StoryEditorOCM
Otociajmo na kupanje!

Novouređena plaža u blizini Splita novi je ljetni hit: hridi je zamijenio šljunak, a uvala je stvorena za uživanje

Piše PSD.
10. srpnja 2023. - 20:01

Završeni su radovi na uređenju plaže Saldun, smještene u istoimenom zaljevu na sjeverozapadnom dijelu otoka Čiova.

Riječ je o jednom od ljepših kupališta na području grada Trogira, koje je nakon osam mjeseci, koliko je trajalo uređenje, dobilo potpuno novi izgled i urbane sadržaje. Morske hridi koje su prvotno činile obalni pojas zamijenila je šljunčana površina, a u duljini oko 400 metara izgrađene su još dvije šetnice.

 

Bijeli beton i kocke

Jedna je popločana betonskim kockama, a druga je prekrivena bijelim betonom. Tu su i četiri “pera”, kaskadno betonsko sunčalište, arka u koju su zasađene pinjole, formiran je i mali trg sa zonom za sjedenje, osvijetljen ambijentalnom rasvjetom, postavljen je tuš i kante za smeće.

Sa šetnice se do plaže može pristupiti s tri mjesta: stepenicama na početku, u sredini i na kraju. Ukupni radovi koje je izvodila tvrtka “Građevno Zec” iznosili su oko 600 tisuća eura.

Novouređena plaža iznad koje se proteže gusto apartmansko naselje s luksuznim vilama s bazenima pojačala je turističku ponudu tamošnjim iznajmljivačima, ali upotpunila i kvalitetu života lokalnog stanovništva. Naime, vizura cijele Solunske uvale sada je u skladu modernog morskog i kopnenog dijela.

Potvrdio je to trogirski gradonačelnik Ante Bilić koji je u pratnji zamjenika Viktora Novaka obišao to kupalište koje je zasjalo novim sjajem, odakle je početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća ozbiljno započeo trogirski turizam.

image

Trogirski gradonačelnik Ante Bilić obišao je plažu Saldun

Grad Trogir

– Obalni pojas jedan je od naših najvećih kapitala, a nakon niza godina zapuštenosti mi u posljednjem periodu zaista intenzivno ulažemo u njega. Znajući koliko je turizam važan našim sugrađanima, pogotovo onima koji žive u tom dijelu grada, ovo je investicija koja će dati dodatnu vrijednost kvaliteti turističke ponude, pa u konačnici i vrijednosti nekretninama. Ova plaža ima sve potrebne urbane sadržaje i može parirati modernim plažama kakve se rade u Europi. Rađena je po svim pravilima struke, za nju je ishođena sva potrebna dokumentacija i građevinska dozvola – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

Dodao je kako će se na toj plaži nakon sezone urediti i dječje igralište koje nije bilo predviđeno u sklopu projekta uređenja, već su ga građani predložili u sklopu projekta “I tebe se pita”. Najavio je i uređenje plaže na nasipu Brigi na istočnom ulazu u Trogir za koju je već ishođena građevinska dozvola.

Posao završen u roku

Mate Zec, vlasnik tvrtke “Građevno Zec” koja je posao završila točno u ugovorenom roku, podsjetio je kako se radilo o zahtjevnom poslu čiju dinamiku su diktirale vremenske prilike, kiša, plima i oseka mora.

– Bili smo pripremljeni na sve te uvjete i izazove. Ponosan sam što smo u potpunosti uspjeli te na dobru suradnju s Gradom Trogirom – poručio je Zec.

image

Sa šetnice se do plaže može pristupiti s tri mjesta: stepenicama na početku, u sredini i na kraju

Grad Trogir

Novom plažom zadovoljni su turisti i kupači. Graham i Karen Robinson iz Engleske koji ljetuju u obližnjoj vili nisu krili oduševljenje.

– Mnogo smo proputovali, ali nismo vidjeli ljepšu plažu koja se ovako divno smjestila u zaklonjenoj uvali. S balkona vile pogled nam “puca” na nju i on je poput prirodnog raja – kažu supružnici Robinson.

Ivan Bajt, koji u susjedstvu ima kuću, raspričao se naširoko o tome kako je plaža izgledala prije, a kakva je sada.

–​ Mulovi su bili derutni, djeca bi se znala ogrebati na željezo od vezova. Sve je sada u vrhunskom stanju i mislim da je ovo najljepša plaža u Trogiru, koja ima “čudnu” mikroklimu koja napravi lijep ugođaj, i kad je ljeto i zimi. Pohvalio bih i šetnicu te ako mogu sugerirati, rekao bih kako bi bilo dobro da se ona produži do Balana kako pješaci ne bi hodali uskom i “opasnom” cestom.

Njegov prijatelj Viktor Belin iz Splita usporedio ju je sa splitskom plažom “Obojena”, u blizini Marjana.

U čistom moru guštali su desetogodišnji Ivo Mrdaković i sedmogodišnji Matej Hrsto, dva najbolja prijatelja koja stanuju u blizini, te su obojica istodobno kazali kako im je plaža sada prekrasna.

Janjetina za radnike

– Sve nam se sviđa, samo bismo voljeli da ljudi budu uredni i da ne ostavljaju smeće nego ga bace u koševe, te da vlasnici kućnih ljubimaca paze što će ostati iza njih – istaknuli su i zaradili našu pohvalu zbog ekološke osviještenosti, a tako su mladi.

Dok su radovi trajali, obližnji stanovnici pratili su s kojim se nedaćama susreću radnici na terenu i kako ih svladavaju. Zadovolji njihovom odgovornošću, okupila se skupina građana i kada je posao završio odlučila ih je u znak zahvalnosti počastiti slasnom janjetinom s ražnja. Kažu nam kako je pala pisma i kako se stvorilo novo prijateljstvo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:55