StoryEditorOCM
ObalaVRŠNJAČKO NASILJE

Župan Marko Jelić: ‘I ja sam bio žrtva nasilnika, znam koliko to frustracija vuče za sobom koje treba pobijediti‘

Piše Ana Petrić
28. veljače 2024. - 21:31

Međunarodni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a tim je povodom Dan ružičastih majica prigodno obilježen i u Krešimirovom gradu.

U organizaciji Šibensko – kninske županije te Turističko-ugostiteljske škole Šibenik i Gimnazije Antuna Vrančića, u Kući umjetnosti Arsen održan je prigodan program obilježavanja tog dana, a s ciljem podizanja svijesti o problemu vršnjačkog nasilja te promicanja kulture nenasilja i tolerancije prema mladima.

Učenica trećeg razreda Gimnazije Antuna Vrančića, Eva Jurin jedna je od sudionica panel rasprave u sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, a koja je i sama, priznaje, bila njegova žrtva.

- To je nešto što zaista ne bih poželjela nikome. Skoro se svakodnevno susrećem s nasiljem, pogotovo preko interneta, ali svjedočila sam i fizičkom nasilju na školskim hodnicima i na ulici.

Iskreno mislim da se tome i dalje ne pridaje dovoljno pažnje i da te mjere nisu dovoljno velike ili snažne da bi se nasilje spriječilo ili iskorijenilo. No, zato sam i sama danas tu, da pokušamo zajedno dati neka rješenja i odgovore na neka pitanja jer mislim da je nasilje najgora stvar koja se nekom može dogoditi - iskreno će Eva, a koja svojim vršnjacima, ali i onima mlađima od sebe, poručuje da što više razgovaraju sa sebi bliskim osobama te kako je obraćanje roditeljima u slučaju da ste žrtva bilo kakvog oblika nasilja - ključan korak u njegovu rješavanju.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

I šibenski-kninski župan Marko Jelić otkrio je kako je i sam bio žrtva nasilja te kako je najbitnije biti - hrabar.

- Onaj tko je hrabar, bori se za sebe, a junak se bori i za druge. Ovaj dan je bitan, ali bitan je svaki dan u godini u kojem u sebi morate nositi stav da ne smijete drugom učiniti ono što ne biste učinili sebi, odnosno što ne želite da se radi vama.

Jednostavna postavka čitave civilizacije je da se prema drugima trebate ponašati onako kako želite da se oni ponašaju prema vama. Znam koliko je teško biti žrtva nasilja i koliko to sa sobom vuče brojne frustracije, a koje treba pobijediti. Stoga, nosite duh onoga što je ispravno, imajte razumijevanja za druge i svijet će biti ružičast - istaknuo je župan šibensko-kninski.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić naglasio je kako vršnjačko nasilje ukazuje na bitne poremećaje u društvu, a s kojima se treba uhvatiti u koštac.

- Ova poruka, koju nosimo na ružičastim majicama, mora biti rezultat vrlo velikog truda sviju pa tako i nas koji obnašamo odgovorne funkcije, odnosno trebamo se ponašati u skladu s porukom "Samo ljubav" jer nasilje ruši temelje onoga na čemu smo organizirani i način na koji živimo - zaključio je šibenski gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:46