StoryEditorOCM
ObalaPLATI PA SE RUGAJ

Žele prestižni naslov u 2024.; titula europskog grada sporta Makarsku već koštala 5000 eura, konačna računica enigma

16. lipnja 2023. - 20:45

’’Makarska postaje kandidat za naslov ‘European Town of Sport 2024.’ i kao takav je jedini hrvatski grad’’ - s ponosom je najavio Stjepan Zelić, koalicijski vijećnik partner makarskog SDP-a i gradonačelnikov savjetnik za sport.

Ova titula, i to samo za kandidaturu Makarske kao europskog grada sporta, do sada je iz gradske blagajne plaćena 5125 eura, i to 4125 eura zagrebačkoj konzultantskoj i lobističkoj tvrtki koja je izradila ugovor o suradnji za kandidaturu, dok je 1000 eura plaćeno Aces Europi iz Bruxellesa za članarinu za europski grad sporta 2024.

Sisak bio prvi

Riječ je o udruženju sportskih gradova Europe sa sjedištem u Bruxellesu, koje promovira EU programe usmjerene sportu i fizičkoj aktivnosti te dodjeljuje naslov Europski gradovi sporta. Konzultantsko-EU lobistička tvrtka iz Zagreba i Aces Europa još su 2014. pokrenuli suradnju s ciljem promocije sporta i fizičke aktivnosti te nominiranja prvih hrvatskih gradova - kandidata za naslov Europski grad sporta i članstvo u ACES Europe.

Prvi hrvatski grad koji je bio nositelj ove titule je Sisak 2019., 2020. titulu je ponio Čakovec, 2021. Zadar, a 2022. Rijeka.

image

Stjepan Zelić: Od samog početka zagovaramo maksimalnu transparentnost

Ivo Ravlić/Cropix

Kako je pojasnio Zelić, kandidatura Makarske za naslov ‘’European Town of Sport 2024.’’ službeno je pokrenuta od Grada te prihvaćena od ACES Europe, a formirana je radna grupa kao operativno tijelo koje će raditi na pripremi kandidature.

Priprema Bid filea okvirno traje od tri do četiri mjeseca i u njemu se nalazi sav sadržaj sportske infrastrukture Makarske, sportskih događanja, natjecanja, povijesti sporta i poznatih sportaša, čime se priprema svojevrsni priručnik makarskog sporta.

- Nakon pripreme Bid Filea dogovaramo s ACES Europe dolazak Komisije za evaluaciju ACES Europe koju čine članovi iz različitih dijelova EU-a. Program rada i dolazak Komisije u Makarsku sastoji se od susreta sa sportašima, rekreativcima i sportskim djelatnicima, obilazak izgrađene infrastrukture, sudjelovanje i praćenje sportskih događanja i aktivnosti sportaša - kazao je Zelić, dodavši da 20-ak dana nakon boravka Komisije u Makarskoj, ACES Europa javlja odluku hoće li Makarska dobiti titulu.

Makarska će od titule imati benefite i to promociju na nacionalnoj i europskoj razini kao sredine koja promiče, podržava i ulaže u sadržaje vezane uz sport, zdravlje i fizičku aktivnost. Benefit je i dolazak nove kvalitete i strukture gostiju u Makarsku, a koji prvenstveno imaju interes za dolazak na turističke destinacije s jačom ponudom sportskih sadržaja i mogućnostima za aktivan odmor.

Zelić smatra da će nakon ove titule građani Makarske ‘’poludjeti’’ za sportom, odnosno bit će pojačan interes za korištenje sportske infrastrukture i sudjelovanja u raznim sportskim aktivnostima, posebno djece, mladih, žena i osoba starije dobi. Tu navodi i pojačan interes gostiju za korištenje sportske infrastrukture i sudjelovanja u različitim sportskim aktivnostima. Ali to nije sve jer će, prema Zelićevoj procjeni, biti zabilježen i pojačan interes makarskih poduzetnika za razvoj i pokretanje sadržaja, usluga i programa usmjerenih sportu, zdravlju i fizičkoj aktivnosti.

image

Makarska sportska tradicija veliki je plus u dobivanju kandidature

Ivo Ravlić/Cropix

- Benefit je i veći interes potencijalnih domaćih i stranih investitora za ulaganja u projekte i sadržaje vezane uz sport, zdravlje i fizičku aktivnost, posebno kroz povezivanje iznimnih mogućnosti koje za bavljenje sportom zajednički pružaju more i planina Biokovo - kazuje Zelić.

Mreža gradova

Tu je i povezivanje, networking i korištenje mreže gradova članova ACES Europe (više od 3000 gradova u mreži ACES Europe) za pokretanje zajedničkih EU i drugih projekata vezanih uz sport i zdravlje u suradnji s gradovima iz mreže ACES Europe. Planira se i pokretanje sportskih i drugih događanja i manifestacija u suradnji s ACES Europe i njegovim članovima na različitim turističkim, sportskim i sličnim događanjima, s ciljem promocije Makarske te privlačenja nove kvalitete turista.

- Od samog početka zagovaramo maksimalnu transparentnost, pa tako i kod kandidature Grada Makarske za European Town of Sport 2024. Zasad još nemamo točnu cijenu koliko će nas koštati, ali javnost ćemo pravovremeno upoznati - kazuje Zelić.

Sretno bilo Makarskoj i sportskoj tituli za koju se nadamo da neće ostati samo na uokvirenom običnom komadu šarenog kartona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 14:03