StoryEditorOCM
S mora i krajaKolaps sustava

Djelatnicima Doma zdravlja sjele plaće, problem nedostatka lijekova i dalje nije riješen

Piše Marko Podrug
25. lipnja 2024. - 11:59

Kako su nam potvrdili djelatnici Doma zdravlja šibensko-kninske županije, jutros u 9.45 na račune im je sjela plaća. Rezultat je to jučerašnjeg pritiska dvadesetak djelatnika koji su tražili primanje kod ravnatelja Petra Čaglja.

Naime, zadnja dva mjeseca uplata plaća zaposlenicima kasnila je preko dva tjedna, zbog čega su neke ambulante, primjerice ona u Murteru, već obustavile rad.

- Nas ne zanima politika, nas zanima naša plaća koju smo pošteno zaradili. Dom zdravlja je u dugovima, navodno se ta cifra popela do 1,3 milijuna eura. Netko očito ne radi dobro svoj posao. Bilo je dugova i prije nego što smo se ujedinili s Drnišem i Kninom, ali ne ovolikih - rekli su nam u ponedjeljak djelatnici šibenskog Doma zdravlja.

Plaće za svibanj su, dakle, danas isplaćene novčanom intervencijom Županije šibensko-kninske, no problemi ostaju. Da je financijska situacija alarmantna govori i podatak da u Domu zdravlja više nema lijekova ni zavoja, zalihe su presušile prije dva mjeseca. Također, događalo se da im se isključuje struja i internet.

- Došli smo u situaciju da ljudi moraju samo donijeti svoje zavoje da ih mi previjemo, zbog toga su pacijenti bijesni na nas. Prošlog tjedna je provalilo u jednu ambulantu i nisu imali koga poslati da poprave vrata, jer više nijedan majstor ne želi dolaziti, budući da ih se ne plaća. Očito treba napraviti reorganizaciju, dovesti sposobne ljude koji su u stanju napraviti neke promjene - tvrde nam zaposlenici Doma zdravlja Šibenik.

Ravnatelj Petar Čagalj kaže da uz sve ostale financijske dubioze, plaće kasne zbog mijenjanja informatičkog sustava HZZO-a. Također tvrdi da Dom zdravlja ima i financiranje specijalizacija iz europskih fondova, a i ta sredstva kasne. No, nestašici lijekova i ostalih medicinskih potrepština neće se tako lako stati na kraj.

- Te stvari već dugo nisu rješavane na adekvatan način. Trebalo bi posložiti ustanovu da može odraditi svoju obavezu, a to je stvar intervencije osnivača, odnosno Županije i lokalne samouprave, da se definiraju potrebe na terenu. Recimo, Šibensko-kninska županija je u zadnjih dvanaest godina izgubila 10 posto stanovništva, broj ambulanti je ostao isti. Mi imamo dvadesetak ambulanti koje gotovo da i nemaju pacijenata, a stvar je političke hrabrosti da se takve stvari riješe - rekao nam ravnatelj Čagalj.

Podsjetimo, prije nekoliko dana župan Marko Jelić za situaciju je okrivio Vladu RH.

- Ovo je posljedica povećanja plaća koje je napravila Vlada, a da pritom nije osigurala dodatna sredstva pa je sve u konačnici palo na osnivače koji u načelu ne mogu podnijeti toliki financijski pritisak. Dakle, predizborno povećanje plaća je uzrokovalo povećane troškove koji su prebačeni na osnivače. Mi jesmo za povećanje plaća, ali onda budi fer te iste plaće pokrivaj. Treba tražiti rješenje i mi ga i tražimo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 09:46