StoryEditorOCM
ObalaDRUGI ŽIVOT

Župan Marko Jelić o sudbini legendarnog broda ‘Tijat‘: ‘Uskoro otvaranje ponuda. I ja sam uplatio donaciju za obnovu‘

Piše ŠIBENSKI.HR
12. veljače 2024. - 14:14

U ponedjeljak je održana sjednica Skupštine šibensko-kninske županije. Na aktualnom satu jedno od pitanja koje je bilo upućeno županu Marku Jeliću bilo je vezano za sudbinu legendarnog broda "Tijat" kojega je Županija kupila za 35.000 eura, a još uvijek stoji vezan na šibenskoj rivi kod autobusnog kolodvora.

Evo što je župan Marko Jelić odgovorio vijećniku Florijanu Žižiću:

- Predviđeno je da 15. veljače budu otvorene ponude za pripremnu fazu radova na brodu koji obuhvaćaju skidanje boje i utvrđivanje stanja broda po kojem bi se mogao izraditi troškovnik potrebnih zahvata - rekao je župan Marko Jelić, otkrivši kako je uplatio donaciju za obnovu Tijata.

image

Župan Marko Jelić na palubi ‘Tijata‘

Nikša Stipaničev/Cropix

Legendarni Jadrolinijin motorni brod "Tijat", šibenskim je arhipelagom plovio najviše u svojih sedam desetljeća radnog vijeka i po najizazovnijim vremenskim uvjetima, a njegova je sudbina nakon službenog umirovljenj ljetos bila potpuno neizvjesna.

Zahvaljujući obožavateljima ovog morskog starca okupljenima u Facebook grupi "Tijat u srcu", još je prije devet godina pokrenuta akcija za njegovo očuvanje, a koju je pozdravila Šibensko-kninska županija i kupila ga za 35 tisuća eura s ciljem da ga prenamijeni u svojevrsni ploveći muzej hrvatskog pomorstva.

Tim se povodom "Tijat" početkom listopada prošle godine vratio u Krešimirov grad gdje će, na zadovoljstvo svih i ostati, a doček koji mu je priređen - rijetko se viđa.

Atmosferu nabijenu emocijama teško je dočarati, a osmijesi i pokoja suza na licima onih koji su mu mahali dok je pristajao na šibensku rivu, govorili su više od riječi. Svečani doček uveličala je i Šibenska narodna glazba, predstavnici Šibensko - kninske županije i šibenske gradske uprave te brojni građani i otočani koji su složni u mišljenju da "Tijatu" nema ravnog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:54