StoryEditorOCM
Otoci(NE)POTREBAN PROJEKT

Bitka za veliki šoping centar u Dalmaciji sve je luđa: uz građane koji traže gradnju stao i HDZ, zemlja je po ‘zlato‘

Piše Mirko Crnčević
22. veljače 2024. - 13:05

U Hvaru je na tragu burnih rasprava na Gradskom vijeću, ali i među stanovnicima, oko mogućeg otvaranja prodajnog centra trgovačke tvrtke "Plodine" iz Rijeke na predjelu Pais, održana prezentacija o toj temi.

Kako smo već izvještavali, poteštat Rikardo Novak (nezavisni) ranije je izračunao da bi to građane koštalo dodatnih 220 tisuća eura i prouzrokovalo usporavanje drugih projekata, a na službenoj internetskoj stranici Grada objavljena je i stručna analiza Odsjeka za komunalne djelatnosti i graditeljstvo da ne postoje opravdani razlozi za pokretanje postupka izrade izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Hvara (PP) te izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja (UPU) Pais.

O tome se očitovao i direktor "Odvodnje Hvar" dr. Robert Armić Sponza, koji je pitao što će se dogoditi ako se oborinske vode prebace na južnu stranu. Zar će potopiti gradske predjele Vrisak i Križnu Luku koji već sada znatno trpe zbog količina kiša koje se pojavljuju nakon izgradnje svakog novog parkirališta ili znatno manjih površina koje ne upijaju vodu.

Stotinjak građana na prezentaciji, koju je otvorio Šime Ravlić, predsjednik lokalnog HDZ-a, izjašnjavalo se o pitanju treba li se trgovački centar "Plodine" graditi na Paisu ili ne. Na pitanja građana o odnosima s lokalnom vlašću, značajkama planiranog objekta, te o njegovu asortimanu i cijenama odgovarao je Diego Zubin, direktor u toj tvrtki.

Bizaran sukob trese Dalmaciju: građani se peticijom bore za gradnju velikog šoping-centra, a gradonačelnik ga - odbija!

Među sudionicima skupa nije bilo gradonačelnika ni predstavnika resora komunale i graditeljstva, nego tek dvojica hvarskih vijećnika - Joško Rosso (nezavisni) i Stanislav Štambuk (Nezavisna lista Rikarda Novaka). Ako je suditi prema izjavama okupljenih građana, nazočni su većinom bili za izgradnju prodajnog centra za koji smatraju da im je nasušna potreba, ali i da će se time rasteretiti prometne gužve, osobito na predjelu Dolac.

image

Prezentacija projekta za građane održana je u Gradskoj loži

Privatni album

U tom smislu se na dvije lokacije u Hvaru potpisuje i peticija, a većina nazočnih je izražavala čuđenje zašto gradska vlast nije stvorila preduvjete za realizaciju projekta. Najintrigantnija je činjenica da je riječka kompanija već kupila zemljište površine oko 8000 četvornih metara za trgovački objekt, a da tada, kao ni sada, taj prostor nije imao gospodarsku namjenu, već je predviđen za izgradnju nekoliko stambenih zgrada.

Budući da ulaganje u kupnju terena zasigurno nije bilo jeftino, a zna se i da velike tvrtke poput "Plodina" paze na svaki cent, pitali smo direktora Zubina na temelju čega su se odlučili za takav potez.

- Na prvom sastanku u rujnu 2021. godine, kojem je uz gradonačelnika Novaka nazočio i tadašnji pročelnik Jediunstvenog upravog odjela Nino Pijanović, iskazali smo zanimanje za predio Dolac, ali su nam odmah rekli da taj prostor mora ostati u društvenoj namjeni.

Međutim, na lokaciju Pais koju smo kasnije kupili, iz Grada su pozitivno reagirali kazavši da je dobra za tu namjenu. Objasnili su da je UPU za taj dio Hvara u postupku izmjene te da će gradonačelnik tu temu otvoriti na sastancima s vijećnicima i dati nam povratnu informaciju. Naknadno smo u kontaktima s gradonačelnikom također dobivali informacije da on podržava projekt, ali da se neki vijećnici u tom pogledu još razmišljaju - ističe Zubin.

Predstavnici tvrtke su slijedom toga u ožujku 2022. potpisali ugovore o kupoprodaji zemljišta s dotadašnjim vlasnicima i službeno predali zahtjev za izmjenu prostorno-planske dokumentacije kako bi se omogućila realizacija projekta. Svi prodavatelji su također bili supotpisnici tog dokumenta, tvrdi direktor, te dodaje:

image

Diego Zubin, direktor u riječkoj prodajnoj tvrtki

Privatni album

- Na novom sastanku, u travnju 2022., gradonačelnik nam je rekao da su i vijećnici izrazili pozitivan stav te da bi se išlo u potrebna usklađenja dokumentacije. Naša tvrtka od početka je voljna platiti sve troškove oko izmjene kako Grad ne bi imao dodatne troškove.

S druge strane, ugovorili smo projektiranje pristupnih cesta i rješenja za priključenje centra na prometnice, a i taj trošak su "Plodine" preuzele na sebe. Do ljeta 2022. sam u nekoliko navrata komunicirao s gradonačelnikom Novakom i uvijek je spominjao da se razgovara o toj temi, da bi u ljeto rekao da trenutno nema većinu u Vijeću pa su mu vezane ruke oko nekih odluka.

Stoga smo u studenom 2022. odradili zajednički sastanak s njim i predsjednikom Gradskog vijeća Juricom Miličićem (HDZ, op.a.). Izvijestili smo ih o stanju projekta i postigli dogovor da pripremimo vizualizacije objekta koje ćemo imati prilike prezentirati vijećnicima kada gradonačelnik odredi termin.

Vizualizacije smo poslali krajem 2022., ali termin za prezentaciju projekta nismo dobili. Komunicirao sam puno puta nakon toga s gradonačelnikom, ali odgovor je uvijek bio u smjeru da je trenutno nešto drugo bitnije i da tema nije naišla na veći interes kod vijećnika – tvrdi predstavnik trgovačke kompanije.

Ipak, u ljeto 2023. se dio hvarskih vijećnika javio "Plodinama" iznoseći da podržavaju izgradnju trgovačkog centra.

- Međutim, tada je gradonačelnik počeo mijenjati mišljenje i spominjati da njegovi vijećnici ne podržavaju izgradnju takvog objekta na Paisu. Prava šteta, jer i dalje smo spremni snositi sve spomenute troškove, pa i rješavanje odvodnje oborinskih voda preko upojnih bunara na svojoj parceli, čime bi grad u konačnici dobio suvremeni supermarket praktično bez ikakvih troškova - zaključuje Zubin.

HSS: ‘Da Novak nije obećao mogućnost gradnje, tvrtka ne bi kupila parcelu‘


- HSS se oduvijek zalagao da Grad na svaki zahtjev treba pravodobno i argumentirano davati odgovore. Dakle, da gradonačelnik radi svoj posao kako treba ovog problema ne bi ni bilo. Osim toga, planovi se donose ishitreno, na što upozoravam već punih 25 godina. Da gradonačelnik na sastanku nije "Plodinama" obećao mogućnost gradnje, oni zemlju ne bi ni kupili. Istu stvar je napravio na Dolcu za trgovački lanac "Tommy", ali se tamo za to i naknadno zalagao. A naša gradska služba je posebna priča, oni sve znaju o usvajanju prostorno planske dokumentacije makar je ona i mimo volje lokalnog stanovništva - kaže Teo Jeličić (HSS), gradski vijećnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:32