StoryEditorOCM
Dalmacijazaštićeno kulturno dobro

Počela sanacija Meštrovićeve ostavštine: školi i stanici vraća se izvorni izgled

Piše PSD.
28. listopada 2012. - 18:15
Konačno je počela sanacija zgrada osnovne škole i antimalarijske stanice koje je 30-ih godina prošlog stoljeća dao izgraditi kipar Ivan Meštrović u rodnim Otavicama. Nakon provedene javne nabave, građevinska tvrtka “Velkom” iz Kalnika dobila je posao sanacije školske zgrade u iznosu od oko 300 tisuća kuna, dok će šibenska tvrtka “Ran” izvesti radove u vrijednosti od oko 116 tisuća kuna na zgradi antimalarijske stanice.

U prvoj fazi radova predviđena je sanacija statike i postavljanje novih krovišta.
− Budući da je riječ o objektima koji su proglašeni zaštićenim kulturnim dobrom, od Ministarstva kulture dobili smo 200.000 kuna, a Općina je u proračunu osigurala preostali iznos. Zatražili smo i pomoć Županije i imamo usmeno obećanje župana Gorana Pauka da će projekt financijski pomoći s određenim iznosom, jer nemaju tu stavku u proračunu za 2012. godinu. Prema troškovniku, za kompletnu sanaciju objekata i unutrašnje uređenje potrebno je oko 1,3 milijuna kuna. Budući da je toliki novac teško osigurati odjednom, sanacija će se odvijati u fazama − kaže Dalibor Durdov, zamjenik načelnika općine Ružić. Meštrovićeve zgrade u Otavicama doživjele su dva razaranja.

U Drugom svjetskom ratu četnici su ih 1943. godine zapalili, a od iste su ruke devastirane i u Domovinskom ratu. Do 1991. godine školska zgrada bila je u svojoj osnovnoj funkciji, dok se zgrada antimalarijske stanice koristila kao trgovina mješovite robe drniškog “Trgoprometa”. Budući da se u bivšoj državi pri obnovi zgrada nije vodilo dovoljno računa o njihovoj arhitektonskoj vrijednosti, nego o funkcionalnosti, došlo je do preinaka na antimalarijskoj stanici. Veći je dio prozora zazidan, što je pridonijelo bitnom estetskom osiromašenju objekta.

− Obnova će sada biti pod strogim nadzorom Ministarstva kulture, odnosno Konzervatorskog odjela iz Šibenika, i objektima će se u potpunosti vratiti izvorni izgled uz korištenje materijala kojima su prvotno građeni. Važno je do zime postaviti krov nakon što se objekte statički sanira, a u drugoj fazi trebalo bi postaviti građevinsku stolariju. Jer, ako objekti što prije ne budu zatvoreni, i dalje će dobrim dijelom biti izloženi vanjskim utjecajima, što će pridonijeti njihovu daljnjem propadanju − kaže Durdov.

Općina Ružić osigurat će u proračunu za 2013. godinu određeni iznos za drugu fazu, prijavit će se i na natječaj Ministarstva kulture za potporu u 2013. godini, a pokušat će dobiti novac i iz drugih izvora.


KATARINA RUDAN

Tridesetak vlasnika zemljišta

U zemljišnim knjigama upisano je tridesetak vlasnika na kojima su Meštrovićeve zgrade podignute i nema ovlaštene pravne osobe koja gospodari imovinom. Općina želi postati vlasnik i gospodariti objektima, ali za postupak koji dugo traje i puno košta nemaju ni novca ni vremena za čekanje, pa se u sanaciju krenulo prije rješavanja vlasništva nad zemljištem. Zbog toga za svaki zahvat na zgradama Općina mora tražiti odobrenje Ministarstva kulture.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 02:07