stdClass Object ( [id] => 1369076 [title] => Obišli smo lovište na Biokovu, istražili što je ostalo nakon ‘gazde‘ i naišli na divlju kraljicu planine! Pogledajte... [alias] => obisli-smo-loviste-na-biokovu-istrazili-sto-je-ostalo-nakon-gazde-i-naisli-na-divlju-kraljicu-planine-pogledajte [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najsigurniji dokaz o nekadašnjem postojanju neke životinjske vrste u određenom prostoru su razni nalazi ostataka, od onih fosilnih do recentnih. U dosad otkrivenim ostacima životinjskih fosila na Biokovu pronađeni su i oni od divokoza. Što ukazuje da je u davnoj prošlosti planina ipak bila stanište divokoza.

Nažalost, njihova populacija je nestala iz neobjašnjivih razloga sve do početka šezdesetih godina prošlog stoljeća kada se prvi put ozbiljnije počelo razmišljati o njihovu ponovnom povratku. Upravo ti nalazi, kao i bogatstvo susjednih planinskih masiva u Bosni i Hercegovini, naveli su tadašnje makarske lovce da te davne 1964. godine ponovo nasele te planinske "antilope" na južne padine biokovskog masiva, danas područje Velikog Brda, odnosno predjela "Ključi", na nekih tristotinjak metara nadmorske visine.

Zahvaljujući lovnom gazdinstvu iz Sarajeva i vodećim osobama iz lovišta "Prenj" iz Jablanice, u lovište LD-a "Kamenjarka" iz Makarske, koje je tada upravljala lovištem "Biokovo", stiglo je prvih sedam grla divokozje divljači. Što se tada smatralo, a vjerojatno će tako i ostati, kao jedna od najuspješnijih akcija naseljavanja divljači u do sada poznatoj lovačkoj praksi.

Nekoliko godina kasnije odlukom predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita Makaranima s Brijuna stižu i dvije obitelji muflonske divljači, odnosno njih osam komada. Nakon tog umjetnog naseljavanja divokoza u biokovskim vrletima, u cilju obogaćivanja prirode koja po svojim biološkim karakteristikama i pripada tom podneblju, njihova se populacija ubrzano proširila po cijeloj planini pa se već nakon dvadesetak godina njihova brojnost popela na više od tisuću i pol jedinki, što se smatralo izuzetnim uspjehom.

 

---

image

U biokovskim vrtletima, docima, vrtačama, okruženi nazubljenim kukovima u nepreglednom kamenjaru...

Tom Dubravec/Cropix
---

Šezdeset godina kasnije ponovo smo u biokovskim vrletima, docima, vrtačama, okruženi nazubljenim kukovima u nepreglednom kamenjaru i nepristupačnom terenu gdje osim potpisnika ovih redaka, našeg vodiča Borisa Šabića i fotoreportera Toma Dubravca, i divokoze dvoje bi li zakoračile u tu kamenitu pustopoljinu, gdje, kaže naš domaćin, te kraljice kamenjara odlaze samo ugibati.

Potraga za svetim gralom

Potraga za svetim gralom i onim što je ostalo nakon ere Ivice Todorića i njegova gazdinstva lovištem u razdoblju od konca 1994. do 2003. godine, kada je legalnim putem preko javnog natječaja Ministarstva poljoprivrede i šumarstva posredstvom svoje lovne tvrtke "Lovno gospodarstvo Biokovo" dobilo desetogodišnju koncesiju nad sedamnaest tisuća hektara lovišta na Biokovu, jednostrano razvrgnuvši ugovor godinu dana prije plana, tim je postala veći izazov jer je iza "gazde" ostalo šest otvorenih i dvije zatvorene čeke i osmatračnice koje su i danas u funkciji, kao i petstotinjak divokoza.

Iako po nekima "hladni ubojica", za Todorića lovni znalci tvrde da je unaprijedio lovstvo na Biokovu. Priču o lovu iz helikoptera smatraju tek pustom tlapnjom ljubomornih pojedinaca koji nisu mogli ostvariti svoje ciljeve. Što se tiče smanjenog broja divljači nakon odlaska zagrebačkog "Lovnoga gospodarstva", manje se uzimalo u obzir da je lovište granično umanjeno, dok je paralelno u vihoru rata na Biokovu cvjetao krivolov.

---

image

Danas državnim otvorenim lovištem na Biokovu upravljaju Hrvatske šume

Tom Dubravec/Cropix
---

Danas državnim otvorenim lovištem na Biokovu upravljaju Hrvatske šume. Odnosno dijelom od oko jedanaest tisuća hektara, nastalih prekrajanjem granica lovišta 2006. godine i dijeljenjem državnog otvorenog lovišta, tj. njegovih nižih dijelova na osam susjednih lovišta. Po površini sadašnje lovište tako je umanjeno za više od trideset posto od prvog ustanovljenja 1995. godine.

– Jedan od većih problema u lovištu koji se mora spomenuti je tada zatečena umanjena brojnost, kako kod glavnih tako i kod sporednih vrsta divljači. Trend je pokazivao stagnaciju brojnosti. Više je razloga vodilo k tom trendu. Osim sve većeg broja motoriziranih posjetitelja i pješaka, jer se lovište cijelom površinom nalazi unutar Parka prirode, za divljač su najopasniji paraglajderi.

Također, u lovištu obitavaju dva vučja čopora, a putem istraživanja vučjeg izmeta došli smo do rezultata da učešće divokoza u prehrani vuka iznosi više od trideset posto, što definitivno rezultira godišnjim gubicima na fondu divokoza.

 

---

image

Lovište se cijelom površinom nalazi unutar Parka prirode

Tom Dubravec/Cropix
---

Unatoč svemu, imamo stabilnu populaciju od oko petstotinjak jedinki divokozje divljači i nekih stotinjak muflonske. Odnosno zadnjih deset godina fond divljači se stabilizirao na brojnost u okviru propisa s blagom tendencijom rasta. Tako da planirano izlučenje, što obavljamo u okviru dopuštenih odstupanja – tvrdi dipl. ing. Boris Šabić, upravitelj Šumarije Makarska i odnedavno rukovoditelj Odjela za lovstvo Hrvatskih šuma Uprave šuma Split.

Naime, zahvaljujući navikama ova vrsta planinske divljači, za svoja staništa traži šumske i visokogorske enklave, a svega toga na Biokovu ima napretek. Sa snijegom i nestankom kvalitetne ispaše na višim predjelima divokoze se nerijetko spuštaju u niže predjele prema moru gdje imaju dovoljne količine hrane.

Divokoza se izvrsno prilagodila životu na najtežim terenima, a tijekom cjelodnevnog iscrpnog boravka u planini uočili smo nekoliko jedinki kraljice lovišta. Pošto se radi o vrlo atraktivnoj vrsti divljači, za čijim trofejima hrle lovci iz cijeloga svijeta, tim više nam je bio izazov nakon šest desetljeća zaći u planinu i svjedočiti ponovnom rastu njene brojnosti zahvaljujući mjerama koje provode Hrvatske šume u njenom očuvanju i laganom podebljavanju brojnosti u odnosu na lovno-gospodarsku osnovu.

 

---

image

Nepregledno planinsko prostranstvo gdje na nekim dijelovima još nije kročila ljudska noga

Tom Dubravec/Cropix
---

Da se uistinu radi o dobrim uzgojnim mjerama govori podatak od prije tri godine gdje je strani lovac na dlaku položio tada prvaka, danas viceprvaka Hrvatske čije je "kuke" nacionalna CIC komisija ocijenila sa 122.50 CIC točaka.

Nepregledno planinsko prostranstvo gdje na nekim dijelovima još nije kročila ljudska noga, možda je, tvrdi Šabić, predio u kojem divokoze odlaze ugibati od starosti. Nepristupačan teren zaklon je od raznih predatora iako, a tome smo svjedočili, divokoze nisu plašljive životinje, više se čine znatiželjne.

Ugledali smo je! I pozirala nam je

Prvi takav primjerak u objektiv svog fotoaparata kolega Dubravec ovjekovječio je nekih petstotinjak metara niže od najvišeg vrha sv. Jure na 1762 metra nadmorske visine. Sunce je izmamilo pogolemog divojarca na vrh stijene odakle mu se pruža pogled na okolinu i mogućnost približavanja predatora. Stotinjak metara niže, druga divokoza mirno prebire travu bezbrižno preživajući i lješkajući se na suncu, ne primjećujući da je pod budnim okom mužjaka koji pomno prati svaki njen pokret.

---

image

Sunce je izmamilo pogolemog divojarca, uspjeli smo ga snimiti iz daljine

Tom Dubravec/Cropix
---

Divokoza posjeduje veliku sposobnost prilagodbe na životnu sredinu. Ljetna dlaka ovih životinja je bljedožute do svjetlosmeđe boje, dok zimi poprima tamnokestenjastu, gotovo crnu boju. Zreli divojarci uglavnom su samci. Samo se u vrijeme parenja pridružuju krdu i tijekom tog perioda oplode više koza. Jači mužjaci teški su više od četrdeset kilograma dok su ženke lakše za deset, petnaest kilograma, a njihov životni vijek je preko dvadeset godina. Upravo zbog mjera koje provodimo takvo što u našem lovištu nije rijetkost – smatra Šabić.

I dok tako, što automobilom, što pješice obijamo biokovske pute i oputine diveći se krajobrazu i nesiljenim činjenicama da je Biokova prva i prava dalmatinska ljepotica, čovjek od zanata, naš sugovornik i vodič Boris, na nekih sedamsto metara udaljenosti uočio je ono što smo čekali cijelog dana.

Mlada divokoza na vrh kuke samo čeka da je fotografiramo. Ubrzali smo korak da se što prije domognemo automobila jer bi uskoro mogla nestati iz vidokruga. Strmi i teško pristupačan teren nije omeo našeg fotoreportera da pod teškom opremom, okićen objektivima, životinji priđe na samo pedesetak metara udaljenosti, što je u nekim drugim okolnostima gotovo nemoguće.

---

image

Divokoza (Rupicapra rupicapra) na jednom od vrhova u blizini vrha Vošac

Tom Dubravec/Cropix
---

A istodobno pozicija koju sanja svaki lovac. Međutim, umjesto da se dala u bijeg, divokoza je doslovno pozirala, mijenjajući poze kao da želi pokazati svu raskoš prave kraljice lovišta, čiji epitet s ponosom nosi među lovačkom populacijom. Ni pljeskanje, ni zviždanje nisu je natjerali u bijeg.

– Vidi se odavde da se radi o mlađoj jedinki, jer joj je rogovlje tek do vrha ušiju. U svakom slučaju, lijepo je za vidjeti – ponosan je Šabić na "divlje stanovnike" kojima gospodari. Volio bi, kaže, da smo uspjeli fotografirati cijeli čopor, što nije rijetkost na području koje smo obišli.

S muflonima nismo imali sreće

Za jednim drugim čoporom uputili smo se nešto južnije na znatno nižoj nadmorskoj visini pored Velikog Brda, inače top destinacije za muflonsku divljač. Njih je znatno manje nego divokoza, ali u svakom slučaju respektabilna je to populacija koja za stanište bira mediteransku šumu i makiju, s pašnjacima i kamenjarima.

---

image

Pogled s vrha Sv. Jure na zapadni dio Biokova i Brački kanal

Tom Dubravec/Cropix
---

Za razliku od divokoze radi se o plahoj i opreznoj životinji koja rado bira lokalitete s kojih ima dobru preglednost prostora oko sebe. Dobro uređenim, sedam kilometara dugim šumskim protupožarnim putom od Velikog Brda do Basta, friško uređenim od strane Hrvatskih šuma, stižemo u podnožje njihova staništa. Međutim, ćorak. Unatoč pokušajima, životinjama se nismo približili.

– Osim što su plašljivi, za vidjeti muflonsku divljač potrebno je doći u određeno doba dana kada oni izlaze na pašu. Rano ujutro ili pred zalazak sunca.

U svakom slučaju, u zadnje vrijeme imamo i jednih i drugih. Situacija se znatno popravila što ste mogli i vidjeti. Izgradili smo brojna pojilišta i automatske hranilice prehranjujući na taj način divljač u periodu kada je na planini manje hrane. Kukuruzom prehranjujemo i crnu divljač, odnosno divlje svinje čija je populacija također stabilna – zaključio je dipl. ing. Boris Šabić.

Općenito, za državno otvoreno lovište "Biokovo" kojim gospodare Hrvatske šume do 2036. godine, može se reći da su rezultati na uzgoju, zaštiti, lovu i korištenju divljači zadovoljavajući. Krupna i sitna divljač u lovištu uzgajana je metodama prirodnog uzgoja, bez posebnih zahvata i primjenom tehnologije intenzivnog uzgoja. Također, poštuje se lovostaj za svu vrstu divljači, a paralelno se održava mir za divljač, naročito na površinama za razmnožavanje divljači.

Time je budućnost za divljač na Biokovu zajamčena.

---

image

Spektakularan pogled s Biokova na Makarsku

Tom Dubravec/Cropix
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dragocjeni prizori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => dragocjeni prizori 2 0 10237 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-26 11:31:24 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => Mladen Nejašmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-03 18:17:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-03 18:16:50 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Obišli smo lovište na Biokovu, istražili što je ostalo nakon 'gazde' i naišli na divlju kraljicu planine! Pogledajte... page_title=Obišli smo lovište na Biokovu, istražili što je ostalo nakon 'gazde' i naišli na divlju kraljicu planine! Pogledajte... [metakey] => Bikovo, loviše, divokoze, mufloni, boris šabić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629972.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629971.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629970.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629968.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629967.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629966.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629965.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629961.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629960.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629959.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629958.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629950.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629948.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629941.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629940.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629934.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629932.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629916.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629894.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26629922.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","

Divokoza (Rupicapra rupicapra) na jednom od vrhova u blizini vrha Vo\u0161ac<\/p>","","

U biokovskim vrtletima, docima, vrta\u010dama, okru\u017eeni nazubljenim kukovima u nepreglednom kamenjaru...<\/p>","","

Mlada divokoza na vrh kuke samo \u010deka da je fotografiramo<\/p>","

Spektakularan pogled s Biokova na Makarsku<\/p>","","

Sunce je izmamilo pogolemog divojarca, uspjeli smo ga snimiti iz daljine<\/p>","

Danas dr\u017eavnim otvorenim lovi\u0161tem na Biokovu upravljaju Hrvatske \u0161ume<\/p>","

Prilaz vrhu Sv. Jure
\n\u00a0<\/p>","

Vidikovac na vrhu Sv. Jure i pogled od milijun dolara
\n\u00a0<\/p>","

Pogled s vrha Sv. Jure na zapadni dio Biokova i Bra\u010dki kanal<\/p>","

Lovi\u0161te se cijelom povr\u0161inom nalazi unutar Parka prirode<\/p>","

Nepregledno planinsko prostranstvo gdje na nekim\u00a0dijelovima jo\u0161 nije kro\u010dila ljudska noga<\/p>","

Crkvica sv. Jure na vrhu Biokova<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26629972_1920.jpg":"1920x1080","k_26629972_1280.jpg":"1280x1280","k_26629972_1024.jpg":"1024x1024","k_26629972_640.jpg":"640x640","k_26629972_480.jpg":"480x480","k_26629972_340.jpg":"340x340","k_26629972_220.jpg":"220x220","o_26629972_1280.jpg":"1280x853","o_26629972_1024.jpg":"1024x682","o_26629972_640.jpg":"640x426","o_26629972_480.jpg":"480x320","o_26629972_340.jpg":"340x226","o_26629972_220.jpg":"220x146","h_26629972_1280.jpg":"1280x854","h_26629972_1024.jpg":"1024x683","h_26629972_640.jpg":"640x427","h_26629972_480.jpg":"480x320","h_26629972_340.jpg":"340x227","h_26629972_220.jpg":"220x147","pp_26629972_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629972_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629972_640.jpg":"640x814","pp_26629972_480.jpg":"480x611","pp_26629972_340.jpg":"340x432","pp_26629972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629971_1920.jpg":"1920x1080","k_26629971_1280.jpg":"1280x1280","k_26629971_1024.jpg":"1024x1024","k_26629971_640.jpg":"640x640","k_26629971_480.jpg":"480x480","k_26629971_340.jpg":"340x340","k_26629971_220.jpg":"220x220","o_26629971_1280.jpg":"1280x853","o_26629971_1024.jpg":"1024x682","o_26629971_640.jpg":"640x426","o_26629971_480.jpg":"480x320","o_26629971_340.jpg":"340x226","o_26629971_220.jpg":"220x146","h_26629971_1280.jpg":"1280x854","h_26629971_1024.jpg":"1024x683","h_26629971_640.jpg":"640x427","h_26629971_480.jpg":"480x320","h_26629971_340.jpg":"340x227","h_26629971_220.jpg":"220x147","pp_26629971_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629971_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629971_640.jpg":"640x814","pp_26629971_480.jpg":"480x611","pp_26629971_340.jpg":"340x432","pp_26629971_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629970_1920.jpg":"1920x1080","k_26629970_1280.jpg":"1280x1280","k_26629970_1024.jpg":"1024x1024","k_26629970_640.jpg":"640x640","k_26629970_480.jpg":"480x480","k_26629970_340.jpg":"340x340","k_26629970_220.jpg":"220x220","o_26629970_1280.jpg":"1280x853","o_26629970_1024.jpg":"1024x682","o_26629970_640.jpg":"640x426","o_26629970_480.jpg":"480x320","o_26629970_340.jpg":"340x226","o_26629970_220.jpg":"220x146","h_26629970_1280.jpg":"1280x854","h_26629970_1024.jpg":"1024x683","h_26629970_640.jpg":"640x427","h_26629970_480.jpg":"480x320","h_26629970_340.jpg":"340x227","h_26629970_220.jpg":"220x147","pp_26629970_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629970_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629970_640.jpg":"640x814","pp_26629970_480.jpg":"480x611","pp_26629970_340.jpg":"340x432","pp_26629970_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629968_1920.jpg":"1920x1080","k_26629968_1280.jpg":"1280x1280","k_26629968_1024.jpg":"1024x1024","k_26629968_640.jpg":"640x640","k_26629968_480.jpg":"480x480","k_26629968_340.jpg":"340x340","k_26629968_220.jpg":"220x220","o_26629968_1280.jpg":"1280x853","o_26629968_1024.jpg":"1024x682","o_26629968_640.jpg":"640x426","o_26629968_480.jpg":"480x320","o_26629968_340.jpg":"340x226","o_26629968_220.jpg":"220x146","h_26629968_1280.jpg":"1280x854","h_26629968_1024.jpg":"1024x683","h_26629968_640.jpg":"640x427","h_26629968_480.jpg":"480x320","h_26629968_340.jpg":"340x227","h_26629968_220.jpg":"220x147","pp_26629968_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629968_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629968_640.jpg":"640x814","pp_26629968_480.jpg":"480x611","pp_26629968_340.jpg":"340x432","pp_26629968_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629967_1920.jpg":"1920x1080","k_26629967_1280.jpg":"1280x1280","k_26629967_1024.jpg":"1024x1024","k_26629967_640.jpg":"640x640","k_26629967_480.jpg":"480x480","k_26629967_340.jpg":"340x340","k_26629967_220.jpg":"220x220","o_26629967_1280.jpg":"1280x853","o_26629967_1024.jpg":"1024x682","o_26629967_640.jpg":"640x426","o_26629967_480.jpg":"480x320","o_26629967_340.jpg":"340x226","o_26629967_220.jpg":"220x146","h_26629967_1280.jpg":"1280x854","h_26629967_1024.jpg":"1024x683","h_26629967_640.jpg":"640x427","h_26629967_480.jpg":"480x320","h_26629967_340.jpg":"340x227","h_26629967_220.jpg":"220x147","pp_26629967_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629967_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629967_640.jpg":"640x814","pp_26629967_480.jpg":"480x611","pp_26629967_340.jpg":"340x432","pp_26629967_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629966_1920.jpg":"1920x1080","k_26629966_1280.jpg":"1280x1280","k_26629966_1024.jpg":"1024x1024","k_26629966_640.jpg":"640x640","k_26629966_480.jpg":"480x480","k_26629966_340.jpg":"340x340","k_26629966_220.jpg":"220x220","o_26629966_1280.jpg":"1280x853","o_26629966_1024.jpg":"1024x682","o_26629966_640.jpg":"640x426","o_26629966_480.jpg":"480x320","o_26629966_340.jpg":"340x226","o_26629966_220.jpg":"220x146","h_26629966_1280.jpg":"1280x854","h_26629966_1024.jpg":"1024x683","h_26629966_640.jpg":"640x427","h_26629966_480.jpg":"480x320","h_26629966_340.jpg":"340x227","h_26629966_220.jpg":"220x147","pp_26629966_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629966_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629966_640.jpg":"640x814","pp_26629966_480.jpg":"480x611","pp_26629966_340.jpg":"340x432","pp_26629966_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629965_1920.jpg":"1920x1080","k_26629965_1280.jpg":"1280x1280","k_26629965_1024.jpg":"1024x1024","k_26629965_640.jpg":"640x640","k_26629965_480.jpg":"480x480","k_26629965_340.jpg":"340x340","k_26629965_220.jpg":"220x220","o_26629965_1280.jpg":"1280x853","o_26629965_1024.jpg":"1024x682","o_26629965_640.jpg":"640x426","o_26629965_480.jpg":"480x320","o_26629965_340.jpg":"340x226","o_26629965_220.jpg":"220x146","h_26629965_1280.jpg":"1280x854","h_26629965_1024.jpg":"1024x683","h_26629965_640.jpg":"640x427","h_26629965_480.jpg":"480x320","h_26629965_340.jpg":"340x227","h_26629965_220.jpg":"220x147","pp_26629965_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629965_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629965_640.jpg":"640x814","pp_26629965_480.jpg":"480x611","pp_26629965_340.jpg":"340x432","pp_26629965_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629961_1920.jpg":"1920x1080","k_26629961_1280.jpg":"1280x1280","k_26629961_1024.jpg":"1024x1024","k_26629961_640.jpg":"640x640","k_26629961_480.jpg":"480x480","k_26629961_340.jpg":"340x340","k_26629961_220.jpg":"220x220","o_26629961_1280.jpg":"1280x853","o_26629961_1024.jpg":"1024x682","o_26629961_640.jpg":"640x426","o_26629961_480.jpg":"480x320","o_26629961_340.jpg":"340x226","o_26629961_220.jpg":"220x146","h_26629961_1280.jpg":"1280x854","h_26629961_1024.jpg":"1024x683","h_26629961_640.jpg":"640x427","h_26629961_480.jpg":"480x320","h_26629961_340.jpg":"340x227","h_26629961_220.jpg":"220x147","pp_26629961_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629961_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629961_640.jpg":"640x814","pp_26629961_480.jpg":"480x611","pp_26629961_340.jpg":"340x432","pp_26629961_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2907","hd_26629960_1920.jpg":"1920x1080","k_26629960_1280.jpg":"1280x1280","k_26629960_1024.jpg":"1024x1024","k_26629960_640.jpg":"640x640","k_26629960_480.jpg":"480x480","k_26629960_340.jpg":"340x340","k_26629960_220.jpg":"220x220","o_26629960_1280.jpg":"1280x1938","o_26629960_1024.jpg":"1024x1550","o_26629960_640.jpg":"640x969","o_26629960_480.jpg":"480x726","o_26629960_340.jpg":"340x514","o_26629960_220.jpg":"220x333","h_26629960_1280.jpg":"1280x854","h_26629960_1024.jpg":"1024x683","h_26629960_640.jpg":"640x427","h_26629960_480.jpg":"480x320","h_26629960_340.jpg":"340x227","h_26629960_220.jpg":"220x147","pp_26629960_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629960_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629960_640.jpg":"640x814","pp_26629960_480.jpg":"480x611","pp_26629960_340.jpg":"340x432","pp_26629960_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_26629959_1920.jpg":"1920x1080","k_26629959_1280.jpg":"1280x1280","k_26629959_1024.jpg":"1024x1024","k_26629959_640.jpg":"640x640","k_26629959_480.jpg":"480x480","k_26629959_340.jpg":"340x340","k_26629959_220.jpg":"220x220","o_26629959_1280.jpg":"1280x822","o_26629959_1024.jpg":"1024x658","o_26629959_640.jpg":"640x411","o_26629959_480.jpg":"480x308","o_26629959_340.jpg":"340x218","o_26629959_220.jpg":"220x141","h_26629959_1280.jpg":"1280x854","h_26629959_1024.jpg":"1024x683","h_26629959_640.jpg":"640x427","h_26629959_480.jpg":"480x320","h_26629959_340.jpg":"340x227","h_26629959_220.jpg":"220x147","pp_26629959_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629959_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629959_640.jpg":"640x814","pp_26629959_480.jpg":"480x611","pp_26629959_340.jpg":"340x432","pp_26629959_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629958_1920.jpg":"1920x1080","k_26629958_1280.jpg":"1280x1280","k_26629958_1024.jpg":"1024x1024","k_26629958_640.jpg":"640x640","k_26629958_480.jpg":"480x480","k_26629958_340.jpg":"340x340","k_26629958_220.jpg":"220x220","o_26629958_1280.jpg":"1280x853","o_26629958_1024.jpg":"1024x682","o_26629958_640.jpg":"640x426","o_26629958_480.jpg":"480x320","o_26629958_340.jpg":"340x226","o_26629958_220.jpg":"220x146","h_26629958_1280.jpg":"1280x854","h_26629958_1024.jpg":"1024x683","h_26629958_640.jpg":"640x427","h_26629958_480.jpg":"480x320","h_26629958_340.jpg":"340x227","h_26629958_220.jpg":"220x147","pp_26629958_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629958_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629958_640.jpg":"640x814","pp_26629958_480.jpg":"480x611","pp_26629958_340.jpg":"340x432","pp_26629958_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1733x1099","hd_26629950_1920.jpg":"1920x1080","k_26629950_1280.jpg":"1280x1280","k_26629950_1024.jpg":"1024x1024","k_26629950_640.jpg":"640x640","k_26629950_480.jpg":"480x480","k_26629950_340.jpg":"340x340","k_26629950_220.jpg":"220x220","o_26629950_1280.jpg":"1280x811","o_26629950_1024.jpg":"1024x649","o_26629950_640.jpg":"640x405","o_26629950_480.jpg":"480x304","o_26629950_340.jpg":"340x215","o_26629950_220.jpg":"220x139","h_26629950_1280.jpg":"1280x854","h_26629950_1024.jpg":"1024x683","h_26629950_640.jpg":"640x427","h_26629950_480.jpg":"480x320","h_26629950_340.jpg":"340x227","h_26629950_220.jpg":"220x147","pp_26629950_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629950_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629950_640.jpg":"640x814","pp_26629950_480.jpg":"480x611","pp_26629950_340.jpg":"340x432","pp_26629950_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1733x1099","hd_26629948_1920.jpg":"1920x1080","k_26629948_1280.jpg":"1280x1280","k_26629948_1024.jpg":"1024x1024","k_26629948_640.jpg":"640x640","k_26629948_480.jpg":"480x480","k_26629948_340.jpg":"340x340","k_26629948_220.jpg":"220x220","o_26629948_1280.jpg":"1280x811","o_26629948_1024.jpg":"1024x649","o_26629948_640.jpg":"640x405","o_26629948_480.jpg":"480x304","o_26629948_340.jpg":"340x215","o_26629948_220.jpg":"220x139","h_26629948_1280.jpg":"1280x854","h_26629948_1024.jpg":"1024x683","h_26629948_640.jpg":"640x427","h_26629948_480.jpg":"480x320","h_26629948_340.jpg":"340x227","h_26629948_220.jpg":"220x147","pp_26629948_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629948_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629948_640.jpg":"640x814","pp_26629948_480.jpg":"480x611","pp_26629948_340.jpg":"340x432","pp_26629948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629941_1920.jpg":"1920x1080","k_26629941_1280.jpg":"1280x1280","k_26629941_1024.jpg":"1024x1024","k_26629941_640.jpg":"640x640","k_26629941_480.jpg":"480x480","k_26629941_340.jpg":"340x340","k_26629941_220.jpg":"220x220","o_26629941_1280.jpg":"1280x853","o_26629941_1024.jpg":"1024x682","o_26629941_640.jpg":"640x426","o_26629941_480.jpg":"480x320","o_26629941_340.jpg":"340x226","o_26629941_220.jpg":"220x146","h_26629941_1280.jpg":"1280x854","h_26629941_1024.jpg":"1024x683","h_26629941_640.jpg":"640x427","h_26629941_480.jpg":"480x320","h_26629941_340.jpg":"340x227","h_26629941_220.jpg":"220x147","pp_26629941_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629941_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629941_640.jpg":"640x814","pp_26629941_480.jpg":"480x611","pp_26629941_340.jpg":"340x432","pp_26629941_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1250","hd_26629940_1920.jpg":"1920x1080","k_26629940_1280.jpg":"1280x1280","k_26629940_1024.jpg":"1024x1024","k_26629940_640.jpg":"640x640","k_26629940_480.jpg":"480x480","k_26629940_340.jpg":"340x340","k_26629940_220.jpg":"220x220","o_26629940_1280.jpg":"1280x833","o_26629940_1024.jpg":"1024x666","o_26629940_640.jpg":"640x416","o_26629940_480.jpg":"480x312","o_26629940_340.jpg":"340x221","o_26629940_220.jpg":"220x143","h_26629940_1280.jpg":"1280x854","h_26629940_1024.jpg":"1024x683","h_26629940_640.jpg":"640x427","h_26629940_480.jpg":"480x320","h_26629940_340.jpg":"340x227","h_26629940_220.jpg":"220x147","pp_26629940_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629940_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629940_640.jpg":"640x814","pp_26629940_480.jpg":"480x611","pp_26629940_340.jpg":"340x432","pp_26629940_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_26629934_1920.jpg":"1920x1080","k_26629934_1280.jpg":"1280x1280","k_26629934_1024.jpg":"1024x1024","k_26629934_640.jpg":"640x640","k_26629934_480.jpg":"480x480","k_26629934_340.jpg":"340x340","k_26629934_220.jpg":"220x220","o_26629934_1280.jpg":"1280x836","o_26629934_1024.jpg":"1024x669","o_26629934_640.jpg":"640x418","o_26629934_480.jpg":"480x313","o_26629934_340.jpg":"340x222","o_26629934_220.jpg":"220x143","h_26629934_1280.jpg":"1280x854","h_26629934_1024.jpg":"1024x683","h_26629934_640.jpg":"640x427","h_26629934_480.jpg":"480x320","h_26629934_340.jpg":"340x227","h_26629934_220.jpg":"220x147","pp_26629934_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629934_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629934_640.jpg":"640x814","pp_26629934_480.jpg":"480x611","pp_26629934_340.jpg":"340x432","pp_26629934_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_26629932_1920.jpg":"1920x1080","k_26629932_1280.jpg":"1280x1280","k_26629932_1024.jpg":"1024x1024","k_26629932_640.jpg":"640x640","k_26629932_480.jpg":"480x480","k_26629932_340.jpg":"340x340","k_26629932_220.jpg":"220x220","o_26629932_1280.jpg":"1280x828","o_26629932_1024.jpg":"1024x662","o_26629932_640.jpg":"640x414","o_26629932_480.jpg":"480x310","o_26629932_340.jpg":"340x219","o_26629932_220.jpg":"220x142","h_26629932_1280.jpg":"1280x854","h_26629932_1024.jpg":"1024x683","h_26629932_640.jpg":"640x427","h_26629932_480.jpg":"480x320","h_26629932_340.jpg":"340x227","h_26629932_220.jpg":"220x147","pp_26629932_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629932_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629932_640.jpg":"640x814","pp_26629932_480.jpg":"480x611","pp_26629932_340.jpg":"340x432","pp_26629932_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629916_1920.jpg":"1920x1080","k_26629916_1280.jpg":"1280x1280","k_26629916_1024.jpg":"1024x1024","k_26629916_640.jpg":"640x640","k_26629916_480.jpg":"480x480","k_26629916_340.jpg":"340x340","k_26629916_220.jpg":"220x220","o_26629916_1280.jpg":"1280x853","o_26629916_1024.jpg":"1024x682","o_26629916_640.jpg":"640x426","o_26629916_480.jpg":"480x320","o_26629916_340.jpg":"340x226","o_26629916_220.jpg":"220x146","h_26629916_1280.jpg":"1280x854","h_26629916_1024.jpg":"1024x683","h_26629916_640.jpg":"640x427","h_26629916_480.jpg":"480x320","h_26629916_340.jpg":"340x227","h_26629916_220.jpg":"220x147","pp_26629916_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629916_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629916_640.jpg":"640x814","pp_26629916_480.jpg":"480x611","pp_26629916_340.jpg":"340x432","pp_26629916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1261","hd_26629894_1920.jpg":"1920x1080","k_26629894_1280.jpg":"1280x1280","k_26629894_1024.jpg":"1024x1024","k_26629894_640.jpg":"640x640","k_26629894_480.jpg":"480x480","k_26629894_340.jpg":"340x340","k_26629894_220.jpg":"220x220","o_26629894_1280.jpg":"1280x840","o_26629894_1024.jpg":"1024x672","o_26629894_640.jpg":"640x420","o_26629894_480.jpg":"480x315","o_26629894_340.jpg":"340x223","o_26629894_220.jpg":"220x144","h_26629894_1280.jpg":"1280x854","h_26629894_1024.jpg":"1024x683","h_26629894_640.jpg":"640x427","h_26629894_480.jpg":"480x320","h_26629894_340.jpg":"340x227","h_26629894_220.jpg":"220x147","pp_26629894_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629894_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629894_640.jpg":"640x814","pp_26629894_480.jpg":"480x611","pp_26629894_340.jpg":"340x432","pp_26629894_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1233","hd_26629922_1920.jpg":"1920x1080","k_26629922_1280.jpg":"1280x1280","k_26629922_1024.jpg":"1024x1024","k_26629922_640.jpg":"640x640","k_26629922_480.jpg":"480x480","k_26629922_340.jpg":"340x340","k_26629922_220.jpg":"220x220","o_26629922_1280.jpg":"1280x822","o_26629922_1024.jpg":"1024x657","o_26629922_640.jpg":"640x411","o_26629922_480.jpg":"480x308","o_26629922_340.jpg":"340x218","o_26629922_220.jpg":"220x141","h_26629922_1280.jpg":"1280x854","h_26629922_1024.jpg":"1024x683","h_26629922_640.jpg":"640x427","h_26629922_480.jpg":"480x320","h_26629922_340.jpg":"340x227","h_26629922_220.jpg":"220x147","pp_26629922_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629922_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629922_640.jpg":"640x814","pp_26629922_480.jpg":"480x611","pp_26629922_340.jpg":"340x432","pp_26629922_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7994396 Threads: 4 Questions: 1595014849 Slow queries: 4875539 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112407049 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/obisli-smo-loviste-na-biokovu-istrazili-sto-je-ostalo-nakon-gazde-i-naisli-na-divlju-kraljicu-planine-pogledajte-1369076 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/obisli-smo-loviste-na-biokovu-istrazili-sto-je-ostalo-nakon-gazde-i-naisli-na-divlju-kraljicu-planine-pogledajte-1369076?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 528837 [name] => Bikovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bikovo [link] => /tag/bikovo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 724339 [name] => loviše [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-24 17:28:10 [main_article_id] => 0 [alias] => lovise [link] => /tag/lovise ) [2] => stdClass Object ( [id] => 364881 [name] => divokoze [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => divokoze [link] => /tag/divokoze ) [3] => stdClass Object ( [id] => 206696 [name] => mufloni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mufloni [link] => /tag/mufloni ) [4] => stdClass Object ( [id] => 749634 [name] => boris šabić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-27 14:13:59 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-sabic [link] => /tag/boris-sabic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dragocjeni prizori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obišli smo lovište na Biokovu, istražili što je ostalo nakon ‘gazde‘ i naišli na divlju kraljicu planine! Pogledajte... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629972.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629972.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629971.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629970.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629968.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629967.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629966.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Divokoza (Rupicapra rupicapra) na jednom od vrhova u blizini vrha Vošac

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629965.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629961.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

U biokovskim vrtletima, docima, vrtačama, okruženi nazubljenim kukovima u nepreglednom kamenjaru...

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629960.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629959.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Mlada divokoza na vrh kuke samo čeka da je fotografiramo

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629958.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Spektakularan pogled s Biokova na Makarsku

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629950.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629948.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Sunce je izmamilo pogolemog divojarca, uspjeli smo ga snimiti iz daljine

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629941.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Danas državnim otvorenim lovištem na Biokovu upravljaju Hrvatske šume

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629940.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Prilaz vrhu Sv. Jure
 

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629934.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Vidikovac na vrhu Sv. Jure i pogled od milijun dolara
 

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629932.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Pogled s vrha Sv. Jure na zapadni dio Biokova i Brački kanal

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629916.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Lovište se cijelom površinom nalazi unutar Parka prirode

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629894.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Nepregledno planinsko prostranstvo gdje na nekim dijelovima još nije kročila ljudska noga

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26629922.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Crkvica sv. Jure na vrhu Biokova

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Najsigurniji dokaz o nekadašnjem postojanju neke životinjske vrste u određenom prostoru su razni nalazi ostataka, od onih fosilnih do recentnih. U dosad otkrivenim ostacima životinjskih fosila na Biokovu pronađeni su i oni od divokoza. Što ukazuje da je u davnoj prošlosti planina ipak bila stanište divokoza.

Nažalost, njihova populacija je nestala iz neobjašnjivih razloga sve do početka šezdesetih godina prošlog stoljeća kada se prvi put ozbiljnije počelo razmišljati o njihovu ponovnom povratku. Upravo ti nalazi, kao i bogatstvo susjednih planinskih masiva u Bosni i Hercegovini, naveli su tadašnje makarske lovce da te davne 1964. godine ponovo nasele te planinske "antilope" na južne padine biokovskog masiva, danas područje Velikog Brda, odnosno predjela "Ključi", na nekih tristotinjak metara nadmorske visine.

Zahvaljujući lovnom gazdinstvu iz Sarajeva i vodećim osobama iz lovišta "Prenj" iz Jablanice, u lovište LD-a "Kamenjarka" iz Makarske, koje je tada upravljala lovištem "Biokovo", stiglo je prvih sedam grla divokozje divljači. Što se tada smatralo, a vjerojatno će tako i ostati, kao jedna od najuspješnijih akcija naseljavanja divljači u do sada poznatoj lovačkoj praksi.

Nekoliko godina kasnije odlukom predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita Makaranima s Brijuna stižu i dvije obitelji muflonske divljači, odnosno njih osam komada. Nakon tog umjetnog naseljavanja divokoza u biokovskim vrletima, u cilju obogaćivanja prirode koja po svojim biološkim karakteristikama i pripada tom podneblju, njihova se populacija ubrzano proširila po cijeloj planini pa se već nakon dvadesetak godina njihova brojnost popela na više od tisuću i pol jedinki, što se smatralo izuzetnim uspjehom.

 

---

image

U biokovskim vrtletima, docima, vrtačama, okruženi nazubljenim kukovima u nepreglednom kamenjaru...

Tom Dubravec/Cropix
---

Šezdeset godina kasnije ponovo smo u biokovskim vrletima, docima, vrtačama, okruženi nazubljenim kukovima u nepreglednom kamenjaru i nepristupačnom terenu gdje osim potpisnika ovih redaka, našeg vodiča Borisa Šabića i fotoreportera Toma Dubravca, i divokoze dvoje bi li zakoračile u tu kamenitu pustopoljinu, gdje, kaže naš domaćin, te kraljice kamenjara odlaze samo ugibati.

Potraga za svetim gralom

Potraga za svetim gralom i onim što je ostalo nakon ere Ivice Todorića i njegova gazdinstva lovištem u razdoblju od konca 1994. do 2003. godine, kada je legalnim putem preko javnog natječaja Ministarstva poljoprivrede i šumarstva posredstvom svoje lovne tvrtke "Lovno gospodarstvo Biokovo" dobilo desetogodišnju koncesiju nad sedamnaest tisuća hektara lovišta na Biokovu, jednostrano razvrgnuvši ugovor godinu dana prije plana, tim je postala veći izazov jer je iza "gazde" ostalo šest otvorenih i dvije zatvorene čeke i osmatračnice koje su i danas u funkciji, kao i petstotinjak divokoza.

Iako po nekima "hladni ubojica", za Todorića lovni znalci tvrde da je unaprijedio lovstvo na Biokovu. Priču o lovu iz helikoptera smatraju tek pustom tlapnjom ljubomornih pojedinaca koji nisu mogli ostvariti svoje ciljeve. Što se tiče smanjenog broja divljači nakon odlaska zagrebačkog "Lovnoga gospodarstva", manje se uzimalo u obzir da je lovište granično umanjeno, dok je paralelno u vihoru rata na Biokovu cvjetao krivolov.

---

image

Danas državnim otvorenim lovištem na Biokovu upravljaju Hrvatske šume

Tom Dubravec/Cropix
---

Danas državnim otvorenim lovištem na Biokovu upravljaju Hrvatske šume. Odnosno dijelom od oko jedanaest tisuća hektara, nastalih prekrajanjem granica lovišta 2006. godine i dijeljenjem državnog otvorenog lovišta, tj. njegovih nižih dijelova na osam susjednih lovišta. Po površini sadašnje lovište tako je umanjeno za više od trideset posto od prvog ustanovljenja 1995. godine.

– Jedan od većih problema u lovištu koji se mora spomenuti je tada zatečena umanjena brojnost, kako kod glavnih tako i kod sporednih vrsta divljači. Trend je pokazivao stagnaciju brojnosti. Više je razloga vodilo k tom trendu. Osim sve većeg broja motoriziranih posjetitelja i pješaka, jer se lovište cijelom površinom nalazi unutar Parka prirode, za divljač su najopasniji paraglajderi.

Također, u lovištu obitavaju dva vučja čopora, a putem istraživanja vučjeg izmeta došli smo do rezultata da učešće divokoza u prehrani vuka iznosi više od trideset posto, što definitivno rezultira godišnjim gubicima na fondu divokoza.

 

---

image

Lovište se cijelom površinom nalazi unutar Parka prirode

Tom Dubravec/Cropix
---

Unatoč svemu, imamo stabilnu populaciju od oko petstotinjak jedinki divokozje divljači i nekih stotinjak muflonske. Odnosno zadnjih deset godina fond divljači se stabilizirao na brojnost u okviru propisa s blagom tendencijom rasta. Tako da planirano izlučenje, što obavljamo u okviru dopuštenih odstupanja – tvrdi dipl. ing. Boris Šabić, upravitelj Šumarije Makarska i odnedavno rukovoditelj Odjela za lovstvo Hrvatskih šuma Uprave šuma Split.

Naime, zahvaljujući navikama ova vrsta planinske divljači, za svoja staništa traži šumske i visokogorske enklave, a svega toga na Biokovu ima napretek. Sa snijegom i nestankom kvalitetne ispaše na višim predjelima divokoze se nerijetko spuštaju u niže predjele prema moru gdje imaju dovoljne količine hrane.

Divokoza se izvrsno prilagodila životu na najtežim terenima, a tijekom cjelodnevnog iscrpnog boravka u planini uočili smo nekoliko jedinki kraljice lovišta. Pošto se radi o vrlo atraktivnoj vrsti divljači, za čijim trofejima hrle lovci iz cijeloga svijeta, tim više nam je bio izazov nakon šest desetljeća zaći u planinu i svjedočiti ponovnom rastu njene brojnosti zahvaljujući mjerama koje provode Hrvatske šume u njenom očuvanju i laganom podebljavanju brojnosti u odnosu na lovno-gospodarsku osnovu.

 

---

image

Nepregledno planinsko prostranstvo gdje na nekim dijelovima još nije kročila ljudska noga

Tom Dubravec/Cropix
---

Da se uistinu radi o dobrim uzgojnim mjerama govori podatak od prije tri godine gdje je strani lovac na dlaku položio tada prvaka, danas viceprvaka Hrvatske čije je "kuke" nacionalna CIC komisija ocijenila sa 122.50 CIC točaka.

Nepregledno planinsko prostranstvo gdje na nekim dijelovima još nije kročila ljudska noga, možda je, tvrdi Šabić, predio u kojem divokoze odlaze ugibati od starosti. Nepristupačan teren zaklon je od raznih predatora iako, a tome smo svjedočili, divokoze nisu plašljive životinje, više se čine znatiželjne.

Ugledali smo je! I pozirala nam je

Prvi takav primjerak u objektiv svog fotoaparata kolega Dubravec ovjekovječio je nekih petstotinjak metara niže od najvišeg vrha sv. Jure na 1762 metra nadmorske visine. Sunce je izmamilo pogolemog divojarca na vrh stijene odakle mu se pruža pogled na okolinu i mogućnost približavanja predatora. Stotinjak metara niže, druga divokoza mirno prebire travu bezbrižno preživajući i lješkajući se na suncu, ne primjećujući da je pod budnim okom mužjaka koji pomno prati svaki njen pokret.

---

image

Sunce je izmamilo pogolemog divojarca, uspjeli smo ga snimiti iz daljine

Tom Dubravec/Cropix
---

Divokoza posjeduje veliku sposobnost prilagodbe na životnu sredinu. Ljetna dlaka ovih životinja je bljedožute do svjetlosmeđe boje, dok zimi poprima tamnokestenjastu, gotovo crnu boju. Zreli divojarci uglavnom su samci. Samo se u vrijeme parenja pridružuju krdu i tijekom tog perioda oplode više koza. Jači mužjaci teški su više od četrdeset kilograma dok su ženke lakše za deset, petnaest kilograma, a njihov životni vijek je preko dvadeset godina. Upravo zbog mjera koje provodimo takvo što u našem lovištu nije rijetkost – smatra Šabić.

I dok tako, što automobilom, što pješice obijamo biokovske pute i oputine diveći se krajobrazu i nesiljenim činjenicama da je Biokova prva i prava dalmatinska ljepotica, čovjek od zanata, naš sugovornik i vodič Boris, na nekih sedamsto metara udaljenosti uočio je ono što smo čekali cijelog dana.

Mlada divokoza na vrh kuke samo čeka da je fotografiramo. Ubrzali smo korak da se što prije domognemo automobila jer bi uskoro mogla nestati iz vidokruga. Strmi i teško pristupačan teren nije omeo našeg fotoreportera da pod teškom opremom, okićen objektivima, životinji priđe na samo pedesetak metara udaljenosti, što je u nekim drugim okolnostima gotovo nemoguće.

---

image

Divokoza (Rupicapra rupicapra) na jednom od vrhova u blizini vrha Vošac

Tom Dubravec/Cropix
---

A istodobno pozicija koju sanja svaki lovac. Međutim, umjesto da se dala u bijeg, divokoza je doslovno pozirala, mijenjajući poze kao da želi pokazati svu raskoš prave kraljice lovišta, čiji epitet s ponosom nosi među lovačkom populacijom. Ni pljeskanje, ni zviždanje nisu je natjerali u bijeg.

– Vidi se odavde da se radi o mlađoj jedinki, jer joj je rogovlje tek do vrha ušiju. U svakom slučaju, lijepo je za vidjeti – ponosan je Šabić na "divlje stanovnike" kojima gospodari. Volio bi, kaže, da smo uspjeli fotografirati cijeli čopor, što nije rijetkost na području koje smo obišli.

S muflonima nismo imali sreće

Za jednim drugim čoporom uputili smo se nešto južnije na znatno nižoj nadmorskoj visini pored Velikog Brda, inače top destinacije za muflonsku divljač. Njih je znatno manje nego divokoza, ali u svakom slučaju respektabilna je to populacija koja za stanište bira mediteransku šumu i makiju, s pašnjacima i kamenjarima.

---

image

Pogled s vrha Sv. Jure na zapadni dio Biokova i Brački kanal

Tom Dubravec/Cropix
---

Za razliku od divokoze radi se o plahoj i opreznoj životinji koja rado bira lokalitete s kojih ima dobru preglednost prostora oko sebe. Dobro uređenim, sedam kilometara dugim šumskim protupožarnim putom od Velikog Brda do Basta, friško uređenim od strane Hrvatskih šuma, stižemo u podnožje njihova staništa. Međutim, ćorak. Unatoč pokušajima, životinjama se nismo približili.

– Osim što su plašljivi, za vidjeti muflonsku divljač potrebno je doći u određeno doba dana kada oni izlaze na pašu. Rano ujutro ili pred zalazak sunca.

U svakom slučaju, u zadnje vrijeme imamo i jednih i drugih. Situacija se znatno popravila što ste mogli i vidjeti. Izgradili smo brojna pojilišta i automatske hranilice prehranjujući na taj način divljač u periodu kada je na planini manje hrane. Kukuruzom prehranjujemo i crnu divljač, odnosno divlje svinje čija je populacija također stabilna – zaključio je dipl. ing. Boris Šabić.

Općenito, za državno otvoreno lovište "Biokovo" kojim gospodare Hrvatske šume do 2036. godine, može se reći da su rezultati na uzgoju, zaštiti, lovu i korištenju divljači zadovoljavajući. Krupna i sitna divljač u lovištu uzgajana je metodama prirodnog uzgoja, bez posebnih zahvata i primjenom tehnologije intenzivnog uzgoja. Također, poštuje se lovostaj za svu vrstu divljači, a paralelno se održava mir za divljač, naročito na površinama za razmnožavanje divljači.

Time je budućnost za divljač na Biokovu zajamčena.

---

image

Spektakularan pogled s Biokova na Makarsku

Tom Dubravec/Cropix
---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Divokoza (Rupicapra rupicapra) na jednom od vrhova u blizini vrha Vošac

Tom Dubravec/Cropix

U biokovskim vrtletima, docima, vrtačama, okruženi nazubljenim kukovima u nepreglednom kamenjaru...

Tom Dubravec/Cropix

Mlada divokoza na vrh kuke samo čeka da je fotografiramo

Tom Dubravec/Cropix

Spektakularan pogled s Biokova na Makarsku

Tom Dubravec/Cropix

Sunce je izmamilo pogolemog divojarca, uspjeli smo ga snimiti iz daljine

Tom Dubravec/Cropix

Danas državnim otvorenim lovištem na Biokovu upravljaju Hrvatske šume

Tom Dubravec/Cropix

Prilaz vrhu Sv. Jure
 

Tom Dubravec/Cropix

Vidikovac na vrhu Sv. Jure i pogled od milijun dolara
 

Tom Dubravec/Cropix

Pogled s vrha Sv. Jure na zapadni dio Biokova i Brački kanal

Tom Dubravec/Cropix

Lovište se cijelom površinom nalazi unutar Parka prirode

Tom Dubravec/Cropix

Nepregledno planinsko prostranstvo gdje na nekim dijelovima još nije kročila ljudska noga

Tom Dubravec/Cropix

Crkvica sv. Jure na vrhu Biokova

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/obisli-smo-loviste-na-biokovu-istrazili-sto-je-ostalo-nakon-gazde-i-naisli-na-divlju-kraljicu-planine-pogledajte-1369076 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9884b13fa049b16eda58cbb2fd9a43a70a5bbd79 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obi%C5%A1li+smo+lovi%C5%A1te+na+Biokovu%2C+istra%C5%BEili+%C5%A1to+je+ostalo+nakon+%E2%80%98gazde%E2%80%98+i+nai%C5%A1li+na+divlju+kraljicu+planine%21+Pogledajte...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fobisli-smo-loviste-na-biokovu-istrazili-sto-je-ostalo-nakon-gazde-i-naisli-na-divlju-kraljicu-planine-pogledajte-1369076 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fobisli-smo-loviste-na-biokovu-istrazili-sto-je-ostalo-nakon-gazde-i-naisli-na-divlju-kraljicu-planine-pogledajte-1369076 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dragocjeni prizori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajadragocjeni prizori

Obišli smo lovište na Biokovu, istražili što je ostalo nakon ‘gazde‘ i naišli na divlju kraljicu planine! Pogledajte...

Piše Mladen Nejašmić
3. ožujka 2024. - 19:16

Najsigurniji dokaz o nekadašnjem postojanju neke životinjske vrste u određenom prostoru su razni nalazi ostataka, od onih fosilnih do recentnih. U dosad otkrivenim ostacima životinjskih fosila na Biokovu pronađeni su i oni od divokoza. Što ukazuje da je u davnoj prošlosti planina ipak bila stanište divokoza.

Nažalost, njihova populacija je nestala iz neobjašnjivih razloga sve do početka šezdesetih godina prošlog stoljeća kada se prvi put ozbiljnije počelo razmišljati o njihovu ponovnom povratku. Upravo ti nalazi, kao i bogatstvo susjednih planinskih masiva u Bosni i Hercegovini, naveli su tadašnje makarske lovce da te davne 1964. godine ponovo nasele te planinske "antilope" na južne padine biokovskog masiva, danas područje Velikog Brda, odnosno predjela "Ključi", na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:55