StoryEditorOCM
ObalaSINIŠA PAUNOVIĆ

Spomen-ploča Makaraninu koji se 1991. borio da zločinci ne raznesu Bjelovar; trebalo je razminirati još jedan objekt...

7. listopada 2023. - 20:13
Predstavnici Udruge 156. brigade HV-a iz Makarske uz spomen-ploču Siniši Paunoviću na Spomen području Barutana u BjelovaruBJELOVAR INFO

Uoči Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja, odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, a jedan od njih koji je sudjelovao u obrani Bjelovara i tom prilikom izgubio život, bio je i Makaranin Siniša Paunović.

Njemu u čast, Grad Makarska i Udruga 156. brigade HV-a, na čelu s gradonačelnikom Zoranom Paunovićem i predsjednikom Udruge Stjepanom Kotarcem, otkrili su spomen-ploču na mjestu Paunovićeve pogibije na Spomen području Barutana.

Pridružili su im se članovi njihovih obitelji te predstavnici Grada Bjelovara - gradonačelnik Dario Hrebak i njegov zamjenik Igor Brajdić, kao i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje, Igor Crnomarić.

Gradonačelnik Hrebak izrazio je zadovoljstvo što su "Sinišini sugrađani, te gradonačelnik Zoran Paunović, odali poseban pijetet svom hrabrom branitelju, postavljanjem spomen-ploče i naglašavanjem njegovog doprinosa u oslobađanju grada Bjelovara, zajedno s bjelovarskim braniteljima koji su, nažalost, izgubili svoje živote kako bi mi danas imali slobodan grad te kako bismo živjeli u slobodi".

Skupo plaćena sloboda

- Nažalost, većina vojarni u Hrvatskoj oslobođena je na miran način, no mi Bjelovarčani smo svoju slobodu platili na skup način, životima deset bjelovarskih vitezova te jednim vitezom iz Makarske - kazao je Hrebak.

Tijekom razgovora, makarski i bjelovarski gradonačelnik zaključili su da treba graditi suradnju ova dva grada.

O Siniši Paunoviću koji je poginuo u 33. godini života, 29. rujna 1991. godine, heroju Domovinskog rata i jedinom Makaraninu koji je život za Domovinu položio u Bjelovaru, pisali smo prije dvije godine kada nam je detalje ispričala njegova supruga Lenka Paunović.

image

Predstavnici branitelja i gradova Makarske i Bjelovara uz spomen-ploču Makaraninu koji se suprotstavio zločincima

BJELOVAR INFO

Hrvatski vitez Siniša Paunović je osnovnu školu završio u Makarskoj, srednju vojnu školu u Banjoj Luci, a u Makedoniju je došao raditi 1978. godine gdje su se Lenka i Siniša i upoznali. Početkom 90-ih s dvoje maloljetne djece, sinovima Josipom i Borisom preselili su se u Bjelovar jer je Paunović tražio i dobio prekomandu od bivše vojske budući da je htio biti u Hrvatskoj kada se zaratilo, a 1991. godine priključio se Zboru narodne garde pa diverzantskom vodu Bjelovar HV-a. Prije toga je radio i u Divuljama.

Cijelo ljeto 1991. godine Lenka je sa sinovima boravila u Makarskoj u obiteljskoj kući svog supruga, a nakon toga se vratila u Bjelovar kako bi djeca krenula u školu. Međutim, tada je Siniša poginuo, a cijela obitelj se potom vratila natrag u Makarsku gdje i danas žive.

Paunović se hrabro borio i poginuo na vojnom skladištu Bedenik, zvanom Barutana kao pripadnik diverzantskog voda Bjelovar HV-a.

Prema priči njegovog zapovjednika Stjepana Budinskog, Makaranin je bivšu JNA samovoljno napustio u kolovozu 1991. godine i ušao u sastav diverzantskog voda koji je držao u okruženju vojno skladište Bedenik bivše JNA.

Pripadnici JNA i komadant, pukovnik Rajko Kovačević prijetili su da će dići u zrak skladište ako im hrvatske snage ne dopuste izlazak iz Bjelovara na obronke Bilogore, što bi značilo pravu katastrofu, potpuno uništenje grada pod Bilogorom s obzirom na ogromne nagomilane količine razornog vojnog eksploziva i streljiva u skladištu.

Grupu diverzantskog voda koju je vodio Siniša Paunović, činili su Marko Tukerić, Ivan Trogrlić, Damir Pervan i Dražen Pervan.

Paunović je odlično poznavao teren i znao je točno što sve treba napraviti. U tri noći uspjeli su razminirati sve objekte u skladištu osim jednog. Presjekli su žice kojima su objekti s eksplozivom bili međusobno povezani.

Pokošeni mitraljezom

Operacijom Bilogora ‘91, 29. rujna 1991. godine u jutarnjim satima pokušali su zauzeti skladište, namjeravali su i zarobiti majora Milana Tepića, ali ih je na samom brisanom prostoru unutar objekta uočio vojnik s mitraljezom iz vojnog transportera i pokosio.

Smrtno su stradali Siniša Paunović, Marko Tukerić, Ivan Trogrlić i Dražen Pervan, dok se Damir Pervan ranjen izvukao iz skladišta te je prevezen u bolnicu.

Major Tepić odbijao se predati hrvatskim braniteljima i poslije 10 sati se odlučio na suludi samoubilački čin, aktivirao je eksploziv i raznio objekt skladišta pri čemu su poginula još sedmorica hrvatskih branitelja: Vladimir Makar, Ivan Cvrtila, Eduard Kukal, Stjepan Legević, Nikola Petrić, Mario Šimić i Milan Vuković. Grad Bjelovar je na tom mjestu u znak na njihovu hrabrost, da se nikada ne zaborave, podigao spomenik i uredio spomen park.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:31