StoryEditorOCM
OtociOTOČNI SLAVUJ

Tko je mladi Dalmatinac koji je svojim glasom oduševio televizijski žiri: ‘Coce mi je veliki uzor, a Seve super pleše!‘

Piše Dora Lozica
8. listopada 2023. - 19:10

Na RTL televiziji emitiran je novi talent show "Superstar" na kojem se natječu pjevači i pjevačice iz cijele Hrvatske, a među njima našao se i 18-godišnji Petar Šegedin iz Žrnova, bajkovitog sela nadomak Korčule.

Veliki se broj otočana namjestio ispred malih ekrana čekajući sa strepnjom svog favorita, a Petar ih nije iznevjerio, izvedbom hita "Jedina" neprežaljenog Makedonca Toše Proeskog oduševio je publiku i kritiku.

Da će Petrov nastup biti profesionalan njegovim je Korčulanima bilo jasno već unaprijed budući da poznaju njegovu glazbenu pozadinu, no stručni žiri showa shvatio je da se radi o ozbiljnom pjevaču čim je sam sebi na klaviru u studiju za audicije, ispred upaljenih kamera, dao intonaciju.

Krenula je matrica, a Petar je zatvorio oči i pustio svoj anđeoski glas, veliki hit zvučao je zvonko, pitko, emotivno i iskreno. Ono što je posebno oduševilo žiri jest činjenica da je Petar baratao glasom i mikrofonom toliko znalački da je zvučao kao da je njegov vokal snimljen u studiju.

Žiri nije krio oduševljenje, Filip Miletić i Severina su i zaplesali, a nakon izvedbe pljuštale su pohvale, Tonči Huljić mu je ponudio da se pridruži njegovom bendu "Madre Badessa". Miletić je Petru ipak uputio jednu malu kritiku, rekao mu je da ponekad tijekom izvedbe treba i otvoriti oči na što je Nika Turković podržala odluku mladog pjevača da žmiri i uživa u emociji koju mu pruža pjevanje.

- Nisam znao kakvo je ozvučenje u studiju, htio sam se u potpunosti fokusirati na svoj vokal kako bih čuo i najmanju manu, zato sam pjevao zatvorenih očiju.

Inače, mikrofon i ja družimo se već 10 godina, sklopili smo veliko prijateljstvo, znam svaki dio mikrofona, znam koliko treba biti udaljen od usta i kako ga pravilno držati, zato je izvedba zvučala dobro - kaže Šegedin.

Petar dolazi iz žrnovskog zaselka Postrana, a da se cijeli život bavi glazbom, malo koga čudi budući da mu je otac Ivan Šegedin, osnivač "Marko Polo Festa" na kojem su u zadnjih tridesetak godina nastupila sva poznata imena hrvatske estrade.

Talentirani 18-godišnjak završio je srednju ugostiteljsku školu, smjer konobar, te je prije audicije radio u poznatom otočnom restoranu s tetom Anom Filković, majčinom sestrom. Upravo ga je ona uvijek nagovarala da se prijavi na neki talent show, a Petar je naposljetku poslušao i nije požalio.

image

Počeo je kao momčić, a danas svira 12 instrumenata

Privatni album

- Kad sam vidio na Instagramu da su počele prijave za audiciju odlučio sam se prijaviti. Razmišljao sam o tome i prije, ali vokal mi je mutirao, čini mi se da tek ove godine imam zreo, muški glas

 Već neko vrijeme razmišljam o pjesmi Proeskog, o tekstu, na kraju sam se odlučio pjevati hit "Jedina". Jako volim Proeskog, gotovo jednako kao i Olivera kojega ću sigurno pjevati u nastavku natjecanja.

Dobio sam nevjerojatno puno lijepih komentara, čestitki, ljudi čestitaju mami i tati, jako me to veseli. Roditelji su me uvijek podržavali, tatu sam sinoć vidio prvi put u životu kako plače, a majka Irena, moja najdraža, je valjda najponosnija na svijetu - ističe korčulanski slavuj.

Kad kažemo da se Petar bavi glazbom od malih nogu to doslovno i mislimo. Uz oca koji je kantautor, još kao dijete bio je okružen glazbom i instrumentima, ali i brojnim estradnim zvijezdama. Danas ima ukupno 11 autorskih pjesama koje je sam napisao i otpjevao, a često radi i prijenose uživo putem svojeg profila na Instagramu.

Kao sedmogodišnjak sa Zoricom Andrijašević je otpjevao pjesmu "Moje sunce" koju je trebao pjevati s jednim od svojih uzora.

Vinko Coce je moj veliki uzor, nismo uspjeli otpjevati tu pjesmu zajedno, jer se razbolio, a potom i preminuo, no dok sam pjevao na audiciji bio mi je cijelo vrijeme u mislima. Nekako je sve povezano s njim, kad je njegova era završila, moj glazbeni put je započeo, dolazio je često na Korčulu zbog mog oca, dolazio je na festival, dolazio je i radi mene i često ga se sjetim - priznaje Petar.

image

Još prije 10 godina na velikoj je sceni zapjevao sa Zoricom Andrijašević Donnom

Privatni album

Petar je završio i Osnovnu glazbenu školu u Korčuli za klavir, obećali smo mu da ćemo napisati kako pozdravlja svoje profesore, Dinu Nobilo, Tihanu Penjak i najdražega, Gorana Miloševića. Klavir je za Petra bila odskočna daska, danas svira 13 instrumenata, od bas gitare, akustične gitare, harmonike, kontrabasa, bubnjeva...

Svoje vokalno umijeće pripisuje najviše a cappella pjevanju u klapama. Prva klapa čiji je bio član je "Korda" iz Lumbarde, rodnog mjesta njegove majke, a s klapom "Sfida" - Srednje škole "Petar Šegedin" iz Korčule dva je puta osvojio dječji Omiški festival te na otok prošle i ove godine donio Zlatnoga grdelina.

Ove je godine osvojio i drugu nagradu na Večeri mješovitih klapa Omiškog festivala s klapom kulturne udruge "Ivo Lozica", a jedno je vrijeme nastupao i s klapom Hrvatskoga glazbenog društva "Sveta Cecilija".

- Klapsko me pjevanje vokalno obrazovalo, naučio sam pravilno disati, kako prenijeti emocije. A cappella pjevanje ne donosi nikakvu financijsku korist, ali to je sigurno najbolji hobi koji neki čovjek u životu sebi može priuštiti.

Klapa je moja najveća ljubav, svake probe i svaki nastup su mi sve draži i draži, sve ih više volim - naglašava momak koji dijeli ime, ali i gene sa svojim slavnim sumještaninom, književnikom i akademikom Petrom Šegedinom.

Petra ćemo pratiti u nastavku showa tijekom kojeg je već, kako kaže, upoznao puno divnih i talentiranih pjevača. Pjesmu "Jedina" nije posvetio nikome posebnom, ozbiljno će, što se ljubavi tiče je slobodan, a pitali smo ga i gdje vidi sebe za 10 godina.

- Vidim se u barci, u nekoj našoj vali na Defora, kako uživam s gitarom. Osim toga, vidim se u studiju kako radim, pjevam i pišem pjesme, a možda i u bendu "Madre Badessa"!

Nadam se da će Huljić ispoštovati svoje obećanje koje je dao ispred cijele nacije, pred gotovo četiri milijuna ljudi – ističe Petar smijući se te nadodaje za kraj:

– Ako ne ispoštuje, nema veze, opet dobro, bit ću sam svoj šef.

image

U ljubavi je, kaže Petar, trenutno - slobodan

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:05