StoryEditorOCM
Dalmacijastupili u štrajk i traže smjenu uprave

Radnici "Kaštelanskih staklenika" bez plaće: Neki od nas su završili na psihijatriji, a neki se preselili kod rodbine

Piše PSD.
8. lipnja 2012. - 12:35
Umjesto berbe i sadnje proljetno-ljetnih povrtnih kultura, poslova koji bi u ovom dijelu godine trebali biti u punom zamahu, radnici zaposleni u “Kaštelanskim staklenicima” svoje su nezadovoljstvo, koje buja već duže vrijeme, izrazili štrajkom koji je na snazi od ponedjeljka i trajat će sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Revoltirani što radnici mjesecima ne primaju plaću ni troškove za prijevoz, iz Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske traže hitnu smjenu cijelog Nadzornog odbora na čelu s Markom Duvančićem, ali i odlazak Uprave koja, po njihovu mišljenju, ovo poduzeće u vlasništvu Agencije za upravljanje državnom imovinom ne može izvući iz krize.

Teret neimaštine

- Radnicima koji nemaju organizirani prijevoz na posao i s posla, ti troškovi nisu isplaćeni od kolovoza prošle godine, a zadnja redovita plaća koju su primili bila je pola iznosa za rujan 2011. godine. U ožujku su im isplaćene tri minimalne plaće, a kad će biti sljedeća isplata, možemo samo nagađati. Po tko zna koji put tražimo hitan sastanak s predstavnicima nadležnih ministarstava i našim vlasnicima - AUDIO-om, no vidimo da nema koristi. Držimo da se ova tvrtka može spasiti, i to hitnim planom restrukturiranja. Ljudi žive pod teretom neimaštine, nervoza je sve prisutnija, neki završavaju na psihijatriji, sele se kod rodbine kako bi se prehranili - napominje predsjednica štrajkaškog odbora i sindikalna povjerenica Ljiljana Milanović, navodeći kako su radnici za vrijeme štrajka, na temelju dogovora Sindikata i Uprave, dužni obavljati poslove provjetravanja objekata, zalijevanja i prehrane zasađenih kultura, mjera zaštite bilja, branja dospjelih plodova, popravaka eventualno nastalih kvarova na instalacijama od kojih ovisi uzgoj biljaka, šatiranja objekata, održavanja sanitarnih čvorova i odvoza smeća, čuvanja imovine, obavljanja svih administrativnih poslova koji ne trpe odgodu, pa čak i sadnje novih nasada krastavaca na površini od jednog hektara i paprika na pola hektara.

- To je sve - navodi Milanović - neophodno kako bi se rad mogao nastaviti i nakon štrajka. U protivnom poduzeće bi pretrpjelo štetu koja se ne bi mogla nadoknaditi, a odbijanje izvršenja zadanih radova predstavljalo bi povredu Ugovora o radu. Štete se u ovom državnom poduzeću rade već dugi niz godina, smatraju ogorčeni radnici.

- Plaće ne dobivamo, zamislite zadnjih šest godina nisu nam uplaćeni doprinosi. Pa o čemu mi govorimo? Dolaskom novog direktora i Nadzornog odbora mi još više tonemo. Kada će se stanje riješiti? Možda kad potonemo skroz, kada se sve sruši - kaže Tonći Kuzmanić, zaposlenik ove posrnule kaštelanske tvrtke, koja godinama živi na rubu preživljavanja zahvaljujući rasprodaji svoje imovine.

No, kako bi i radnici osigurali svoja prava, sindikalna povjerenica Ljiljana Milanović najavila je kako će se preko odvjetnika pokrenuti postupak tužbe protiv poslodavca.

- Mi moramo osigurati prava radnika i namiriti sva moguća potraživanja koja traže, bilo da je riječ o neisplaćenim plaćama, putnim troškovima, bolovanjima i sl. Pokrenut ćemo blokadu računa na iznos od milijun kuna, a ostalih oko pet milijuna namirit ćemo uknjižbom na nekretnine koje su predmet prodaje. Nema druge - upozorava Milanović.

Hitna privatizacija

Regionalni sindikalni povjerenik PPDIV-a Ivica Blažević drži kako se štrajk neće prekinuti do ostvarenja ciljeva.

- Ovo je krajnji rok za to, kraj ovoga mjeseca. Neka nas hitno privatiziraju jer od ove Uprave i NO-a nema kruha. Čujemo kako su prihodi poduzeće za prošli mjesec iznosili 50 tisuća kuna, a samo za plaće ljudima mjesečno treba 650 tisuća kuna - upozorio je Blažević i odaslao apel predstavnicima ministarstava poljoprivrede, gospodarstva, pomorstva, prometa i veza, financija i AUDIO-a da hitno održe zajednički sastanak kako bi se agonija poduzeće završila.

Inače, u štrajku sudjeluje oko 50 radnika, a njih oko 100 je na bolovanju. U poduzeću među samim zaposlenicima vladaju oprečna mišljenja i stavovi. Jedni su uz Sindikat, jedni uz Upravu, sami se međusobno prepucavaju. Renata Čengić sindikalistima je kazala kako pušu na Upravu, a ništa ne poduzimaju.

- Tko je dopustio da nas vlasnik uništi. Zašto mi, kao i svi drugi radnici, svoja prava ne idemo tražiti u Zagreb? Sve se odugovlači, svi ovi dosadašnji dogovori bili su promašaji - kazala je, izražavajući mišljenje kako bi stav sviju trebao biti da se podmire njihova potraživanja i da poduzeće nastavi raditi.

S obzirom da je u završnoj fazi proces restrukturiranja poduzeća, direktor Jadran Penga nije nam mogao dati nikakav komentar na cijelu situaciju u poduzeću.

Piše JAKOV ŽARKO
SNIMIO ANTE ČIZMIĆ /CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 15:11