stdClass Object ( [id] => 1328005 [title] => Rogoznici ni Bog ne može pomoći: što je više planova i zakona, divlja gradnja sve žešća! Tko bi ovo uopće doveo u red? [alias] => rogoznici-ni-bog-ne-moze-pomoci-sto-je-vise-planova-i-zakona-divlja-gradnja-sve-zesca-tko-bi-ovo-uopce-doveo-u-red [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovih dana održava se druga javna rasprava o prvim izmjenama i dopunama Prostornog plana općine Rogoznica, a održano je i javno izlaganje. Nakon javne rasprave u svibnju bilo je gotovo 340 primjedaba koje su se uglavnom odnosile na privatne parcele i pitanje zašto moje zemljište nije obojeno žuto, odnosno zašto nije u građevinskom području.

Nekima od sretnika se udovoljilo i njihovo zemljište je “požutjelo”, ali i dalje ima nezadovoljnih, što je potvrdila ponovljena javna rasprava.

---

---

Urbana sanacija

Drugo javno izlaganje okupilo je znatno manje zainteresiranih, uglavnom je došlo domicilno stanovništvo. Većina njih ogorčeno je ustvrdila kako njihova djedovina uđe u građevinsko zemljište tek kada je prodaju i to uglavnom strancima koji se ne libe kršiti sve zakone o gradnji i pomorskom dobru. Norvežani, Česi, Slovenci, Nijemci, Slovaci ili Poljaci grade nekretninska carstva, bave se iznajmljivanjem na crno, a novac odnose u svoje zemlje.

Predstavnica izrađivača plana iz splitskog “Urbosa” Maja Madiraca istaknula je da su se ove vrlo zahtjevne izmjene i dopune PPU-a radile na novim podlogama, što daje puno bolji pregled. Nema lažno izgrađenih parcela koje su u odbačenom prijedlogu izmjena i dopuna generirale hektare i hektare izgrađenosti. Za Rogoznicu je potrebna urbana sanacija prostora, manji postoci izgrađenosti, veće širine cesta... Smjernice Šibensko-kninske županije su jasne, treba voditi računa da se financijski može podnijeti komunalno opremanje izgrađenih cjelina.

---

image

Maja Madiraca iz splitskog ‘Urbosa’ 

Joško Šupić/Cropix
---

- Interes je ogroman, teren je iznimno atraktivan i vrijedan, a s naslijeđenom patologijom ovog kraja nastojalo se uklopiti u zadane zakonske okvire i postići optimalno - rekla je Maja Madiraca iz “Urbosa”.

Upravo rogozničko područje bilo je besprizorno napadnuto bespravnom gradnjom. Bivša ministrica prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić 2004. i 2006. godine provela je dvije velike kampanje rušenje koje nisu zaustavile bespravnu gradnju, dapače, potaknule su je.

Da bi se smanjila politička šteta, sve srušeno moglo se ponovno izgraditi, a da bi se bespravni objekti mogli legalizirati, općinski Prostorni plan iz 2009. godine prekrojio je postojeća naselja i izmislio nova. Zakon o legalizaciji donesen je tek koju godinu kasnije i po njemu od 4300 objekata na rogozničkom području legalizirano je njih 3700. Unatoč prostornim planovima i Zakonu o legalizaciji bespravna gradnja nije stala, bespravno se gradi i dalje, i to po brdima i dolinama, na moru i na kraju!

---

image

Kuća na kući s pogledom na more - ni igla ne može pasti između

Ivana Stočić
---

Valja istaknuti da su ove najnovije prve izmjene i dopune Prostornog plana općine Rogoznica doslovno popravni ispit. Važeća prostornoplanska dokumentacija na Općinskom vijeću prihvaćena je 2018. godine i na istoj sjednici rogozničkog općinskog parlamenta donesena je odluka o izradi izmjena i dopuna planske regulative.

Bivša općinska vlast i izrađivači plana prilično su se zaigrali u iscrtavanju žutih i inih točkica, pa im je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odbilo dati suglasnost. Nisu pomogle ni četiri održane javne rasprave ni brojni ispravci na zahtjev nadležnog ministarstva.

Odluka ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine razočarala je mnoge čije su parcele bile obojene u žuto, međutim, novoj rogozničkoj načelnici Aniti Živković donijela je neku vrstu olakšanja. Riješila se tako dijela bremenitog i kontroverznog nasljeđa, a najnovijim ciljanim izmjenama i dopunama planske regulative ima priliku barem donekle sačuvati preostali prostor i urbanizirati ga po pravilima struke i zakona.

---

image

Rogoznička načelnica Anita Živković 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

U tekstualnom dijelu Prijedloga izmjena i dopuna PPU-a vidljiv je naglasak na ograničeno korištenje prostora u okviru zaštićenog obalnog područja mora i otoka (ZOP-a).

Uz morsku obalu u građevinskom području naselja i turističkim zonama obvezna je izgradnja pješačke šetnice lungomare, minimalne širine 1,5 metara i maksimalne širine 3 metra, kako bi obalno područje bilo dostupno svima, što je uostalom ustavna kategorija.

Izgradnju šetnice, stoji u prijedlogu PPU, potrebno je uskladiti s uvjetima zaštite okoliša i prirode uz maksimalno očuvanje prirodne sredine i staništa. Obala izvan građevinskih područja naselja i izdvojenih građevinskih područja ugostiteljsko-turističke namjene mora se čuvati u prirodnom izgledu, bez mogućnosti intervencija. Još je jedna novost: ugostiteljsko-turističke zone unutar naselja moraju se koristiti kao jedinstvena prostorna i uporabna cjelina u skladu s posebnim propisima. Nije dopušteno etažiranje građevina. S ovom odre

---

image

Uzurpacija pomorskog dobra

Ivana Stočić
---dbom svakako se izbjegava daljna apartmanizacija rogozničkog područja zakamuflirana u takozvane turističke zone.

Puno je kontroverzi

I onda dolazimo do kontroverzi. Načelnica i izrađivači puni entuzijazma stave u Prijedlog izmjena i dopuna PPU-a da se metalni tornjevi teleoperatera visoki 45 metra ne mogu postavljati na području ZOP-a (zaštićenog obalnog pojasa), međutim, HAKOM im je zaprijetio ako tu odredbu ne maknu iz prijedloga, neće im dati suglasnost. Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), baš kao i druga javnopravna tijela, moraju dati suglasnost da bi prijedlog PPU-a mogao biti usvojen.

S ciljevima najnovijeg prekrajanja rogozničkog prostora u debeloj suprotnosti je i Urbanistički plan uređenja turističke zone Medine oznaka T1 i T2. Rogozničko Općinsko vijeće taj plan nižeg reda prihvatilo je u ožujku 2019. godine i to nakon nekoliko burnih javnih rasprava, od kojih su čak dvije bile nezakonite. Ta turistička zona nalazi se unutar građevinskog područja naselja Rogoznica i zaštićenog obalnog pojasa (ZOP), ukupno obuhvaća površinu od 16,88 ha.

Kopneni dio turističkoga građevinskog područja iznosi 12,4 ha, dok se morski dio te zone proteže na 4,84 ha. Turistička zona Medine u blizini je Marine Frapa i slanog jezera Zmajevo oko. Već godinama se upozorava kako je taj UPU u suprotnosti s važećim Prostornim planom uređenja općine Rogoznica i Prostornim planom Županije šibensko-kninske, što zakonski nije dopušteno. Naime, planovi nižeg reda moraju biti usklađeni s planovima višeg reda, a događa se izgleda suprotno, barem kada je u pitanju obalni i morski dio.

U važećem općinskom PPU predviđene su prirodna plaža i obala, a u Prijedlogu izmjena PPU-a uređena plaža. I nije to sve. Suglasnost na UPU ugostiteljsko-turističke zone Medine donesena je nezakonito. Potvrdilo je to Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i državne imovine koje objašnjava kako je “sporna suglasnost izdana temeljem članka 98. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, a vezano uz odredbu članka 188. Zakona o prostornom uređenju te ju je izdao župan Šibensko-kninske županije”.

---

image

Privatni mulići na sve strane

Ivana Stočić
---

Župani, gradonačelnici i načelnici ne izdaju suglasnost i ne usvajanju prostorne planove ni višeg ni nižeg reda. Suglasnosti izdaju nadležno ministarstvo i zavodi za prostorno planiranje, a župani, gradonačelnici i načelnici samo utvrđuju prijedlog prostornih planova. Planske dokumente u konačnici donose predstavnička tijela, odnosno općinska i gradska vijeća i županijske skupštine.

Resort Medine

Frapa Resort Medine u Rogoznici Vlada je proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Vrijednost ukupnih troškova projekta, procijenjena kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu, iznosi 1.037.909.593 kune s PDV-om. Projektom je predviđena izgradnja turističkog kompleksa uz postojeću Marinu Frapa s kojom čini jedinstvenu cjelinu.

U okviru turističkog naselja s ukupno 564 - 700 kreveta planirana je izgradnja 19 objekata, 7 - 8 vila uz obalu s bazenima i 11 apartmanskih objekata s ukupno 193 apartmana kategorije 4 - 5 zvjezdica, a konačan broj apartmana, piše u odluci Vlade, znat će kada bude gotova projektna dokumentacija.

U ovoj investiciji sve je zabrinjavajuće, pa i faze građenja koje je odredila Vlada. U prvoj fazi izgradit će se stambeni smještaj za radnike koji nemaju gdje stanovati, u drugoj fazi su parking i infrastruktura (ceste, šetnice i komunalni priključci), u trećoj fazi ponovno se “šiba” sa stambenim jedinicama (vile i stanovi, zgrade), a tek u četvrtoj fazi navodno će se graditi hotel visok 24 metra sa sportskim sadržajem i urediti okoliš…

Navodni američki, turski ili već čiji strani, misteriozni fondovi na tom, prostornim planovima i ekološkom mrežom, zaštićenom prostoru izgradit će na stotine apartmana za prodaju. Još jedna potvrda zlokobnih slutnji: u UPU turističke zone T1 i T2 Medine dozvoljeno je etažiranje, što znači da se sve izgrađeno može prodavati po stanovima i sobama, dok je u Prijedlogu izmjena i dopuna PPU-a etažiranje zabranjeno. Hoteli s pet zvjezdica gradit će se tko zna gdje i tko zna kad!

UPU Medine ne slijedi strateške smjernice Zakona o prostornom planiranju kojima se štite krajobrazne i povijesne vrijednosti, Vladinim projektom direktno je ugrožen prirodni hidrogeomorfološki fenomen slano jezero Zmajevo oko koje je u PPU Općine Rogoznica proglašeno posebnim rezervatom u moru, Županijska skupština ponovno je pokrenula postupak zaštite u kategoriji spomenika prirode, dok je u UPU Medine jezero tek obična naplavna slatkovodna površina.

---

image

Privatni gušti na prostoru koji pripada svima

Ivana Stočić
---

Jedini način da se otkloni ova opasnost za najvrjedniji i zaštićeni dio okoliša u sklopu samog naselja Rogoznica je da načelnica Anita Živković i Općinsko vijeće stave ovaj Urbanistički plan uređenja izvan snage, ali neće, navodno strahuju za osobnu sigurnost, što je javno rečeno, pa se pitamo tko su ti naši investitori od kojih strahuju općinska vlast i narodni predstavnici u Općinskom vijeću?

’Leopardova koža’

Ponovno valja istaknuti da je naš Zakon o prostornom planiranju loš, prenormiran, iza svake odredbe postoji ono ali... što znači da može ovako i onako. Ovakav način urbanizacije prostora ne poznaju uređene zemlje EU-a, kojega smo i mi članica. Tamo prostorni planovi na podsjećaju na leopardovu kožu i žuta tinta ne kapne slučajno baš na zemljište nekog moćnika ili povlaštenog investitora.

Potezom pera i žutom bojom ne može se jednog vlasnika zemljišta napraviti bogatašem, a drugi do njega i dalje ostaje “zeleni” siromah. U redu je da lokalna samouprava određuje namjenu prostora i da usmjerava svoj gospodarski i svaki razvoj, međutim, Zakonom o prostornom planiranju državne vlasti kao da su lokalcima željele nadoknaditi sve ono što su im oduzeli - kao primjerice upravljanje pomorskim dobrom. Ovakav Zakon o prostornom planiranju dobar je alat za manipuliranje, rijetki načelnici, gradonačelnici i župani zaglave kao, primjerice, Lovro Kuščević, a nije on jedini.

---

Šuma Kopriva: Nema resorta, sječe borova i postavljanja rampi

Građanska inicijative za spas šume Kopriva tražila je da se iz šumskog područja izbaci svih 26 tisuća kvadrata građevinskog zemljišta. Nije im se udovoljilo u potpunosti, izbačeno je 14 tisuća kvadrata, pa će turistička zona T1 nazvana Karaula po novom prijedlogu PPU-a obuhvaćati 11 tisuća kvadrata. Uglavnom se to odnosi na staru tvornici, vatrogasni dom i zgradu nazvanu Karaula u kojoj je smještena općinska uprava. Ta zgrada i pripadajuće zemljište, rekla je rogoznička načelnica Anita Živković, bit će isključivo izdvojeno područje za javnu namjenu. Nema govora o resortu, sječi bora i rampama - rekla je načelnica Živković.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izbetonirana do bola [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => izbetonirana do bola 2 0 10651 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-05 08:37:07 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Vedrana Stočić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-05 12:08:11 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-10-05 12:08:11 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Drugo javno izlaganje okupilo je znatno manje zainteresiranih, uglavnom je došlo domicilno stanovništvo. Većina njih ogorčeno je ustvrdila kako njihova djedovina uđe u građevinsko zemljište tek kada je prodaju i to uglavnom strancima koji se ne libe [metadata] => robots= author= title=Rogoznici ni Bog ne može pomoći: što je više planova i zakona, divlja gradnja sve žešća! Tko bi ovo uopće doveo u red? [metakey] => Rogoznica, divlja gradnja, bespravna gradnja, Prostorni plan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25773188.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25773192.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25773191.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25773190.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25773186.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/24116589.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/24188027.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivana Sto\u010di\u0107","Ivana Sto\u010di\u0107","Ivana Sto\u010di\u0107","Ivana Sto\u010di\u0107","Ivana Sto\u010di\u0107","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ima li nade?<\/p>","

Ku\u0107a na ku\u0107i s pogledom na more - ni igla ne mo\u017ee pasti izme\u0111u<\/p>","

Uzurpacija pomorskog dobra<\/p>","

Privatni gu\u0161ti na prostoru koji pripada svima<\/p>","

Privatni muli\u0107i na sve strane<\/p>","

Rogozni\u010dka na\u010delnica Anita \u017divkovi\u0107\u00a0<\/p>","

Maja Madiraca iz splitskog \u2018Urbosa\u2019\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"920x607","hd_25773188_1920.jpg":"1920x1080","k_25773188_1280.jpg":"1280x1280","k_25773188_1024.jpg":"1024x1024","k_25773188_640.jpg":"640x640","k_25773188_480.jpg":"480x480","k_25773188_340.jpg":"340x340","k_25773188_220.jpg":"220x220","o_25773188_1280.jpg":"1280x844","o_25773188_1024.jpg":"1024x675","o_25773188_640.jpg":"640x422","o_25773188_480.jpg":"480x316","o_25773188_340.jpg":"340x224","o_25773188_220.jpg":"220x145","h_25773188_1280.jpg":"1280x854","h_25773188_1024.jpg":"1024x683","h_25773188_640.jpg":"640x427","h_25773188_480.jpg":"480x320","h_25773188_340.jpg":"340x227","h_25773188_220.jpg":"220x147","pp_25773188_1280.jpg":"1280x1628","pp_25773188_1024.jpg":"1024x1303","pp_25773188_640.jpg":"640x814","pp_25773188_480.jpg":"480x611","pp_25773188_340.jpg":"340x432","pp_25773188_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x810","hd_25773192_1920.jpg":"1920x1080","k_25773192_1280.jpg":"1280x1280","k_25773192_1024.jpg":"1024x1024","k_25773192_640.jpg":"640x640","k_25773192_480.jpg":"480x480","k_25773192_340.jpg":"340x340","k_25773192_220.jpg":"220x220","o_25773192_1280.jpg":"1280x960","o_25773192_1024.jpg":"1024x768","o_25773192_640.jpg":"640x480","o_25773192_480.jpg":"480x360","o_25773192_340.jpg":"340x255","o_25773192_220.jpg":"220x165","h_25773192_1280.jpg":"1280x854","h_25773192_1024.jpg":"1024x683","h_25773192_640.jpg":"640x427","h_25773192_480.jpg":"480x320","h_25773192_340.jpg":"340x227","h_25773192_220.jpg":"220x147","pp_25773192_1280.jpg":"1280x1628","pp_25773192_1024.jpg":"1024x1303","pp_25773192_640.jpg":"640x814","pp_25773192_480.jpg":"480x611","pp_25773192_340.jpg":"340x432","pp_25773192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x2000","hd_25773191_1920.jpg":"1920x1080","k_25773191_1280.jpg":"1280x1280","k_25773191_1024.jpg":"1024x1024","k_25773191_640.jpg":"640x640","k_25773191_480.jpg":"480x480","k_25773191_340.jpg":"340x340","k_25773191_220.jpg":"220x220","o_25773191_1280.jpg":"1280x1706","o_25773191_1024.jpg":"1024x1365","o_25773191_640.jpg":"640x853","o_25773191_480.jpg":"480x640","o_25773191_340.jpg":"340x453","o_25773191_220.jpg":"220x293","h_25773191_1280.jpg":"1280x854","h_25773191_1024.jpg":"1024x683","h_25773191_640.jpg":"640x427","h_25773191_480.jpg":"480x320","h_25773191_340.jpg":"340x227","h_25773191_220.jpg":"220x147","pp_25773191_1280.jpg":"1280x1628","pp_25773191_1024.jpg":"1024x1303","pp_25773191_640.jpg":"640x814","pp_25773191_480.jpg":"480x611","pp_25773191_340.jpg":"340x432","pp_25773191_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x2000","hd_25773190_1920.jpg":"1920x1080","k_25773190_1280.jpg":"1280x1280","k_25773190_1024.jpg":"1024x1024","k_25773190_640.jpg":"640x640","k_25773190_480.jpg":"480x480","k_25773190_340.jpg":"340x340","k_25773190_220.jpg":"220x220","o_25773190_1280.jpg":"1280x1706","o_25773190_1024.jpg":"1024x1365","o_25773190_640.jpg":"640x853","o_25773190_480.jpg":"480x640","o_25773190_340.jpg":"340x453","o_25773190_220.jpg":"220x293","h_25773190_1280.jpg":"1280x854","h_25773190_1024.jpg":"1024x683","h_25773190_640.jpg":"640x427","h_25773190_480.jpg":"480x320","h_25773190_340.jpg":"340x227","h_25773190_220.jpg":"220x147","pp_25773190_1280.jpg":"1280x1628","pp_25773190_1024.jpg":"1024x1303","pp_25773190_640.jpg":"640x814","pp_25773190_480.jpg":"480x611","pp_25773190_340.jpg":"340x432","pp_25773190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"437x691","hd_25773186_1920.jpg":"1920x1080","k_25773186_1280.jpg":"1280x1280","k_25773186_1024.jpg":"1024x1024","k_25773186_640.jpg":"640x640","k_25773186_480.jpg":"480x480","k_25773186_340.jpg":"340x340","k_25773186_220.jpg":"220x220","o_25773186_1280.jpg":"1280x2023","o_25773186_1024.jpg":"1024x1619","o_25773186_640.jpg":"640x1011","o_25773186_480.jpg":"480x758","o_25773186_340.jpg":"340x537","o_25773186_220.jpg":"220x347","h_25773186_1280.jpg":"1280x854","h_25773186_1024.jpg":"1024x683","h_25773186_640.jpg":"640x427","h_25773186_480.jpg":"480x320","h_25773186_340.jpg":"340x227","h_25773186_220.jpg":"220x147","pp_25773186_1280.jpg":"1280x1628","pp_25773186_1024.jpg":"1024x1303","pp_25773186_640.jpg":"640x814","pp_25773186_480.jpg":"480x611","pp_25773186_340.jpg":"340x432","pp_25773186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24116589_1920.jpg":"1920x1080","k_24116589_1280.jpg":"1280x1280","k_24116589_1024.jpg":"1024x1024","k_24116589_640.jpg":"640x640","k_24116589_480.jpg":"480x480","k_24116589_340.jpg":"340x340","k_24116589_220.jpg":"220x220","o_24116589_1280.jpg":"1280x853","o_24116589_1024.jpg":"1024x682","o_24116589_640.jpg":"640x426","o_24116589_480.jpg":"480x320","o_24116589_340.jpg":"340x226","o_24116589_220.jpg":"220x146","h_24116589_1280.jpg":"1280x854","h_24116589_1024.jpg":"1024x683","h_24116589_640.jpg":"640x427","h_24116589_480.jpg":"480x320","h_24116589_340.jpg":"340x227","h_24116589_220.jpg":"220x147","pp_24116589_1280.jpg":"1280x1628","pp_24116589_1024.jpg":"1024x1303","pp_24116589_640.jpg":"640x814","pp_24116589_480.jpg":"480x611","pp_24116589_340.jpg":"340x432","pp_24116589_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1991","hd_24188027_1920.jpg":"1920x1080","k_24188027_1280.jpg":"1280x1280","k_24188027_1024.jpg":"1024x1024","k_24188027_640.jpg":"640x640","k_24188027_480.jpg":"480x480","k_24188027_340.jpg":"340x340","k_24188027_220.jpg":"220x220","o_24188027_1280.jpg":"1280x1327","o_24188027_1024.jpg":"1024x1061","o_24188027_640.jpg":"640x663","o_24188027_480.jpg":"480x497","o_24188027_340.jpg":"340x352","o_24188027_220.jpg":"220x228","h_24188027_1280.jpg":"1280x854","h_24188027_1024.jpg":"1024x683","h_24188027_640.jpg":"640x427","h_24188027_480.jpg":"480x320","h_24188027_340.jpg":"340x227","h_24188027_220.jpg":"220x147","pp_24188027_1280.jpg":"1280x1628","pp_24188027_1024.jpg":"1024x1303","pp_24188027_640.jpg":"640x814","pp_24188027_480.jpg":"480x611","pp_24188027_340.jpg":"340x432","pp_24188027_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38139409 Threads: 4 Questions: 7082566026 Slow queries: 3297074 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607960854 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/rogoznici-ni-bog-ne-moze-pomoci-sto-je-vise-planova-i-zakona-divlja-gradnja-sve-zesca-tko-bi-ovo-uopce-doveo-u-red-1328005 [printLink] => /dalmacija/obala/rogoznici-ni-bog-ne-moze-pomoci-sto-je-vise-planova-i-zakona-divlja-gradnja-sve-zesca-tko-bi-ovo-uopce-doveo-u-red-1328005?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 458879 [name] => rogoznica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rogoznica [link] => /tag/rogoznica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 313809 [name] => divlja gradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => divlja-gradnja [link] => /tag/divlja-gradnja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 422801 [name] => bespravna gradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bespravna-gradnja [link] => /tag/bespravna-gradnja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 387691 [name] => prostorni plan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prostorni-plan [link] => /tag/prostorni-plan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izbetonirana do bola [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rogoznici ni Bog ne može pomoći: što je više planova i zakona, divlja gradnja sve žešća! Tko bi ovo uopće doveo u red? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-21-48-48-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25773188.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivana Stočić [mainImageDesc] =>

Ima li nade?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25773188.jpg [title] =>

Ima li nade?

Ivana Stočić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25773192.jpg [title] =>

Kuća na kući s pogledom na more - ni igla ne može pasti između

Ivana Stočić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25773191.jpg [title] =>

Uzurpacija pomorskog dobra

Ivana Stočić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25773190.jpg [title] =>

Privatni gušti na prostoru koji pripada svima

Ivana Stočić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25773186.jpg [title] =>

Privatni mulići na sve strane

Ivana Stočić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/24116589.jpg [title] =>

Rogoznička načelnica Anita Živković 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/24188027.jpg [title] =>

Maja Madiraca iz splitskog ‘Urbosa’ 

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovih dana održava se druga javna rasprava o prvim izmjenama i dopunama Prostornog plana općine Rogoznica, a održano je i javno izlaganje. Nakon javne rasprave u svibnju bilo je gotovo 340 primjedaba koje su se uglavnom odnosile na privatne parcele i pitanje zašto moje zemljište nije obojeno žuto, odnosno zašto nije u građevinskom području.

Nekima od sretnika se udovoljilo i njihovo zemljište je “požutjelo”, ali i dalje ima nezadovoljnih, što je potvrdila ponovljena javna rasprava.

---

---

Urbana sanacija

Drugo javno izlaganje okupilo je znatno manje zainteresiranih, uglavnom je došlo domicilno stanovništvo. Većina njih ogorčeno je ustvrdila kako njihova djedovina uđe u građevinsko zemljište tek kada je prodaju i to uglavnom strancima koji se ne libe kršiti sve zakone o gradnji i pomorskom dobru. Norvežani, Česi, Slovenci, Nijemci, Slovaci ili Poljaci grade nekretninska carstva, bave se iznajmljivanjem na crno, a novac odnose u svoje zemlje.

Predstavnica izrađivača plana iz splitskog “Urbosa” Maja Madiraca istaknula je da su se ove vrlo zahtjevne izmjene i dopune PPU-a radile na novim podlogama, što daje puno bolji pregled. Nema lažno izgrađenih parcela koje su u odbačenom prijedlogu izmjena i dopuna generirale hektare i hektare izgrađenosti. Za Rogoznicu je potrebna urbana sanacija prostora, manji postoci izgrađenosti, veće širine cesta... Smjernice Šibensko-kninske županije su jasne, treba voditi računa da se financijski može podnijeti komunalno opremanje izgrađenih cjelina.

---

image

Maja Madiraca iz splitskog ‘Urbosa’ 

Joško Šupić/Cropix
---

- Interes je ogroman, teren je iznimno atraktivan i vrijedan, a s naslijeđenom patologijom ovog kraja nastojalo se uklopiti u zadane zakonske okvire i postići optimalno - rekla je Maja Madiraca iz “Urbosa”.

Upravo rogozničko područje bilo je besprizorno napadnuto bespravnom gradnjom. Bivša ministrica prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić 2004. i 2006. godine provela je dvije velike kampanje rušenje koje nisu zaustavile bespravnu gradnju, dapače, potaknule su je.

Da bi se smanjila politička šteta, sve srušeno moglo se ponovno izgraditi, a da bi se bespravni objekti mogli legalizirati, općinski Prostorni plan iz 2009. godine prekrojio je postojeća naselja i izmislio nova. Zakon o legalizaciji donesen je tek koju godinu kasnije i po njemu od 4300 objekata na rogozničkom području legalizirano je njih 3700. Unatoč prostornim planovima i Zakonu o legalizaciji bespravna gradnja nije stala, bespravno se gradi i dalje, i to po brdima i dolinama, na moru i na kraju!

---

image

Kuća na kući s pogledom na more - ni igla ne može pasti između

Ivana Stočić
---

Valja istaknuti da su ove najnovije prve izmjene i dopune Prostornog plana općine Rogoznica doslovno popravni ispit. Važeća prostornoplanska dokumentacija na Općinskom vijeću prihvaćena je 2018. godine i na istoj sjednici rogozničkog općinskog parlamenta donesena je odluka o izradi izmjena i dopuna planske regulative.

Bivša općinska vlast i izrađivači plana prilično su se zaigrali u iscrtavanju žutih i inih točkica, pa im je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odbilo dati suglasnost. Nisu pomogle ni četiri održane javne rasprave ni brojni ispravci na zahtjev nadležnog ministarstva.

Odluka ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine razočarala je mnoge čije su parcele bile obojene u žuto, međutim, novoj rogozničkoj načelnici Aniti Živković donijela je neku vrstu olakšanja. Riješila se tako dijela bremenitog i kontroverznog nasljeđa, a najnovijim ciljanim izmjenama i dopunama planske regulative ima priliku barem donekle sačuvati preostali prostor i urbanizirati ga po pravilima struke i zakona.

---

image

Rogoznička načelnica Anita Živković 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

U tekstualnom dijelu Prijedloga izmjena i dopuna PPU-a vidljiv je naglasak na ograničeno korištenje prostora u okviru zaštićenog obalnog područja mora i otoka (ZOP-a).

Uz morsku obalu u građevinskom području naselja i turističkim zonama obvezna je izgradnja pješačke šetnice lungomare, minimalne širine 1,5 metara i maksimalne širine 3 metra, kako bi obalno područje bilo dostupno svima, što je uostalom ustavna kategorija.

Izgradnju šetnice, stoji u prijedlogu PPU, potrebno je uskladiti s uvjetima zaštite okoliša i prirode uz maksimalno očuvanje prirodne sredine i staništa. Obala izvan građevinskih područja naselja i izdvojenih građevinskih područja ugostiteljsko-turističke namjene mora se čuvati u prirodnom izgledu, bez mogućnosti intervencija. Još je jedna novost: ugostiteljsko-turističke zone unutar naselja moraju se koristiti kao jedinstvena prostorna i uporabna cjelina u skladu s posebnim propisima. Nije dopušteno etažiranje građevina. S ovom odre

---

image

Uzurpacija pomorskog dobra

Ivana Stočić
---dbom svakako se izbjegava daljna apartmanizacija rogozničkog područja zakamuflirana u takozvane turističke zone.

Puno je kontroverzi

I onda dolazimo do kontroverzi. Načelnica i izrađivači puni entuzijazma stave u Prijedlog izmjena i dopuna PPU-a da se metalni tornjevi teleoperatera visoki 45 metra ne mogu postavljati na području ZOP-a (zaštićenog obalnog pojasa), međutim, HAKOM im je zaprijetio ako tu odredbu ne maknu iz prijedloga, neće im dati suglasnost. Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), baš kao i druga javnopravna tijela, moraju dati suglasnost da bi prijedlog PPU-a mogao biti usvojen.

S ciljevima najnovijeg prekrajanja rogozničkog prostora u debeloj suprotnosti je i Urbanistički plan uređenja turističke zone Medine oznaka T1 i T2. Rogozničko Općinsko vijeće taj plan nižeg reda prihvatilo je u ožujku 2019. godine i to nakon nekoliko burnih javnih rasprava, od kojih su čak dvije bile nezakonite. Ta turistička zona nalazi se unutar građevinskog područja naselja Rogoznica i zaštićenog obalnog pojasa (ZOP), ukupno obuhvaća površinu od 16,88 ha.

Kopneni dio turističkoga građevinskog područja iznosi 12,4 ha, dok se morski dio te zone proteže na 4,84 ha. Turistička zona Medine u blizini je Marine Frapa i slanog jezera Zmajevo oko. Već godinama se upozorava kako je taj UPU u suprotnosti s važećim Prostornim planom uređenja općine Rogoznica i Prostornim planom Županije šibensko-kninske, što zakonski nije dopušteno. Naime, planovi nižeg reda moraju biti usklađeni s planovima višeg reda, a događa se izgleda suprotno, barem kada je u pitanju obalni i morski dio.

U važećem općinskom PPU predviđene su prirodna plaža i obala, a u Prijedlogu izmjena PPU-a uređena plaža. I nije to sve. Suglasnost na UPU ugostiteljsko-turističke zone Medine donesena je nezakonito. Potvrdilo je to Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i državne imovine koje objašnjava kako je “sporna suglasnost izdana temeljem članka 98. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, a vezano uz odredbu članka 188. Zakona o prostornom uređenju te ju je izdao župan Šibensko-kninske županije”.

---

image

Privatni mulići na sve strane

Ivana Stočić
---

Župani, gradonačelnici i načelnici ne izdaju suglasnost i ne usvajanju prostorne planove ni višeg ni nižeg reda. Suglasnosti izdaju nadležno ministarstvo i zavodi za prostorno planiranje, a župani, gradonačelnici i načelnici samo utvrđuju prijedlog prostornih planova. Planske dokumente u konačnici donose predstavnička tijela, odnosno općinska i gradska vijeća i županijske skupštine.

Resort Medine

Frapa Resort Medine u Rogoznici Vlada je proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Vrijednost ukupnih troškova projekta, procijenjena kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu, iznosi 1.037.909.593 kune s PDV-om. Projektom je predviđena izgradnja turističkog kompleksa uz postojeću Marinu Frapa s kojom čini jedinstvenu cjelinu.

U okviru turističkog naselja s ukupno 564 - 700 kreveta planirana je izgradnja 19 objekata, 7 - 8 vila uz obalu s bazenima i 11 apartmanskih objekata s ukupno 193 apartmana kategorije 4 - 5 zvjezdica, a konačan broj apartmana, piše u odluci Vlade, znat će kada bude gotova projektna dokumentacija.

U ovoj investiciji sve je zabrinjavajuće, pa i faze građenja koje je odredila Vlada. U prvoj fazi izgradit će se stambeni smještaj za radnike koji nemaju gdje stanovati, u drugoj fazi su parking i infrastruktura (ceste, šetnice i komunalni priključci), u trećoj fazi ponovno se “šiba” sa stambenim jedinicama (vile i stanovi, zgrade), a tek u četvrtoj fazi navodno će se graditi hotel visok 24 metra sa sportskim sadržajem i urediti okoliš…

Navodni američki, turski ili već čiji strani, misteriozni fondovi na tom, prostornim planovima i ekološkom mrežom, zaštićenom prostoru izgradit će na stotine apartmana za prodaju. Još jedna potvrda zlokobnih slutnji: u UPU turističke zone T1 i T2 Medine dozvoljeno je etažiranje, što znači da se sve izgrađeno može prodavati po stanovima i sobama, dok je u Prijedlogu izmjena i dopuna PPU-a etažiranje zabranjeno. Hoteli s pet zvjezdica gradit će se tko zna gdje i tko zna kad!

UPU Medine ne slijedi strateške smjernice Zakona o prostornom planiranju kojima se štite krajobrazne i povijesne vrijednosti, Vladinim projektom direktno je ugrožen prirodni hidrogeomorfološki fenomen slano jezero Zmajevo oko koje je u PPU Općine Rogoznica proglašeno posebnim rezervatom u moru, Županijska skupština ponovno je pokrenula postupak zaštite u kategoriji spomenika prirode, dok je u UPU Medine jezero tek obična naplavna slatkovodna površina.

---

image

Privatni gušti na prostoru koji pripada svima

Ivana Stočić
---

Jedini način da se otkloni ova opasnost za najvrjedniji i zaštićeni dio okoliša u sklopu samog naselja Rogoznica je da načelnica Anita Živković i Općinsko vijeće stave ovaj Urbanistički plan uređenja izvan snage, ali neće, navodno strahuju za osobnu sigurnost, što je javno rečeno, pa se pitamo tko su ti naši investitori od kojih strahuju općinska vlast i narodni predstavnici u Općinskom vijeću?

’Leopardova koža’

Ponovno valja istaknuti da je naš Zakon o prostornom planiranju loš, prenormiran, iza svake odredbe postoji ono ali... što znači da može ovako i onako. Ovakav način urbanizacije prostora ne poznaju uređene zemlje EU-a, kojega smo i mi članica. Tamo prostorni planovi na podsjećaju na leopardovu kožu i žuta tinta ne kapne slučajno baš na zemljište nekog moćnika ili povlaštenog investitora.

Potezom pera i žutom bojom ne može se jednog vlasnika zemljišta napraviti bogatašem, a drugi do njega i dalje ostaje “zeleni” siromah. U redu je da lokalna samouprava određuje namjenu prostora i da usmjerava svoj gospodarski i svaki razvoj, međutim, Zakonom o prostornom planiranju državne vlasti kao da su lokalcima željele nadoknaditi sve ono što su im oduzeli - kao primjerice upravljanje pomorskim dobrom. Ovakav Zakon o prostornom planiranju dobar je alat za manipuliranje, rijetki načelnici, gradonačelnici i župani zaglave kao, primjerice, Lovro Kuščević, a nije on jedini.

---

Šuma Kopriva: Nema resorta, sječe borova i postavljanja rampi

Građanska inicijative za spas šume Kopriva tražila je da se iz šumskog područja izbaci svih 26 tisuća kvadrata građevinskog zemljišta. Nije im se udovoljilo u potpunosti, izbačeno je 14 tisuća kvadrata, pa će turistička zona T1 nazvana Karaula po novom prijedlogu PPU-a obuhvaćati 11 tisuća kvadrata. Uglavnom se to odnosi na staru tvornici, vatrogasni dom i zgradu nazvanu Karaula u kojoj je smještena općinska uprava. Ta zgrada i pripadajuće zemljište, rekla je rogoznička načelnica Anita Živković, bit će isključivo izdvojeno područje za javnu namjenu. Nema govora o resortu, sječi bora i rampama - rekla je načelnica Živković.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivana Stočić Ivana Stočić Ivana Stočić Ivana Stočić Ivana Stočić Nikša Stipaničev/Cropix Joško Šupić/Cropix
Ivana Stočić

Ima li nade?

Ivana Stočić

Kuća na kući s pogledom na more - ni igla ne može pasti između

Ivana Stočić

Uzurpacija pomorskog dobra

Ivana Stočić

Privatni gušti na prostoru koji pripada svima

Ivana Stočić

Privatni mulići na sve strane

Nikša Stipaničev/Cropix

Rogoznička načelnica Anita Živković 

Joško Šupić/Cropix

Maja Madiraca iz splitskog ‘Urbosa’ 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/rogoznici-ni-bog-ne-moze-pomoci-sto-je-vise-planova-i-zakona-divlja-gradnja-sve-zesca-tko-bi-ovo-uopce-doveo-u-red-1328005 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5ce9bab94a79fcdad20ac48042df65f91dd8aacd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rogoznici+ni+Bog+ne+mo%C5%BEe+pomo%C4%87i%3A+%C5%A1to+je+vi%C5%A1e+planova+i+zakona%2C+divlja+gradnja+sve+%C5%BEe%C5%A1%C4%87a%21+Tko+bi+ovo+uop%C4%87e+doveo+u+red%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Frogoznici-ni-bog-ne-moze-pomoci-sto-je-vise-planova-i-zakona-divlja-gradnja-sve-zesca-tko-bi-ovo-uopce-doveo-u-red-1328005 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Frogoznici-ni-bog-ne-moze-pomoci-sto-je-vise-planova-i-zakona-divlja-gradnja-sve-zesca-tko-bi-ovo-uopce-doveo-u-red-1328005 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izbetonirana do bola [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalaizbetonirana do bola

Rogoznici ni Bog ne može pomoći: što je više planova i zakona, divlja gradnja sve žešća! Tko bi ovo uopće doveo u red?

Piše Vedrana Stočić
5. listopada 2023. - 14:08

Ovih dana održava se druga javna rasprava o prvim izmjenama i dopunama Prostornog plana općine Rogoznica, a održano je i javno izlaganje. Nakon javne rasprave u svibnju bilo je gotovo 340 primjedaba koje su se uglavnom odnosile na privatne parcele i pitanje zašto moje zemljište nije obojeno žuto, odnosno zašto nije u građevinskom području.

Nekima od sretnika se udovoljilo i njihovo zemljište je “požutjelo”, ali i dalje ima nezadovoljnih, što je potvrdila ponovljena javna rasprava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 23:48