StoryEditorOCM
ObalaU TOM GRMU LEŽI ZEC

Zašto je ‘pao‘ direktor TZ-a dalmatinskog grada, brat poznate SDP-ovke? Ministarstvo turizma: ‘Pet puta smo ih zvali‘

15. veljače 2024. - 21:21

Makarska Turistička zajednica je u tri godine, od 2021. do danas, imala čak četiri direktora i sada traži petog. Naime, na početku vladavine SDP-ova gradonačelnika Zorana Paunovića direktorica je bila Hloverka Novak-Srzić, potom Paunović pa Vedran Validžić, koji se zadržao sedam mjeseci, i Jadran Puharić, koji je na čelu TZ-a bio 11 mjeseci.

Prije dva tjedna makarski gradonačelnik u ulozi predsjednika TZ-a Makarska javnosti je objelodanio da Puharić nije dobio suglasnost Ministarstva turizma pa će se tražiti novi direktor.

image

Smijenjeni direktor makarskog TZ-a Jadran Puharić

Ivo Ravlić/Cropix

Kako je pojasnio Paunović, Ministarstvo nije dalo suglasnost na izbor Puharića za direktora makarskog TZ-a, a koji je na tu funkciju izabran u ožujku 2023.

Uz to je iskazao žaljenje što odluka Ministarstva nije došla ranije te je naveo da se zapravo dogodio previd od strane komisije jer životopis kandidata nije bio precizno raspisan, zbog čega je došlo do krive procjene, mada je komisija koja je provjeravala kvalifikacije prijavljenih kandidata ustanovila kako svi udovoljavaju kriterijima natječaja.

Jedno odstupanje

Međutim, iz Ministarstva su naknadno utvrdili jedno odstupanje u odnosu na kriterije.

- Slušamo i poštujemo smjernice Ministarstva te ćemo biti prvi u Hrvatskoj koji će novu vodeću osobu Turističke zajednice birati prema novom Zakonu o turizmu.

Vjerujem da nije bilo namjerne površnosti ni s jedne strane i da se sve radilo u dobroj volji. Iako Puharić ima sve potrebne kompetencije, radi se o formalnom odstupanju od uvjeta, ali i to je dovoljno i to prihvaćamo - kazao je Paunović, dodavši da su kandidati za direktora TZ-a Makarska trebali imati šest godina radnog iskustva, ali eto, Puharić je u trenutku prijave imao približno 4 i pol godine iskustva s visokom stručnom spremom jer je u rujnu 2018. stekao zvanje magistra struke.

Iako je zvanje prvostupnika stekao godinama ranije, kao i dovoljan broj godina iskustva, akademski stupanj nije odgovarao kriterijima natječaja. Zašto je odluka Ministarstva o Puharićevoj smjeni donesena tek nakon 11 mjeseci, je li Ministarstvo odmah nakon izbora Puharića znalo da on nema potrebno akademsko zvanje ni godine staža i po čijem zahtjevu je tek sada smijenjen, odmah smo upitali Ministarstvo, iz kojeg je stigao potpuno suprotan odgovor od Paunovićeva pojašnjenja pa se otkrilo u kojem zapravo grmu leži zec.

Naime, iz Ministarstva nam kazuju da su u tri plus dva navrata od TZ-a Makarska tražili dostavu dokumentacije iz koje bi bilo vidljivo da Puharić ispunjava potrebne uvjete sukladno Pravilniku o posebnim uvjetima koje moraju ispunjavati zaposleni u turističkim zajednicama, ali kako nisu dobili potrebne dokumente, na koncu su pokrenuli postupak izvanrednog nadzora glede postupka izbora i imenovanja direktora TZ-a Makarska te su izdali rješenje o odbijanju zahtjeva TZ-a za upis promjene osobe ovlaštene za zastupanje u Upisnik turističkih zajednica.

Jasni uvjeti

Kako su nam pojasnili iz Odjela za odnose s javnošću Ministarstva turizma i sporta, Upisnik turističkih zajednica vodi se sukladno Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Zakon propisuje da je turistička zajednica dužna podnijeti zahtjev za upis promjene podataka upisanih u Upisnik turističkih zajednica u roku od 15 dana od dana nastale promjene.

Ministarstvo je zaprimilo zahtjev za upis promjene osobe ovlaštene za zastupanje TZ-a Makarska 4. travnja 2023., a dan poslije je pisanim putem prvi put od TZ-a Makarska zatražilo dopunu dokumentacije s obzirom na to da je dostavljena bila nepotpuna.

TZ Makarska dostavio je dopunu 25. travnja, ali uvidom u nju nije bilo moguće utvrditi da Puharić ispunjava uvjete. Kako pojašnjavaju, Pravilnik o posebnim uvjetima propisuje uvjete koje mora zadovoljiti osoba kako bi mogla biti odabrana za radno mjesto direktora TZ-a.

Potom je Ministarstvo drugi put, to je bilo 16. lipnja 2023., zatražilo od TZ-a Makarska da u roku od 8 dana od zaprimanja dostavi dokumentaciju na temelju koje je Turističko vijeće TZ-a Makarska utvrdilo da Puharić ispunjava uvjet pravilnika, odnosno da ima najmanje 6 godina radnog iskustva na poslovima koji odgovaraju stupnju stečene stručne spreme ili najmanje 2 godine radnog iskustva na rukovodećem poslovima u turizmu.

Prepiska na relaciji Ministarstvo - TZ Makarska nastavlja se i to 14. srpnja 2023. kada Ministarstvo zaprima očitovanje predsjednika TZ-a Makarska Zorana Paunovića, kojim se pojašnjava provedena procedura, no iz kojega i dalje nije bilo razvidno da je traženi uvjet ispunjen te je Ministarstvo treći put, 24. kolovoza 2023., ponovno zatražilo dostavu dokumentacije iz koje je moguće nedvojbeno utvrditi da je uvjet iz pravilnika ispunjen.

image

Ministrica turizma Nikolina Brnjac

Goran Mehkek/Cropix

- Nakon zaprimanja dopune dokumentacije, a s obzirom na to da se iz nje nije moglo nedvojbeno utvrditi ispunjenje uvjeta, 25. listopada 2023. Ministarstvo je sukladno zakonu pokrenulo postupak izvanrednog nadzora glede postupka izbora i imenovanja direktora TZ-a Makarska. U okviru izvanrednog nadzora, Ministarstvo je dodatno, u dva navrata (e-mailom), tražilo od TZ-a Makarska dopunu dokumentacije.

Sukladno činjeničnom stanju, utvrđenom u nadzoru, Ministarstvo je 18. siječnja 2024. izdalo rješenje o odbijanju zahtjeva TZ-a Makarska za upis promjene osobe ovlaštene za zastupanje u Upisnik turističkih zajednica - kazali su nam iz Ministarstva, iz kojeg napominju da do izbora direktora TZ-a, a najduže šest mjeseci, prava i obveze direktora obnaša predsjednik TZ-a te je u tom roku TZ Makarska dužan provesti javni natječaj za izbor direktora na mandat od četiri godine.

Nakon prave spoznaje razloga Puharićeve smjene od strane Ministarstva turizma na društvenim mrežama se oglasila makarska oporba - HDZ na čelu s predsjednikom Jurom Brkanom.

Kako kazuju, "gradonačelnik Paunović se nastavio zakopavati u glib vlastitih laži pravdajući se zbog afere Puharić".

- Nezakonito imenovanje brata Viki Puharić na čelo TZ-a Paunović je nevješto pokušao objasniti nizom laži te obmanuti javnost. Prvo je lagao da se radilo o slučajnom propustu, a zatim odgovornost pokušao svaliti na fantomsku komisiju pozivajući se na potpuno pogrešan propis - Zakon o turizmu.

Naime, izbor direktora TZ-a definira Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji jasno propisuje koje uvjete kandidat mora imati, a Puharić nije ispunjavao nijedan! Komisiju je Paunović sastavio dan prije izbora direktora i svjesno je napunio sebi podobnim nestručnim kadrovima s ciljem da i oni nastave njegovu seriju laži i provedu u djelo nezakonitu kandidaturu Puharića.

‘Obmanuli javnost‘

Komisija je obmanula javnost i uvažila Puharićevu kandidaturu, a zatim je uslijedilo nezakonito imenovanje uz blagoslov Turističkog vijeća čijim su nezakonitim postupanjem priskrbili Puhariću 11 nepripadajućih plaća i postavlja se pitanje naknade štete TZ-u.

O narušavanju ugleda Grada nema potrebe ni govoriti, a cijela akcija laganja bila je dobro organizirana od strane Paunovića. Najmanje što možemo tražiti su trenutne ostavke članova Turističkog vijeća na čelu s Paunovićem pod čijim se pokroviteljstvom ova sramota i dogodila.

Ako su bili u stanju organizirati ovakav sustav nezakonitog djelovanja za imenovanje direktora TZ-a, nije teško zamisliti što bi bilo da imaju više moći - kazuju iz makarskog HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:42