StoryEditor
OtociU Kruševju

Nijemac Martin Sachmann na Otoku sunca prigrlio titulu šampiona ekstra djevičanskog maslinova ulja! Bili smo na tradicionalnoj 6. manifestaciji maslinara i uljara

Piše Mirko Crnčević
22. svibnja 2021. - 11:04
Na slici su s lijeva na desno: Đorđan Gurdulić, šampion ekstra djevičanskog maslinova ulja Martin Sachmann, Miro Rudan i Andro GrgičevićMirko Crnčević

Udruga maslinara "Sv. Špirijun" je i ove godine, sukladno epidemiološkim mjerama, u Kruševju organizirala sada već tradicionalnu 6. manifestaciju maslinara i uljara "Dani maslinova ulja otoka Hvara 2021.".

Temeljem kemijske i senzorske analize obavljene u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu šampionom ekstra djevičanskog maslinova ulja sa sortom oblica i leccino proglašen je njemački državljanin Martin Sachmann iz Karlsruhea (99,50 bodova), vicešampion je Andro Grgičević iz Vrisnika sa sortom oblica (99,00 bodova), a trećeplasirani Miro Rudan iz Bogomolja sa sortom leccino (97,00 bodova). U kategoriji ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje šampion je predsjednik udruge Đorđan Gurdulić iz Jelse sa sortom pischoline, drugo mjesto pripalo je Frančesku Dubokoviću iz Jelse sa sortom oblica, a treće mladoj i poduzetnoj maslinarki Evi Mariji Čurin iz Gdinja sa sortom levantinka.

- Za ocjenjivanje su zaprimljena 83 uzorka maslinova ulja i dva uzorka od naših prijatelja sa susjednog otoka Brača. Analiza je obavljena pod vodstvom dr. sc. Mirelle Žanetić i članova stručnog panela, tako da ove godine imamo 63 uzorka u kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja, četiri uzorka djevičinskih maslinovih ulja i 16 uzoraka u kategoriji lampante. Slijedom toga dodjeljujemo 36 zlatnih, 16 srebrnih i 11 brončanih medalja za ekstra djevičansko maslinovo ulje, 4 priznanja za djevičansko maslinovo ulje i 16 priznanja za sudjelovanje – uvodno je naglasio Đorđan Gurdulić.

image
Na slici su s lijeva na desno voditelj Tonko Ivičević Bakulić, šampion ekstra djevicanskog ekološkog maslinova ulja Đorđan Gurdulić, Eva Marija Ćurin i Francesko Duboković
Mirko Crnčević

Također je dodao da su sada po prvi put ocjenjivana ekološka maslinova ulja. Na analizu je predano osam uzoraka, s tim da su svi maslinari koji su sudjelovali u tom natjecanju prethodno morali predočiti kopiju certifikata.

- Ja se već 35 godina vrzmam tu po škoju, a 25 godina imam svoju kuću u Ivan Dolcu. Dakle, zavolio sam ovaj kraj, ali i kulturu života ljudi koji tu obitavaju. S mnogima sam ostvario i prava prijateljstva, tako da mi dosta pomažu u obradi mojih maslinika u kojima je oko 700 stabala maslina.

Član sam udruge od samog početka njenog djelovanja, dobitnik nekoliko zlatnih medalja, a sada sam čak i suzu pustio kada mi je pripala titula šampiona. Na kraju bih istaknuo da sam do ovog postignuća došao zato što masline beremo ručno i u pravo vrijeme, odmah nakon berbe nosimo na preradu, a dosta polažemo i na ispravno čuvanje ulja. To je ujedno i moja preporuka drugima da dobiju vrhunsku kvalitetu svoga proizvoda – poručuje Martin.

image
S manifestacije 'Dani maslinova ulja otoka Hvara 2021.' u Krusevju
Mirko Crnčević

A predsjednik udruge Đorđan Gurdulić – Murvica je, mora se reći, čovjek koji gura nove trendove u hvarskom maslinarstvu. On obrađuje više od 500 stabala maslina u ekološkoj proizvodnji ulja, a djelovanjem udruge potiče i druge kolege da se opredjele baš za takav način obrade svojih maslinika. Već duži niz godina maslinari s Otoka sunca, uz preporuke mr. sc. Stanislava Štambuka, višeg stručnog savjetnika u Ministarstvu poljoprivrede, ustrajno rade na postupku zaštite izvornosti Hvarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, Murvica kaže da će i do toga uskoro doći, neka se zna da se jedno od najboljih hrvatskih maslinovih ulja proizvodi i prodaje upravo s našeg najsunčanijeg škoja.

item - id = 1100513
related id = 0 -> 1127714
related id = 1 -> 1127110
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 15:23