StoryEditorOCM
Dalmacijazašto su propali?

Policija u "Kaštelanskim staklenicima": osiguravali nepostojeće strojeve i urod bez verdure

Piše PSD.
14. veljače 2014. - 09:56
Inspektori odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave splitsko-dalmatinske bili su prošlog tjedna u “Kaštelanskim staklenicima”, doznajemo iz pouzdanog izvora.

Povod je, po svemu sudeći, obavijest o uočenim nepravilnostima u postupanju Uprave posrnule kaštelanske tvrtke u razdoblju od 2005. do 2011. godine, koju su u prosincu 2012. godine Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu uputili novoizabrani članovi Nadzornog odbora “Staklenika”. Uz obavijest su bili priloženi i prateći dokumenti.

Imovinu tvrtke osiguravali preko posrednika iz - Istre

Policijski djelatnici obavili su obavijesne razgovore s pojedinim zaposlenicima, pregledali i preuzeli određenu dokumentaciju te zatražili dodatnu na uvid, sve kako bi utvrdili postojanje eventualne kaznene odgovornosti bivše uprave za zatečeno stanje.

A zatečeno stanje najbolje ilustriraju dva podatka. U zadnjih desetak godina prodano je 550.000 kvadrata zemljišta za 200 milijuna kuna, podizani su kratkoročni hipotekarni krediti i ostvaren gubitak od 120 milijuna kuna.

Među nepravilnostima, na koje je upozorio Nadzorni odbor, nalazi se i način na koji je osiguravana imovina “Kaštelanskih staklenika”. Za početak je primijećeno da je polica osiguranja s jednom osiguravajućom kućom (podaci poznati redakciji) sklopljena preko posrednika, što je zapravo neuobičajeno budući da se posredniku za taj posao plaća provizija. Dodatna zanimljivost je da je posrednik iz Istre.

Primijećeno je i da nije bilo javnog poziva za dostavu ponuda osiguravajućih kuća koje bi sigurno bile zainteresirane za ovakav posao i s kojima su se uvjeti osiguranja mogli ispregovarati.

Bilo je i drugih nepravilnosti?

U svakom slučaju, ono što je definirano kao nepravilnost jest podatak da je imovina “Staklenika” osigurana na puno veći iznos od svoje stvarne vrijednosti. I ne samo to, osiguravani su, navodno, strojevi kojih uopće nema ili nisu u funkciji, kao i urod u staklenicima koji uopće nisu zasađeni. Ugovor o osiguranju sklapan je na petogodišnji rok.

Osiguranje je, prema nama raspoloživim informacijama, tek jedna, ali ilustrativna, u nizu uočenih nepravilnosti.

Jadranka Matić

Bivši direktor Ivo Benzon: Ne znam ništa o radu inspektora

– Nitko me do sada nije kontaktirao, kako iz Državnog odvjetništva, tako ni iz policije, niti znam za dolazak inspektora u “Staklenike”. Sa mnom nisu razgovarali ni članovi Nadzornog odbora kada su izabrani i kada su podnosili obavijest – kazao nam je Ivo Benzon, bivši direktor “Kaštelanskih staklenika”, a već godinu dana i bivši zaposlenik. Benzon, koji je direktorsku dužnost obnašao od 1996. do 2011. godine, iz “Kaštelanskih staklenika” je otišao sporazumno.

Prenamjena u poslovnu zonu

Među promašaje tadašnje uprave, Nadzorni odbor ubraja, a o tome je nakon izbora 2012. javno i progovorio, uvođenje hidroponskog uzgoja iz 2008. godine, iako je odmah bilo jasno da su staklenici u Resniku preniski za tu vrstu proizvodnje. Kao razlog uvođenju bila je navedena želja da se zemljište zaštiti od prenamjene. Dogodilo se, međutim, da je ista uprava 2010. godine zatražila prenamjenu tog istog zemljišta u poslovnu zonu. Investicija je koštala oko dva milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 15:13