StoryEditorOCM
Dalmacijapredavanje vjerana Piršića o temi ‘opasan otpad nije smeće’

Piršić: EE otpad raste čak 18 posto godišnje

Piše PSD.
24. siječnja 2012. - 10:00

Najbrži rastući otpad je elektronski i elektronički, raste po stopi od 18 posto godišnje! To je istodobno opasni otpad, budući da sadrži otrovne supstancije, a u Hrvatskoj postoji sustav za njegovo zbrinjavanje koji je dobar i potrebno ga je na neki način formulirati.

Naime, građane moramo upozoriti da takav otpad ne bacaju u smeće, ne samo radi okoliša, nego i zbog toga što elektronika sadrži mnoge vrijedne i vrlo rijetke sirovine.

Kod nas treba samo nazvati besplatni broj telefona 0800 444 110, pa će do vaše vikendice ili obiteljske kuće doći koncesionar koji će odvesti i zbrinuti takav otpad - kazao je Vjeran Piršić iz Udruge “Eko Krk” tijekom predavanja o temi u “Opasan otpad nije obično smeće”, što ga je organizirala Ekološka udruga “Pulentoda” u velikoj dvorani palače Čitovnice u Starom Gradu.

Inače, taj sustav djeluje na nacionalnoj razini, a plaća ga Fond za zaštitu okoliša, dakle, implicitno iz svih nameta.

Piršić je tome dodao da smo u Hrvatskoj, nažalost, imali nesreću što je Fond zapravo služio za pljačku novca i da su stotine milijuna kuna otišle na potpuno krive projekte.

U Europi se pak stvara sasvim novi sustav koji ide za time da se do 2016. mora zbrinuti barem 85 posto EE otpada, a po trećinu će ‘snijeti’ proizvođači, trgovci i krajnji korisnici, što bi se moglo primijeniti i kod nas.

- No, mi smo relativno na početku te priče. Postoje jako dobri primjeri s kojima se možemo hvaliti po čitavom Mediteranu, na primjer otok Krk ima sustav recikliranja otpada već pet godina.

S druge strane, susrećemo se s gotovo bizarnim situacijama da građani razno smeće bacaju u more, po kanalima i potocima, čak i po parkovima prirode. Otok Hvar također mora učiniti više, jer cijenu odbacivanja otrovnih materijala u prirodu na kraju plaćaju ljudi i okoliš.

Stoga građane moramo educirati, a nove generacije ustrajno odgajati i školovati još od vrtićkih dana, prvo da budu odgovorniji, a drugo da nas upozoravaju na štetnost loših navika - zaključio je Piršić.

Mirko Crnčević, foto: srećko delić


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2024 00:18