StoryEditorOCM
OtociSKANDAL NA OTOKU

Lučka uprava razotkrila bahatost HDZ-ova dalmatinskog župana: Mislio je da ne treba platiti vezivanje svog broda!?

Piše Iva Ivanac
14. rujna 2023. - 09:49

Županijska lučka uprava Zadar (ŽLU) dobila je izvješće lučkog radnika s Ista koji je stornirao račun izdan županu Božidaru Longinu (HDZ)

Cijela priča u javnost je dospjela preko Marka Pupića Bakrača (Akcija mladih) koji je medijima i državnim istražiteljima poslao ”prijavu” protiv Longina. Oporbeni regionalni vijećnik tvrdi da je župan na Ist došao s brodom "Sika" koji je u vlasništvu njegovog sina te da nije platio vez već je tražio da mu se račun koji je izdao lučki redar - stornira!

Iako se zadarski župan opravdao medijima da račun nije platio jer mu je novčanik bio kod supruge koja je već otišla s broda, u izvješću lučkog radnika, koji je dugogodišnji sezonski radnik ŽLU-a, navodi se drugačija informacija.

- Županijska lučka uprava je od lučkog redara zatražila pisano izvješće o navedenoj situaicji. Iz izvješća se vidi kako je došlo do storniranja računa zbog čega je lučkom redaru izdano upozorenje iz radnog odnosa Na adresu vlasnika brodice račun je poslan poštom.

Iz izvješća lučkog redara razvidno je da je Lonign smatrao kako račun ne treba biti izdan. Djelatnik nije smio stornirati račun zbog čega mu je i izdano upozorenje - kazao nam je Davor Škibola, ravnatelj lučke institucije čiji je osnivač - Županija zadarska.

Škibola je dodao kako je politika ŽLU-a takva da svi korisnici trebaju plaćati pristojbe i kako u tom pogledu nema izuzetaka osim kada su u pitanju brodovi javne službe kao što su policija, vatrogasci, hitna i slični.

Podsjetimo kako je župan za medije izjavio kako je cijela priča "obični nesporazum" i "još jedan neuspješni spin poštenjačine Marka Pupića Bakrača".

- Naime, prilikom naplate veza uz sebe nisam imao dovoljno novca jer je novčanik bio kod supruge koja je već otišla iz broda pa sam djelatnika ŽLU-a zamolio da račun platim kasnije, ali nisam znao da će ga on stornirati. Naravno da ne namjeravam ostati dužan Županijskoj lučkoj upravi i da ću platiti taj raču - izjavio je Longin.

Pupić Bakrač je problematizirao i odabir restorana u kojem je župan bio s prijateljima jer se cijela situacija događa u kontekstu odabira novog koncesionara za sidrište na Istu, Tonija Broka, u čijem su restoranu ručali, kako oporbenjak navodi, na trošak vlasnika.

Županijska skupština je u lipnju donijela odluku da se koncesija dodjeljuje zajednici ponuditelja koju čine tvrtka "Gistum" i Poljoprivredna zadruga "Ist". Vlasnica "Gistuma" je Sylvia Brok, supruga Tonija Broka.

Na odluku Skupštine žalbu je podnijela tvrtka koja je sudjelovala na natječaju. Njihova žalba se rješava u Ministarstvu mora, a zbog te žalbe Županija još uvijek nije potpisala ugovor s novim koncesionarom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:45