StoryEditorOCM
S mora i krajaSitno se broji

Nema čekanja! Zorica, Iwasaki, Ichumare spremne na granama čekaju berače, dugo toplo ljeto promijenilo je sve planove

Piše Stanislav Soldo
11. rujna 2024. - 15:48

Još je samo pet dana do službenog početka berbe mandarina. Ove je godine taj dan 16. rujna, desetak dana raniji negoli prijašnjih godina, ali s obzirom na dugo toplo ljeto i velike vrućine mandarine kao i grožđe dozrijevaju ranije.

Odlučilo je tako županijsko povjerenstvo za mandarine u kojem su uz predstavnike županijske vlasti i upravnih odjela i proizvođači mandarina, otkupljivači i predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave. 

Uloga povjerenstva je savjetodavne prirode, oni ne mogu ništa u vezi berbe mandarina narediti nego samo preporučiti.

image

Zorica rana, mandarina koja već dozrijeva u Neretvi

Stanislav Soldo

U svrhu davanja neobvezne preporuke o određivanju datuma početka berbe mandarina, povjerenstvo je od Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku, zatražilo fizikalno kemijsku analizu uzoraka plodova mandarina Zorice rane, Iwasaki i Ichumare s lokaliteta - Jasenska, Modrič, Bostanac, Glog i Metković, kako bi se utvrdilo koliko su mandarine slatke.

Spomenutom analizom određuje se najmanji dozvoljeni omjer šećera i kiselina u plodu, čime se potvrđuje jesu li uzorkovani plodovi dosegli stupanj dozrijevanja sukladno Pravilniku o tržišnim standardima za voće i povrće, na temelju čega se može dati preporuka je li mandarina spremna za tržišni plasman.

image
Denis Jerković/Cropix

Sukladno rezultatima obavljene analize uzoraka spomenutih plodova mandarina, Povjerenstvo za mandarine daje preporuku da se s berbom i otkupom mandarina započne 16. rujna 2024. godine za dozrele sorte Zorice rane, Iwasaki i Ichumare.

Kako je istaknuto na sjednici povjerenstva, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) na terenu provodi akcijski plan suzbijanja sredozemne voćne muhe. 

image
Denis Jerković/Cropix
 

Osim tehnike sterilnih kukaca, ograničeno se provode i ostale aktivnosti propisane Akcijskim planom, te se apelira na proizvođače da poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti oko sprječavanja širenja sredozemne voćne muhe kroz odgovarajuće zbrinjavanje trulih plodova mandarina. Naime, plodove koji opadnu sa stabla ili zaostanu na stablu jer nisu za tržište potrebno je obrati i spakirati u odgovarajuće hermetički zatvorene vreće gdje trebaju odstajati nekoliko dana. Nakon toga se neškodljivo zbrinjavaju na deponijama ili zakopavaju u zemlju na dubinu od 30 centimetara.

image

I bivša ministrica poljoprivrede Marija Vučković lani je brala mandarine

Ante Šunjić

Evo kad su agrumi zreli za berbu

Agrumi moraju postići prikladan stupanj razvijenosti i zrelosti, pritom uzimajući u obzir kriterije specifične za sortu, vrijeme ubiranja i područje uzgoja. Dozrelost agruma se definira sljedećim parametrima:

– minimalni sadržaj soka;

– ukupni minimalni sadržaj čvrste topive tvari, npr. minimalni sadržaj šećera

– minimalan omjer šećera/kiselina,

– stupanj obojenosti.

Stupanj obojenosti treba biti takav da, prolazeći normalan razvoj, agrumi na svom odredištu dosegnu boju karakterističnu za sortu.

Mandarine moraju imati sadržaj šećera od 33 Brixa te mora biti žuta jedna trećina ploda uz omjer kiselina i šećera 7,5:1.

Klementine moraju imati sadržaj šećera od 40 Brixa, te mora biti žuta jedna trećina ploda uz omjer kiselina i šećera 7,0:1.

Limun može biti zelene boje (ali ne tamno zelene) uz uvjet da udovoljava minimalno 20 % sadržaja soka.  

Agrumi koji udovoljavaju uvjetima zrelosti mogu biti prethodno podvrgnuti žućenju.


Neretvani čekaju ministra Dabru

Prošle je godine berbu mandarina otvorila tadašnja ministrica poljoprivrede, Marija Vučković. Ove godine ona više nije na toj poziciji pa Neretvani čekaju novog ministra, Josipa Dabru. No, za sada nema najava da će doći otvoriti sezonu berbe mandarina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 13:52