StoryEditorOCM
OtociPISMO SA ŠKOJA

Šoltanski maslinar i vinar o problemima komasacije: Postoji jednostavniji način, suprotan od onog koji se radio u prošlosti

Piše Vicko Kaštelanac, maslinar i vinar
22. veljače 2022. - 13:05

Veličina parcele koja se obrađuje važna je za ekonomičnost proizvodnje. Do prije tridesetak godina u maslinarstvu se nije previše o tome vodilo računa. Uz ručni rad, kosir i motiku, kao jedini alat, i magarca za transport, bilo je sasvim normalno obrađivati parcelu s nekoliko stabala maslina. Znam nekoliko slučajeva gdje je na parceli bilo jedno jedino stablo.

Do početka 20. stoljeća, dok su vlasnici zemljišta bili veleposjednici, nasadi su bili mnogo veći. Nakon što su, zahvaljujući agrarnoj reformi ili u slučaju Šolte otkupom, težaci postali vlasnici zemlje, dolazi do usitnjavanja. Parcele se redovito komadaju prema broju nasljednika, prema stablima i kvaliteti zemlje i na taj način su se u samo stotinu godina izrazito smanjile.

Današnje prilike su znatno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 12:50