StoryEditorOCM
Otocipogledajte snimke

Požar na Čiovu još nije ugašen, plamen se vidi na više lokacija: ‘Tražit ćemo i pomoć s mora, a dolaze opet i kanaderi‘

Piše M.V./Jakov Žarko/Hina
27. srpnja 2023. - 22:02

Na Čiovu, odmah iznad naselja Okrug Gornji u popodnevnim satima u četvrtak izbio je požar. Požar se brzo proširio zbog jakog vjetra...

 

23:55  "Kuće nisu ugrožene. To je nepristupačan teren, pratimo ga; vatrogasci su na terenu, nadamo se da ćemo izdržati do jutra, a onda opet krećemo punom snagom. Gori nekih 500 metara dužnih. To je aktivno, i drugi dijelovi se pale, ali vatrogasci su tu na terenu. Vjetar nam ide na ruku iako na vrhu drži tramontana. Ujutro čekamo buru, ali tu smo. Vidjet ćemo ujutro, dolaze i zračne snage. Nastojat ćemo ići brodovima ako bude potrebe jer od vrha gdje su vozila ima više od kilometra do dolje. Morat ćemo tražiti pomoć s mora, imamo već spremne brodove i ljude", rekao je Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik, javlja Dnevnik.hr.

21:50 Promet se normalizirao. Na gornjim obroncima otoka vidi se plamen, ali vatrogasci su okružili opožareno područje i sve je pod kontrolom. S obzirom da je plamen još vidlji, požar će cijelu noć gasiti 145 vatrogasaca s 40 vatrogasnih vozila, izvijestili su u četvrtak na večer iz  Županijskog vatrogasnog operativnog središta u Splitu.

"Svi vatrogasci i vatrogasna vozila koji su u popodnevnim satima bili angažirani na gašenju ostat će cijelu noć i nastaviti gasiti taj požar," rekli su Hini u Vatrogasnom operativnom središtu.

Veliki problem vatrogascima predstavlja nepristupačan teren s južne strane gdje vatra i večeras plamti. Na sjevernoj strani, gdje je teren pristupačniji, dio požara vatrogasci su lokalizirali ali ga nisu ugasili, rekli su vatrogasci.

Gusti dim s požarišta na Čiovu večeras se proširio na južne dijelove Split gdje se osjeća miris paljevine. 

 

19:50 Požar gori na središnjem dijelu otoka, a dužina požarne linije je više od tri kilometra, kazao je za središnji Dnevnik HTV-a novinar Dominik Strize. Gori gusta borova šuma, srednje i nisko raslinje.

Kuće nisu ugrožene. Vatra se na nekim dijelovima približila kućama, ali su vatrogasci to uspješno obranili uz pomoć zračnih snaga i snaga na terenu.

- Trenutačna situacija je nešto bolja nego prije nekoliko sati. Zemaljske snage raspoređujemo što bliže požarištu. Čuvamo sve prilaze selima i kućama, kazao je Marin Buble, zapovjednik požarnog područja.

Jedan kanader odvučen je radi kvara, a onda je došao jedan air tractor. Kako pada večer morat će se povući, a ostat će samo vatrogasci.

Na ulazu u samo Čiovo novi most je prije 19 sati bio skroz blokiran. Zatvoren je bio prilaz prema njemu pa su se stvorile kilometarske kolone automobila onih koji su s otoka željeli doći na sigurno, javio je RTL.

Policija je objavila kako je zatvorena i cesta prema Žednom na Čiovu. Policija regulira promet.

18:50 Kako nam je potvrdio Mate Melvan, voditelj Službe prihvata i otpreme putnika, zračni promet na splitskom aerodromu se odvija bez poteškoća. Putnici nemaju razloga za brigu. 

18:35 Vatrogasne snage, kako one zemaljske tako i zračne, čini se, veliki požar koji cijelo popodne plamti na Čiovu, stavljaju polako pod kontrolu. Oblaci crnog dima uzrokovani gorenjem automobila i guma više nisu vidljivi, a kanaderi trenutno, u 18.30 sati nadljeću južnu stranu iznad Slatina. Razmjeri plamenog dima znatno su manje vidljivi, i čini se kako bi se stanje ubrzo moglo normalizirati, a jednako tako, izbjeći katastrofa koja je prijetila cijelom Čiovu.

18:10 Pojačanje je stiglo vatrogascima koji gase vatru na Čiovu gdje su angažirane sve trenutačno raspoložive vatrogasne snage od Trogira do Omiša  a iz zraka pomažu tri kanadera i tri air traktora, izvijestili su vatrogasci u četvrtak popodne.

"Vatrogasci su uspjeli usporiti širenje vatrene stihije, ali ona i dalje napreduje," rekli su u DVD-u Slatina na Čiovu.

Dodali su da vatrena stihija zasad ne prijeti kućama, zahvaljujući naporima vatrogasaca.

18:00 Drugi požar koji je planuo na odlagalištu automobila piod kontrolom je i više se nad tim mjestom na Čiovu ne širi gusti dim, ali zato je vatra opet krenula na sjevernu stranu prema kućama u Slatinama. Nevjerojatnu brzinu širenja vatre usporavaju zračne snage koje se probivaju kroz crni dim, čini se uspješno. Svaki prelet kanadera smanjuje vidljivost vatre, a u ovim trenucima zrakoplovi vodu ispuštaju poviše Slatina.

17:50 Na stranici "Vatrogasci 193" objavljen je i niz snimki požara na Čiovu. 

17:40 Na Čiovu je naš fotoreporter Saša Burić. 

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

17:20 Pogledajte kako požar izgleda iz Splita. 

image
Veljko Grbesa/Cropix
image
Veljko Grbesa/Cropix
image
Veljko Grbesa/Cropix

17:10 Oko 17 sati kanaderi su uspjeli zaustaviti širenje vatre prema kućama u Slatinama, a vatra i dalje plamti sa južne strane Čiova gdje je prema našim informacijama požar i počeo, a u roku od par minuta zahvatio i sjevernu stranu. Kako nam javljaju čitatelji iz Splita, smrad od vatre osjeća se i u gradu pod Marjanom, a sa vatrom se bore sve moguće raspoložive, kako zemaljske, tako i zračne snage.

17:10 ožar koji je u četvrtak poslijepodne planuo na otoku Čiovu gasi oko 100 vatrogasaca s 25 vatrogasnih vozila i uz pomoć dva kanadera iz zraka, doznaje se u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu (DVD)  Kaštela.

"Vatrena stihija se širi središnjim dijelom otoka Čiovo i situacija nije dobra jer bi požar mogao zaprijetiti kućama", rekli su za Hinu u DVD Kaštela. 

 Ističu pritom kako postavljaju vatrogasna vozila tako da mogu  braniti kuće od eventualnog naleta vatre prema njima. 

 Požar je planuo na području Okruga na Čiovu, a nakon toga vatreni plamen napreduje prema naselju Slatine.

17:03 - Južna strana širi se uz pomoć vjetra. Nisu ugrožene kuće u Solinu, Splitu, Trogiru niti Kaštelima. Situacija se ne čini dobrom, ali dat ćemo sve od sebe da to što prije zaustavimo - kazao je glavni vatrogasni zapovjednik HVZ-a Slavko Tucaković za Radio Dalmaciju.

17:00 U gašenju požara sudjeluju vatrogasne snage sa operativnog područja Kaštela i Trogir, IVP Split te tri protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 i tri protupožarna zrakoplova AT 802 FireBoss.

"U gašenju trenutno sudjeluje 150 vatrogasaca sa 30 vozila te 6 protupožarnih zrakoplova. Jak vjetar otežava gašenje, ali u ovome trenutku objekti nisu ugroženi", rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.

image
Čitatelji/
image
Čitatelji/

“Izbio je požar otvorenog prostora na području Čiovo – Okrug Gornji Uvala Mavarštica. U gašenju sudjeluju pripadnici Intervencijske vatrogasne potrojbe Split te su upućena i dva kanadera”, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

image
Screenshot/

16:40 Zemaljskim vatrogasnim snagama u pomoć su pristigle i zračne snage. Kanaderi se probivaju kroz gusti dim i nastoje ublažiti širenje vatre koja nevjerojatnom brzinom plamti prema kućama.

image
Čitatelji/

16:30 Sati prema Čiovu odjurilo je još nekoliko kaštelanskih vatrogasnih vozila, a da je stanje iznimno alarmantno govori podatak kako se vatrena buktinja u svega par minuta približila kućama u Slatinama. Vatra gledajući s područja Kaštela gdje se nalazimo, divlja brzinom munje i širi se jakim intezitetom.

image
Čitatelji/
image
Čitatelji/
image
Čitatelji/
image
Čitatelji/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:07