StoryEditorOCM
OtociDESETO IZDANJE

Velika reportaža s desetog ‘Big game Komiža.‘: Apostolski i njegov tim nadmudrili tune, bilo je to izdanje za pamćenje

24. srpnja 2023. - 12:35

Puno ribe, što je uvijek ribolovcima najvažnije, no uvijek i dobra vrhunska zabava, dodatni je razlog što nadmetanje u ribolovu na velike morske trofeje u Komiži iz godine u godinu ima uvijek novih sudionika. Iako su početnici u big game ribolovu, ljudi su to koji su zadojeni svime što život na brodu, na moru znači, pa im je stepenica više u ribolovnoj skali – nadmudrivanje s tunama – dodatni izazov.

Stoga je ovogodišnje jubilarno, deseto rođendansko izdanje Međunarodnog kvalifikacijskog nadmetanja u ribolovu na tune, iglune, iglane i luce "Big game Komiža 2023. – Offshore challenge" prošao u ritmu nešto novo – nešto staro.

Nove ekipe su tri: "Brda-Stinice", "Bura" i "Chiavalon extra virgin tuna team", u floti od 30 plovila s pet državnih zastava: Italija, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina te Hrvatska!

image

Mališani, 32 ih je lovilo u sklopu Little gamea - pobjednicima su nagrade uručili Dario Marijan i Tonči Božanić

Srk Komiža/
image

Slika za uspomenu - gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević s tunom od 100,5 kilograma, koju je ulovila posada ‘Adria‘

Srk Komiža/
image

Posada ‘Adria‘, kapetana Dragana Čore, imala je i najtežu tunu prvenstva i drugo mjesto ukupno u poretku

Srk Komiža/

Što se prefiksa staro tiče – on ostaje u znaku "Mass", odnosno ribolovcima poznatog imena "Lolita", koji opet imaju i nešto novo – titulu pobjednika još jednog ribolovnog izazova u "najribarskijem mistu na svitu", u Komiži.

Srebro iz Kostarike

Sve to objedinjuje Sašo Apostolski, kapetan tima "Mass BGFC", vrhunski sportaš prvo na atletskim stazama (bio je prvak države u skoku u vis), sada u poduzetničkim vodama uspješno "brodi" kao vlasnik lanca trgovina obućom, a sve trijumfe "cementira" odličnim rezultatima u ribolovu. Prije niti tri mjeseca u Kostarici, na svjetskoj smotri biggejmaša, Slovenac sa adresom stanovanja u Ljubljani, dok mu je brod na vezu na našem Rabu i to "Pičuljan", uzeo je drugo, srebrno mjesto među najboljima. Zadnjeg dana, zbog jedne ribe, izgubio je svjetsko zlato.

I evo ga sada u Komiži, nakon tri ribolovna dana na pobjedničkom postolju kao – zlatni!

– Moram priznati, obožavam sudjelovati i loviti u Komiži, uvijek ima ribe, stokom tune je ovaj akvatorij prebogat, što je nama zaljubljenicima u nadmudrivanja s tunama najvažnije – opisuje nam kapetan pobjedničkog tima ono što ih uvijek "vuče" prema natjecanju koje organizira otočni Sportsko-ribolovni klub Komiža, pa dodaje:

– Nisam baš neki zaljubljenik da tunu vadim na krmu broda; više volim loviti jednu za drugom, pisati bodove i tune puštati natrag u more, neka nastave plivati. Sportaš sam, bodovi su važni, ne ulov! Samo adrenalin.

Na vaganju

Što potvrđuju i brojke – "Mass BGFC" je na kraju imao 3615,49 bodova s 12 ulovljenih i puštenih tuna, a tek su dvije donijeli na vaganje, jednu od 53,7 kilograma i manju od 49,7 kilograma.

image

Pobjednici 10. Big game Komiža 2023. - posada ‘Massa‘, drugoplasiranih ‘Adrije‘ te trećeplasirani ‘Ponta o takujina‘, vinara Mate Violića Matuška, uz čije pjenušavo vino su i nazdravili novom uspjehu - zlatu Slovenaca, srebru Dubrovčana i bronci Pelješčana

Srk Komiža/
image

Slavljenički pjenušac - gradnačelnica Komiže Tonka Ivčević, pobjednici ‘Mass‘, drugi ‘Adria‘ i treći ‘Ponta o takujina‘

Srk Komiža/
image

Brod ‘Pičuljan‘ imena ‘Lolita‘ pobjedničke ekipe ‘Mass BGFC‘, kapetana Saše Apostolskog, u akciji na moru

Srk Komiža/

– Nisam u utrci za trofejnim ulovom, ono najtežom tunom, više volim ove svakodnevne okršaje s morskim krasoticama – kazuje nam ribolovac koji je i 2015. godine u Komiži bio najbolji, te 2019. u Rogoznici, dok je u Poreču imao drugo mjesto, na mnogim nadmetanjima uvijek je u vrhu, na postolju.

Sada s posadom Roman Uršić i Boštjan Leben, koji su inače njegovi uposlenici u firmi, pa na provokaciju je li bolji kapetan na brodu ili poslodavac u firmi, širokim osmijehom je pokazao na pokal, zlatne medalje oko vrata, bogate nagrade koje su osigurali organizatori i sponzori, i za ukupno prvo mjesto, i za pobjednika dva od tri ribolovna dana, te pozivnicu za dogodine, novo svjetsko nadmetanje u Kostarici.

– Već imamo direktnu vizu za Kostariku s osvojenim drugim mjestom, pa ćemo opet tamo gdje se love sabljarke. Drukčiji je sistem lova, oni su to sve posložili kao unosni biznis, ribolovni turizam, dok Komiža ima svoj drukčiji sjaj – otkriva nam Apostolski, koji godišnje četiri mjeseca provede na moru, u okršajima s tunom, ponajviše u Srednjoj Americi.

Namučilo ih žensko

To je portret pobjednika, dok se drugo mjesto piše Dubrovčanima, kapetanu Draganu Čori i njegovoj posadi "Adria" u sastavu Srđan Čoro, Nikola Miletić i Đuro Butigan, koji su imali 1618,5 bodova, s tri bodovane tune, te dvije vagane lampuge, uz onu najtežu tunu natjecanja – s okruglih 100 kilograma, preciznije 100,5 kila tešku grdosiju iz morskih dubina.

image

Darko Miladin iz ekipe Fortuna

Nikola Vilić/Cropix
image

Drugi dan 10. Big Game Fishinga

Nikola Vilić/Cropix
image

Komiža - u ulovljenoj tuni uživali su i turisti i to besplatno

Nikola Vilić/Cropix

– Nije je bilo lako izvaditi, namučila nas je, no kada smo vidjeli da vaga pokazuje tri brojke, tko sretniji od nas – s ponosom su Dubrovčani uzeli sve nagrade i za drugo mjesto ukupno, ali i za najtežu tunu nadmetanja.

Radi se o ženki, jedinki čije samo gonade, reproduktivni organi, teže dva kilograma. I već je bila u mrijestu, što su sve detektirali stručnjaci s Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split Tanja Šegvić Bubić i Igor Talijančić.

Rekli bi neki – namučilo žensko posadu "Adrije", pa su dvaput morali na pozornicu podno komiške Komune, sretni i zadovoljni samim nadmetanjem, ulovom, dobrom zabavom i otočnim gostoprimstvom.

– Vi možete slobodno organizirati i svjetsko prvenstvo u big gameu. Kostarika nije ništa bolja od Komiže – usporedio je jednu destinaciju s drugom Mate Violić Matuško, kapetan tima "Ponta o takujina" u sastavu: Ante Benić, Ivica Peruša, Joško Rajčić i Luka Butanec.

Momci s Pelješca uzeli su treće mjesto, brončana odličja, ali i epitet pobjednika prvog dana od tri ribolovna s 1595,5 bodova, odnosno pet bodovnih tuna i jednu vaganu od 56,5 kilograma. No nisu uspjeli obraniti titulu lanjskih podjednika Komiže 2022.

– Važno je loviti, i stvarno nam je drago biti u Komiži, super ste domaćini – nizao je komplimente Violić, kao i mnogi drugi sudionici, dok je on "lobirao" i za dolazak biggejmaša u Orebić dogodine, na njihov big game spektakl od nadmetanja.

– Na svjetskom prvenstvu se sve vrti oko novca, zarade, a ovdje kod nas i dalje ljubav prema moru caruje! – koncizno je pojasnio Violić.

S čime se slažu sve posade, možemo slobodno reći, i oni iskusniji i oni "friški". Od Sandija Chiavalona sa svojim timom "Chiavalon extra virgin tuna team", koji love na sjevernom Jadranu, a prvi put su sada prešli 170 nautičkih milja do Komiže. Radi se o uljaru koji ima epitet svjetski najboljeg maslinova ulja, a što se ribolova tiče u Komiži, direktan je:

– Tune su nas zaobišle, no nisu škarpine, kada imaš Barbaru Božić u brodu. Vidite što je sve ulovila – pohvalio je žensku članicu njegove ekipe uz Franka Čerinu, Dražena Mišuru i Tomu Ostojića, kapetan Chiavalon dok je na krmi broda bio zauzet rezanjem ne fileta tune, već istarskog pršuta na stalku!

image

Neven Kuljiš i tuna na gradelama

Nikola Vilić/Cropix
image

Koncert Ljetnog kina za kraj drugog dana natjecanja

Nikola Vilić/Cropix
image

Luka Nižetić

Nikola Vilić/Cropix

Vlaji na moru

A još bučniji od njih su:

– Vlaji na moru, mi s Brda-Stinica! Društvo iz djetinjstva smo iz ovog splitskog kvarta, pa smo se odlučili za ribolov. Prvi put smo na big gameu, gdje se uvik dogodi ono – što veći seljak, to veći kumpir, a kod nas je bilo što veći vlaj, to veća tuna – razdragano, ponosan na svoju ekipu govori nam kapetan Slobodan Baban, dok su pozirali fotoreporterima na vaganju njihove krasotice uhvaćene u prvim satima prvog od tri ribolovna dana.

To što nije bila validna, što je bila ispod težine koja se boduje za nadmetanje Brđane u sastavu: Ivan Vukorepa koji je tunu i vadio iz mora (inače direktora Regionalnog centra čistog okoliša koji je zadužen za gradnju moderne tvornice otpada u Lećevici), te Luka Jakšić i Pave Kaliterna (uz podršku i načelnika Lećevice Ante Barana), apsolutno nije omelo!

– Prva je, i naša je tuna, makar i malo mala...

Tako su zborili i ostali s premijernim nastupom jer ni tim "Bura" Nenada Patrlja (Vjekoslav Fabjanac, Biserko Črlenec i Edin Humić), prvu ulovljenu tunu nisu imali validnu, ali su imali i "popravni" ulov, i to lampugu, te su pozitivno ocijenili svoje prvo ribolovno big game iskustvo.

Mladost

U posadama je sve više mladih kapetana, pa je "Cortom II" dirigirao 14-godišnji Nikola Svalina (tim: Gordon Svalina, Nikša Jureškin i Bruno Luetić), a posadu jedinog domicilnog komiškog tima, na čijem je "timunu" 18-godišnji Ivano Britvić, čine: Dino Božanić, Ivan Marinković i Darko Žitko. Dok je najmlađu ekipu imao Duje Ostoić u timu "Nikad dosta", predvođenom njegovom 16-godišnjom kćerkom Leom.

image

Darko Miladin

Nikola Vilić/Cropix
image

Otvaranje pored Komune

Nikola Vilić/Cropix
image

Pobjednički trio "Mass BGFC" Boštjan Leben, Roman Uršić i kapetan Sašo Apostolski primaju jednu od brijnih nagrada od organizatora Tonča Božanića

Srk Komiža/

Teško je i pobrojati sve koji su sudjelovali, uživali u ribolovu, u natjecateljskom dijelu kojim je "dirigirao" sudac Tonči Luketa, te u večernjim zabavama, od nastupa Nene Belana i Fiumensa, Luke Nižetića, pa benda Ljetno kino i na kraju Šajete i njegove grupe. Domaćini SRK Komiža s Tončijem Božanićem na čelu, uz podršku Grada Komiže i gradonačelnice Tonke Ivčević, te TZ-a Komiže, kao i Nautičkog centra Komiža, pobrinuli su se i da svi Komižani i njihovi gosti degustiraju tunu, friško izvađenu iz mora, spremljenu za sve, pa su oduševljeno, i stranci i domaći, uživali u delicijama...

Nisu zaboravili Komižani ni djecu, pa je upriličen i Little game ribolov iz tri falkuše, tradicijske ribarske gajete Komižana, gdje je slavio12-godišnji Gabriel Tomić iz Dugog Rata, ispred dviju sestara Nizić iz Zagreba, Karle i Rebeke.

A pravi spektakl je uslijedio svaki dan nakon povratka posada s mora – vaganje tuna, nakon kojega su svi mogli stati uz najtežu tunu na vagi i slikati se za uspomenu. Nešto neponovljivo, jedinstveno, fascinantno! Vrhunska uspomena s ljetovanja – imati sliku uz tunu tešku sto kilograma...

HAJDUČKA LJUBAV

I ribolovni štap s grbom

I jednog nogometaša, hajdukovca naravno, zakačili su na big game ribolov.

– Petnaest godina lovim, prvo su me navukli moji Dubrovčani, pa frend s nogometnih travnjaka Hrvoje Vejić, a sada sam lovio s posadom "Fortuna" kapetana Mladena Vučića, u sastavu: Ivan Rokov, Radoslav Bužančić i Josip Mrčela – diktira nam imena Darko Miladin, mnogima poznat kao igrač splitskog Hajduka od 1998. do 2006. godine, s 260 odigranih utakmica u "bilom" dresu!

Sad ima ribolovni štap s ugraviranim Hajdukovim grbom, "Hajduk živi vječno".

Izbor teme nije se uopće dovodio u pitanje? A gdje je sada Miladin?

– U hotelijerstvu, u srcu Dioklecijanove palače ima heritage hotel, a big game je moja ljubav, poglavito natjecanje u Komiži, gdje sam već četiri puta zaredom lovio.

STOTKA

Svaki dan teža i teža tuna

Prvog dana posada "Corto II", mladog 14-godišnjeg kapetana Nikole Svaline, donijela je na vaganje tunu od 61,02 kilograma.

Drugi dan je ulovljena još teža – posada "Limini", kapetana Darija Marijana, ulovila je krasoticu tešku 61,58 kilograma.

Da bi trećeg dana stigla na vaganje i "stotka", ulov ekipe "Adria", kapetana Dragana Čore, imala je okruglih 100,5 kilograma.

Sada ribolovci čekaju novo nadmetanje – "Memorijal Borisa Gruice" u Kaštelima od 8. do 12. kolovoza, novu priliku za još veće ulovljene morske trofeje.

I opet, naravno, obvezna Komiža – dogodine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:44