puno govorila, samo bi ih zagrlila i oni bi osjetili. Uzela bi im ruku, njima je to strašno puno značilo i oni su valjda osjećali tu ljubav i stostruko je vraćali osmijesima, priča sestra Marinela i dodaje:

- Pjevala sam i svirala i djeci s težim oštećenjima, a u Dva skalina mnogi su ležali u krevetu pa bi ih uzela za rukicu i gladila po prsima, što im je mnogo značilo. Kad spomeneš njihovo ime, odmah vidite taj radosni osmijeh i oči koje sve govore. Jedan divni dječak islamske vjeroispovijesti, išao je na katolički vjeronauk, kad bi me ugledao, nasmijao bi se i pokazivao na čelo kao napomenu da se treba prekrižiti, priča dumna.

---

image

U sadašnjoj je župi već 14. godinu

Božo Radić/Cropix
---

U školi na katoličkom Vjeronauku su znala biti djeca druge vjeroispovijesti.

- S nama su sudjelovali u nastavi, bilo bi im zanimljivo i nikad nisam imala problema ni poteškoća s njima. Bilo je i djece koja nisu ostajala, ali smo gledali Vjeronauk ubaciti u raspored prvi ili zadnji sat, ali niste to uvijek mogli napraviti pa su oni koji su željeli mogli ostati. Bilo je djece koja bi ostajala i nikakvih problema nije bilo. Naravno, nisam ih ispitivala, govori časna sestra.

---

Odgovori na teška pitanja: Zarez na krivom mjestu i sve ode ukrivo!

Učenici znaju biti vrlo kreativni u postavljanju pitanja, ali nije uvijek lako naći odgovor.

- Kad počinjem s Vjeronaukom, djeca imaju 100 pitanja, izviru iz njih kao iz nekog vrela i onda puno puta kad bi vidjela da im je neka tema važna, ostavila bi je za sljedeći put i onda bismo o njoj raspravljali. Cijeli sat Vjeronauka bismo posvetili tome, a lekciju predviđenu za taj sat ostavili bismo za idući put. Važnije mi je tad bilo pričati s njima, nego držati lekciju koja im u tom trenutku nije toliko zanimljiva, ali su nam satovi uvijek bili prekratki. Dosta puta sam im iskreno znala reći da ima pitanja na koja ni mi časne ni svećenici ni biskup ni papa nemamo odgovor. Tu nas jedino može držati vjera, pokušala sam rastumačiti što znači vjerovati, prihvaćati ono što ne vidiš i što ne znaš. Uvijek bi im rekla da nikad do kraja neće shvatiti vjeru u širem smislu... Njihova dječja glavica je kao boca od litre, a dragi Bog je kao ocean! Ne možeš sav taj ocean uliti u bocu od litre. Drugačije razgovaraš s prvašima, četvrtašima ili osmašima. Teško je shvatiti da kroz cijeli život do kraja neće upoznati Boga, ali će im se znanje o Bogu, o Božjoj dobroti i ljubavi, iz dana u dan proširivati kao što šire znanje iz drugih predmeta, samo ako budu imali želje, volje i interesa, pojašnjava duhovnica koja je prilikom tumačenja oprezna jer svaki zarez na krivom mjestu sve može odvesti u krivom smjeru.

- Ako me djeca pitaju malo zahtjevnije i teže pitanje i ako sam nespremna i ne znam što bi rekla, predložim da to ostavimo drugi put pa ćemo o tome raspraviti. U međuvremenu, temu u sebi posložim, pazim na svaku riječ, dodaje časna sestra ističući kako je znalo biti i smiješnih situacija u razredu zbog kojim bi se smijali i desetak minuta!

---

Mladi u župi se redovito okupljaju na aktivnostima, tu su i krizmanici, imaju svoj Klub katoličke mladeži.

U svom pozivu joj je sve drago raditi, ali najviše žali što joj fali vremena. Tijekom blagdana je zvala starije i nemoćne u Župi, što im puno znači, posebno onima koji su sami. Kad prođe gužva oko festa, obići će ih, a oni će joj otvoriti dušu. Dolaze strance koji često zalutaju, uživaju u pogledu s tarace, fotografiraju...

- Neki sjednu na zidić i rašire mali plastični stolić pa jedu, raskomote se kao kod kuće... Obično ih pustim, ali kad vidim da odulje, samo prođem i oni se spreme i pođu. Sjećam se jednog zimskog jutra oko 7.30. Već je bilo pomalo škuro, krenula sam na posao a kod kipa svetog Petra vidjela sam komadiće slanine, a u kantunu groblja stranca. Imao je vreću za spavanje, ruksak i tronog s plinom, na tavi je pekao meso, slanine je bilo posvuda, prisjeća se sestra Marinela čudne zgode.

---

image

‘Dok sam bila mlađa, premještanja su mi padala strašno teško. Prvi put sam mislila da će cijeli svijet propasti kad odem iz te župe...‘

Božo Radić/Cropix
---

Neugodnih situacija sa strancima nije imala, ali bila je jedna koja joj nije baš draga.

- Prije dvije-tri godine naišao je stranac koji je došao u naš Klub katoličke mladeži i tražio časnu sestru. Nisam tad bila tu, ali su mi prenijeli da me je tražio takav i takav tip, opisali su mi ga kako je odjeven, starosnu dob, da znam ako bude dolazio. Nije mi bilo baš svejedno jer nije htio reći zašto traži sestru. Sutradan ujutro oko 9 sati, tu po taraci šetao je neki čovjek, po opisu isti onaj koji je dan prije dolazio. Nisam znala ni tko je ni što je, bio je fino obučen, nosio odijelo i kravatu... Zvonio je, ali sam se oglušila... No, u neko doba sam se javila s prozora. Govorio mi je uz pomoć prevoditelja na mobitelu i tražio da ga primimo. Bila sam sretna što nisam otvorila vrata, a kako sam ga odbijala, postajao je grublji, jako neugodan, govorio mi je prijetećim tonom, a na koncu sam mu rekla ‘doviđenja‘ i zatvorila prozor. Okrenuo se i otišao, dok je odlazio na licu mu se vidio bijes, još je nešto govorio. Nakon tog se više nikad ništa tako slično nije dogodilo, govori sestra Marinela.

Najbolje se opušta uz ručni rad, vodila je radionice izrade rukotvorina, radila privjeske, anđele, krunice, narukvice... Bude i redovitih druženja s drugim časnim sestrama iz vlastitog i iz drugih redova u Dubrovniku. Časna sestra Marinela ostaje vjerna svom milosrdničkom poslanju i Bogu, nastavlja raditi s mladima, pjevati, svirati, širiti vedrinu i svakome dolijevati čovjekoljublje iz svog oceana dobrote.

---

Djevojčica sa šugamanom na glavi: ‘Ja sam Marinela!‘

Sve se manje djevojaka odlučuje se za redovnički poziv, a tu je sestra Marinela imala nekoliko anegdota.

- U jednoj od prethodnih župa održavala sam jednu veliku crkvu i okupila sam curice iz sedmog i osmog razreda koje su mi pomogle. U jednom momentu sam stala i nisam znala što sljedeće treba, a kaže mi na to jedna djevojčica: ‘Ne bih ti ja bila časna!‘ Pitala sam je zašto, a ona mi je odgovorila: ‘Evo, ti časna sad ne znaš šta ćeš, puna ti je glava, ne znaš što treba pa da i ja budem časna da ne znam što treba raditi!‘ (smijeh) Druga mi je jednom rekla: ‘Ne bih ti ja bila časna!‘ Opet sam pitala zašto, a ona mi je rekla kako kao časna ne bi mogla raditi što hoće. Objasnila sam joj da i ovako ne može raditi što hoće, objasnila sam joj da ono što nije dobro ne smije raditi nitko, ne smijemo raditi zlo ni sebi ni drugom, priča časna Marinela.

Bilo je i suprotnih mišljenja.

- Znalo je biti situacija gdje bi mi djevojčice rekle da žele biti kao ja. Imala sam jednu curicu u župi koja me je obožavala, došla bi u crkvu i ja bi joj dala bombončić, obično dajemo djeci bombončić iza mise... Ta bi curica došla kući, stavila bi na glavu šugaman i govorila: ‘Ja sam sestra Marinela!‘ Mama bi nju snimila i meni slala slike, prepričava originalna sestra Marinela s osmijehom.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUMNA ZA DESET! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => DUMNA ZA DESET! 2 0 10264 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-05 10:05:05 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Bruno Lucić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-07 17:01:55 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-01-07 17:01:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Od sinjskog kraja do juga: Sveti Petar čuva ključeve od raja, a časna sestra Marinela Žuro ključeve Crkve sv. Petra! page_title=Od sinjskog kraja do juga: Sveti Petar čuva ključeve od raja, a časna sestra Marinela Žuro ključeve Crkve sv. Petra! [metakey] => Marinela Žuro, Na radnom mjestu, župa sv. Petra, Boninovo, Župa svetog Petra na Boninovu, Župa sv. Petra na Boninovu, časna sestra, Časna sestra Marinela Žuro [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26302618.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26302610.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26302616.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26302615.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26302613.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26302614.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26302611.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26302609.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26302608.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26302607.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26302612.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marinela \u017duro \u010dasnom sestrom postala je prije vi\u0161e od 50 godina, lani je slavila zlatni jubilej<\/p>","

U svom pozivu sestri Marineli sve je drago raditi,\u00a0ali najvi\u0161e \u017eali \u0161to joj fali vremena<\/p>","","

\u2018Zadu\u017eena sam za pranje i peglanje crkvene robe, bavim se i ki\u0107enjem crkve...\u2018<\/p>","","","","

\u2018Dok sam bila mla\u0111a, premje\u0161tanja su mi padala stra\u0161no te\u0161ko. Prvi put sam mislila da \u0107e cijeli svijet propasti kad odem iz te \u017eupe...\u2018<\/p>","","

U sada\u0161njoj je \u017eupi ve\u0107 14. godinu<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26302618_1920.jpg":"1920x1080","k_26302618_1280.jpg":"1280x1280","k_26302618_1024.jpg":"1024x1024","k_26302618_640.jpg":"640x640","k_26302618_480.jpg":"480x480","k_26302618_340.jpg":"340x340","k_26302618_220.jpg":"220x220","o_26302618_1280.jpg":"1280x853","o_26302618_1024.jpg":"1024x682","o_26302618_640.jpg":"640x426","o_26302618_480.jpg":"480x320","o_26302618_340.jpg":"340x226","o_26302618_220.jpg":"220x146","h_26302618_1280.jpg":"1280x854","h_26302618_1024.jpg":"1024x683","h_26302618_640.jpg":"640x427","h_26302618_480.jpg":"480x320","h_26302618_340.jpg":"340x227","h_26302618_220.jpg":"220x147","pp_26302618_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302618_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302618_640.jpg":"640x814","pp_26302618_480.jpg":"480x611","pp_26302618_340.jpg":"340x432","pp_26302618_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26302610_1920.jpg":"1920x1080","k_26302610_1280.jpg":"1280x1280","k_26302610_1024.jpg":"1024x1024","k_26302610_640.jpg":"640x640","k_26302610_480.jpg":"480x480","k_26302610_340.jpg":"340x340","k_26302610_220.jpg":"220x220","o_26302610_1280.jpg":"1280x853","o_26302610_1024.jpg":"1024x682","o_26302610_640.jpg":"640x426","o_26302610_480.jpg":"480x320","o_26302610_340.jpg":"340x226","o_26302610_220.jpg":"220x146","h_26302610_1280.jpg":"1280x854","h_26302610_1024.jpg":"1024x683","h_26302610_640.jpg":"640x427","h_26302610_480.jpg":"480x320","h_26302610_340.jpg":"340x227","h_26302610_220.jpg":"220x147","pp_26302610_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302610_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302610_640.jpg":"640x814","pp_26302610_480.jpg":"480x611","pp_26302610_340.jpg":"340x432","pp_26302610_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26302616_1920.jpg":"1920x1080","k_26302616_1280.jpg":"1280x1280","k_26302616_1024.jpg":"1024x1024","k_26302616_640.jpg":"640x640","k_26302616_480.jpg":"480x480","k_26302616_340.jpg":"340x340","k_26302616_220.jpg":"220x220","o_26302616_1280.jpg":"1280x853","o_26302616_1024.jpg":"1024x682","o_26302616_640.jpg":"640x426","o_26302616_480.jpg":"480x320","o_26302616_340.jpg":"340x226","o_26302616_220.jpg":"220x146","h_26302616_1280.jpg":"1280x854","h_26302616_1024.jpg":"1024x683","h_26302616_640.jpg":"640x427","h_26302616_480.jpg":"480x320","h_26302616_340.jpg":"340x227","h_26302616_220.jpg":"220x147","pp_26302616_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302616_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302616_640.jpg":"640x814","pp_26302616_480.jpg":"480x611","pp_26302616_340.jpg":"340x432","pp_26302616_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26302615_1920.jpg":"1920x1080","k_26302615_1280.jpg":"1280x1280","k_26302615_1024.jpg":"1024x1024","k_26302615_640.jpg":"640x640","k_26302615_480.jpg":"480x480","k_26302615_340.jpg":"340x340","k_26302615_220.jpg":"220x220","o_26302615_1280.jpg":"1280x853","o_26302615_1024.jpg":"1024x682","o_26302615_640.jpg":"640x426","o_26302615_480.jpg":"480x320","o_26302615_340.jpg":"340x226","o_26302615_220.jpg":"220x146","h_26302615_1280.jpg":"1280x854","h_26302615_1024.jpg":"1024x683","h_26302615_640.jpg":"640x427","h_26302615_480.jpg":"480x320","h_26302615_340.jpg":"340x227","h_26302615_220.jpg":"220x147","pp_26302615_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302615_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302615_640.jpg":"640x814","pp_26302615_480.jpg":"480x611","pp_26302615_340.jpg":"340x432","pp_26302615_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26302613_1920.jpg":"1920x1080","k_26302613_1280.jpg":"1280x1280","k_26302613_1024.jpg":"1024x1024","k_26302613_640.jpg":"640x640","k_26302613_480.jpg":"480x480","k_26302613_340.jpg":"340x340","k_26302613_220.jpg":"220x220","o_26302613_1280.jpg":"1280x853","o_26302613_1024.jpg":"1024x682","o_26302613_640.jpg":"640x426","o_26302613_480.jpg":"480x320","o_26302613_340.jpg":"340x226","o_26302613_220.jpg":"220x146","h_26302613_1280.jpg":"1280x854","h_26302613_1024.jpg":"1024x683","h_26302613_640.jpg":"640x427","h_26302613_480.jpg":"480x320","h_26302613_340.jpg":"340x227","h_26302613_220.jpg":"220x147","pp_26302613_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302613_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302613_640.jpg":"640x814","pp_26302613_480.jpg":"480x611","pp_26302613_340.jpg":"340x432","pp_26302613_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26302614_1920.jpg":"1920x1080","k_26302614_1280.jpg":"1280x1280","k_26302614_1024.jpg":"1024x1024","k_26302614_640.jpg":"640x640","k_26302614_480.jpg":"480x480","k_26302614_340.jpg":"340x340","k_26302614_220.jpg":"220x220","o_26302614_1280.jpg":"1280x853","o_26302614_1024.jpg":"1024x682","o_26302614_640.jpg":"640x426","o_26302614_480.jpg":"480x320","o_26302614_340.jpg":"340x226","o_26302614_220.jpg":"220x146","h_26302614_1280.jpg":"1280x854","h_26302614_1024.jpg":"1024x683","h_26302614_640.jpg":"640x427","h_26302614_480.jpg":"480x320","h_26302614_340.jpg":"340x227","h_26302614_220.jpg":"220x147","pp_26302614_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302614_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302614_640.jpg":"640x814","pp_26302614_480.jpg":"480x611","pp_26302614_340.jpg":"340x432","pp_26302614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26302611_1920.jpg":"1920x1080","k_26302611_1280.jpg":"1280x1280","k_26302611_1024.jpg":"1024x1024","k_26302611_640.jpg":"640x640","k_26302611_480.jpg":"480x480","k_26302611_340.jpg":"340x340","k_26302611_220.jpg":"220x220","o_26302611_1280.jpg":"1280x853","o_26302611_1024.jpg":"1024x682","o_26302611_640.jpg":"640x426","o_26302611_480.jpg":"480x320","o_26302611_340.jpg":"340x226","o_26302611_220.jpg":"220x146","h_26302611_1280.jpg":"1280x854","h_26302611_1024.jpg":"1024x683","h_26302611_640.jpg":"640x427","h_26302611_480.jpg":"480x320","h_26302611_340.jpg":"340x227","h_26302611_220.jpg":"220x147","pp_26302611_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302611_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302611_640.jpg":"640x814","pp_26302611_480.jpg":"480x611","pp_26302611_340.jpg":"340x432","pp_26302611_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26302609_1920.jpg":"1920x1080","k_26302609_1280.jpg":"1280x1280","k_26302609_1024.jpg":"1024x1024","k_26302609_640.jpg":"640x640","k_26302609_480.jpg":"480x480","k_26302609_340.jpg":"340x340","k_26302609_220.jpg":"220x220","o_26302609_1280.jpg":"1280x853","o_26302609_1024.jpg":"1024x682","o_26302609_640.jpg":"640x426","o_26302609_480.jpg":"480x320","o_26302609_340.jpg":"340x226","o_26302609_220.jpg":"220x146","h_26302609_1280.jpg":"1280x854","h_26302609_1024.jpg":"1024x683","h_26302609_640.jpg":"640x427","h_26302609_480.jpg":"480x320","h_26302609_340.jpg":"340x227","h_26302609_220.jpg":"220x147","pp_26302609_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302609_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302609_640.jpg":"640x814","pp_26302609_480.jpg":"480x611","pp_26302609_340.jpg":"340x432","pp_26302609_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26302608_1920.jpg":"1920x1080","k_26302608_1280.jpg":"1280x1280","k_26302608_1024.jpg":"1024x1024","k_26302608_640.jpg":"640x640","k_26302608_480.jpg":"480x480","k_26302608_340.jpg":"340x340","k_26302608_220.jpg":"220x220","o_26302608_1280.jpg":"1280x853","o_26302608_1024.jpg":"1024x682","o_26302608_640.jpg":"640x426","o_26302608_480.jpg":"480x320","o_26302608_340.jpg":"340x226","o_26302608_220.jpg":"220x146","h_26302608_1280.jpg":"1280x854","h_26302608_1024.jpg":"1024x683","h_26302608_640.jpg":"640x427","h_26302608_480.jpg":"480x320","h_26302608_340.jpg":"340x227","h_26302608_220.jpg":"220x147","pp_26302608_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302608_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302608_640.jpg":"640x814","pp_26302608_480.jpg":"480x611","pp_26302608_340.jpg":"340x432","pp_26302608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26302607_1920.jpg":"1920x1080","k_26302607_1280.jpg":"1280x1280","k_26302607_1024.jpg":"1024x1024","k_26302607_640.jpg":"640x640","k_26302607_480.jpg":"480x480","k_26302607_340.jpg":"340x340","k_26302607_220.jpg":"220x220","o_26302607_1280.jpg":"1280x853","o_26302607_1024.jpg":"1024x682","o_26302607_640.jpg":"640x426","o_26302607_480.jpg":"480x320","o_26302607_340.jpg":"340x226","o_26302607_220.jpg":"220x146","h_26302607_1280.jpg":"1280x854","h_26302607_1024.jpg":"1024x683","h_26302607_640.jpg":"640x427","h_26302607_480.jpg":"480x320","h_26302607_340.jpg":"340x227","h_26302607_220.jpg":"220x147","pp_26302607_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302607_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302607_640.jpg":"640x814","pp_26302607_480.jpg":"480x611","pp_26302607_340.jpg":"340x432","pp_26302607_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26302612_1920.jpg":"1920x1080","k_26302612_1280.jpg":"1280x1280","k_26302612_1024.jpg":"1024x1024","k_26302612_640.jpg":"640x640","k_26302612_480.jpg":"480x480","k_26302612_340.jpg":"340x340","k_26302612_220.jpg":"220x220","o_26302612_1280.jpg":"1280x1920","o_26302612_1024.jpg":"1024x1536","o_26302612_640.jpg":"640x960","o_26302612_480.jpg":"480x720","o_26302612_340.jpg":"340x510","o_26302612_220.jpg":"220x330","h_26302612_1280.jpg":"1280x854","h_26302612_1024.jpg":"1024x683","h_26302612_640.jpg":"640x427","h_26302612_480.jpg":"480x320","h_26302612_340.jpg":"340x227","h_26302612_220.jpg":"220x147","pp_26302612_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302612_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302612_640.jpg":"640x814","pp_26302612_480.jpg":"480x611","pp_26302612_340.jpg":"340x432","pp_26302612_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7872231 Threads: 3 Questions: 1579398915 Slow queries: 4819579 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111996044 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/od-sinjskog-kraja-do-juga-sveti-petar-cuva-kljuceve-od-raja-a-casna-sestra-marinela-zuro-kljuceve-crkve-sv-petra-1352831 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/od-sinjskog-kraja-do-juga-sveti-petar-cuva-kljuceve-od-raja-a-casna-sestra-marinela-zuro-kljuceve-crkve-sv-petra-1352831?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 607702 [name] => Marinela Žuro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-06 17:55:47 [main_article_id] => 0 [alias] => marinela-zuro [link] => /tag/marinela-zuro ) [1] => stdClass Object ( [id] => 256508 [name] => Na radnom mjestu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => na-radnom-mjestu [link] => /tag/na-radnom-mjestu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 642276 [name] => župa sv. Petra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-27 14:56:46 [main_article_id] => 0 [alias] => zupa-sv-petra [link] => /tag/zupa-sv-petra ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679145 [name] => Boninovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => boninovo [link] => /tag/boninovo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 742914 [name] => Župa svetog Petra na Boninovu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-05 11:07:51 [main_article_id] => 0 [alias] => zupa-svetog-petra-na-boninovu [link] => /tag/zupa-svetog-petra-na-boninovu ) [5] => stdClass Object ( [id] => 742915 [name] => Župa sv. Petra na Boninovu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-05 11:07:51 [main_article_id] => 0 [alias] => zupa-sv-petra-na-boninovu [link] => /tag/zupa-sv-petra-na-boninovu ) [6] => stdClass Object ( [id] => 382737 [name] => časna sestra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => casna-sestra [link] => /tag/casna-sestra ) [7] => stdClass Object ( [id] => 742916 [name] => Časna sestra Marinela Žuro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-05 11:07:51 [main_article_id] => 0 [alias] => casna-sestra-marinela-zuro [link] => /tag/casna-sestra-marinela-zuro ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUMNA ZA DESET! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od sinjskog kraja do juga: Sveti Petar čuva ključeve od raja, a časna sestra Marinela Žuro ključeve Crkve sv. Petra! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-09-59-26-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26302618.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božo Radić/Cropix [mainImageDesc] =>

Marinela Žuro časnom sestrom postala je prije više od 50 godina, lani je slavila zlatni jubilej

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26302618.jpg [title] => Božo Radić/Cropix

Marinela Žuro časnom sestrom postala je prije više od 50 godina, lani je slavila zlatni jubilej

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26302610.jpg [title] => Božo Radić/Cropix

U svom pozivu sestri Marineli sve je drago raditi, ali najviše žali što joj fali vremena

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26302616.jpg [title] => Božo Radić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26302615.jpg [title] => Božo Radić/Cropix

‘Zadužena sam za pranje i peglanje crkvene robe, bavim se i kićenjem crkve...‘

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26302613.jpg [title] => Božo Radić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26302614.jpg [title] => Božo Radić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26302611.jpg [title] => Božo Radić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26302609.jpg [title] => Božo Radić/Cropix

‘Dok sam bila mlađa, premještanja su mi padala strašno teško. Prvi put sam mislila da će cijeli svijet propasti kad odem iz te župe...‘

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26302608.jpg [title] => Božo Radić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26302607.jpg [title] => Božo Radić/Cropix

U sadašnjoj je župi već 14. godinu

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26302612.jpg [title] => Božo Radić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad je bivše kolege iz Osnovne škole Marina Držića pitaju kako je u mirovini, časna sestra Marinela Žuro spremno i s osmijehom odgovara: ‘nemirno’. Na jednom se radnom mjestu umirovila, ali na drugom, u svojoj župi, Župi sv. Petra na Boninovu je itekako aktivna ova pripadnica zajednice Sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

U sinjskom kraju, u Dicmu gdje je rođena, odmalena je bila u društvu sestara milosrdnica, pjevala i igrala se s njima, jela njihove kolače, čak i svirala na dječjoj misi...

---

---

Njoj i njezinim vršnjakinjama časne sestre bile su kao majke pa ne čudi stoga da je nakon osmoljetke odlučila poći u samostan u Split. Tamo su ih rasporedili, one zainteresirane za medicinu određene su za medicinsku struku i otišle bi u bolnicu, a one koje su pohađale katehetsku odnosno vjeronaučnu kasnije bi predavale vjeronauk u školama, a tko je rado svirao i pjevao, išao bi u glazbeni smjer. Sestra Marinela završila je potonja dva.

Od Dalmacije preko Gradišća do Grada

Časnom sestrom postala je prije više od 50 godina, lani je slavila zlatni jubilej. Najprije je u splitskoj župi Visoka provela četiri godine, pa je prebačena na Hvar (sela Vrbanj i Svirče), te u Otok kod Sinja gdje je ostala 10 godina. Rat ju je zatekao u Biogradu na Moru, pamti kako je jedne noći ispred kuće pukla granata samo par metara od nje, a ona je, dok se pucalo, držala krunicu i telefon iako nije bilo linije. Služba ju je potom odvela među gradišćanske Hrvate gdje je dočekala ‘punoljetnost’ jer je ostala 18 godina. Zatim se ukazala potreba u Dubrovniku, u sadašnjoj je župi već 14. godinu.

---

image

U svom pozivu sestri Marineli sve je drago raditi, ali najviše žali što joj fali vremena

Božo Radić/Cropix
---

- Kad sam došla ovdje u studenom 2010., radila sam u Župi s velikim i malim zborom i prvopričesnicima, ali sam se brinula i oko crkve. To je bilo pastoralno djelovanje, a onda sam 2011. počela raditi u Osnovnoj školi Marina Držića u nižim i višim razredima, u odjelu s djecom s teškoćama u razvoju i s djecom u udruzi Dva skalina, priča sugovornica koja je od 2018. pošla u ‘prosvjetnu’ mirovinu.

Životni poziv sestru Marinelu, kao i svakog svećenika ili časnu sestru, vodi od župe do župe, što znači da se nigdje ne zadržava za stalno.

- Dok sam bila mlađa, premještanja su mi padala strašno teško. Prvi put sam mislila da će cijeli svijet propasti kad odem iz te župe, a kod premještaja iz druge župe, već mi je bilo puno lakše. Premještaji nisu laki jer se trebaš prilagoditi novom načinu života i novoj zajednici, novim ljudima. Što sam postajala starija, nekako mi je to bilo normalno, znala sam da je to kod nas tako i pokušala sam se razumski nositi s tim, ali ne možete protiv osjećaja, kaže sestra Marinela.

Nedjeljom sestra Marinela ustaje između 6.30 i 7 sati, doručkuje, otvori crkvu, u 8 prije mise dođu veliki pjevači na kratku probu prije mise u 8.30. Slijedi kratka proba s malim zborom, a potom je dječja misa. Između objeda i krunice te večernje mise je slobodna.

---

image

‘Zadužena sam za pranje i peglanje crkvene robe, bavim se i kićenjem crkve...‘

Božo Radić/Cropix
---

- U međuvremenu imam redovničke molitve sa sestrama, imamo jutarnju, službu čitanja i srednji čas, to izmolim ujutro. Anđeo Gospodnji je u podne, a navečer kad otvorim crkvu prije mise ponesem svoj časoslov iz kojeg mi redovnice molimo. Nakon večernje mise se podružim sa župljanima, posebno s roditeljima prvopričesnika, a između toga pogledam nešto zanimljivo na televiziji, nešto pročitam... Svake subote u 9 sati imamo probu dječjeg zbora, a onda od 10 do 11 vjeronauk za prvopričesnike. Stvarno su dobar zbor, dođe jedno 15 do 20 curica od prvog do osmog razreda, a imamo i jednog dječaka koji krasno pjeva i velika nam je podrška. Pred spavanje je kratka molitva koja se zove povečernja, izmoli se pred spavanje pa s anđelima i Gospodinom idem na počinak, govori sestra Marinela koja otvara i zatvara crkvu.

Dok je jednom prilikom zatvarala crkvu u predvečerje na balaturu zatekla je župljanina koji je zaboravio na promjenu sata pa je uzaludno čekao misu. Iako je crkva odmah kraj groblja, nije plašljiva, ali tad se malo preplašila, a njezin sugovornik dobrano iznenadio. Pitao se kako nikoga nema, ali brzo je zavrzlama riješena.

Isto tako, bilo je simpatičnih susreta s ‘četveronožnim župljanima‘.

- Jedanput je mačak tu iz susjedstva tijekom dječje mise ušao u crkvu, a djeca su se oduševila. Nije htio vani, bilo je ljeto i lijepo je ušetao, svi su rekli: došao mačak na misu. Baš se bio udomaćio, djevojčica iz čije kuće dolazi mačak pjeva u zboru pa sam je zamolila da ga iznese, odnijela ga je na ulicu, ali dok se ona vratila, mačak je opet ušao u crkvu! Uzela je ključ od mame i vodila ga kući da ne može više izići. Često on tu dođe, a sad imamo još jednog mačka koji dođe kad ja otvorim crkvu, ali taj neće unutra, on dođe na vrata i mijauče, govori dumna.

Tijekom došašća u ovoj se župi njeguje još jedan lijepi običaj u kojemu sudjeluje i sestra Marinela.

- Nakon misa zornica imamo druženje, župljani dođu na čaj i kavu te kolačiće. Ustanem ranije kako bih skuhala čaj i kavu, te pripremila sve za crkvu i za misu koja je u 6 sati. Čaj i kavu skuham ja, a naše vrijedne domaćice bi donosile kolačiće tako da smo se znali lijepo podružiti, veli sugovornica.

---

image
Božo Radić/Cropix
---

Neopisiva ljubav

- Zadužena sam za pranje i peglanje crkvene robe, bavim se i kićenjem crkve. Imamo ekipu žena koja čisti crkvu, obično to činimo petkom navečer, sve im pripremim, a pomognem kad mogu. One to izvanredno rade. Utorkom i petkom imam probu velikog zbora. Održavam crkvu, župnu kuću, dvoranu, okoliš, pripremam djecu za sakramenat ispovijedi i svete pričesti, pripremim sve za misu – hostiju, vodu i misno vino, kaže sestra Marinela s kojom je donedavno bila još jedna sestra koja je inače kuhala, ali je zbog bolesti premještena.

Osim kuhanja, sestra je bila i ‘pozadinski igrač’ kad je trebalo pripremiti antiratne jaslice o kojima se naveliko pisalo posljednjih dana. U Gradišću je radila u malim seoskim školama gdje bi od I. do IV. razreda bilo 18 učenika, pa joj je bio pozitivan šok doći u veliku dubrovačku gradsku školu s dvadesetak djece - samo u jednom razredu.

- Imali smo jako dobar odnos, kako s malima tako i s ovim većima, pubertetlijama, stvarno smo bili super. Rad u školi s djecom u teškoćama u razvoju mi je bio veliki izazov iako sam, primjerice, u Gradišću stekla iskustvo. Jako sam puno pjevala toj djeci koja imaju jako dobro razvijen sluh, svirala bi im i to bi bilo jako veliko zadovoljstvo, pljeskali bi. Ponedjeljkom ujutro bismo sat vremena zajedno molili i pjevali. Čuli bi moj glas, a kod onih koji nisu znali govoriti, vidjeli biste zanos i sreću u očicama. Nisam im puno govorila, samo bi ih zagrlila i oni bi osjetili. Uzela bi im ruku, njima je to strašno puno značilo i oni su valjda osjećali tu ljubav i stostruko je vraćali osmijesima, priča sestra Marinela i dodaje:

- Pjevala sam i svirala i djeci s težim oštećenjima, a u Dva skalina mnogi su ležali u krevetu pa bi ih uzela za rukicu i gladila po prsima, što im je mnogo značilo. Kad spomeneš njihovo ime, odmah vidite taj radosni osmijeh i oči koje sve govore. Jedan divni dječak islamske vjeroispovijesti, išao je na katolički vjeronauk, kad bi me ugledao, nasmijao bi se i pokazivao na čelo kao napomenu da se treba prekrižiti, priča dumna.

---

image

U sadašnjoj je župi već 14. godinu

Božo Radić/Cropix
---

U školi na katoličkom Vjeronauku su znala biti djeca druge vjeroispovijesti.

- S nama su sudjelovali u nastavi, bilo bi im zanimljivo i nikad nisam imala problema ni poteškoća s njima. Bilo je i djece koja nisu ostajala, ali smo gledali Vjeronauk ubaciti u raspored prvi ili zadnji sat, ali niste to uvijek mogli napraviti pa su oni koji su željeli mogli ostati. Bilo je djece koja bi ostajala i nikakvih problema nije bilo. Naravno, nisam ih ispitivala, govori časna sestra.

---

Odgovori na teška pitanja: Zarez na krivom mjestu i sve ode ukrivo!

Učenici znaju biti vrlo kreativni u postavljanju pitanja, ali nije uvijek lako naći odgovor.

- Kad počinjem s Vjeronaukom, djeca imaju 100 pitanja, izviru iz njih kao iz nekog vrela i onda puno puta kad bi vidjela da im je neka tema važna, ostavila bi je za sljedeći put i onda bismo o njoj raspravljali. Cijeli sat Vjeronauka bismo posvetili tome, a lekciju predviđenu za taj sat ostavili bismo za idući put. Važnije mi je tad bilo pričati s njima, nego držati lekciju koja im u tom trenutku nije toliko zanimljiva, ali su nam satovi uvijek bili prekratki. Dosta puta sam im iskreno znala reći da ima pitanja na koja ni mi časne ni svećenici ni biskup ni papa nemamo odgovor. Tu nas jedino može držati vjera, pokušala sam rastumačiti što znači vjerovati, prihvaćati ono što ne vidiš i što ne znaš. Uvijek bi im rekla da nikad do kraja neće shvatiti vjeru u širem smislu... Njihova dječja glavica je kao boca od litre, a dragi Bog je kao ocean! Ne možeš sav taj ocean uliti u bocu od litre. Drugačije razgovaraš s prvašima, četvrtašima ili osmašima. Teško je shvatiti da kroz cijeli život do kraja neće upoznati Boga, ali će im se znanje o Bogu, o Božjoj dobroti i ljubavi, iz dana u dan proširivati kao što šire znanje iz drugih predmeta, samo ako budu imali želje, volje i interesa, pojašnjava duhovnica koja je prilikom tumačenja oprezna jer svaki zarez na krivom mjestu sve može odvesti u krivom smjeru.

- Ako me djeca pitaju malo zahtjevnije i teže pitanje i ako sam nespremna i ne znam što bi rekla, predložim da to ostavimo drugi put pa ćemo o tome raspraviti. U međuvremenu, temu u sebi posložim, pazim na svaku riječ, dodaje časna sestra ističući kako je znalo biti i smiješnih situacija u razredu zbog kojim bi se smijali i desetak minuta!

---

Mladi u župi se redovito okupljaju na aktivnostima, tu su i krizmanici, imaju svoj Klub katoličke mladeži.

U svom pozivu joj je sve drago raditi, ali najviše žali što joj fali vremena. Tijekom blagdana je zvala starije i nemoćne u Župi, što im puno znači, posebno onima koji su sami. Kad prođe gužva oko festa, obići će ih, a oni će joj otvoriti dušu. Dolaze strance koji često zalutaju, uživaju u pogledu s tarace, fotografiraju...

- Neki sjednu na zidić i rašire mali plastični stolić pa jedu, raskomote se kao kod kuće... Obično ih pustim, ali kad vidim da odulje, samo prođem i oni se spreme i pođu. Sjećam se jednog zimskog jutra oko 7.30. Već je bilo pomalo škuro, krenula sam na posao a kod kipa svetog Petra vidjela sam komadiće slanine, a u kantunu groblja stranca. Imao je vreću za spavanje, ruksak i tronog s plinom, na tavi je pekao meso, slanine je bilo posvuda, prisjeća se sestra Marinela čudne zgode.

---

image

‘Dok sam bila mlađa, premještanja su mi padala strašno teško. Prvi put sam mislila da će cijeli svijet propasti kad odem iz te župe...‘

Božo Radić/Cropix
---

Neugodnih situacija sa strancima nije imala, ali bila je jedna koja joj nije baš draga.

- Prije dvije-tri godine naišao je stranac koji je došao u naš Klub katoličke mladeži i tražio časnu sestru. Nisam tad bila tu, ali su mi prenijeli da me je tražio takav i takav tip, opisali su mi ga kako je odjeven, starosnu dob, da znam ako bude dolazio. Nije mi bilo baš svejedno jer nije htio reći zašto traži sestru. Sutradan ujutro oko 9 sati, tu po taraci šetao je neki čovjek, po opisu isti onaj koji je dan prije dolazio. Nisam znala ni tko je ni što je, bio je fino obučen, nosio odijelo i kravatu... Zvonio je, ali sam se oglušila... No, u neko doba sam se javila s prozora. Govorio mi je uz pomoć prevoditelja na mobitelu i tražio da ga primimo. Bila sam sretna što nisam otvorila vrata, a kako sam ga odbijala, postajao je grublji, jako neugodan, govorio mi je prijetećim tonom, a na koncu sam mu rekla ‘doviđenja‘ i zatvorila prozor. Okrenuo se i otišao, dok je odlazio na licu mu se vidio bijes, još je nešto govorio. Nakon tog se više nikad ništa tako slično nije dogodilo, govori sestra Marinela.

Najbolje se opušta uz ručni rad, vodila je radionice izrade rukotvorina, radila privjeske, anđele, krunice, narukvice... Bude i redovitih druženja s drugim časnim sestrama iz vlastitog i iz drugih redova u Dubrovniku. Časna sestra Marinela ostaje vjerna svom milosrdničkom poslanju i Bogu, nastavlja raditi s mladima, pjevati, svirati, širiti vedrinu i svakome dolijevati čovjekoljublje iz svog oceana dobrote.

---

Djevojčica sa šugamanom na glavi: ‘Ja sam Marinela!‘

Sve se manje djevojaka odlučuje se za redovnički poziv, a tu je sestra Marinela imala nekoliko anegdota.

- U jednoj od prethodnih župa održavala sam jednu veliku crkvu i okupila sam curice iz sedmog i osmog razreda koje su mi pomogle. U jednom momentu sam stala i nisam znala što sljedeće treba, a kaže mi na to jedna djevojčica: ‘Ne bih ti ja bila časna!‘ Pitala sam je zašto, a ona mi je odgovorila: ‘Evo, ti časna sad ne znaš šta ćeš, puna ti je glava, ne znaš što treba pa da i ja budem časna da ne znam što treba raditi!‘ (smijeh) Druga mi je jednom rekla: ‘Ne bih ti ja bila časna!‘ Opet sam pitala zašto, a ona mi je rekla kako kao časna ne bi mogla raditi što hoće. Objasnila sam joj da i ovako ne može raditi što hoće, objasnila sam joj da ono što nije dobro ne smije raditi nitko, ne smijemo raditi zlo ni sebi ni drugom, priča časna Marinela.

Bilo je i suprotnih mišljenja.

- Znalo je biti situacija gdje bi mi djevojčice rekle da žele biti kao ja. Imala sam jednu curicu u župi koja me je obožavala, došla bi u crkvu i ja bi joj dala bombončić, obično dajemo djeci bombončić iza mise... Ta bi curica došla kući, stavila bi na glavu šugaman i govorila: ‘Ja sam sestra Marinela!‘ Mama bi nju snimila i meni slala slike, prepričava originalna sestra Marinela s osmijehom.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix
Božo Radić/Cropix

Marinela Žuro časnom sestrom postala je prije više od 50 godina, lani je slavila zlatni jubilej

Božo Radić/Cropix

U svom pozivu sestri Marineli sve je drago raditi, ali najviše žali što joj fali vremena

Božo Radić/Cropix

‘Zadužena sam za pranje i peglanje crkvene robe, bavim se i kićenjem crkve...‘

Božo Radić/Cropix

‘Dok sam bila mlađa, premještanja su mi padala strašno teško. Prvi put sam mislila da će cijeli svijet propasti kad odem iz te župe...‘

Božo Radić/Cropix

U sadašnjoj je župi već 14. godinu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/od-sinjskog-kraja-do-juga-sveti-petar-cuva-kljuceve-od-raja-a-casna-sestra-marinela-zuro-kljuceve-crkve-sv-petra-1352831 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3848c58b74600d335abe0e294f0d7bb0b8628c41 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+sinjskog+kraja+do+juga%3A+Sveti+Petar+%C4%8Duva+klju%C4%8Deve+od+raja%2C+a+%C4%8Dasna+sestra+Marinela+%C5%BDuro+klju%C4%8Deve+Crkve+sv.+Petra%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fod-sinjskog-kraja-do-juga-sveti-petar-cuva-kljuceve-od-raja-a-casna-sestra-marinela-zuro-kljuceve-crkve-sv-petra-1352831 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fod-sinjskog-kraja-do-juga-sveti-petar-cuva-kljuceve-od-raja-a-casna-sestra-marinela-zuro-kljuceve-crkve-sv-petra-1352831 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUMNA ZA DESET! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaDUMNA ZA DESET!

Od sinjskog kraja do juga: Sveti Petar čuva ključeve od raja, a časna sestra Marinela Žuro ključeve Crkve sv. Petra!

Piše Bruno Lucić
7. siječnja 2024. - 18:01

Kad je bivše kolege iz Osnovne škole Marina Držića pitaju kako je u mirovini, časna sestra Marinela Žuro spremno i s osmijehom odgovara: ‘nemirno’. Na jednom se radnom mjestu umirovila, ali na drugom, u svojoj župi, Župi sv. Petra na Boninovu je itekako aktivna ova pripadnica zajednice Sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

U sinjskom kraju, u Dicmu gdje je rođena, odmalena je bila u društvu sestara milosrdnica, pjevala i igrala se s njima, jela njihove kolače, čak i svirala na dječjoj misi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 11:59