stdClass Object ( [id] => 1353343 [title] => Neretvanima za Maraton lađa ne nedostaje veslača, ali manjka brodograditelja; stvar su spasili kalafati iz Tribunja [alias] => neretvanima-za-maraton-lada-ne-nedostaje-veslaca-ali-manjka-brodograditelja-stvar-su-spasili-kalafati-iz-tribunja [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Udruga lađara Neretve zaveslala je radi svojih brodova dobrano "uzvodno" na sjever, čak do Tribunja i bliskog mu Sovlja.

Ne, nije to nova ruta njihova znamenitog maratona, nego je Neretvane do škvera brodograditelja Igora Stipaničeva dovela prijeka potreba da nakon četvrt stoljeća obnove svoju flotu natjecateljskih veslarica. Priznanje je to Stipaničevu, koji je preuzeo uglednu radionicu svoga pokojnog oca Ignacija, istodobno i ilustracija stanja u tradicijskoj drvenoj brodogradnji, koja se na cijeloj obali znatnije drži još jedino u šibenskom kraju, na Murteru i, eto, u Sovlju. Tribunj i Sovlje nisu otok, no brodogradnja u drvu ostala je izolirano zanatsko umijeće, kao škoj usred mora.

Škver Stipaničev prihvatio je zahtjevni posao izgradnje 33 lađe i trenutačno u Sovlju Igor i njegov poslovni kompanjon Ivica Savić užurbano izvode tehničke pripreme za serijsku proizvodnju identičnih lađa. Neretvani na čelu s Lukom Oršulićem, predsjednikom Udruge, dopremili su u Sovlje jednu lađu, a poslužila je za model po kojemu su kalafati kopirali linije plovila, rebara i glava. Kada početkom veljače stigne narudžba hrastovine za madire, izgradnja nove flote za "gusare s Neretve" počet će glatko, kao "po špagu". Neretva se tako dodiruje s morem ne jedino u Pločama, nego i u Tribunju.

– Razmišljali smo da "dite triba dati materi" jer tko će nam napraviti brodove bolje od meštara iz toga kraja, gdje se brodogradnja u drvu još žilavo drži? – govori Luka Oršulić. Napominje da nekad za izgradnju lađe ili trupe nije trebalo ići dalje od njihove riječne doline, međutim nema više tih brodograditelja. Ostao je još pokoji meštar koji će kakav popravak izvesti u slobodnom vremenu, hobistički, međutim na Neretvi više nema ni jedne radionice koja ozbiljno posluje niti je po ičemu u mogućnosti preuzeti opsežan posao izgradnje 33 brodice. Živa muka! – veli Oršulić.

Prva pomoć stigla iz Kaštela

– Imali smo poznate meštre koje mladi nisu naslijedili, što je kolektivna sudbina cjelokupne naše drvene brodogradnje, izuzmemo li neka područja – podsjeća Oršulić.

U izboru meštra kojem će povjeriti posao puno im je pomogao Griša Ćurin iz Kaštela. On je Udruzi gradio prvu lađarsku flotu, te su s njim u konzultaciji odlučili posao povjeriti Igoru Stipaničevu.

– Nove lađe izlazit će na vodu jedino za natjecanje u Maratonu. Svaka natjecateljska ekipa dobit će na korištenje lađu identičnu ostalima u svim pojedinostima – kao što je uostalom izgrađena i prva flota prije četvrt stoljeća, a stare lađe služit će za treninge i vožnju kup natjecanja – kaže Oršulić.

---

image

 Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara Neretve: Na Neretvi više nema ni jedne radionice koja ozbiljno posluje niti je po ičemu u mogućnosti preuzeti opsežan posao izgradnje 33 brodice. Živa muka

Tom Dubravec/Cropix
---

Maraton se vesla, podsjeća, uvijek druge subote u kolovozu, a u srijedu prije odvija se "brzinac" u Opuzenu, za najpovoljnije startne pozicije na Maratonu. Staza je duga 260 metara s okretom, a mjesto s kojeg se starta na Maratonu od velike je važnosti zato što Neretva ima struje i virove na određenim mjestima, što otežava veslanje. Uglavnom, ekipe su se toliko izvještile da im je od važnosti svaka sekunda – opisuje sugovornik.

– Glavni sponzor i podupiratelj djelovanja Udruge lađara Neretve je Vlada RH. Vlada i premijer Plenković, moram to naglasiti, imaju puno razumijevanja za drvenu brodogradnju, natjecanja i našu tradiciju. Dakako, neizostavni su za naš rad Dubrovačko-neretvanska županija i gradovi Opuzen, Metković i Ploče – kazao je na kraju Luka Oršulić.

Neretvanska lađa gradi se ‘naopako‘

Jedina razlika od izvorne neretvanske lađe jest to što je flota Udruge lađara Neretve nakon izvedbe u drvu – plastificirana – veli Igor Stipaničev, koji nas je u svome hangaru poveo u razgled lađe po kojoj su izradili linije i šablone potrebne za dobru pripremu serijske proizvodnje. Dodirni sistem oplate jednak je kao i kod naše gajete ili pasare, a plastificiranje je zato da Udruga ima što manje zahtjevno održavanje. Na taj način brodovi mogu stajati u zatvorenom hangaru bez bojazni da će se drvo rasušiti.

To je iznenađujuće čvrsto, robusno plovilo: lađa je duga sedam i pol, a široka 2,5 metara, s 23 rebra na svakoj strani, i služila je Neretljanima za navigavanje rukavcima i prijevoz tereta, kao primorcima gajeta. Izvedba je ipak manje zahtjevna od brodica za more – upućuju Stipaničev i Savić. Lađa nema štive ni razme, čak ni pajole, a "crvadura", ili brodska linija izvan vode, ravna je, tako da nema potrebe za krivljenjem madira za oplatu.

---

image

Lađa je robusno plovilo, duga 7,5, a široka 2,5 metara, s 23 rebra na svakoj strani 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Jedina posebnost je što se neretvanska lađa gradi "naopako", s leđima prema gore. Na posebnom postolju za izradu, zapravo karocu na kotačima, stoji kao kornjača na nogama.

– Prvo se postave rebra, kobilica i ašte, onda se pribija oplata. I to smo postolje koje je stiglo zajedno s lađom malo "poredili", a izradit ćemo još jedno, da ubrzamo proizvodnju – kažu kalafati. Naposljetku, nova natjecateljska flota Udruge bit će izgrađena od domaće hrastovine (rebra) i slovenskog crvenog bora (madiri) i sigurno će još dugo i pouzdano nositi desetoricu veslača ili veslačica, s "parićarom" za dugim krmenim veslom kao kormilom.

Hoće li biti toliko janjaca?

– U ovome se poslu čovik uči dok si živ, ali nema tu nikakvih nepoznanica! – odgovaraju meštri na pitanje sreću li se prvi put s takvim načinom gradnje. Imat će i nekolicinu radnika na raspolaganju i vidi se na prvi pogled da ih je zagrijao posao na neretvanskim lađama koje će graditi od početka. Novogradnje su uvijek radost pravome kalafatu, to više jer je njihov škver najviše zaokupljen popravcima i remontima.

– U Tribunju drveni brod ipak nije toliko zastupljen kao u mistima na Murteru, di je idrenje na latinsko idro oživilo i populariziralo tradicijsku brodogradnju. Mi smo ode zadnju gajetu napravili 2015. za poznatog poduzetnika Zvonimira Zubaka. Posebni brod, jer je od iroka, tikovine i murve za rebra, a poslije toga izgradili smo dva ribarska broda od 14 metara.

---

image

Igor Stipaničev i Ivica Savić: Nova natjecateljska flota Udruge bit će izgrađena od domaće hrastovine (rebra) i slovenskog crvenog bora (madiri)

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

– Nije to nešto i u skladu je sa stanjem tradicijske brodogradnje, za što već dugo nema škole. Mislim da nas na Jadranu ima najviše 30-ak sa znanjem ovoga zanata – kaže Ivica Savić, koji je postao kalafat idući tragom svojih stričeva. Prvo je radio kod Marka Bašića-Bačvara, a sada je s Igorom Stipaničevom.

Na kraju, najviše u šali, manje u zbilji, dotaknuli smo se važnog detalja kada je riječ o svim novim brodovima koji izlaze iz drvenih škverova. A to je kanata, običaj da vlasnik broda prilikom porinuća priredi svečanost i obvezno okrene janje. Znači li to da će se Neretljani trebati isprsiti s 33 janjca, za svaku lađu koju "izdilaju" u škveru Stipaničev!?

– Ha, ha. Teško je reći, ali su pravi, već su se iskazali! Donili su jegulja i žaba, ode su kuvali brudet i lipo smo se počastili! – odgovaraju Igor i Ivica.

– Uf? Trideset i tri janjeta!? – bio je prvo malo zatečen, a onda se nasmijao i Luka Oršulić kada smo mu prenijeli tobožnju dilemu.

– Bez brige, bit će uvik nečega. I spize, veselja i druženja...

---

image

Lađe iz Sovlja zaplovit će Neretvom  
 

Joško Ponoš/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nove lađe izlazit će na vodu jedino za natjecanje u Maratonu. Svaka natjecateljska ekipa dobit će na korištenje identičnu lađu u svim pojedinostima – kao što je izgrađena i prva flota prije četvrt stoljeća, a stare lađe služit će za treninge i vožnju kup natjecanja – kaže Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => škver ‘Stipaničev‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Nove lađe izlazit će na vodu jedino za natjecanje u Maratonu. Svaka natjecateljska ekipa dobit će na korištenje identičnu lađu u svim pojedinostima – kao što je izgrađena i prva flota prije četvrt stoljeća, a stare lađe služit će za treninge i vožnju kup natjecanja – kaže Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara škver ‘Stipaničev‘ 2 0 6891 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-05 14:29:41 [created_by] => 3104 [created_by_alias] => Branimir Periša [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-07 14:21:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-07 14:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Nove lađe izlazit će na vodu jedino za natjecanje u Maratonu. Svaka natjecateljska ekipa dobit će na korištenje identičnu lađu u svim pojedinostima – kao što je izgrađena i prva flota prije četvrt stoljeća, a stare lađe služit će za treninge i vožnju kup natjecanja – kaže Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara [metadata] => robots= author= title=Neretvanima za Maraton lađa ne nedostaje veslača, ali manjka brodograditelja; stvar su spasili kalafati iz Tribunja page_title=Neretvanima za Maraton lađa ne nedostaje veslača, ali manjka brodograditelja; stvar su spasili kalafati iz Tribunja [metakey] => neretvanska lađa, gradnja, brodogradilište Stipaničev, Sovlja, Tribunj, igor stipaničev, Luka Oršulić, udruga lađara Neretve, kalafati, nestanak kalafata, Neretva, rijetki zanati, griša ćurin, maraton lađa, tradicija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305591.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/19006646.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305603.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305602.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305601.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305600.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305597.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305596.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305594.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305593.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305592.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305588.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/25429257.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prepoznatljive konture neretvanske la\u0111e u brodogradili\u0161tu u Sovlju<\/p>","

La\u0111e iz Sovlja zaplovit \u0107e Neretvom\u00a0\u00a0
\n\u00a0<\/p>","

Prvo se postave rebra, kobilica i a\u0161te, onda se pribija oplata<\/p>","

La\u0111a je robusno plovilo, duga 7,5, a \u0161iroka 2,5 metara, s 23 rebra na svakoj strani\u00a0<\/p>","

Igor Stipani\u010dev i Ivica Savi\u0107: Nova natjecateljska flota Udruge bit \u0107e izgra\u0111ena od doma\u0107e hrastovine (rebra) i slovenskog crvenog bora (madiri)<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Igor Stipani\u010dev i Ivica Savi\u0107<\/p>","

Igor Stipani\u010dev i njegova ekipa hrabro su prihvatili izazov<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Igor Stipani\u010dev i Ivica Savi\u0107: Nova natjecateljska flota Udruge bit \u0107e izgra\u0111ena od doma\u0107e hrastovine (rebra) i slovenskog crvenog bora (madiri)<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Konstrukcija neretvanske la\u0111e \u00a0 \u00a0<\/p>","

Iz Sovlja se vidi Neretva<\/p>","","

Neretva la\u0111a u brodogradili\u0161tu Stipan\u010dev<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

\u00a0Luka Or\u0161uli\u0107, predsjednik Udruge la\u0111ara Neretve: Na Neretvi vi\u0161e nema ni jedne radionice koja ozbiljno posluje niti je po i\u010demu u mogu\u0107nosti preuzeti opse\u017ean posao izgradnje 33 brodice. \u017diva muka<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26305591_1920.jpg":"1920x1080","k_26305591_1280.jpg":"1280x1280","k_26305591_1024.jpg":"1024x1024","k_26305591_640.jpg":"640x640","k_26305591_480.jpg":"480x480","k_26305591_340.jpg":"340x340","k_26305591_220.jpg":"220x220","o_26305591_1280.jpg":"1280x853","o_26305591_1024.jpg":"1024x682","o_26305591_640.jpg":"640x426","o_26305591_480.jpg":"480x320","o_26305591_340.jpg":"340x226","o_26305591_220.jpg":"220x146","h_26305591_1280.jpg":"1280x854","h_26305591_1024.jpg":"1024x683","h_26305591_640.jpg":"640x427","h_26305591_480.jpg":"480x320","h_26305591_340.jpg":"340x227","h_26305591_220.jpg":"220x147","pp_26305591_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305591_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305591_640.jpg":"640x814","pp_26305591_480.jpg":"480x611","pp_26305591_340.jpg":"340x432","pp_26305591_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1032","hd_19006646_1920.jpg":"1920x1080","k_19006646_1280.jpg":"1280x1280","k_19006646_1024.jpg":"1024x1024","k_19006646_640.jpg":"640x640","k_19006646_480.jpg":"480x480","k_19006646_340.jpg":"340x340","k_19006646_220.jpg":"220x220","o_19006646_1280.jpg":"1280x688","o_19006646_1024.jpg":"1024x550","o_19006646_640.jpg":"640x344","o_19006646_480.jpg":"480x258","o_19006646_340.jpg":"340x182","o_19006646_220.jpg":"220x118","h_19006646_1280.jpg":"1280x854","h_19006646_1024.jpg":"1024x683","h_19006646_640.jpg":"640x427","h_19006646_480.jpg":"480x320","h_19006646_340.jpg":"340x227","h_19006646_220.jpg":"220x147","pp_19006646_1280.jpg":"1280x1628","pp_19006646_1024.jpg":"1024x1303","pp_19006646_640.jpg":"640x814","pp_19006646_480.jpg":"480x611","pp_19006646_340.jpg":"340x432","pp_19006646_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1184","hd_26305603_1920.jpg":"1920x1080","k_26305603_1280.jpg":"1280x1280","k_26305603_1024.jpg":"1024x1024","k_26305603_640.jpg":"640x640","k_26305603_480.jpg":"480x480","k_26305603_340.jpg":"340x340","k_26305603_220.jpg":"220x220","o_26305603_1280.jpg":"1280x789","o_26305603_1024.jpg":"1024x631","o_26305603_640.jpg":"640x394","o_26305603_480.jpg":"480x296","o_26305603_340.jpg":"340x209","o_26305603_220.jpg":"220x135","h_26305603_1280.jpg":"1280x854","h_26305603_1024.jpg":"1024x683","h_26305603_640.jpg":"640x427","h_26305603_480.jpg":"480x320","h_26305603_340.jpg":"340x227","h_26305603_220.jpg":"220x147","pp_26305603_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305603_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305603_640.jpg":"640x814","pp_26305603_480.jpg":"480x611","pp_26305603_340.jpg":"340x432","pp_26305603_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_26305602_1920.jpg":"1920x1080","k_26305602_1280.jpg":"1280x1280","k_26305602_1024.jpg":"1024x1024","k_26305602_640.jpg":"640x640","k_26305602_480.jpg":"480x480","k_26305602_340.jpg":"340x340","k_26305602_220.jpg":"220x220","o_26305602_1280.jpg":"1280x843","o_26305602_1024.jpg":"1024x674","o_26305602_640.jpg":"640x421","o_26305602_480.jpg":"480x316","o_26305602_340.jpg":"340x224","o_26305602_220.jpg":"220x144","h_26305602_1280.jpg":"1280x854","h_26305602_1024.jpg":"1024x683","h_26305602_640.jpg":"640x427","h_26305602_480.jpg":"480x320","h_26305602_340.jpg":"340x227","h_26305602_220.jpg":"220x147","pp_26305602_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305602_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305602_640.jpg":"640x814","pp_26305602_480.jpg":"480x611","pp_26305602_340.jpg":"340x432","pp_26305602_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26305601_1920.jpg":"1920x1080","k_26305601_1280.jpg":"1280x1280","k_26305601_1024.jpg":"1024x1024","k_26305601_640.jpg":"640x640","k_26305601_480.jpg":"480x480","k_26305601_340.jpg":"340x340","k_26305601_220.jpg":"220x220","o_26305601_1280.jpg":"1280x1920","o_26305601_1024.jpg":"1024x1536","o_26305601_640.jpg":"640x960","o_26305601_480.jpg":"480x720","o_26305601_340.jpg":"340x510","o_26305601_220.jpg":"220x330","h_26305601_1280.jpg":"1280x854","h_26305601_1024.jpg":"1024x683","h_26305601_640.jpg":"640x427","h_26305601_480.jpg":"480x320","h_26305601_340.jpg":"340x227","h_26305601_220.jpg":"220x147","pp_26305601_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305601_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305601_640.jpg":"640x814","pp_26305601_480.jpg":"480x611","pp_26305601_340.jpg":"340x432","pp_26305601_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1191","hd_26305600_1920.jpg":"1920x1080","k_26305600_1280.jpg":"1280x1280","k_26305600_1024.jpg":"1024x1024","k_26305600_640.jpg":"640x640","k_26305600_480.jpg":"480x480","k_26305600_340.jpg":"340x340","k_26305600_220.jpg":"220x220","o_26305600_1280.jpg":"1280x794","o_26305600_1024.jpg":"1024x635","o_26305600_640.jpg":"640x397","o_26305600_480.jpg":"480x297","o_26305600_340.jpg":"340x210","o_26305600_220.jpg":"220x136","h_26305600_1280.jpg":"1280x854","h_26305600_1024.jpg":"1024x683","h_26305600_640.jpg":"640x427","h_26305600_480.jpg":"480x320","h_26305600_340.jpg":"340x227","h_26305600_220.jpg":"220x147","pp_26305600_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305600_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305600_640.jpg":"640x814","pp_26305600_480.jpg":"480x611","pp_26305600_340.jpg":"340x432","pp_26305600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1233","hd_26305597_1920.jpg":"1920x1080","k_26305597_1280.jpg":"1280x1280","k_26305597_1024.jpg":"1024x1024","k_26305597_640.jpg":"640x640","k_26305597_480.jpg":"480x480","k_26305597_340.jpg":"340x340","k_26305597_220.jpg":"220x220","o_26305597_1280.jpg":"1280x822","o_26305597_1024.jpg":"1024x657","o_26305597_640.jpg":"640x411","o_26305597_480.jpg":"480x308","o_26305597_340.jpg":"340x218","o_26305597_220.jpg":"220x141","h_26305597_1280.jpg":"1280x854","h_26305597_1024.jpg":"1024x683","h_26305597_640.jpg":"640x427","h_26305597_480.jpg":"480x320","h_26305597_340.jpg":"340x227","h_26305597_220.jpg":"220x147","pp_26305597_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305597_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305597_640.jpg":"640x814","pp_26305597_480.jpg":"480x611","pp_26305597_340.jpg":"340x432","pp_26305597_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1215","hd_26305596_1920.jpg":"1920x1080","k_26305596_1280.jpg":"1280x1280","k_26305596_1024.jpg":"1024x1024","k_26305596_640.jpg":"640x640","k_26305596_480.jpg":"480x480","k_26305596_340.jpg":"340x340","k_26305596_220.jpg":"220x220","o_26305596_1280.jpg":"1280x810","o_26305596_1024.jpg":"1024x648","o_26305596_640.jpg":"640x405","o_26305596_480.jpg":"480x303","o_26305596_340.jpg":"340x215","o_26305596_220.jpg":"220x139","h_26305596_1280.jpg":"1280x854","h_26305596_1024.jpg":"1024x683","h_26305596_640.jpg":"640x427","h_26305596_480.jpg":"480x320","h_26305596_340.jpg":"340x227","h_26305596_220.jpg":"220x147","pp_26305596_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305596_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305596_640.jpg":"640x814","pp_26305596_480.jpg":"480x611","pp_26305596_340.jpg":"340x432","pp_26305596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26305594_1920.jpg":"1920x1080","k_26305594_1280.jpg":"1280x1280","k_26305594_1024.jpg":"1024x1024","k_26305594_640.jpg":"640x640","k_26305594_480.jpg":"480x480","k_26305594_340.jpg":"340x340","k_26305594_220.jpg":"220x220","o_26305594_1280.jpg":"1280x853","o_26305594_1024.jpg":"1024x682","o_26305594_640.jpg":"640x426","o_26305594_480.jpg":"480x320","o_26305594_340.jpg":"340x226","o_26305594_220.jpg":"220x146","h_26305594_1280.jpg":"1280x854","h_26305594_1024.jpg":"1024x683","h_26305594_640.jpg":"640x427","h_26305594_480.jpg":"480x320","h_26305594_340.jpg":"340x227","h_26305594_220.jpg":"220x147","pp_26305594_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305594_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305594_640.jpg":"640x814","pp_26305594_480.jpg":"480x611","pp_26305594_340.jpg":"340x432","pp_26305594_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1222","hd_26305593_1920.jpg":"1920x1080","k_26305593_1280.jpg":"1280x1280","k_26305593_1024.jpg":"1024x1024","k_26305593_640.jpg":"640x640","k_26305593_480.jpg":"480x480","k_26305593_340.jpg":"340x340","k_26305593_220.jpg":"220x220","o_26305593_1280.jpg":"1280x814","o_26305593_1024.jpg":"1024x651","o_26305593_640.jpg":"640x407","o_26305593_480.jpg":"480x305","o_26305593_340.jpg":"340x216","o_26305593_220.jpg":"220x140","h_26305593_1280.jpg":"1280x854","h_26305593_1024.jpg":"1024x683","h_26305593_640.jpg":"640x427","h_26305593_480.jpg":"480x320","h_26305593_340.jpg":"340x227","h_26305593_220.jpg":"220x147","pp_26305593_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305593_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305593_640.jpg":"640x814","pp_26305593_480.jpg":"480x611","pp_26305593_340.jpg":"340x432","pp_26305593_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2768","hd_26305592_1920.jpg":"1920x1080","k_26305592_1280.jpg":"1280x1280","k_26305592_1024.jpg":"1024x1024","k_26305592_640.jpg":"640x640","k_26305592_480.jpg":"480x480","k_26305592_340.jpg":"340x340","k_26305592_220.jpg":"220x220","o_26305592_1280.jpg":"1280x1845","o_26305592_1024.jpg":"1024x1476","o_26305592_640.jpg":"640x922","o_26305592_480.jpg":"480x692","o_26305592_340.jpg":"340x490","o_26305592_220.jpg":"220x317","h_26305592_1280.jpg":"1280x854","h_26305592_1024.jpg":"1024x683","h_26305592_640.jpg":"640x427","h_26305592_480.jpg":"480x320","h_26305592_340.jpg":"340x227","h_26305592_220.jpg":"220x147","pp_26305592_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305592_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305592_640.jpg":"640x814","pp_26305592_480.jpg":"480x611","pp_26305592_340.jpg":"340x432","pp_26305592_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26305588_1920.jpg":"1920x1080","k_26305588_1280.jpg":"1280x1280","k_26305588_1024.jpg":"1024x1024","k_26305588_640.jpg":"640x640","k_26305588_480.jpg":"480x480","k_26305588_340.jpg":"340x340","k_26305588_220.jpg":"220x220","o_26305588_1280.jpg":"1280x853","o_26305588_1024.jpg":"1024x682","o_26305588_640.jpg":"640x426","o_26305588_480.jpg":"480x320","o_26305588_340.jpg":"340x226","o_26305588_220.jpg":"220x146","h_26305588_1280.jpg":"1280x854","h_26305588_1024.jpg":"1024x683","h_26305588_640.jpg":"640x427","h_26305588_480.jpg":"480x320","h_26305588_340.jpg":"340x227","h_26305588_220.jpg":"220x147","pp_26305588_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305588_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305588_640.jpg":"640x814","pp_26305588_480.jpg":"480x611","pp_26305588_340.jpg":"340x432","pp_26305588_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25429257_1920.jpg":"1920x1080","k_25429257_1280.jpg":"1280x1280","k_25429257_1024.jpg":"1024x1024","k_25429257_640.jpg":"640x640","k_25429257_480.jpg":"480x480","k_25429257_340.jpg":"340x340","k_25429257_220.jpg":"220x220","o_25429257_1280.jpg":"1280x851","o_25429257_1024.jpg":"1024x681","o_25429257_640.jpg":"640x425","o_25429257_480.jpg":"480x319","o_25429257_340.jpg":"340x226","o_25429257_220.jpg":"220x146","h_25429257_1280.jpg":"1280x854","h_25429257_1024.jpg":"1024x683","h_25429257_640.jpg":"640x427","h_25429257_480.jpg":"480x320","h_25429257_340.jpg":"340x227","h_25429257_220.jpg":"220x147","pp_25429257_1280.jpg":"1280x1628","pp_25429257_1024.jpg":"1024x1303","pp_25429257_640.jpg":"640x814","pp_25429257_480.jpg":"480x611","pp_25429257_340.jpg":"340x432","pp_25429257_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","0","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7488615 Threads: 6 Questions: 1537744531 Slow queries: 4677969 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110854418 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/neretvanima-za-maraton-lada-ne-nedostaje-veslaca-ali-manjka-brodograditelja-stvar-su-spasili-kalafati-iz-tribunja-1353343 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/neretvanima-za-maraton-lada-ne-nedostaje-veslaca-ali-manjka-brodograditelja-stvar-su-spasili-kalafati-iz-tribunja-1353343?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 705653 [name] => neretvanska lađa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-09 14:09:55 [main_article_id] => 0 [alias] => neretvanska-lada [link] => /tag/neretvanska-lada ) [1] => stdClass Object ( [id] => 361700 [name] => gradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradnja [link] => /tag/gradnja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 734809 [name] => brodogradilište Stipaničev [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-27 13:03:31 [main_article_id] => 0 [alias] => brodogradiliste-stipanicev [link] => /tag/brodogradiliste-stipanicev ) [3] => stdClass Object ( [id] => 628507 [name] => Sovlja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-18 12:23:05 [main_article_id] => 0 [alias] => sovlja [link] => /tag/sovlja ) [4] => stdClass Object ( [id] => 294407 [name] => tribunj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tribunj [link] => /tag/tribunj ) [5] => stdClass Object ( [id] => 743152 [name] => igor stipaničev [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-07 15:22:25 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-stipanicev [link] => /tag/igor-stipanicev ) [6] => stdClass Object ( [id] => 613035 [name] => Luka Oršulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-19 16:37:54 [main_article_id] => 0 [alias] => luka-orsulic [link] => /tag/luka-orsulic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 627109 [name] => Udruga lađara Neretve [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-02 12:48:53 [main_article_id] => 0 [alias] => udruga-ladara-neretve [link] => /tag/udruga-ladara-neretve ) [8] => stdClass Object ( [id] => 7912 [name] => kalafati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kalafati [link] => /tag/kalafati ) [9] => stdClass Object ( [id] => 743153 [name] => nestanak kalafata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-07 15:22:25 [main_article_id] => 0 [alias] => nestanak-kalafata [link] => /tag/nestanak-kalafata ) [10] => stdClass Object ( [id] => 347381 [name] => Neretva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neretva [link] => /tag/neretva ) [11] => stdClass Object ( [id] => 743154 [name] => rijetki zanati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-07 15:22:26 [main_article_id] => 0 [alias] => rijetki-zanati [link] => /tag/rijetki-zanati ) [12] => stdClass Object ( [id] => 743155 [name] => griša ćurin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-07 15:22:26 [main_article_id] => 0 [alias] => grisa-curin [link] => /tag/grisa-curin ) [13] => stdClass Object ( [id] => 319407 [name] => Maraton lađa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maraton-lada [link] => /tag/maraton-lada ) [14] => stdClass Object ( [id] => 239568 [name] => tradicija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tradicija [link] => /tag/tradicija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nove lađe izlazit će na vodu jedino za natjecanje u Maratonu. Svaka natjecateljska ekipa dobit će na korištenje identičnu lađu u svim pojedinostima – kao što je izgrađena i prva flota prije četvrt stoljeća, a stare lađe služit će za treninge i vožnju kup natjecanja – kaže Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => škver ‘Stipaničev‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Neretvanima za Maraton lađa ne nedostaje veslača, ali manjka brodograditelja; stvar su spasili kalafati iz Tribunja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3104 [name] => Branimir Periša [username] => branimir.perisa [email] => brane.perisa@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$ZdQPcBrYLDSYK64AG4toqOHYzVpM8P76cigc/kJ7WJeNwwZNdsQlq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/branimir-perisa-3104 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1622 [gender] => m [description] => [image] => 1622.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1622.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305591.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Prepoznatljive konture neretvanske lađe u brodogradilištu u Sovlju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305591.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Prepoznatljive konture neretvanske lađe u brodogradilištu u Sovlju

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/19006646.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix

Lađe iz Sovlja zaplovit će Neretvom  
 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305603.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Prvo se postave rebra, kobilica i ašte, onda se pribija oplata

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305602.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Lađa je robusno plovilo, duga 7,5, a široka 2,5 metara, s 23 rebra na svakoj strani 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305601.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Igor Stipaničev i Ivica Savić: Nova natjecateljska flota Udruge bit će izgrađena od domaće hrastovine (rebra) i slovenskog crvenog bora (madiri)

 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305600.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Igor Stipaničev i Ivica Savić

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305597.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Igor Stipaničev i njegova ekipa hrabro su prihvatili izazov

 

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305596.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Igor Stipaničev i Ivica Savić: Nova natjecateljska flota Udruge bit će izgrađena od domaće hrastovine (rebra) i slovenskog crvenog bora (madiri)

 

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305594.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Konstrukcija neretvanske lađe    

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305593.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Iz Sovlja se vidi Neretva

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305592.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305588.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Neretva lađa u brodogradilištu Stipančev

 

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/25429257.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

 Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara Neretve: Na Neretvi više nema ni jedne radionice koja ozbiljno posluje niti je po ičemu u mogućnosti preuzeti opsežan posao izgradnje 33 brodice. Živa muka

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Udruga lađara Neretve zaveslala je radi svojih brodova dobrano "uzvodno" na sjever, čak do Tribunja i bliskog mu Sovlja.

Ne, nije to nova ruta njihova znamenitog maratona, nego je Neretvane do škvera brodograditelja Igora Stipaničeva dovela prijeka potreba da nakon četvrt stoljeća obnove svoju flotu natjecateljskih veslarica. Priznanje je to Stipaničevu, koji je preuzeo uglednu radionicu svoga pokojnog oca Ignacija, istodobno i ilustracija stanja u tradicijskoj drvenoj brodogradnji, koja se na cijeloj obali znatnije drži još jedino u šibenskom kraju, na Murteru i, eto, u Sovlju. Tribunj i Sovlje nisu otok, no brodogradnja u drvu ostala je izolirano zanatsko umijeće, kao škoj usred mora.

Škver Stipaničev prihvatio je zahtjevni posao izgradnje 33 lađe i trenutačno u Sovlju Igor i njegov poslovni kompanjon Ivica Savić užurbano izvode tehničke pripreme za serijsku proizvodnju identičnih lađa. Neretvani na čelu s Lukom Oršulićem, predsjednikom Udruge, dopremili su u Sovlje jednu lađu, a poslužila je za model po kojemu su kalafati kopirali linije plovila, rebara i glava. Kada početkom veljače stigne narudžba hrastovine za madire, izgradnja nove flote za "gusare s Neretve" počet će glatko, kao "po špagu". Neretva se tako dodiruje s morem ne jedino u Pločama, nego i u Tribunju.

– Razmišljali smo da "dite triba dati materi" jer tko će nam napraviti brodove bolje od meštara iz toga kraja, gdje se brodogradnja u drvu još žilavo drži? – govori Luka Oršulić. Napominje da nekad za izgradnju lađe ili trupe nije trebalo ići dalje od njihove riječne doline, međutim nema više tih brodograditelja. Ostao je još pokoji meštar koji će kakav popravak izvesti u slobodnom vremenu, hobistički, međutim na Neretvi više nema ni jedne radionice koja ozbiljno posluje niti je po ičemu u mogućnosti preuzeti opsežan posao izgradnje 33 brodice. Živa muka! – veli Oršulić.

Prva pomoć stigla iz Kaštela

– Imali smo poznate meštre koje mladi nisu naslijedili, što je kolektivna sudbina cjelokupne naše drvene brodogradnje, izuzmemo li neka područja – podsjeća Oršulić.

U izboru meštra kojem će povjeriti posao puno im je pomogao Griša Ćurin iz Kaštela. On je Udruzi gradio prvu lađarsku flotu, te su s njim u konzultaciji odlučili posao povjeriti Igoru Stipaničevu.

– Nove lađe izlazit će na vodu jedino za natjecanje u Maratonu. Svaka natjecateljska ekipa dobit će na korištenje lađu identičnu ostalima u svim pojedinostima – kao što je uostalom izgrađena i prva flota prije četvrt stoljeća, a stare lađe služit će za treninge i vožnju kup natjecanja – kaže Oršulić.

---

image

 Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara Neretve: Na Neretvi više nema ni jedne radionice koja ozbiljno posluje niti je po ičemu u mogućnosti preuzeti opsežan posao izgradnje 33 brodice. Živa muka

Tom Dubravec/Cropix
---

Maraton se vesla, podsjeća, uvijek druge subote u kolovozu, a u srijedu prije odvija se "brzinac" u Opuzenu, za najpovoljnije startne pozicije na Maratonu. Staza je duga 260 metara s okretom, a mjesto s kojeg se starta na Maratonu od velike je važnosti zato što Neretva ima struje i virove na određenim mjestima, što otežava veslanje. Uglavnom, ekipe su se toliko izvještile da im je od važnosti svaka sekunda – opisuje sugovornik.

– Glavni sponzor i podupiratelj djelovanja Udruge lađara Neretve je Vlada RH. Vlada i premijer Plenković, moram to naglasiti, imaju puno razumijevanja za drvenu brodogradnju, natjecanja i našu tradiciju. Dakako, neizostavni su za naš rad Dubrovačko-neretvanska županija i gradovi Opuzen, Metković i Ploče – kazao je na kraju Luka Oršulić.

Neretvanska lađa gradi se ‘naopako‘

Jedina razlika od izvorne neretvanske lađe jest to što je flota Udruge lađara Neretve nakon izvedbe u drvu – plastificirana – veli Igor Stipaničev, koji nas je u svome hangaru poveo u razgled lađe po kojoj su izradili linije i šablone potrebne za dobru pripremu serijske proizvodnje. Dodirni sistem oplate jednak je kao i kod naše gajete ili pasare, a plastificiranje je zato da Udruga ima što manje zahtjevno održavanje. Na taj način brodovi mogu stajati u zatvorenom hangaru bez bojazni da će se drvo rasušiti.

To je iznenađujuće čvrsto, robusno plovilo: lađa je duga sedam i pol, a široka 2,5 metara, s 23 rebra na svakoj strani, i služila je Neretljanima za navigavanje rukavcima i prijevoz tereta, kao primorcima gajeta. Izvedba je ipak manje zahtjevna od brodica za more – upućuju Stipaničev i Savić. Lađa nema štive ni razme, čak ni pajole, a "crvadura", ili brodska linija izvan vode, ravna je, tako da nema potrebe za krivljenjem madira za oplatu.

---

image

Lađa je robusno plovilo, duga 7,5, a široka 2,5 metara, s 23 rebra na svakoj strani 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Jedina posebnost je što se neretvanska lađa gradi "naopako", s leđima prema gore. Na posebnom postolju za izradu, zapravo karocu na kotačima, stoji kao kornjača na nogama.

– Prvo se postave rebra, kobilica i ašte, onda se pribija oplata. I to smo postolje koje je stiglo zajedno s lađom malo "poredili", a izradit ćemo još jedno, da ubrzamo proizvodnju – kažu kalafati. Naposljetku, nova natjecateljska flota Udruge bit će izgrađena od domaće hrastovine (rebra) i slovenskog crvenog bora (madiri) i sigurno će još dugo i pouzdano nositi desetoricu veslača ili veslačica, s "parićarom" za dugim krmenim veslom kao kormilom.

Hoće li biti toliko janjaca?

– U ovome se poslu čovik uči dok si živ, ali nema tu nikakvih nepoznanica! – odgovaraju meštri na pitanje sreću li se prvi put s takvim načinom gradnje. Imat će i nekolicinu radnika na raspolaganju i vidi se na prvi pogled da ih je zagrijao posao na neretvanskim lađama koje će graditi od početka. Novogradnje su uvijek radost pravome kalafatu, to više jer je njihov škver najviše zaokupljen popravcima i remontima.

– U Tribunju drveni brod ipak nije toliko zastupljen kao u mistima na Murteru, di je idrenje na latinsko idro oživilo i populariziralo tradicijsku brodogradnju. Mi smo ode zadnju gajetu napravili 2015. za poznatog poduzetnika Zvonimira Zubaka. Posebni brod, jer je od iroka, tikovine i murve za rebra, a poslije toga izgradili smo dva ribarska broda od 14 metara.

---

image

Igor Stipaničev i Ivica Savić: Nova natjecateljska flota Udruge bit će izgrađena od domaće hrastovine (rebra) i slovenskog crvenog bora (madiri)

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

– Nije to nešto i u skladu je sa stanjem tradicijske brodogradnje, za što već dugo nema škole. Mislim da nas na Jadranu ima najviše 30-ak sa znanjem ovoga zanata – kaže Ivica Savić, koji je postao kalafat idući tragom svojih stričeva. Prvo je radio kod Marka Bašića-Bačvara, a sada je s Igorom Stipaničevom.

Na kraju, najviše u šali, manje u zbilji, dotaknuli smo se važnog detalja kada je riječ o svim novim brodovima koji izlaze iz drvenih škverova. A to je kanata, običaj da vlasnik broda prilikom porinuća priredi svečanost i obvezno okrene janje. Znači li to da će se Neretljani trebati isprsiti s 33 janjca, za svaku lađu koju "izdilaju" u škveru Stipaničev!?

– Ha, ha. Teško je reći, ali su pravi, već su se iskazali! Donili su jegulja i žaba, ode su kuvali brudet i lipo smo se počastili! – odgovaraju Igor i Ivica.

– Uf? Trideset i tri janjeta!? – bio je prvo malo zatečen, a onda se nasmijao i Luka Oršulić kada smo mu prenijeli tobožnju dilemu.

– Bez brige, bit će uvik nečega. I spize, veselja i druženja...

---

image

Lađe iz Sovlja zaplovit će Neretvom  
 

Joško Ponoš/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Joško Ponoš/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Prepoznatljive konture neretvanske lađe u brodogradilištu u Sovlju

Joško Ponoš/Cropix

Lađe iz Sovlja zaplovit će Neretvom  
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Prvo se postave rebra, kobilica i ašte, onda se pribija oplata

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Lađa je robusno plovilo, duga 7,5, a široka 2,5 metara, s 23 rebra na svakoj strani 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Igor Stipaničev i Ivica Savić: Nova natjecateljska flota Udruge bit će izgrađena od domaće hrastovine (rebra) i slovenskog crvenog bora (madiri)

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Igor Stipaničev i Ivica Savić

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Igor Stipaničev i njegova ekipa hrabro su prihvatili izazov

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Igor Stipaničev i Ivica Savić: Nova natjecateljska flota Udruge bit će izgrađena od domaće hrastovine (rebra) i slovenskog crvenog bora (madiri)

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Konstrukcija neretvanske lađe    

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Iz Sovlja se vidi Neretva

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Neretva lađa u brodogradilištu Stipančev

 

Tom Dubravec/Cropix

 Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara Neretve: Na Neretvi više nema ni jedne radionice koja ozbiljno posluje niti je po ičemu u mogućnosti preuzeti opsežan posao izgradnje 33 brodice. Živa muka

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/neretvanima-za-maraton-lada-ne-nedostaje-veslaca-ali-manjka-brodograditelja-stvar-su-spasili-kalafati-iz-tribunja-1353343 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1df90462e90239160845a5f241f630e8a5b14ca9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Neretvanima+za+Maraton+la%C4%91a+ne+nedostaje+vesla%C4%8Da%2C+ali+manjka+brodograditelja%3B+stvar+su+spasili+kalafati+iz+Tribunja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fneretvanima-za-maraton-lada-ne-nedostaje-veslaca-ali-manjka-brodograditelja-stvar-su-spasili-kalafati-iz-tribunja-1353343 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fneretvanima-za-maraton-lada-ne-nedostaje-veslaca-ali-manjka-brodograditelja-stvar-su-spasili-kalafati-iz-tribunja-1353343 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nove lađe izlazit će na vodu jedino za natjecanje u Maratonu. Svaka natjecateljska ekipa dobit će na korištenje identičnu lađu u svim pojedinostima – kao što je izgrađena i prva flota prije četvrt stoljeća, a stare lađe služit će za treninge i vožnju kup natjecanja – kaže Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => škver ‘Stipaničev‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaškver ‘Stipaničev‘

Neretvanima za Maraton lađa ne nedostaje veslača, ali manjka brodograditelja; stvar su spasili kalafati iz Tribunja

Piše Branimir Periša
7. siječnja 2024. - 15:21

Udruga lađara Neretve zaveslala je radi svojih brodova dobrano "uzvodno" na sjever, čak do Tribunja i bliskog mu Sovlja.

Ne, nije to nova ruta njihova znamenitog maratona, nego je Neretvane do škvera brodograditelja Igora Stipaničeva dovela prijeka potreba da nakon četvrt stoljeća obnove svoju flotu natjecateljskih veslarica. Priznanje je to Stipaničevu, koji je preuzeo uglednu radionicu svoga pokojnog oca Ignacija, istodobno i ilustracija stanja u tradicijskoj drvenoj brodogradnji, koja se na cijeloj obali znatnije drži još jedino u šibenskom kraju, na Murteru i, eto, u Sovlju. Tribunj i Sovlje nisu otok, no brodogradnja u drvu ostala je izolirano zanatsko umijeće, kao škoj usred mora.

Škver Stipaničev prihvatio je zahtjevni posao izgradnje 33 lađe i trenutačno u Sovlju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 01:25