Posao s tikvama počeo je prije pet godina, najprije malim koracima, priča Josip dok slaže zadnje tikve u skladište prije prodaje, a nakon prvih koraka posao se počeo širiti i zato danas može reći da njegove tikve hrane cijelo kućanstvo.
-Kao i uvijek na početku nije bilo lako, ali malo po malo, cijela obitelj se uključila u posao, a danas s guštom ocu i majci pomažu i tri kćerke Lana, Nina i Filomena od kojih najmlađu Filomenu posebne veze vežu s tikvama jer je jedna od njih i to divovska dobila ime upravo po njoj.
- Počeo sam s nekoliko vrsti tikava, a onda sam putovao, upoznavao nove načine uzgoja, križao dvije vrste i dobio veliku nazvao je Filomena. Uz velike tikve uzgajam i čak 26 vrsta onih manjih vrsta tikava koje možemo vidjeti na tržnicama, priča Josip.
Malo zastupljena
Da za tikve vlada veliki interes pokazuju i redovi na prodajnim mjestima u Splitu, a dug je popis oni koji naručuju sve vrste tikvi. Pogotovo je u prehranu uvode oni koji zbog zdravstvenih ili drugih razloga moraju biti na dijetalnoj prehrani, jer regulira probavu zbog celuloze i pektina. Josip kaže da je unatoč izvrsnim karakteristikama i relativno lakom načinu uzgoja tikva u Dalmaciji ipak malo zastupljena:
- Čini mi se da sam ja jedini proizvođač na ovome području, a prava šteta, pogledajte ova zapuštena polja, pogotovo u našem mućkom kraju, dok se mladi tuže kako posla nemaju – govori Josip.
Godišnja proizvodnja tikava je oko 10 tona, a zahvaljujući brojnim kontaktima, zainteresiranim kupcima svaka do zadnje tikve ode iz skladišta. Tako i sada skladišta u Postinju Donjem čekaju kupce, sve one koji će tikvu probati tek po prvi put ili njezine vrijednosti cijene godinama.
Josip Plazibat s kćerkom Filomenom po kojoj je jedna tikva dobila i - ime |
Nije Josip stao samo na uzgoju i prodaji tikava već je išao i dalje, pa čak sudjelovao na 9. bučijadi u Ivanićgradu i kao jedini Dalmatinac odnio pobjedu za soparnik od tikve!! |
•• Sastojci: 300 g riže 350 g žute tikve crveni luk juha od povrća peršin ribani parmezan 100 g maslaca •• Oguljenu tikvu narežite na komadiće i smekšajte je u posudici s 20 g maslaca i čašom juhe. Nakon pola sata maknite s vatre i nasjeckajte tikvu. Očišćeni crveni luk sitno narežite i lagano pirjajte na 50 g maslaca. Dodajte rižu i pirjajte na življoj vatri, miješajući žlicom. Dodajte tikvu, žlicu juhe, dobro posolite i popaprite. Smanjite vatru i kuhajte miješajući 20 minuta pa dodajte povremeno, po potrebi, još juhe. Maknite posudu s peći i začinite još vruću rižu preostalim maslacem i obilnom šakom parmezana, miješajući žlicom 3-4 minute. |
•• Sastojci: 3 jaja 30 dag naribanih tikvica 25 dag brašna 5 dag kakaa 15 dag šećera 1/2 praška za pecivo žličica sode bikarbone 1/2 žličice soli 10 dag omekšalog maslaca 2 vanilin-šećera 20 dag čokolade za kuhanje •• Priprema: 1. Čokoladu nasjeckati na manje kockice, |