stdClass Object ( [id] => 1076188 [title] => Listamo ‘Slobodnu‘ iz 1951.: u selu na Visu ‘niknule‘ dvije škole i zadružni dom, a u njemu dvorana s 400 mjesta, čitaonica... Puno i za neki današnji grad [alias] => listamo-slobodnu-iz-1951-u-selu-na-visu-niknule-dvije-skole-i-zadruzni-dom-a-u-njemu-dvorana-s-400-mjesta-citaonica-puno-i-za-neki-danasnji-grad [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sa starom 2020. godinom ispratili smo i 1950. o kojoj smo, listajući stranice požutjele Slobodne Dalmacije, pisali u nastavcima u Spektru. Pa smo i obećali da ćemo se dohvatiti sljedeće, 1951. godine. I evo nas.

I tada je zemlja bila u obnovi, gradile su se nove škole, dovlačila struja u krajeve gdje je nikad nije bilo, a dobar dio toga temeljio se na besplatnom radu, prvenstveno mladih koji su jurili s jednog na drugi kraj zemlje i radili, radili... E, današnja priča počinje jednom smiješnom zgodom iz Metkovića.

Piše novinar:

"Ovih dana u Metkoviću je zavladalo neko uznemirenje. Prva dalmatinska omladinska radna brigada, koja je prije dva mjeseca otišla na prugu Banja Luka - Doboj trebala se povratiti 1. ili 2. ovog mjeseca, a eto, već je 13., a nje još nema. Roditelji brigadista ozbiljno su se zabrinuli. Neki su počeli nagađati da im se nije što dogodilo, da nije željeznička nesreća i tome slično. Kod nekih je došlo i do suza, a i sam Kotarski komitet Narodne omladine bio je u velikoj brizi."

Ha, takvo je to doba bilo, nema mobitela, ni interneta, a bome i telefon je luksuz. I tako nikoga nije bilo da u tih 12, 13 dana dojavi gdje je nestala cijela omladinska radna brigada. Majke rone suze, komitet je zabrinut, ali uto stiže pismo s terena, a u pismu lijepo piše da se "brigadistima ništa nije desilo, a nalaze se na svom starom mjestu, na gradilištu tunela Tromeđa".

Prepuštanje radova

Evo što stoji dalje u pismu poslanom, ne baki Mari i tati Juri, nego Kotarskom komitetu Narodne omladine Hrvatske:

"Nije nam svejedno kako će i ubuduće, kad mi odemo, napredovati radovi na probijanju tunela. Došla jedna brigada da nas smijeni, ali novi drugovi nisu još iskusni i naučni u tunelskim poslovima, isto kao što i mi nismo bili čim smo došli. Kad i bi im odmah predali radilište, sigurno ne bi za nekoliko dana ispunjavali dnevne planske zadatke, radovi na tunelu bi zastali. Zato smo odlučili da ne odemo dok ne budu sposobni da nesmanjenim tempom nastave naše započeto djelo. Očekujte nas do desetak dana".

Pa se u nastavku navodi da su Metkovčani prvi zabili krampove u Tromeđu, napredovali po sedam metara dnevno dubeći tunel, premašivali radne zadatke i do 150 posto. Ništa ih, piše se, nije moglo zaustaviti, ni zemlja koja se odronjavala, ni podzemne vode...

Uostalom, vidimo se za desetak dana. Što je to...

---

image
Fotografija uz tekst o radu higijenske grupe u logoru "Ivo Lola Ribar" na omladinskoj radnoj akciji na gradnji pruge Doboj - Banja Luka
---

Radilo se i širom Dalmacije, a na otoku Visu najviše su poslu prionuli u Podšpilju. Piše "Slobodna" da su "kroz minule tri godine u selu Podšpilju... mještani sagradili cisternu, dvije školske zgrade i zadružni dom. To nisu jedini uspjesi. Podšpiljani prednjače i u unapređivanju poljoprivredne proizvodnje. Samo od početka ove godine oni su zasadili 25.000 loza..."

Cesta koja prolazi Podšpiljem najbolja je dionica na otoku. Najviše goleti pošumljeno je u Podšpilju. Zadružni dom otvoren je sredinom travnja. Svečanost je trajala dva dana... Ovaj zadružni dom jedna je od najljepših zadružnih građevina u Hrvatskoj.

U njemu je vinarski podrum, uređaj za destilaciju eteričnih ulja i pečenje rakije,... prodavaonice, buffet, dvorana za priredbe sa 400 sjedala, čitaonica... Već je osnovan pjevački zbor i folklorna sekcija... Uskoro će se osnovati i dramska grupa i tamburaški orkestar i nabaviti kino-aparatura".

Naizgled je ovo obična vijest, tako je i plasirana na zadnjim stranicama Novine, ali je zapravo, gledano iz današnje perspektive, ne samo otoka nego bilo kojeg malog mjesta u Hrvatskoj, nevjerojatna. Dakle, jedno malo Podšpilje imalo je dvije školske zgrade (!!!) i Dom s 400 sjedala, a uz sve moguće zborove i orkestre upravo su planirali nabaviti i kino-aparaturu. Puno i za neki današnji grad. Bujao je život neposredno nakon rata u tim malim mjestima, što je potpuno neusporedivo s današnjom situacijom. Na otocima pogotovo.

E, te 1951. turizam postaje sve važniji. Ali ništa ne ide lako. Pod naslovom "Pred turističku sezonu" u broju od 11. travnja piše se o pripremama na makarskom području. Na sastanku tadašnjeg Savjeta građana za turizam i ugostiteljstvo kotara zaključeno je da treba napraviti sve da se za sezonu osposobe restoran "Plaža", hoteli "Osejava", "Biokovo" i "Moskva".

No, primjećuje se da neki ranije povjereni zadaci od strane pojedinih drugova nisu ispunjeni, pa o svemu treba ponovno raspraviti na nekoj idućoj sjednici. Problem je što su radovi na uređenju objekata "u znatnom zastoju jer Planska komisija Narodne Republike Hrvatske nije po investicijama doznačila trebovani građevni materijal".

Malo samokritike

Eto ga, zakazala država, pa zato, zaključuju građani, hotel "Biokovo" vjerojatno neće proraditi do sezone. I onda malo drugarske samokritike: "Dobar dio krivice snosi i savjet, jer se kasno sjetio da raspravlja o ovom pitanju, kao i o pitanju mogućnosti nabave borovog drveta za kapke prozora hotela 'Osejave'". Planirana je i gradnja ljetne pozornice, ali "radovi još ne otpočinju, iako su osigurana novčana sredstva i dobrovoljna radna snaga".

---

image
I vjenčanja su oglašavana u "Slobodnoj". Kao i prometni zastoji na cestama koji su trajali dugo...
---

A ima još, sve jedno gore od drugoga. "Savjet građana na posljednjem sastanku nije uopće diskutirao o pripremama za ljetnu sezonu u mjestima Baškoj Vodi, Brelima i Podgori, iz razloga što drugovi Zane Sisarić, Anton Kazdu, Ljubo Žamić i Jure Cvitanović uopće nisu došli na sastanak, iako su na vrijeme bili obaviješteni."

I kako sad riješiti probleme? Pa zna se: "U cilju pravovremenog izvršenja zadataka, naročito u pogledu dovršenja turističkih objekata, savjet je osnovao komisiju od 3 člana, koja će rukovoditi svim poslovima".

Eto, kad ne možeš riješiti problem, osnuješ komisiju. A jeste li primijetili da sve štima kad su u pitanju dragovoljci, kao na probijanju čuvenog tunela, a kad nešto treba obaviti sustav, olitiga država, kao što je bio slučaj s materijalom za hotele, ništa ne štima. Hm, podsjeća li vas to na nešto....

---

Nagrade na lutriji - spavaća soba, najlonke, svinja...


Zanimljiva je objava dobitnika lutrije s plesa trgovačkih radnika i namještenika. Popis dobitaka zanimljiv je jer govori o uvjetima života tog vremena i predmetima koji su tada značili puno.

Nagrada broj 1. je onako poštena - spavaća soba, ali uz nju idu i popratne - besplatno brijanje, svaki dan kutija cigareta i šibice... Pa druga nagrada - tri kilograma sardina. Hm, gore soba, tu sardine... Ali, nagrade nisu posložene po vrijednosti, pa se mijenjaju bitnije i manje bitne. Iako, u to su vrijeme sve bile bitne.
Evo, nagrada broj 8. - staklenka s pet litara rakije, nagrada broj 14. je par dječjih cipela, a nagrada broj 15. par najlon čarapa. Pa imamo nagradu "jedno vidro (maštil) i daska za pranje rublja", pa staklenka s tri kilograma konšerve.
I veselje za kraj. Zadnja, 50. nagrada je poštena - kompletna kuhinja, a nagrada ispred, broj 49. je - jedna svinja. Je l' živa, ne znamo, ne piše.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pogled u povijest [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => pogled u povijest 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-13 15:26:32 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Ivo Bonković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-02-09 18:58:15 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2021-02-08 08:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 24 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/13\/15783656.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/13\/15783106.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/13\/15783110.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/13\/15783658.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Profimedia","","","Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Omladina na radnim akcijama u biv\u0161oj Jugoslaviji
\n\u00a0","I vjen\u010danja su ogla\u0161avana u \u201dSlobodnoj\u201d. Kao i prometni zastoji na cestama koji su trajali dugo...","Fotografija uz tekst o radu higijenske grupe u logoru \u201dIvo Lola Ribar\u201d na omladinskoj radnoj akciji na gradnji pruge Doboj - Banja Luka","Omladina na radnim akcijama u biv\u0161oj Jugoslaviji
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1242","k_15783656_1280.jpg":"1280x1280","k_15783656_1024.jpg":"1024x1024","k_15783656_640.jpg":"640x640","k_15783656_480.jpg":"480x480","k_15783656_340.jpg":"340x340","k_15783656_220.jpg":"220x220","o_15783656_1280.jpg":"1280x828","o_15783656_1024.jpg":"1024x662","o_15783656_640.jpg":"640x414","o_15783656_480.jpg":"480x310","o_15783656_340.jpg":"340x219","o_15783656_220.jpg":"220x142","h_15783656_1280.jpg":"1280x854","h_15783656_1024.jpg":"1024x683","h_15783656_640.jpg":"640x427","h_15783656_480.jpg":"480x320","h_15783656_340.jpg":"340x227","h_15783656_220.jpg":"220x147","pp_15783656_1280.jpg":"1006x1280","pp_15783656_1024.jpg":"805x1024","pp_15783656_640.jpg":"503x640","pp_15783656_480.jpg":"377x480","pp_15783656_340.jpg":"267x340","pp_15783656_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","k_15783106_1280.jpg":"1280x1280","k_15783106_1024.jpg":"1024x1024","k_15783106_640.jpg":"640x640","k_15783106_480.jpg":"480x480","k_15783106_340.jpg":"340x340","k_15783106_220.jpg":"220x220","o_15783106_1280.jpg":"1280x1706","o_15783106_1024.jpg":"1024x1365","o_15783106_640.jpg":"640x853","o_15783106_480.jpg":"480x640","o_15783106_340.jpg":"340x453","o_15783106_220.jpg":"220x293","h_15783106_1280.jpg":"1280x854","h_15783106_1024.jpg":"1024x683","h_15783106_640.jpg":"640x427","h_15783106_480.jpg":"480x320","h_15783106_340.jpg":"340x227","h_15783106_220.jpg":"220x147","pp_15783106_1280.jpg":"1006x1280","pp_15783106_1024.jpg":"805x1024","pp_15783106_640.jpg":"503x640","pp_15783106_480.jpg":"377x480","pp_15783106_340.jpg":"267x340","pp_15783106_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","k_15783110_1280.jpg":"1280x1280","k_15783110_1024.jpg":"1024x1024","k_15783110_640.jpg":"640x640","k_15783110_480.jpg":"480x480","k_15783110_340.jpg":"340x340","k_15783110_220.jpg":"220x220","o_15783110_1280.jpg":"1280x1706","o_15783110_1024.jpg":"1024x1365","o_15783110_640.jpg":"640x853","o_15783110_480.jpg":"480x640","o_15783110_340.jpg":"340x453","o_15783110_220.jpg":"220x293","h_15783110_1280.jpg":"1280x854","h_15783110_1024.jpg":"1024x683","h_15783110_640.jpg":"640x427","h_15783110_480.jpg":"480x320","h_15783110_340.jpg":"340x227","h_15783110_220.jpg":"220x147","pp_15783110_1280.jpg":"1006x1280","pp_15783110_1024.jpg":"805x1024","pp_15783110_640.jpg":"503x640","pp_15783110_480.jpg":"377x480","pp_15783110_340.jpg":"267x340","pp_15783110_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1371","k_15783658_1280.jpg":"1280x1280","k_15783658_1024.jpg":"1024x1024","k_15783658_640.jpg":"640x640","k_15783658_480.jpg":"480x480","k_15783658_340.jpg":"340x340","k_15783658_220.jpg":"220x220","o_15783658_1280.jpg":"1280x914","o_15783658_1024.jpg":"1024x731","o_15783658_640.jpg":"640x457","o_15783658_480.jpg":"480x342","o_15783658_340.jpg":"340x242","o_15783658_220.jpg":"220x157","h_15783658_1280.jpg":"1280x854","h_15783658_1024.jpg":"1024x683","h_15783658_640.jpg":"640x427","h_15783658_480.jpg":"480x320","h_15783658_340.jpg":"340x227","h_15783658_220.jpg":"220x147","pp_15783658_1280.jpg":"1006x1280","pp_15783658_1024.jpg":"805x1024","pp_15783658_640.jpg":"503x640","pp_15783658_480.jpg":"377x480","pp_15783658_340.jpg":"267x340","pp_15783658_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7386662 Threads: 8 Questions: 1527489603 Slow queries: 4645093 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110574130 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/listamo-slobodnu-iz-1951-u-selu-na-visu-niknule-dvije-skole-i-zadruzni-dom-a-u-njemu-dvorana-s-400-mjesta-citaonica-puno-i-za-neki-danasnji-grad-1076188 [printLink] => /dalmacija/otoci/listamo-slobodnu-iz-1951-u-selu-na-visu-niknule-dvije-skole-i-zadruzni-dom-a-u-njemu-dvorana-s-400-mjesta-citaonica-puno-i-za-neki-danasnji-grad-1076188?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 323754 [name] => slobodna dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodna-dalmacija [link] => /tag/slobodna-dalmacija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 420943 [name] => Vis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vis [link] => /tag/vis ) [2] => stdClass Object ( [id] => 274440 [name] => gradnja škole [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradnja-skole [link] => /tag/gradnja-skole ) [3] => stdClass Object ( [id] => 630350 [name] => 1951. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-08 09:32:34 [main_article_id] => 0 [alias] => 1951 [link] => /tag/1951 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pogled u povijest [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Listamo ‘Slobodnu‘ iz 1951.: u selu na Visu ‘niknule‘ dvije škole i zadružni dom, a u njemu dvorana s 400 mjesta, čitaonica... Puno i za neki današnji grad [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/13/15783656.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Profimedia [mainImageDesc] => Omladina na radnim akcijama u bivšoj Jugoslaviji
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/13/15783656.jpg [title] => ProfimediaOmladina na radnim akcijama u bivšoj Jugoslaviji
 
) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/13/15783106.jpg [title] => I vjenčanja su oglašavana u ”Slobodnoj”. Kao i prometni zastoji na cestama koji su trajali dugo... ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/13/15783110.jpg [title] => Fotografija uz tekst o radu higijenske grupe u logoru ”Ivo Lola Ribar” na omladinskoj radnoj akciji na gradnji pruge Doboj - Banja Luka ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/13/15783658.jpg [title] => ProfimediaOmladina na radnim akcijama u bivšoj Jugoslaviji
 
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Sa starom 2020. godinom ispratili smo i 1950. o kojoj smo, listajući stranice požutjele Slobodne Dalmacije, pisali u nastavcima u Spektru. Pa smo i obećali da ćemo se dohvatiti sljedeće, 1951. godine. I evo nas.

I tada je zemlja bila u obnovi, gradile su se nove škole, dovlačila struja u krajeve gdje je nikad nije bilo, a dobar dio toga temeljio se na besplatnom radu, prvenstveno mladih koji su jurili s jednog na drugi kraj zemlje i radili, radili... E, današnja priča počinje jednom smiješnom zgodom iz Metkovića.

Piše novinar:

"Ovih dana u Metkoviću je zavladalo neko uznemirenje. Prva dalmatinska omladinska radna brigada, koja je prije dva mjeseca otišla na prugu Banja Luka - Doboj trebala se povratiti 1. ili 2. ovog mjeseca, a eto, već je 13., a nje još nema. Roditelji brigadista ozbiljno su se zabrinuli. Neki su počeli nagađati da im se nije što dogodilo, da nije željeznička nesreća i tome slično. Kod nekih je došlo i do suza, a i sam Kotarski komitet Narodne omladine bio je u velikoj brizi."

Ha, takvo je to doba bilo, nema mobitela, ni interneta, a bome i telefon je luksuz. I tako nikoga nije bilo da u tih 12, 13 dana dojavi gdje je nestala cijela omladinska radna brigada. Majke rone suze, komitet je zabrinut, ali uto stiže pismo s terena, a u pismu lijepo piše da se "brigadistima ništa nije desilo, a nalaze se na svom starom mjestu, na gradilištu tunela Tromeđa".

Prepuštanje radova

Evo što stoji dalje u pismu poslanom, ne baki Mari i tati Juri, nego Kotarskom komitetu Narodne omladine Hrvatske:

"Nije nam svejedno kako će i ubuduće, kad mi odemo, napredovati radovi na probijanju tunela. Došla jedna brigada da nas smijeni, ali novi drugovi nisu još iskusni i naučni u tunelskim poslovima, isto kao što i mi nismo bili čim smo došli. Kad i bi im odmah predali radilište, sigurno ne bi za nekoliko dana ispunjavali dnevne planske zadatke, radovi na tunelu bi zastali. Zato smo odlučili da ne odemo dok ne budu sposobni da nesmanjenim tempom nastave naše započeto djelo. Očekujte nas do desetak dana".

Pa se u nastavku navodi da su Metkovčani prvi zabili krampove u Tromeđu, napredovali po sedam metara dnevno dubeći tunel, premašivali radne zadatke i do 150 posto. Ništa ih, piše se, nije moglo zaustaviti, ni zemlja koja se odronjavala, ni podzemne vode...

Uostalom, vidimo se za desetak dana. Što je to...

---

image
Fotografija uz tekst o radu higijenske grupe u logoru "Ivo Lola Ribar" na omladinskoj radnoj akciji na gradnji pruge Doboj - Banja Luka
---

Radilo se i širom Dalmacije, a na otoku Visu najviše su poslu prionuli u Podšpilju. Piše "Slobodna" da su "kroz minule tri godine u selu Podšpilju... mještani sagradili cisternu, dvije školske zgrade i zadružni dom. To nisu jedini uspjesi. Podšpiljani prednjače i u unapređivanju poljoprivredne proizvodnje. Samo od početka ove godine oni su zasadili 25.000 loza..."

Cesta koja prolazi Podšpiljem najbolja je dionica na otoku. Najviše goleti pošumljeno je u Podšpilju. Zadružni dom otvoren je sredinom travnja. Svečanost je trajala dva dana... Ovaj zadružni dom jedna je od najljepših zadružnih građevina u Hrvatskoj.

U njemu je vinarski podrum, uređaj za destilaciju eteričnih ulja i pečenje rakije,... prodavaonice, buffet, dvorana za priredbe sa 400 sjedala, čitaonica... Već je osnovan pjevački zbor i folklorna sekcija... Uskoro će se osnovati i dramska grupa i tamburaški orkestar i nabaviti kino-aparatura".

Naizgled je ovo obična vijest, tako je i plasirana na zadnjim stranicama Novine, ali je zapravo, gledano iz današnje perspektive, ne samo otoka nego bilo kojeg malog mjesta u Hrvatskoj, nevjerojatna. Dakle, jedno malo Podšpilje imalo je dvije školske zgrade (!!!) i Dom s 400 sjedala, a uz sve moguće zborove i orkestre upravo su planirali nabaviti i kino-aparaturu. Puno i za neki današnji grad. Bujao je život neposredno nakon rata u tim malim mjestima, što je potpuno neusporedivo s današnjom situacijom. Na otocima pogotovo.

E, te 1951. turizam postaje sve važniji. Ali ništa ne ide lako. Pod naslovom "Pred turističku sezonu" u broju od 11. travnja piše se o pripremama na makarskom području. Na sastanku tadašnjeg Savjeta građana za turizam i ugostiteljstvo kotara zaključeno je da treba napraviti sve da se za sezonu osposobe restoran "Plaža", hoteli "Osejava", "Biokovo" i "Moskva".

No, primjećuje se da neki ranije povjereni zadaci od strane pojedinih drugova nisu ispunjeni, pa o svemu treba ponovno raspraviti na nekoj idućoj sjednici. Problem je što su radovi na uređenju objekata "u znatnom zastoju jer Planska komisija Narodne Republike Hrvatske nije po investicijama doznačila trebovani građevni materijal".

Malo samokritike

Eto ga, zakazala država, pa zato, zaključuju građani, hotel "Biokovo" vjerojatno neće proraditi do sezone. I onda malo drugarske samokritike: "Dobar dio krivice snosi i savjet, jer se kasno sjetio da raspravlja o ovom pitanju, kao i o pitanju mogućnosti nabave borovog drveta za kapke prozora hotela 'Osejave'". Planirana je i gradnja ljetne pozornice, ali "radovi još ne otpočinju, iako su osigurana novčana sredstva i dobrovoljna radna snaga".

---

image
I vjenčanja su oglašavana u "Slobodnoj". Kao i prometni zastoji na cestama koji su trajali dugo...
---

A ima još, sve jedno gore od drugoga. "Savjet građana na posljednjem sastanku nije uopće diskutirao o pripremama za ljetnu sezonu u mjestima Baškoj Vodi, Brelima i Podgori, iz razloga što drugovi Zane Sisarić, Anton Kazdu, Ljubo Žamić i Jure Cvitanović uopće nisu došli na sastanak, iako su na vrijeme bili obaviješteni."

I kako sad riješiti probleme? Pa zna se: "U cilju pravovremenog izvršenja zadataka, naročito u pogledu dovršenja turističkih objekata, savjet je osnovao komisiju od 3 člana, koja će rukovoditi svim poslovima".

Eto, kad ne možeš riješiti problem, osnuješ komisiju. A jeste li primijetili da sve štima kad su u pitanju dragovoljci, kao na probijanju čuvenog tunela, a kad nešto treba obaviti sustav, olitiga država, kao što je bio slučaj s materijalom za hotele, ništa ne štima. Hm, podsjeća li vas to na nešto....

---

Nagrade na lutriji - spavaća soba, najlonke, svinja...


Zanimljiva je objava dobitnika lutrije s plesa trgovačkih radnika i namještenika. Popis dobitaka zanimljiv je jer govori o uvjetima života tog vremena i predmetima koji su tada značili puno.

Nagrada broj 1. je onako poštena - spavaća soba, ali uz nju idu i popratne - besplatno brijanje, svaki dan kutija cigareta i šibice... Pa druga nagrada - tri kilograma sardina. Hm, gore soba, tu sardine... Ali, nagrade nisu posložene po vrijednosti, pa se mijenjaju bitnije i manje bitne. Iako, u to su vrijeme sve bile bitne.
Evo, nagrada broj 8. - staklenka s pet litara rakije, nagrada broj 14. je par dječjih cipela, a nagrada broj 15. par najlon čarapa. Pa imamo nagradu "jedno vidro (maštil) i daska za pranje rublja", pa staklenka s tri kilograma konšerve.
I veselje za kraj. Zadnja, 50. nagrada je poštena - kompletna kuhinja, a nagrada ispred, broj 49. je - jedna svinja. Je l' živa, ne znamo, ne piše.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Profimedia Profimedia
Profimedia
Omladina na radnim akcijama u bivšoj Jugoslaviji
 

I vjenčanja su oglašavana u ”Slobodnoj”. Kao i prometni zastoji na cestama koji su trajali dugo...

Fotografija uz tekst o radu higijenske grupe u logoru ”Ivo Lola Ribar” na omladinskoj radnoj akciji na gradnji pruge Doboj - Banja Luka
Profimedia
Omladina na radnim akcijama u bivšoj Jugoslaviji
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/listamo-slobodnu-iz-1951-u-selu-na-visu-niknule-dvije-skole-i-zadruzni-dom-a-u-njemu-dvorana-s-400-mjesta-citaonica-puno-i-za-neki-danasnji-grad-1076188 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=782b33412e834a45f28bb34c54cf7f0a39965ee9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Listamo+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+iz+1951.%3A+u+selu+na+Visu+%E2%80%98niknule%E2%80%98+dvije+%C5%A1kole+i+zadru%C5%BEni+dom%2C+a+u+njemu+dvorana+s+400+mjesta%2C+%C4%8Ditaonica...+Puno+i+za+neki+dana%C5%A1nji+grad&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Flistamo-slobodnu-iz-1951-u-selu-na-visu-niknule-dvije-skole-i-zadruzni-dom-a-u-njemu-dvorana-s-400-mjesta-citaonica-puno-i-za-neki-danasnji-grad-1076188 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Flistamo-slobodnu-iz-1951-u-selu-na-visu-niknule-dvije-skole-i-zadruzni-dom-a-u-njemu-dvorana-s-400-mjesta-citaonica-puno-i-za-neki-danasnji-grad-1076188 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pogled u povijest [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Otocipogled u povijest

Listamo ‘Slobodnu‘ iz 1951.: u selu na Visu ‘niknule‘ dvije škole i zadružni dom, a u njemu dvorana s 400 mjesta, čitaonica... Puno i za neki današnji grad

Piše Ivo Bonković
8. veljače 2021. - 09:32

Sa starom 2020. godinom ispratili smo i 1950. o kojoj smo, listajući stranice požutjele Slobodne Dalmacije, pisali u nastavcima u Spektru. Pa smo i obećali da ćemo se dohvatiti sljedeće, 1951. godine. I evo nas.

I tada je zemlja bila u obnovi, gradile su se nove škole, dovlačila struja u krajeve gdje je nikad nije bilo, a dobar dio toga temeljio se na besplatnom radu, prvenstveno mladih koji su jurili s jednog na drugi kraj zemlje i radili, radili... E, današnja priča počinje jednom smiješnom zgodom iz Metkovića.

Piše novinar:

"Ovih dana u Metkoviću je zavladalo neko uznemirenje. Prva dalmatinska omladinska radna brigada, koja je prije dva mjeseca otišla na prugu Banja Luka - Doboj trebala se povratiti 1. ili 2. ovog mjeseca, a eto, već je 13., a nje još nema. Roditelji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 21:06