StoryEditorOCM
DalmacijaNEMAJU KUNA NI ZA DOLAZAK NA POSAO

Radnici "Kaštelanskih staklenika": Dajte tri plaće ili ćemo u štrajk!

Piše PSD.
11. svibnja 2012. - 00:20
Umjesto proljetno-ljetnih povrtnih kultura, u “Kaštelanskim staklenicima” ovih dana ponovno buja nezadovoljstvo radnika koji mjesecima ne primaju plaću ni troškove za prijevoz, zbog čega je povjerenstvo sindikalne podružnice PPDIV-a sazvalo početkom tjedna skup na kojemu je bio i direktor poduzeća Jadran Penga.

Prema riječima sindikalne povjerenice Ljiljane Milanović, povjerenstvo traži isplatu triju plaća i naknadu za troškove prijevoza za veljaču i ožujak ove godine.

Radnicima koji nemaju organizirani prijevoz na posao i s posla ti troškovi nisu isplaćeni od kolovoza prošle godine, a zadnja redovita plaća koju su primili bila je pola iznosa za rujan 2011. godine. U ožujku su im isplaćene tri minimalne plaće, a kad će biti sljedeća isplata, nije im znao reći ni direktor Penga.

Traže smjenu Marka Duvančića, čelnika NO-a

Povjerenstvo je zatražilo smjenu predsjednika Nadzornog odbora “Staklenika” Marka Duvančića jer se, kaže povjerenica Milanović, nije odazivao pozivima povjerenstva za sastanak, te općenito zbog stanja u poduzeću. Sindikat, zanimljivo, nije tražio smjenu direktora Penge, za kojega imaju razumijevanje budući da je nakon dolaska na direktorsku funkciju zatekao lošu situaciju.

S obzirom na sveprisutno nezadovoljstvo zaposlenika, koji unatoč tomu rade pa je obavljena sadnja manjih količina paprika, rajčica i krastavaca, povjerenstvo je odlučilo ponovno, po tko zna koji put, raspisati referendum kako bi se radnici izjasnili jesu li za organiziranje štrajka. Referendum će se, najavljuje povjerenica Milanović, održati tijekom idućih sedam dana. Odlučeno je nadalje da se novom tužbom reagira na neisplatu preostalih potraživanja, koja nisu obuhvaćena već podnesenim tužbama.

Spas u prodaji zemljišta Zračnoj luci Split

Sindikat je upoznat i s razgovorima što se vode sa Zračnom lukom Split o prodaji zemljišta u Resniku, u kojima još nije postignut dogovor o cijeni po kojoj bi se kupoprodaja obavila.

Krajem prošloga tjedna je, kako neslužbeno doznajemo, u Zračnoj luci Split održan sastanak kojemu su prisustvovali pomoćnik ministra pomorstva prometa i veza Dan Simonić, zamjenik ravnatelja AUDIO-a Mirko Volarević, direktor Zračne luke Lukša Novak i direktor “Staklenika” Penga.

Među ostalim, bilo je riječi i o kupoprodaji zemljišta u Resniku, u čemu “Staklenici” vide spas za poduzeće, ali konkretni zaključci nisu doneseni. Direktor Penga nije želio komentirati nova događanja u poduzeću, kao ni razgovore s predstavnicima Zračne luke dok se ne dogovore konkretna rješenja.

Jadranka Matić

Spuštanje cijene zemljišta sa 150 na 110 eura po kvadratu

Premda u ovome trenutku nitko službeno ne želi govoriti, naši izvori govore da je Zračna luka angažirala sudskog vještaka koji je procijenio da zemljište “Staklenika” u Resniku, namijenjeno infrastrukturi Zračne luke, vrijedi 110 eura po kvadratu, što je za 40 eura manje u odnosu na procjenu vještaka kojeg su angažirali iz kaštelanske tvrtke. ”Staklenici” navodno nisu spremni prihvatiti nižu cijenu.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 14:22