StoryEditor
Otocihvarski svećenik

Novi ispad župnika zapamćenog po skandaloznoj izjavi: vjernike pozvao da ostanu doma, ali i da svrate do crkve, pa se okomio na ‘novinarske lešinare‘

Piše Ana Franić
6. travnja 2020. - 16:41
Marija Bracanović/HANZA MEDIA

Pandemija koronavirusa promijenila je način života u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Iz kuća izlaze samo oni građani koji moraju, nema više okupljanja i druženja, misna slavlja, pa i u Velikom tjednu, prate se preko televizije ili društvenih mreža. Svi se prilagođavamo novom načinu života jer drugog izbora u borbi protiv koronavirusa nemamo, ali uvijek se nađu i iznimke.

Don Mili Plenković, hvarski je svećenik, koji je u centar pozornosti došao 2017. godine zbog tadašnjeg statusa na svom Facebook profilu. Tada je, među ostalim, napisao da ga je "obradovala vijest da je umro dr. Slavko Goldstein" te da mu je "drago da je jedan mrzitelj Hrvatske nestao s pozornice ovog svijeta". Vrlo brzo, don Plenković je objavu i obrisao, nakon toga maknuo je svoj profil na društvenoj mreži, a u konačnici se i ispričao zbog statusa.

Don Plenković, sadašnji župnik Župe sv. Duha u Vrbanju, odlučio je ponovno javno reagirati, ovog puta zbog procesije "Za križen". Procesija "Za križen" održava se već više od 500 godina bez prekida, na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine upisana je 2009. godine, a ove godine održavanje je upitno zbog pandemija koronavirusa.

Na Facebook stranici "Kruvenica Hvar", koja je list Župe sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru, 4. travnja objavljena je objava don Milija Plenkovića.

Don Plenković u svojoj podužoj objavi s jedne strane govori kako poruka "Ostani doma" ima svoje razumno opravdanje zbog trenutne situacije s koronavirusom, ali s druge strane negoduje što u javnim medijima nema reakcija religioznih stručnjaka ni vjernika zbog spriječenosti javnog iskazivanja svoje vjere.

Navodi kako se kršćani jako rijetko pitaju o svojoj vjeru, a kako kaže "iz neposrednog kontakta s ljudima zapaža da većinu kršćana ovog našeg otoka disciplina karantene uznemirava, osobito s približavanjem Velikog tjedna".

Među ostalim govori kako ga je ovogodišnja Velikotjedna karantena dovela do zaključka.

- Bilo bi dobro, kad bi svaka generacija naših otočnih kršćana (barem jednom u 50 godina) dobila priliku jednog ovakvog „reza“ s tradicijama kakav nam je priredila ova epidemija. Zašto? Jer bi to kršćane možda natjeralo da se zapitaju: što meni stvarno nedostaje u ovim trenutcima: nekoliko „svetih“ predstava ili nešto što istinski hrani moju vjeru? - napisao je u objavi don Plenković dodajući kako je njegovom osobnom religioznom tradicionalizmu služenje vojnog roka predstavljalo jedan takav rez.

Predlaže da se poruka "ostani doma" shvati kao evanđeoski poziv, da umjesto da idu "za" križem, pođu za Isusom te da u mislim prate procesiju.

U svojoj objavi moli Hvarane da ostanu doma, ali ih s druge strane poziva, da mogu svratiti do crkve.

- Ako želite, dočekajte/ispratite (negdje sa strane), poštujući socijalnu distancu, križeve koji dolaze u našu župu. Nemojte dolaziti u crkvu dok u crkvi bude križ neke župe. Tijekom noći možete svratiti do crkve pomoliti se, ali izbjegavajte da vas u crkvi bude više.

U zadnje se vrijeme apostrofira Dalmacija kao „neposlušna“, a broj zaraženih objektivno raste. Ostanite doma i radi onih koji su stalno u prvom planu, a naši su otočani: radi Premijera i ministra zdravstva, napisao je u objavi, a onda se idućoj rečenici iz čistog mira okomio - na novinare.

- Kladim se da će novinarski lešinari doći promatrati što se zbiva da mogu objaviti bombastičnu vijest kako se na Hvaru ne poštuju mjere. Nemojmo im dati gušta - napisao je don Plenković.

Šokantno je i za svaku osudu da svećenik ovim riječim naziva bilo koju profesiju, a pogotovo novinarsku koja se u ovim trenucima suočava s novim izazovima kako bi došla do informacija te točno i pravodobno izvjestila javnost o svim bitnim događanjima.

Hvarski župnik na kraju je predložio vjernicima da pokušaju u župi cijelu noć odrati molitveno bdjenje na način da svaka obitelj moli određene sate te kako će tako "pokriti cijelu noć molitvenom podrškom križonoši".

No, krenimo redom. Hrvatska biskupska konferencija donijela je 19. ožujka odredbu u kojoj se sve svete mise, slavlja sakramentara, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima. U odredbi stoji da svećenici slave svetu misu, ali bez sudjelovanja zajednice.

Don Plenković u svojoj objavi na društvenoj mreži s jedne strane kudi što se nije ništa pitalo religiozne stručnjake, a s druge strane citira izjave mons. dr. Petra Palića, biskupa hvarsko-bračko-viški, koje je dao za Slobodnu Dalmaciju.

Mons. dr. Petar Palić nam je kazao kako je Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata već izdala preporuke oko slavlja Velikog tjedna i u vezi s tim Uskrsnog bdjenja te kako će slavlja oko Uskrsa ove godine biti u malo drugačijem obliku.

Mons. Palić kazao je za Slobodnu Dalmaciju kako je preporuka Kongregacije da se procesije i druge pučke pobožnosti u Velikom tjednu pomaknu na 14. i 15. rujna, kada Crkva slavi blagdan Uzvišenja svetog Križa.

- Ako postoje uvjeti prema prosudbi civilne vlasti za njezinim održavanjem u redovitom terminu, onda će se ona održati, pa makar i u drukčijem obliku. Ako civilne vlasti prosude da se u postojećim okolnostima ona ne može održati, iz općepoznatih razloga u ovoj situaciji, postoji mogućnosti održavanja kako je predložila i Kongregacija – istaknuo je biskup Palić za Slobodnu Dalmaciju.

Komentar smo pokušali dobiti i od don Milija Plenkovića. Zvali smo ga na telefonske brojeve dostupne na internetskim stranicama Hvarske nadbiskupije, ali do zaključenja teksta nismo ga uspjeli dobiti.

#DON MILI PLENKOVIĆ#HVAR

Izdvojeno

01. lipanj 2020 23:17