StoryEditorOCM
OtociI TO S POPUSTOM

Čudimo se da gosti bježe, ali kada vidite račun za dva kroasana i čaj iz popularne slastičarnice, zaprepastit ćete se!

Piše Dora Lozica
26. lipnja 2023. - 10:08

Javnom licitacijom u gradskoj vijećnici sredinom svibnja prostor kultne slastičarnice "Arula" u središtu Korčule pripala je splitskoj tvrtki "Babić pekara" koja je ponudila najveći iznos najamnine.

Objekt "Bistre", s druge strane Plokate, Hotelijersko-turističko poduzeće "Korčula" je prodalo "Babić pekari" dok je "Arula" predana novom zakupcu, i to, kako doznajemo, na rok od pet godina tako da se Korčulani na glavnom gradskom trgu mogu pohvaliti potencijalno s tri pekare, a sve tri su dio splitskog lanca.

Objekt odmah pokraj "Aruline" terase radi "tutta forza" i nudi klasične pekarske proizvode koji su po koji euro skuplji negoli u većim gradovima. Za Korčulu je to, rekli bismo, klasika.

image

Cijene ‘običnih‘ kroasana u nedalekoj pekarnici

Dora Lozica

"Bistre" izgleda prilično neugledno, reklamna tenda je podignuta, no vrata i prozori su zatvoreni pločama koje su pribijene čavlima u srcu sezone u središtu turističkoga grada poput Korčule.

"Arula" je i nakon preuzimanja od strane novog unajmitelja ostala slastičarnica, ali rijetko tko od građana ovih dana može sebi priuštiti pecivo ili kolač i kavu na omiljenoj terasi. Društvenim mrežama dijeli se račun iz tog ugostiteljskog objekta na kojem je iznos za dva kroasana i čaj, čak i s popustom za domaće ljude od gotovo četiri eura, dosegnuo nevjerojatnih 15,68 eura, odnosno 118,14 kuna!

Zavirili smo u "Babić pekaru" vidjeti ponudu kroasana i tamo smo našli "obični" kroasan od marelice i premium kroasan od kakaa za 1,30 eura. Popeli smo se dva, tri skalina i prošetali tri, četiri koraka do obližnje "Arule" i tamo smo pronašli kroasane s lješnjakom i čokoladom te s bademima, znači one s (pre)visokog računa, za nevjerojatnih šest eura.

image

Cijene ‘premium‘ peciva u korčulanskoj ‘Aruli‘

Dora Lozica

Vrlo ljubazan djelatnik slastičarnice tvrdi da su i ovi kroasani u kategoriji "premium", a skuplji su, jer ih proizvodi splitska slastičarnica "La Delta" koja je dio poslovnog sustava "Babić pekare". Znači Korčulani u "Aruli" jedu kroasane iz Splita, a jednoga će platiti nešto više od 45 kuna.

Zaposleniku je bilo malo neugodno, pa nam je rekao da će cijene biti nešto niže, navodno za jedan euro, a istaknuo je kako domaći imaju i 20 posto popusta.

S nižom cijenom i spomenutim "skontom" od 20 posto popusta splitski kroasan platit ćete oko 25 kuna, ako tome dodate još čaj i kavu, račun će vam iznositi oko 100 kuna ili oko 13 eura. Bez popusta, turisti će dva kroasana i čaj platiti gotovo 20 eura, gotovo 150 kuna! I onda se pitamo zašto nema gostiju?

image

Račun koji je izazvao lavinu komentara, a uračunat je i popust za domaće ljude

Snimio čitatelj
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:22