stdClass Object ( [id] => 1099358 [title] => Bilo bi dobro da inspektori malo navrate i do Šolte i počnu rješavati nagomilane slučajeve: na donedavno zaboravljenom otoku sada na sve strane niču bespravne kuće [alias] => bilo-bi-dobro-da-inspektori-malo-navrate-i-do-solte-i-pocnu-rjesavati-nagomilane-slucajeve-na-donedavno-zaboravljenom-otoku-sada-na-sve-strane-nicu-bespravne-kuce [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Grohotama dominira Kaštel Slavić, dvije stopljene kule iz 17. stoljeća: nekadašnji njihov obrambeni karakter oživio je na simboličan način i u današnje vrijeme. Slavića kula središte je šoltanske općinske vlasti iz koje se komunalni čelnici brane od sve bestijalnijih nasrtaja bespravnih graditelja.

Općinari su nas dočekali s gomilom naslaganih predmeta – svaki s napasno narančastom povratnicom, dokazom da je Građevinska inspekcija preuzela pismo – koji čekaju na postupanje i samo rastu u vis, jednakom brzinom kao i nelegalne građevine širom otoka.

– Godišnje pošaljemo po 40 prijava bespravne gradnje Građevinskoj inspekciji u Split. I tako već nekoliko godina. Štoviše, pisali smo i zvali Ministarstvo graditeljstva i Državni inspektorat, kojemu je podređena Građevinska inspekcija, predlagali i tražili sastanke, ali svi se oglušuju, odgovora nema. Ne sjećamo se kada je zadnji put inspekcija bila na Šolti. Eto, govori li to dovoljno o stanju koje nas sve opterećuje...

Dočekali su nas tim riječima općinski čelnici u kuli: načelnik Nikola Cecić Karuzić (nezavisni), zamjenik mu Željko Zlendić i mr. Nataša Nazor Jovović, pročelnica općinskog jedinstvenog upravnog odjela. Građevinske dozvole za Šoltu izdaje Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje u Županiji splitsko-dalmatinskoj u Splitu, a već za objekt od 15 kvadrata traže prijavu gradilišta, bez obzira na to radi li se o čvrstim ili montažnim objektima. Građevinskih dozvola lani je bilo 35, a godinu dana prije toga – 39. Dakle, otprilike podjednak broj legalnih i ilegalnih građevinskih zahvata na otoku godišnje. A sve bi trebala nadzirati Građevinska inspekcija, također s kopna.

Ili: općinska kula je pod opsadom nasrtljivih ilegalnih graditelja, obrana zaziva pojačanje s obale, ali konjice, odnosno marinaca nema na horizontu.

– Ni pisma, ni razglednice! A ilegalci postaju drskiji svakim danom: sada već i stranci, onda znate koja je ura. Na primjer, neki Nijemci u Stomorskoj, cijela kuća nikla na crno – ističu općinari.

Bespravni grozd

Onda, u Gornjem Selu, na lokaciji Kaval, cijeli je grozd bespravnih kuća podignutih na poljoprivrednom zemljištu. Preciznije, u pitanju su četiri objekta, jezgra budućeg naselja. Naravno, na crno se gradi prilično jeftinije: agrarne parcele na navedenoj lokaciji idu po dva ili tri eura za četvorni metar. Dok je cijena kvadrata na građevinskom zemljištu, također u unutrašnjosti otoka, u Grohotama, Gornjem ili Donjem Selu, 45, negdje 50 eura.

Što, naravno, nije usporedivo s cijenama lokacija za građenje uz more, koje iznose i više od 200 eura po četvornom metru. To običnom čovjeku nije baš dostupno. Ali Šolta nije velika, pa ste iz unutrašnjosti otoka za čas stigli na more. Pa ste – recimo – za tisuću i pol eura kupili petsto poljoprivrednih kvadrata, nasadili na njima jeftin montažni ili čvrsti objektić, vikendicu ili slično. Niste platili komunalni doprinos, a nećete ni komunalnu naknadu. Struju ste riješili solarnim panelima, agregatom ili je već nekako dovukli od nekoga. Platili! Vodu ste dobili jer ste se prijavili kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a možete iskopati i gustirnu, pa vatrogascima platiti da vam dovlače vodu. Mogućnosti su razne i sjajne. Ako ste takav tip... Naravno, ljeti možete i iznajmljivati! Kad prođe vaš godišnji odmor.

– Teško se s tim boriti. Poslali smo nedavno u Split 40 predmeta, odgovorili su nam za jedan. U Uvali Livka – koja gleda na Splitska vrata, prolaz između Šolte i Brača, pa svaki putnik sa svakog broda koji tuda prođe, a možete misliti koliko ih je dnevno, pogotovo ljeti – podignut je bespravni objekt. Mrlja na našem obrazu! Snimili smo situaciju kad su postavili temelje u veljači i poslali sve u Split. U svibnju je već bila podignuta cijela građevina! A inspekcije nigdje...

Već se nasrće i na južnu stranu otoka, izrazito razvedenu, ali bez otočića, gdje su brojne uvale. Poput Senjske, s pogledom na otvoreno more, prema Italiji. Treba reći i da je južna strana zaštićena, ali zaštita malo znači u stvarnom životu.

– Zamislite drskosti: ne boje se više nikoga, čak ni države! Devastiraju sve što vrijedi, plavetnilo i zelenilo. Pomorsko dobro, grade mulove, stubišta u more, privezišta, sunčališta... Da barem naprave nešto po mjeri čovjeka, da poštuju tradicijski način građenja, ambijent Mediterana i Dalmacije, ne bi čovjek jadan bio. Ali – ništa im sve to ne znači. Evo, jedna je na parceli imala prekrasno veliko drvo trešnje i govori: "Nema više trišnje, sad mi je tu parkplac!" A jedino što je tu vrijedilo bila je ta trešnja – kaže nam Nataša Nazor Jovović.

A slušajte sad ovo, nadovezuje se Željko Zlendić sa sve luđim primjerima:

– Koliko daleko se ide, evo primjera: na gornjem putu, između Donjeg Sela i Maslinice, razapeli su lancune s nacrtanim tlocrtom građevine, da se iz aviona koji snima stanje na tlu čini kao da na zemlji postoji izgrađen objekt! Spremni su za novu legalizaciju. A poslije one prve, bilo je rečeno da druge neće biti i da će se država obračunati s bespravnim graditeljima. I što je poruka?! Onaj tko radi s dozvolom, taj je potpuno lud!

Samo beton, samo čelik

Načelnik Cecić Karuzić govori da za svaku sitnicu mora s otoka u Zagreb. Ali prethodno ih morate mjesec dana moljakati da vas uopće prime. Za prostorni plan čekate mišljenje po tri mjeseca. Blokirani su sa svih strana. Ni granice pomorskog dobra još nisu definirane...

– Pokušavamo nešto napraviti za otok. Imamo najveći porast broja stanovnika. Čak 92 stranaca došlo je živjeti na Šoltu u zadnjih pet godina – ističe načelnik.

Po popisu stanovništva iz 2011. godine, na Šolti je živjelo 1700 ljudi. A u popisu birača iz ove godine, pravo glasa ima 2200 "Šoltana". Dakle, to su samo punoljetni, a kad bismo im dodali i djecu, bilo bi ih i više.

Raste i broj djece u vrtiću i školi. Vrtić je star koju godinu, upisano je 38 mališa, od kojih 12 jasličara. Prije ih je bilo upola manje. Uz školu je podignuta i dvorana. Općina sufinancira brodske karte, za trajekte i dvotrupce. Starijima od 65 godina prijevoz je besplatan kopnom i morem. Ljeti je desetak linija dnevno.

– Penzioneri ujutro odu u Split na tržnicu ili ribarnicu katamaranom u sedam ili trajektom u osam, a natrag mogu već u devet i petnaest ili u jedanaest i petnaest – navode sugovornici i ljepše strane života na škoju.

Zdvojni općinski čelnici govore da se i u građevinskom području dozvole izdaju ne vodeći brigu o prostoru. Ističu primjer Uvale Pišćena u Stomorskoj u kojoj je u zadnje tri godine izgrađeno pet kuća, sve s dozvolom, a sve natiskane jedna uz drugu, vrijedne po 500 tisuća eura.

– Što će im tako gusto nasađene kuće, pa komu je tu ugodno boraviti?! Samo beton i čelik, nema zraka, nema stabla...

Jedan loš primjer odnosa prema prostoru staro je apartmansko naselje u Nečujmu. Građeno početkom i sredinom osamdesetih, s milijun afera. Kasnije su ljudi kupovali te objekte s apartmanima i tu danas ima svega. Samo ničeg lijepog. Vlasnici su tu intervenirali bez ikakva reda, kako se komu prohtjelo, kako je tko mogao ili znao: nadogradnje, terase, balkoni, zidići, stubišta, nadstrešnice, sve što možete zamisliti.

Nekidan je tako u medijima objavljeno da je jedan od bespravnih graditelja u tom naselju i Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a. Koji tu ima dva apartmana, na adresi Dioklecijanova 30. Općina je o tom gradilištu uputila prijavu Građevinskoj inspekciji u Split. Još bez odaziva.

Evo i nas na lokaciji. Radnici kažu da se obratimo Kamilu Čuljku, koji je investitor radova i vlasnik dvaju apartmana u Dioklecijanovoj. Čuljak je vlasnik prizemnog dijela apartmanskog objekta, a Đakićev je kat. Prvi je predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza i čelnik Ronilačko-ekološkog kluba HVIDRA. Potonji je prvi čovjek nacionalne HVIDRA-e.

– Kakav Đakić, Đakić je samo moj gornji susjed i nema nikakve veze s ovim radovima. Radove obavljam ja, a Đakić mi je dao suglasnost, budući da trenutačno ne može ni pristupiti svom dijelu objekta jer su radovi u tijeku, pa smo morali srušiti i stubište – kaže nam Čuljak, s kojim smo se mimoišli za koji sat, pa smo stigli razgovarati tek telefonski.

Sanacijski radovi

Kaže da uvijek poštuje propise, da je proučio zakon o jednostavnoj gradnji i da mu građevinska dozvola nije bila potrebna za zahvat koji je započeo. Inače bi je bio zatražio.

– Zbog kosog trena na kojem su građeni, moji apartmani su poluukopani. Građeni su odavno i već dugo vlaže. Vlaga dolazi iz zemlje i kroz razne pukotine. Odlučio sam konačno to sanirati, ne izlazeći iz gabarita objekta. Sa sjeverne strane objekta napravili smo iskop i nalili betonski zid neposredno uza zid objekta. Postavili smo hidroizolaciju, ali i zračnu izolaciju: novi zid nije naslonjen na stari, razdvaja ih jedan zračni džep. Kad već radimo, tu ćemo onda izvesti gustirnu za vodu i jedan manji pomoćni objekt za alat. Ostavu... Sve skupa, 30 plus 20 kvadrata. I sve pod zemljom. U razini partera bit će par mjesta za parkiralište. I to je sve, kakav vinski podrum, kakva konoba, nema tu mjesta...

Čuljak govori da ima pravo zaštititi svoju nekretninu od štete. Pomažu mu prijatelji, a radi se već tri i pol mjeseca, polako, kako se može, iako posla ima za svega petnaestak dana. Tvrdi da je u pitanju politički spin i da Đakićevi politički protivnici koriste trenutak uoči izbora ne bi li mu naškodili.

Tezu da možda upravo on amortizira Đakićevu odgovornost tvrdeći kako radove izvodi za svoj račun i u svoje ime, Čuljak kategorički odbija, nazivajući je smiješnom.

– Ja izvodim sanacijske radove, nitko drugi! A znajte i ovo: Đakić također ima velikih problema s vlagom na svom katu i razmišljao je sanirati krovište, promijeniti ga i napraviti novo, ali je odustao baš radi toga da mu se ne prigovori prije izbora. Ako općinskim vlastima baš treba dokaza o bespravnoj gradnji, nema problema, snimit ću im ja cijele ilegalne kuće po Šolti.

A radnici, odnosno Čuljkovi prijatelji, nabacili su nam bili da općinske vlasti selektivno prijavljuju bespravne građevine. S druge strane, od nekih Šoltana smo čuli da je Đakić bez dozvole nalio betonsku terasu na svom katu s južne strane apartmanskog objekta. Intervenciju je, navodno, opravdao nužnom sanacijom štete od prodora vlage. Radnici nam kažu i da se Đakić priprema sudskim putom zaštititi od javnih kleveta.

Općinski čelnici ne mogu samostalno utvrđivati tko je bespravni graditelj: građevinske ploče na gradilištu nema, oni su sve prijavili Građevinskoj inspekciji, a ona bi morala utvrditi što je u pitanju i raščistiti stvari. Što nije teško. Prvi jutarnji trajekt iz Splita polazi u 6.45 sati svakog radnog dana. Zadnji dnevni povratak je u 18.30 sati.

Inspektori, dopala vas Šolta! Masline su u cvitu, ulje je svjetske klase, dobričić gust i opojan. Kadulja zamamno mirisna, a ćuvite imaju moć: ni mišu ne daju kroz noć.

---

Prijave su u planu rada


Sve što je trebalo upitali smo i Državni inspektorat. Pismeno! Čak ih pitali i hoćemo li poslati ista pitanja Građevinskoj inspekciji. Ili će ih DORH – na čelu s Andrijom Mikulićem, doktorom znanosti i inženjerom rudarstva s diplomom, samo priupitati vidi li se ikako sa splitske ponistre Šolta. Pitali smo i sjećaju li se možda oni kada su zadnji put bili na Šolti, budući da su Šoltani to odavno zaboravili.
Evo što su nam odgovorili:

"Građevinska inspekcija Državnog inspektorata tijekom 2020. te 2021. godine kontinuirano obavlja i izvršava inspekcijske nadzore na otoku Šolti na temelju kojih su pokrenuti upravni inspekcijski postupci.

Tijekom 2021. godine Državni inspektorat zaprimio je sedam prijava Općine Šolta koje se odnose na moguće nezakonito izvođenje građevinskih radova izvan građevinskog područja. Navedene prijave su u planu rada Građevinske inspekcije, a o utvrđenom ćemo vas izvijesti po okončanju inspekcijskih postupaka. Državni inspektorat nije zaprimio dopis Općine Šolta u kojem se traži sastanak o temi nezakonitoga građenja."

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => samo beton, samo čelik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => samo beton, samo čelik 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-14 14:08:11 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-17 07:48:05 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2021-05-17 07:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 95 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/14\/17812742.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/14\/17812804.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/14\/17812748.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/14\/17812746.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/14\/17812740.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/14\/17812788.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/14\/17812784.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/14\/17812772.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/14\/17812704.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/14\/17819878.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/14\/17819876.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/14\/17819874.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/14\/17819872.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["I \u0160olta sada","Nata\u0161a Nazor Jovovi\u0107 uzalud \u0161alje dopise slu\u017ebama\u00a0","Bespravna gradnja u Gornjoj Kru\u0161ici","Bespravna gradnja u Gornjoj Kru\u0161ici","Bespravna gradnja ni\u010de u svakom kutku otoka","Objekt u Ne\u010dujmu koji su mediji povezali s Josipom \u0110aki\u0107em, no investitor je Kamilo \u010culjak koji tvrdi da je sve po zakonu jer je rije\u010d i jednostavnoj gra\u0111evini","Objekt u Ne\u010dujmu koji su mediji povezali s Josipom \u0110aki\u0107em, no investitor je Kamilo \u010culjak koji tvrdi da je sve po zakonu jer je rije\u010d i jednostavnoj gra\u0111evini","Objekt u Ne\u010dujmu koji su mediji povezali s Josipom \u0110aki\u0107em, no investitor je Kamilo \u010culjak koji tvrdi da je sve po zakonu jer je rije\u010d i jednostavnoj gra\u0111evini","\u0160olta nekad...","Bespravna gradnja na \u0160olti","Bespravna gradnja na \u0160olti","Bespravna gradnja na \u0160olti","Bespravna gradnja na \u0160olti"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1183","hd_17812742_1920.jpg":"1920x1080","k_17812742_1280.jpg":"1280x1280","k_17812742_1024.jpg":"1024x1024","k_17812742_640.jpg":"640x640","k_17812742_480.jpg":"480x480","k_17812742_340.jpg":"340x340","k_17812742_220.jpg":"220x220","o_17812742_1280.jpg":"1280x788","o_17812742_1024.jpg":"1024x630","o_17812742_640.jpg":"640x394","o_17812742_480.jpg":"480x295","o_17812742_340.jpg":"340x209","o_17812742_220.jpg":"220x135","h_17812742_1280.jpg":"1280x854","h_17812742_1024.jpg":"1024x683","h_17812742_640.jpg":"640x427","h_17812742_480.jpg":"480x320","h_17812742_340.jpg":"340x227","h_17812742_220.jpg":"220x147","pp_17812742_1280.jpg":"1006x1280","pp_17812742_1024.jpg":"805x1024","pp_17812742_640.jpg":"503x640","pp_17812742_480.jpg":"377x480","pp_17812742_340.jpg":"267x340","pp_17812742_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1296","hd_17812804_1920.jpg":"1920x1080","k_17812804_1280.jpg":"1280x1280","k_17812804_1024.jpg":"1024x1024","k_17812804_640.jpg":"640x640","k_17812804_480.jpg":"480x480","k_17812804_340.jpg":"340x340","k_17812804_220.jpg":"220x220","o_17812804_1280.jpg":"1280x864","o_17812804_1024.jpg":"1024x691","o_17812804_640.jpg":"640x432","o_17812804_480.jpg":"480x324","o_17812804_340.jpg":"340x229","o_17812804_220.jpg":"220x148","h_17812804_1280.jpg":"1280x854","h_17812804_1024.jpg":"1024x683","h_17812804_640.jpg":"640x427","h_17812804_480.jpg":"480x320","h_17812804_340.jpg":"340x227","h_17812804_220.jpg":"220x147","pp_17812804_1280.jpg":"1006x1280","pp_17812804_1024.jpg":"805x1024","pp_17812804_640.jpg":"503x640","pp_17812804_480.jpg":"377x480","pp_17812804_340.jpg":"267x340","pp_17812804_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_17812748_1920.jpg":"1920x1080","k_17812748_1280.jpg":"1280x1280","k_17812748_1024.jpg":"1024x1024","k_17812748_640.jpg":"640x640","k_17812748_480.jpg":"480x480","k_17812748_340.jpg":"340x340","k_17812748_220.jpg":"220x220","o_17812748_1280.jpg":"1280x852","o_17812748_1024.jpg":"1024x682","o_17812748_640.jpg":"640x426","o_17812748_480.jpg":"480x319","o_17812748_340.jpg":"340x226","o_17812748_220.jpg":"220x146","h_17812748_1280.jpg":"1280x854","h_17812748_1024.jpg":"1024x683","h_17812748_640.jpg":"640x427","h_17812748_480.jpg":"480x320","h_17812748_340.jpg":"340x227","h_17812748_220.jpg":"220x147","pp_17812748_1280.jpg":"1006x1280","pp_17812748_1024.jpg":"805x1024","pp_17812748_640.jpg":"503x640","pp_17812748_480.jpg":"377x480","pp_17812748_340.jpg":"267x340","pp_17812748_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_17812746_1920.jpg":"1920x1080","k_17812746_1280.jpg":"1280x1280","k_17812746_1024.jpg":"1024x1024","k_17812746_640.jpg":"640x640","k_17812746_480.jpg":"480x480","k_17812746_340.jpg":"340x340","k_17812746_220.jpg":"220x220","o_17812746_1280.jpg":"1280x852","o_17812746_1024.jpg":"1024x682","o_17812746_640.jpg":"640x426","o_17812746_480.jpg":"480x319","o_17812746_340.jpg":"340x226","o_17812746_220.jpg":"220x146","h_17812746_1280.jpg":"1280x854","h_17812746_1024.jpg":"1024x683","h_17812746_640.jpg":"640x427","h_17812746_480.jpg":"480x320","h_17812746_340.jpg":"340x227","h_17812746_220.jpg":"220x147","pp_17812746_1280.jpg":"1006x1280","pp_17812746_1024.jpg":"805x1024","pp_17812746_640.jpg":"503x640","pp_17812746_480.jpg":"377x480","pp_17812746_340.jpg":"267x340","pp_17812746_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_17812740_1920.jpg":"1920x1080","k_17812740_1280.jpg":"1280x1280","k_17812740_1024.jpg":"1024x1024","k_17812740_640.jpg":"640x640","k_17812740_480.jpg":"480x480","k_17812740_340.jpg":"340x340","k_17812740_220.jpg":"220x220","o_17812740_1280.jpg":"1280x840","o_17812740_1024.jpg":"1024x672","o_17812740_640.jpg":"640x420","o_17812740_480.jpg":"480x315","o_17812740_340.jpg":"340x223","o_17812740_220.jpg":"220x144","h_17812740_1280.jpg":"1280x854","h_17812740_1024.jpg":"1024x683","h_17812740_640.jpg":"640x427","h_17812740_480.jpg":"480x320","h_17812740_340.jpg":"340x227","h_17812740_220.jpg":"220x147","pp_17812740_1280.jpg":"1006x1280","pp_17812740_1024.jpg":"805x1024","pp_17812740_640.jpg":"503x640","pp_17812740_480.jpg":"377x480","pp_17812740_340.jpg":"267x340","pp_17812740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1212","hd_17812788_1920.jpg":"1920x1080","k_17812788_1280.jpg":"1280x1280","k_17812788_1024.jpg":"1024x1024","k_17812788_640.jpg":"640x640","k_17812788_480.jpg":"480x480","k_17812788_340.jpg":"340x340","k_17812788_220.jpg":"220x220","o_17812788_1280.jpg":"1280x808","o_17812788_1024.jpg":"1024x646","o_17812788_640.jpg":"640x404","o_17812788_480.jpg":"480x303","o_17812788_340.jpg":"340x214","o_17812788_220.jpg":"220x138","h_17812788_1280.jpg":"1280x854","h_17812788_1024.jpg":"1024x683","h_17812788_640.jpg":"640x427","h_17812788_480.jpg":"480x320","h_17812788_340.jpg":"340x227","h_17812788_220.jpg":"220x147","pp_17812788_1280.jpg":"1006x1280","pp_17812788_1024.jpg":"805x1024","pp_17812788_640.jpg":"503x640","pp_17812788_480.jpg":"377x480","pp_17812788_340.jpg":"267x340","pp_17812788_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_17812784_1920.jpg":"1920x1080","k_17812784_1280.jpg":"1280x1280","k_17812784_1024.jpg":"1024x1024","k_17812784_640.jpg":"640x640","k_17812784_480.jpg":"480x480","k_17812784_340.jpg":"340x340","k_17812784_220.jpg":"220x220","o_17812784_1280.jpg":"1280x852","o_17812784_1024.jpg":"1024x682","o_17812784_640.jpg":"640x426","o_17812784_480.jpg":"480x319","o_17812784_340.jpg":"340x226","o_17812784_220.jpg":"220x146","h_17812784_1280.jpg":"1280x854","h_17812784_1024.jpg":"1024x683","h_17812784_640.jpg":"640x427","h_17812784_480.jpg":"480x320","h_17812784_340.jpg":"340x227","h_17812784_220.jpg":"220x147","pp_17812784_1280.jpg":"1006x1280","pp_17812784_1024.jpg":"805x1024","pp_17812784_640.jpg":"503x640","pp_17812784_480.jpg":"377x480","pp_17812784_340.jpg":"267x340","pp_17812784_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_17812772_1920.jpg":"1920x1080","k_17812772_1280.jpg":"1280x1280","k_17812772_1024.jpg":"1024x1024","k_17812772_640.jpg":"640x640","k_17812772_480.jpg":"480x480","k_17812772_340.jpg":"340x340","k_17812772_220.jpg":"220x220","o_17812772_1280.jpg":"1280x852","o_17812772_1024.jpg":"1024x682","o_17812772_640.jpg":"640x426","o_17812772_480.jpg":"480x319","o_17812772_340.jpg":"340x226","o_17812772_220.jpg":"220x146","h_17812772_1280.jpg":"1280x854","h_17812772_1024.jpg":"1024x683","h_17812772_640.jpg":"640x427","h_17812772_480.jpg":"480x320","h_17812772_340.jpg":"340x227","h_17812772_220.jpg":"220x147","pp_17812772_1280.jpg":"1006x1280","pp_17812772_1024.jpg":"805x1024","pp_17812772_640.jpg":"503x640","pp_17812772_480.jpg":"377x480","pp_17812772_340.jpg":"267x340","pp_17812772_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_17812704_1920.jpg":"1920x1080","k_17812704_1280.jpg":"1280x1280","k_17812704_1024.jpg":"1024x1024","k_17812704_640.jpg":"640x640","k_17812704_480.jpg":"480x480","k_17812704_340.jpg":"340x340","k_17812704_220.jpg":"220x220","o_17812704_1280.jpg":"1280x852","o_17812704_1024.jpg":"1024x682","o_17812704_640.jpg":"640x426","o_17812704_480.jpg":"480x319","o_17812704_340.jpg":"340x226","o_17812704_220.jpg":"220x146","h_17812704_1280.jpg":"1280x854","h_17812704_1024.jpg":"1024x683","h_17812704_640.jpg":"640x427","h_17812704_480.jpg":"480x320","h_17812704_340.jpg":"340x227","h_17812704_220.jpg":"220x147","pp_17812704_1280.jpg":"1006x1280","pp_17812704_1024.jpg":"805x1024","pp_17812704_640.jpg":"503x640","pp_17812704_480.jpg":"377x480","pp_17812704_340.jpg":"267x340","pp_17812704_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_17819878_1920.jpg":"1920x1080","k_17819878_1280.jpg":"1280x1280","k_17819878_1024.jpg":"1024x1024","k_17819878_640.jpg":"640x640","k_17819878_480.jpg":"480x480","k_17819878_340.jpg":"340x340","k_17819878_220.jpg":"220x220","o_17819878_1280.jpg":"1280x960","o_17819878_1024.jpg":"1024x768","o_17819878_640.jpg":"640x480","o_17819878_480.jpg":"480x360","o_17819878_340.jpg":"340x255","o_17819878_220.jpg":"220x165","h_17819878_1280.jpg":"1280x854","h_17819878_1024.jpg":"1024x683","h_17819878_640.jpg":"640x427","h_17819878_480.jpg":"480x320","h_17819878_340.jpg":"340x227","h_17819878_220.jpg":"220x147","pp_17819878_1280.jpg":"1006x1280","pp_17819878_1024.jpg":"805x1024","pp_17819878_640.jpg":"503x640","pp_17819878_480.jpg":"377x480","pp_17819878_340.jpg":"267x340","pp_17819878_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x900","hd_17819876_1920.jpg":"1920x1080","k_17819876_1280.jpg":"1280x1280","k_17819876_1024.jpg":"1024x1024","k_17819876_640.jpg":"640x640","k_17819876_480.jpg":"480x480","k_17819876_340.jpg":"340x340","k_17819876_220.jpg":"220x220","o_17819876_1280.jpg":"1280x720","o_17819876_1024.jpg":"1024x576","o_17819876_640.jpg":"640x360","o_17819876_480.jpg":"480x270","o_17819876_340.jpg":"340x191","o_17819876_220.jpg":"220x123","h_17819876_1280.jpg":"1280x854","h_17819876_1024.jpg":"1024x683","h_17819876_640.jpg":"640x427","h_17819876_480.jpg":"480x320","h_17819876_340.jpg":"340x227","h_17819876_220.jpg":"220x147","pp_17819876_1280.jpg":"1006x1280","pp_17819876_1024.jpg":"805x1024","pp_17819876_640.jpg":"503x640","pp_17819876_480.jpg":"377x480","pp_17819876_340.jpg":"267x340","pp_17819876_220.jpg":"173x220"},{"size0":"480x640","hd_17819874_1920.jpg":"1920x1080","k_17819874_1280.jpg":"1280x1280","k_17819874_1024.jpg":"1024x1024","k_17819874_640.jpg":"640x640","k_17819874_480.jpg":"480x480","k_17819874_340.jpg":"340x340","k_17819874_220.jpg":"220x220","o_17819874_1280.jpg":"1280x1706","o_17819874_1024.jpg":"1024x1365","o_17819874_640.jpg":"640x853","o_17819874_480.jpg":"480x640","o_17819874_340.jpg":"340x453","o_17819874_220.jpg":"220x293","h_17819874_1280.jpg":"1280x854","h_17819874_1024.jpg":"1024x683","h_17819874_640.jpg":"640x427","h_17819874_480.jpg":"480x320","h_17819874_340.jpg":"340x227","h_17819874_220.jpg":"220x147","pp_17819874_1280.jpg":"1006x1280","pp_17819874_1024.jpg":"805x1024","pp_17819874_640.jpg":"503x640","pp_17819874_480.jpg":"377x480","pp_17819874_340.jpg":"267x340","pp_17819874_220.jpg":"173x220"},{"size0":"480x640","hd_17819872_1920.jpg":"1920x1080","k_17819872_1280.jpg":"1280x1280","k_17819872_1024.jpg":"1024x1024","k_17819872_640.jpg":"640x640","k_17819872_480.jpg":"480x480","k_17819872_340.jpg":"340x340","k_17819872_220.jpg":"220x220","o_17819872_1280.jpg":"1280x1706","o_17819872_1024.jpg":"1024x1365","o_17819872_640.jpg":"640x853","o_17819872_480.jpg":"480x640","o_17819872_340.jpg":"340x453","o_17819872_220.jpg":"220x293","h_17819872_1280.jpg":"1280x854","h_17819872_1024.jpg":"1024x683","h_17819872_640.jpg":"640x427","h_17819872_480.jpg":"480x320","h_17819872_340.jpg":"340x227","h_17819872_220.jpg":"220x147","pp_17819872_1280.jpg":"1006x1280","pp_17819872_1024.jpg":"805x1024","pp_17819872_640.jpg":"503x640","pp_17819872_480.jpg":"377x480","pp_17819872_340.jpg":"267x340","pp_17819872_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7973650 Threads: 7 Questions: 1592259142 Slow queries: 4865464 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112336627 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/bilo-bi-dobro-da-inspektori-malo-navrate-i-do-solte-i-pocnu-rjesavati-nagomilane-slucajeve-na-donedavno-zaboravljenom-otoku-sada-na-sve-strane-nicu-bespravne-kuce-1099358 [printLink] => /dalmacija/otoci/bilo-bi-dobro-da-inspektori-malo-navrate-i-do-solte-i-pocnu-rjesavati-nagomilane-slucajeve-na-donedavno-zaboravljenom-otoku-sada-na-sve-strane-nicu-bespravne-kuce-1099358?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 422801 [name] => bespravna gradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bespravna-gradnja [link] => /tag/bespravna-gradnja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 420130 [name] => Šolta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => solta [link] => /tag/solta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => samo beton, samo čelik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bilo bi dobro da inspektori malo navrate i do Šolte i počnu rješavati nagomilane slučajeve: na donedavno zaboravljenom otoku sada na sve strane niču bespravne kuće [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/14/17812742.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => I Šolta sada [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/14/17812742.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixI Šolta sada ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/14/17812804.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixNataša Nazor Jovović uzalud šalje dopise službama  ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/14/17812748.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixBespravna gradnja u Gornjoj Krušici ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/14/17812746.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixBespravna gradnja u Gornjoj Krušici ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/14/17812740.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixBespravna gradnja niče u svakom kutku otoka ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/14/17812788.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixObjekt u Nečujmu koji su mediji povezali s Josipom Đakićem, no investitor je Kamilo Čuljak koji tvrdi da je sve po zakonu jer je riječ i jednostavnoj građevini ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/14/17812784.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixObjekt u Nečujmu koji su mediji povezali s Josipom Đakićem, no investitor je Kamilo Čuljak koji tvrdi da je sve po zakonu jer je riječ i jednostavnoj građevini ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/14/17812772.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixObjekt u Nečujmu koji su mediji povezali s Josipom Đakićem, no investitor je Kamilo Čuljak koji tvrdi da je sve po zakonu jer je riječ i jednostavnoj građevini ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/14/17812704.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixŠolta nekad... ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/14/17819878.jpg [title] => Bespravna gradnja na Šolti ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/14/17819876.jpg [title] => Bespravna gradnja na Šolti ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/14/17819874.jpg [title] => Bespravna gradnja na Šolti ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/14/17819872.jpg [title] => Bespravna gradnja na Šolti ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Grohotama dominira Kaštel Slavić, dvije stopljene kule iz 17. stoljeća: nekadašnji njihov obrambeni karakter oživio je na simboličan način i u današnje vrijeme. Slavića kula središte je šoltanske općinske vlasti iz koje se komunalni čelnici brane od sve bestijalnijih nasrtaja bespravnih graditelja.

Općinari su nas dočekali s gomilom naslaganih predmeta – svaki s napasno narančastom povratnicom, dokazom da je Građevinska inspekcija preuzela pismo – koji čekaju na postupanje i samo rastu u vis, jednakom brzinom kao i nelegalne građevine širom otoka.

– Godišnje pošaljemo po 40 prijava bespravne gradnje Građevinskoj inspekciji u Split. I tako već nekoliko godina. Štoviše, pisali smo i zvali Ministarstvo graditeljstva i Državni inspektorat, kojemu je podređena Građevinska inspekcija, predlagali i tražili sastanke, ali svi se oglušuju, odgovora nema. Ne sjećamo se kada je zadnji put inspekcija bila na Šolti. Eto, govori li to dovoljno o stanju koje nas sve opterećuje...

Dočekali su nas tim riječima općinski čelnici u kuli: načelnik Nikola Cecić Karuzić (nezavisni), zamjenik mu Željko Zlendić i mr. Nataša Nazor Jovović, pročelnica općinskog jedinstvenog upravnog odjela. Građevinske dozvole za Šoltu izdaje Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje u Županiji splitsko-dalmatinskoj u Splitu, a već za objekt od 15 kvadrata traže prijavu gradilišta, bez obzira na to radi li se o čvrstim ili montažnim objektima. Građevinskih dozvola lani je bilo 35, a godinu dana prije toga – 39. Dakle, otprilike podjednak broj legalnih i ilegalnih građevinskih zahvata na otoku godišnje. A sve bi trebala nadzirati Građevinska inspekcija, također s kopna.

Ili: općinska kula je pod opsadom nasrtljivih ilegalnih graditelja, obrana zaziva pojačanje s obale, ali konjice, odnosno marinaca nema na horizontu.

– Ni pisma, ni razglednice! A ilegalci postaju drskiji svakim danom: sada već i stranci, onda znate koja je ura. Na primjer, neki Nijemci u Stomorskoj, cijela kuća nikla na crno – ističu općinari.

Bespravni grozd

Onda, u Gornjem Selu, na lokaciji Kaval, cijeli je grozd bespravnih kuća podignutih na poljoprivrednom zemljištu. Preciznije, u pitanju su četiri objekta, jezgra budućeg naselja. Naravno, na crno se gradi prilično jeftinije: agrarne parcele na navedenoj lokaciji idu po dva ili tri eura za četvorni metar. Dok je cijena kvadrata na građevinskom zemljištu, također u unutrašnjosti otoka, u Grohotama, Gornjem ili Donjem Selu, 45, negdje 50 eura.

Što, naravno, nije usporedivo s cijenama lokacija za građenje uz more, koje iznose i više od 200 eura po četvornom metru. To običnom čovjeku nije baš dostupno. Ali Šolta nije velika, pa ste iz unutrašnjosti otoka za čas stigli na more. Pa ste – recimo – za tisuću i pol eura kupili petsto poljoprivrednih kvadrata, nasadili na njima jeftin montažni ili čvrsti objektić, vikendicu ili slično. Niste platili komunalni doprinos, a nećete ni komunalnu naknadu. Struju ste riješili solarnim panelima, agregatom ili je već nekako dovukli od nekoga. Platili! Vodu ste dobili jer ste se prijavili kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a možete iskopati i gustirnu, pa vatrogascima platiti da vam dovlače vodu. Mogućnosti su razne i sjajne. Ako ste takav tip... Naravno, ljeti možete i iznajmljivati! Kad prođe vaš godišnji odmor.

– Teško se s tim boriti. Poslali smo nedavno u Split 40 predmeta, odgovorili su nam za jedan. U Uvali Livka – koja gleda na Splitska vrata, prolaz između Šolte i Brača, pa svaki putnik sa svakog broda koji tuda prođe, a možete misliti koliko ih je dnevno, pogotovo ljeti – podignut je bespravni objekt. Mrlja na našem obrazu! Snimili smo situaciju kad su postavili temelje u veljači i poslali sve u Split. U svibnju je već bila podignuta cijela građevina! A inspekcije nigdje...

Već se nasrće i na južnu stranu otoka, izrazito razvedenu, ali bez otočića, gdje su brojne uvale. Poput Senjske, s pogledom na otvoreno more, prema Italiji. Treba reći i da je južna strana zaštićena, ali zaštita malo znači u stvarnom životu.

– Zamislite drskosti: ne boje se više nikoga, čak ni države! Devastiraju sve što vrijedi, plavetnilo i zelenilo. Pomorsko dobro, grade mulove, stubišta u more, privezišta, sunčališta... Da barem naprave nešto po mjeri čovjeka, da poštuju tradicijski način građenja, ambijent Mediterana i Dalmacije, ne bi čovjek jadan bio. Ali – ništa im sve to ne znači. Evo, jedna je na parceli imala prekrasno veliko drvo trešnje i govori: "Nema više trišnje, sad mi je tu parkplac!" A jedino što je tu vrijedilo bila je ta trešnja – kaže nam Nataša Nazor Jovović.

A slušajte sad ovo, nadovezuje se Željko Zlendić sa sve luđim primjerima:

– Koliko daleko se ide, evo primjera: na gornjem putu, između Donjeg Sela i Maslinice, razapeli su lancune s nacrtanim tlocrtom građevine, da se iz aviona koji snima stanje na tlu čini kao da na zemlji postoji izgrađen objekt! Spremni su za novu legalizaciju. A poslije one prve, bilo je rečeno da druge neće biti i da će se država obračunati s bespravnim graditeljima. I što je poruka?! Onaj tko radi s dozvolom, taj je potpuno lud!

Samo beton, samo čelik

Načelnik Cecić Karuzić govori da za svaku sitnicu mora s otoka u Zagreb. Ali prethodno ih morate mjesec dana moljakati da vas uopće prime. Za prostorni plan čekate mišljenje po tri mjeseca. Blokirani su sa svih strana. Ni granice pomorskog dobra još nisu definirane...

– Pokušavamo nešto napraviti za otok. Imamo najveći porast broja stanovnika. Čak 92 stranaca došlo je živjeti na Šoltu u zadnjih pet godina – ističe načelnik.

Po popisu stanovništva iz 2011. godine, na Šolti je živjelo 1700 ljudi. A u popisu birača iz ove godine, pravo glasa ima 2200 "Šoltana". Dakle, to su samo punoljetni, a kad bismo im dodali i djecu, bilo bi ih i više.

Raste i broj djece u vrtiću i školi. Vrtić je star koju godinu, upisano je 38 mališa, od kojih 12 jasličara. Prije ih je bilo upola manje. Uz školu je podignuta i dvorana. Općina sufinancira brodske karte, za trajekte i dvotrupce. Starijima od 65 godina prijevoz je besplatan kopnom i morem. Ljeti je desetak linija dnevno.

– Penzioneri ujutro odu u Split na tržnicu ili ribarnicu katamaranom u sedam ili trajektom u osam, a natrag mogu već u devet i petnaest ili u jedanaest i petnaest – navode sugovornici i ljepše strane života na škoju.

Zdvojni općinski čelnici govore da se i u građevinskom području dozvole izdaju ne vodeći brigu o prostoru. Ističu primjer Uvale Pišćena u Stomorskoj u kojoj je u zadnje tri godine izgrađeno pet kuća, sve s dozvolom, a sve natiskane jedna uz drugu, vrijedne po 500 tisuća eura.

– Što će im tako gusto nasađene kuće, pa komu je tu ugodno boraviti?! Samo beton i čelik, nema zraka, nema stabla...

Jedan loš primjer odnosa prema prostoru staro je apartmansko naselje u Nečujmu. Građeno početkom i sredinom osamdesetih, s milijun afera. Kasnije su ljudi kupovali te objekte s apartmanima i tu danas ima svega. Samo ničeg lijepog. Vlasnici su tu intervenirali bez ikakva reda, kako se komu prohtjelo, kako je tko mogao ili znao: nadogradnje, terase, balkoni, zidići, stubišta, nadstrešnice, sve što možete zamisliti.

Nekidan je tako u medijima objavljeno da je jedan od bespravnih graditelja u tom naselju i Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a. Koji tu ima dva apartmana, na adresi Dioklecijanova 30. Općina je o tom gradilištu uputila prijavu Građevinskoj inspekciji u Split. Još bez odaziva.

Evo i nas na lokaciji. Radnici kažu da se obratimo Kamilu Čuljku, koji je investitor radova i vlasnik dvaju apartmana u Dioklecijanovoj. Čuljak je vlasnik prizemnog dijela apartmanskog objekta, a Đakićev je kat. Prvi je predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza i čelnik Ronilačko-ekološkog kluba HVIDRA. Potonji je prvi čovjek nacionalne HVIDRA-e.

– Kakav Đakić, Đakić je samo moj gornji susjed i nema nikakve veze s ovim radovima. Radove obavljam ja, a Đakić mi je dao suglasnost, budući da trenutačno ne može ni pristupiti svom dijelu objekta jer su radovi u tijeku, pa smo morali srušiti i stubište – kaže nam Čuljak, s kojim smo se mimoišli za koji sat, pa smo stigli razgovarati tek telefonski.

Sanacijski radovi

Kaže da uvijek poštuje propise, da je proučio zakon o jednostavnoj gradnji i da mu građevinska dozvola nije bila potrebna za zahvat koji je započeo. Inače bi je bio zatražio.

– Zbog kosog trena na kojem su građeni, moji apartmani su poluukopani. Građeni su odavno i već dugo vlaže. Vlaga dolazi iz zemlje i kroz razne pukotine. Odlučio sam konačno to sanirati, ne izlazeći iz gabarita objekta. Sa sjeverne strane objekta napravili smo iskop i nalili betonski zid neposredno uza zid objekta. Postavili smo hidroizolaciju, ali i zračnu izolaciju: novi zid nije naslonjen na stari, razdvaja ih jedan zračni džep. Kad već radimo, tu ćemo onda izvesti gustirnu za vodu i jedan manji pomoćni objekt za alat. Ostavu... Sve skupa, 30 plus 20 kvadrata. I sve pod zemljom. U razini partera bit će par mjesta za parkiralište. I to je sve, kakav vinski podrum, kakva konoba, nema tu mjesta...

Čuljak govori da ima pravo zaštititi svoju nekretninu od štete. Pomažu mu prijatelji, a radi se već tri i pol mjeseca, polako, kako se može, iako posla ima za svega petnaestak dana. Tvrdi da je u pitanju politički spin i da Đakićevi politički protivnici koriste trenutak uoči izbora ne bi li mu naškodili.

Tezu da možda upravo on amortizira Đakićevu odgovornost tvrdeći kako radove izvodi za svoj račun i u svoje ime, Čuljak kategorički odbija, nazivajući je smiješnom.

– Ja izvodim sanacijske radove, nitko drugi! A znajte i ovo: Đakić također ima velikih problema s vlagom na svom katu i razmišljao je sanirati krovište, promijeniti ga i napraviti novo, ali je odustao baš radi toga da mu se ne prigovori prije izbora. Ako općinskim vlastima baš treba dokaza o bespravnoj gradnji, nema problema, snimit ću im ja cijele ilegalne kuće po Šolti.

A radnici, odnosno Čuljkovi prijatelji, nabacili su nam bili da općinske vlasti selektivno prijavljuju bespravne građevine. S druge strane, od nekih Šoltana smo čuli da je Đakić bez dozvole nalio betonsku terasu na svom katu s južne strane apartmanskog objekta. Intervenciju je, navodno, opravdao nužnom sanacijom štete od prodora vlage. Radnici nam kažu i da se Đakić priprema sudskim putom zaštititi od javnih kleveta.

Općinski čelnici ne mogu samostalno utvrđivati tko je bespravni graditelj: građevinske ploče na gradilištu nema, oni su sve prijavili Građevinskoj inspekciji, a ona bi morala utvrditi što je u pitanju i raščistiti stvari. Što nije teško. Prvi jutarnji trajekt iz Splita polazi u 6.45 sati svakog radnog dana. Zadnji dnevni povratak je u 18.30 sati.

Inspektori, dopala vas Šolta! Masline su u cvitu, ulje je svjetske klase, dobričić gust i opojan. Kadulja zamamno mirisna, a ćuvite imaju moć: ni mišu ne daju kroz noć.

---

Prijave su u planu rada


Sve što je trebalo upitali smo i Državni inspektorat. Pismeno! Čak ih pitali i hoćemo li poslati ista pitanja Građevinskoj inspekciji. Ili će ih DORH – na čelu s Andrijom Mikulićem, doktorom znanosti i inženjerom rudarstva s diplomom, samo priupitati vidi li se ikako sa splitske ponistre Šolta. Pitali smo i sjećaju li se možda oni kada su zadnji put bili na Šolti, budući da su Šoltani to odavno zaboravili.
Evo što su nam odgovorili:

"Građevinska inspekcija Državnog inspektorata tijekom 2020. te 2021. godine kontinuirano obavlja i izvršava inspekcijske nadzore na otoku Šolti na temelju kojih su pokrenuti upravni inspekcijski postupci.

Tijekom 2021. godine Državni inspektorat zaprimio je sedam prijava Općine Šolta koje se odnose na moguće nezakonito izvođenje građevinskih radova izvan građevinskog područja. Navedene prijave su u planu rada Građevinske inspekcije, a o utvrđenom ćemo vas izvijesti po okončanju inspekcijskih postupaka. Državni inspektorat nije zaprimio dopis Općine Šolta u kojem se traži sastanak o temi nezakonitoga građenja."

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Nataša Nazor Jovović uzalud šalje dopise službama 
Božidar Vukičević/Cropix
Bespravna gradnja u Gornjoj Krušici
Božidar Vukičević/Cropix
Bespravna gradnja u Gornjoj Krušici
Božidar Vukičević/Cropix
Bespravna gradnja niče u svakom kutku otoka
Božidar Vukičević/Cropix
Objekt u Nečujmu koji su mediji povezali s Josipom Đakićem, no investitor je Kamilo Čuljak koji tvrdi da je sve po zakonu jer je riječ i jednostavnoj građevini
Božidar Vukičević/Cropix
Objekt u Nečujmu koji su mediji povezali s Josipom Đakićem, no investitor je Kamilo Čuljak koji tvrdi da je sve po zakonu jer je riječ i jednostavnoj građevini
Božidar Vukičević/Cropix
Objekt u Nečujmu koji su mediji povezali s Josipom Đakićem, no investitor je Kamilo Čuljak koji tvrdi da je sve po zakonu jer je riječ i jednostavnoj građevini
Božidar Vukičević/Cropix
Šolta nekad...

Bespravna gradnja na Šolti

Bespravna gradnja na Šolti

Bespravna gradnja na Šolti

Bespravna gradnja na Šolti
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/bilo-bi-dobro-da-inspektori-malo-navrate-i-do-solte-i-pocnu-rjesavati-nagomilane-slucajeve-na-donedavno-zaboravljenom-otoku-sada-na-sve-strane-nicu-bespravne-kuce-1099358 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5ea8946761f4461d92e49bd01a5e6cc17fb28977 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bilo+bi+dobro+da+inspektori+malo+navrate+i+do+%C5%A0olte+i+po%C4%8Dnu+rje%C5%A1avati+nagomilane+slu%C4%8Dajeve%3A+na+donedavno+zaboravljenom+otoku+sada+na+sve+strane+ni%C4%8Du+bespravne+ku%C4%87e&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fbilo-bi-dobro-da-inspektori-malo-navrate-i-do-solte-i-pocnu-rjesavati-nagomilane-slucajeve-na-donedavno-zaboravljenom-otoku-sada-na-sve-strane-nicu-bespravne-kuce-1099358 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fbilo-bi-dobro-da-inspektori-malo-navrate-i-do-solte-i-pocnu-rjesavati-nagomilane-slucajeve-na-donedavno-zaboravljenom-otoku-sada-na-sve-strane-nicu-bespravne-kuce-1099358 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => samo beton, samo čelik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Otocisamo beton, samo čelik

Bilo bi dobro da inspektori malo navrate i do Šolte i počnu rješavati nagomilane slučajeve: na donedavno zaboravljenom otoku sada na sve strane niču bespravne kuće

Piše Damir Tolj
17. svibnja 2021. - 09:45

Grohotama dominira Kaštel Slavić, dvije stopljene kule iz 17. stoljeća: nekadašnji njihov obrambeni karakter oživio je na simboličan način i u današnje vrijeme. Slavića kula središte je šoltanske općinske vlasti iz koje se komunalni čelnici brane od sve bestijalnijih nasrtaja bespravnih graditelja.

Općinari su nas dočekali s gomilom naslaganih predmeta – svaki s napasno narančastom povratnicom, dokazom da je Građevinska inspekcija preuzela pismo – koji čekaju na postupanje i samo rastu u vis, jednakom brzinom kao i nelegalne građevine širom otoka.

– Godišnje pošaljemo po 40 prijava bespravne gradnje Građevinskoj inspekciji u Split. I tako već nekoliko godina. Štoviše, pisali smo i zvali Ministarstvo graditeljstva i Državni inspektorat, kojemu je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 16:09