StoryEditorOCM
DalmacijaVRATIO IM SE OSMIJEH

Radnica "Kaštelanskih staklenika": Ajme, šta sam bogata! A nisam vjerovala da će sve ovako završiti...

Piše PSD.
5. veljače 2014. - 12:57
A šta bih vam kazala?! Ne usuđujem se ni taknit lovu s računa. Cila sam u čudu kako sam odjednom bogata, sila love sletila mi je na račun – kroz šalu, s osmijehom na licu, komentira Dragica Ćaleta isplatu zaostalih sedam plaća koje su joj u zadnjih pet dana uplaćene. Gotovo 34 godine radi u “Kaštelanskim staklenicima”, čeka mirovinu, u koju bi mogla dogodine.

– Sretna sam, veliki teret mi je pao sa srca. Banka mi više ne visi za vratom. Iskreno, nisam vjerovala da će sve ovako završiti, očekivala sam da će nam isplatiti tri plaće, i da će opet sve biti po starom. Ali, evo, direktor je ispunio obećanje i svaka čast na tome. No, kad sve skupa zbrojim, ovo što smo dobili je mizerija. Skupljalo se tu mjesecima neplaćenih računa, struje, vode, telefona...

Sve se to sada namirilo ovim novcima. Dobro je, bolje da su došli nego da ih nismo vidili. Sve ovo skupa, štrajk u kojemu smo bili, psihički me dotuklo. Nije to lako izdržat, ali, evo, izgurali smo – s osmijehom nam govori na ulazu u staklenik, gdje su nam darovali čokolade, jer smo, kako kažu, “puno pomogli da se riješe njihovi problemi”. Gospođa Ćaleta izražava samo jednu želju:

– Samo da ubuduće plaće budu redovne, sve će doći na svoje. Firma će na bolje, a mi ćemo biti puno zadovoljnije.

Jučer je u stakleniku, gdje smo posjetili radnice, vladalo veselo ozračje. A kako i ne bi, dobile su napokon svoj krvavo zarađeni novac. Olakšanje za svih, među njima i za Branku Certu.

Salata će prispit za Uskrs, taman uz janjetinu


– Ovo je veliko olakšanje, ono šta se kaže, lakše se diše. Postoji određena doza straha od toga što će biti u budućnosti, ali dobro je. Idemo dalje – veli nam Branka, te dodaje kako je dobar dio novca koji joj je isplaćen već potrošen na podmirivanje dugova za režije. Od onoga što je ostalo, kaže nam, popunit će hladnjak koji je zadnje vrijeme bio više prazan nego pun.

I u vrijeme kada nisu dobivale plaće, kažu, radile su odgovorno i marljivo. A sada, kada je novac napokon na računima, rade s još većim elanom, ništa im nije teško, uvjerava nas bivša povjerenica HUS-a Jagoda Dragun, koja je, zajedno s još 15 zaposlenika, istupila iz sindikata. Sve što radnice “Staklenika” očekuju jesu redovne plaće u budućnosti, kako bi izbjegle novo posuđivanje novca od vlastite djece, prijatelja i poznanika, na što su bile prisiljene do sada.

Trenutno se obavljaju poslovi na sadnji salate. I sami smo se uvjerili kako posao nije lagan, u zemlju smo ubadali nekoliko sadnica. No, radnicama nije teško...

– Salata će na tržište prispit pred Uskrs, taman uz janjetinu – kaže nam Jagoda Munjiza.

Jakov Žarko
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Osmu plaću ‘pojeli’ vjerovnici

Uplatom sedam milijuna kuna na račun “Kaštelanskih staklenika”, Zračna luka Split omogućila je proteklih dana isplatu sedam izostalih plaća zaposlenicima posrnule tvrtke u većinskom državnom vlasništvu.

 Tih sedam milijuna veći je dio (od ukupno 11,1 milijun) zadnje rate koju splitska Zračna luka treba isplatiti za 49.000 kvadrata zemljišta kupljenog od “Staklenika” u Resniku.

Za navedene plaće potrošeno je 4,2 milijuna kuna, dok su 2,8 milijuna “uzeli” vjerovnici koji su svojim dugovanjima bili blokirali račun tvrtke. Najveći dio (dva milijuna kuna) “Agrofructus”, čime su podmirena sva dugovanja “Staklenika” prema ovom poduzeću, a preostali HPB i radnici koji su imali svoja potraživanja. Upravo stoga nije mogla biti isplaćena i osma najavljena plaća.

Uglavnom, zaposlenicima “Staklenika” ovime su podmirene sve plaće zaključno sa studenim 2013. godine.

Prema riječima direktora “Kaštelanskih staklenika” Marija Paladina, najavljena Skupština dioničara odgođena je, a predstečajna nagodba izvjesna, budući da porezni dug u iznosu od 50 milijuna kuna nije riješen na dogovoreni način - preuzimanjem zemljišta u vlasništvu “Staklenika” površine oko 93.000 kvadrata.

U predstečajnoj nagodbi taj će problem biti riješen, a tražit će se i strateški partner kako bi “Staklenici” konačno mogli pokrenuti proizvodnju u većem opsegu i plaće isplaćivati iz vlastitih sredstava, a ne kreditnim zaduživanjem, što je bila praksa niz proteklih godina.

Obveza Zračne luke Split je preostali iznos rate uplatiti do kraja ove godine.

 J. MATIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 14:27