StoryEditorOCM
DalmacijaSTIŽU BOLJI DANI

Radnicima "Kaštelanskih staklenika" isplaćuju se dugovi, a država tvrtki oprašta porez

Piše PSD.
23. studenog 2013. - 22:29
Nakon dugogodišnje agonije, “Kaštelanski staklenici” u novoj godini kreću u svjetliju budućnost. Višemjesečne neisplate plaća zaposlenicima, blokade računa tvrtke, ali i česti prosvjedi radnika trebali bi, ako je suditi prema najavama direktora Marija Paladina, postati dio prošlosti. Kako nam je potvrđeno, ovih dana bit će sazvana izvanredna skupština na kojoj će se smanjiti temeljni kapital poduzeća, a time će se izbjeći predstečajne nagodbe i stečaj.

− Očekujemo da će država do polovine prosinca otpisati porezni dug u iznosu od 47 milijuna kuna, a za taj će se iznos država uknjižiti na zemljište “Staklenika”. Smanjenjem temeljnoga kapitala zapravo ćemo imati očišćenu bilancu i bit ćemo kreditno sposobni − navodi direktor Paladin šaljući ohrabrujuće vijesti za 84 zaposlenih.

Sadit ćemo kupus i balancane

− Tijekom prosinca radnicima će biti podmirena sva preostala dugovanja. Namjera nam je da ih svedemo na čistu nulu, dakle, da u novu poslovnu 2014. godinu uđemo bez ikakvih dugovanja prema zaposlenima. I svi ostali dugovi koji su se godinama gomilali polako se vraćaju. To je vrlo težak i dugotrajan proces, no nema predaje. Treba raditi i opstati − veli direktor.

A početkom sljedeće godine u “Kaštelanskim staklenicima” kreću s nekim promjenama u proizvodnji, ali i u poslovanju.

− U 2014. godini namjeravamo nadopuniti asortiman naših proizvoda. U proizvodnji će najzastupljeniji biti krastavac, uz njega ćemo saditi i papriku i rajčicu, a novost koju uvodimo jest podizanje nasada kupusa i balancane. Uz to, od iduće godine počinjemo s otkupom poljoprivrednih kultura od privatnih proizvođača s područja kaštelanskog bazena, što se odnosi na proizvode koje mi nemamo. Želimo na tržištu imati što veći asortiman − kaže Paladin, navodeći da će se već oko 10. prosinca u prodaji naći i njihova salata.

Nova stakla za mikroklimu

− Na površini od oko 8,5 hektara posađena je salata koja će nam biti za berbu u najbolje moguće vrijeme, prije blagdana. Tržište za prodaju je osigurano i tu nema problema. U 2014. godini planiramo proširiti proizvodnju na 13 hektara, nakon toga i više, a kako bi mikroklima bila što povoljnija, nedavno smo na staklenike ugradili 3000 novih stakala − ističe Paladin, napominjući da će se broj zaposlenih s 84 smanjiti na 70, te da od Nove godine kreće novo funkcioniranje poduzeća, bez neisplata plaća zaposlenima.
JAKOV ŽARKO
snimio Ante Čizmić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 14:40