stdClass Object ( [id] => 1324408 [title] => Ravnateljica makarskog dječjeg vrtića o problemima i optužbama roditelja: ‘Prvi put čujem za ovo. Molim da mi se jave‘ [alias] => ravnateljica-makarskog-djecjeg-vrtica-o-problemima-i-optuzbama-roditelja-prvi-put-cujem-za-ovo-molim-da-mi-se-jave [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stalni problemi oko velikog broja neupisane djece te pritisci roditelja i javnosti samo su dio obveza i odgovornosti koje je dugogodišnja odgojiteljica Antonia Kapović preuzela na sebe, postavši u svibnju ove godine ravnateljicom makarskog dječjeg vrtića “Biokovsko zvonce”. Zbog upita nekolicine roditelja mogu li djeca koja nisu cijepljena pohađati vrtić, kao i o problemima koji muče roditelje, ali i njihove najmlađe, porazgovarali smo s ravnateljicom koja je kormilo “Biokovskog zvonca” preuzela nakon Zagrepčanke Marine Šprajc.

- Svi imamo zajednički cilj, a to je sigurno odrastanje naših mališana. Kao odgojitelj ne vidiš neke stvari i misliš da su određene situacije lako rješive, no iz perspektive ravnatelja to poprima drugačiji oblik i značenje. Ove godine zaprimljeno je 668 zahtjeva za upis djece u vrtić, a od toga je 180 novih korisnika.

Upisalo se 609 djece, a 59 ih je ostalo neupisano. Neki od uvjeta su bili da dijete ima odgovarajuću dob i da je cijepljeno te da su oba roditelja zaposlena. Pojedini roditelji nisu donijeli potrebnu dokumentaciju u zadanom roku pa su njihova djeca ostala neupisana, a neki nisu imali odgovarajuće mjesto prebivališta. Valja napomenuti da za određeni broj djece koja nisu cijepljena zbog medicinski opravdanog razloga roditelj mora donijeti valjanu dokumentaciju. Ako dijete nema opravdan medicinski razlog zbog kojeg nije cijepljeno, ne može pohađati vrtić, a takvih je ove godine bilo petero.

Jaslice u Tučepima

Kako ste ove godine riješili problem jaslica?

- Tu nam je svake godine bilo mnogo neupisane djece, a problem smo riješili otvaranjem jasličke skupine u područnom objektu “Grdelin” u Tučepima. Prije je na cijeloj Makarskoj rivijeri samo Makarska imala jaslice, a od ove godine jaslički boravak imaju i Tučepi.

Koliko objekata ukupno ima “Biokovsko zvonce”?

- Imamo 9 objekata, od toga jedan u Tučepima i jedan u Velikom Brdu, a ukupan broj zaposlenih u svim objektima je 130. Naša ustanova jedna je od rijetkih koja ima potpunu stručnu službu, a čine je dvije pedagoginje, tri logopedinje, dvije zdravstvene voditeljice, psihologinja, edukacijska rehabilitatorica i kineziologinja. Tu su još i domaćice, kuharice, kućni majstori, tajnice i računovodstvo.

Niz programa

Tko određuje dječje obroke?

- Naše medicinske sestre uređuju jelovnike i vode se nutritivnim vrijednostima svakog obroka te prilagođavaju jelovnik djeci. Jelovnik bi se, doduše, mogao i malo mijenjati, a naše kuharice bit će upućene na edukacije i obogatit će svoja znanja.

Tko odlučuje o programu koji se provodi u vrtićkim skupinama?

- Svi programi koji se provode unutar naše ustanove verificirani su od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. U ponudi imamo redoviti program, program vjerskog katoličkog odgoja, Montessori program, program za potencijalno darovitu djecu, integrirani sportski program, program za djecu s teškoćama u razvoju u integraciji... a kreativnost naših odgojiteljica je uvijek dodatni plus.

---

image

Antonia Kapović: Naše medicinske sestre uređuju jelovnike

Ivo Ravlić/Cropix
---

Je li vrtić stvar roditeljskog izbora ili je obvezan određenoj skupini djece?

- Program predškole namijenjen je svoj djeci godinu prije polaska u osnovnu školu i on je obvezan kako za djecu koja su polaznici dječjeg vrtića, tako i za djecu koja nisu polaznici dječjeg vrtića. Naime, to je dio sustava odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Sadržaj, programske zadaće i organizacija provedbe programa omogućavaju zadovoljavanje svih djetetovih potreba, kao što su potreba za sigurnošću, pripadanjem, ljubavlju, samopoštovanjem i poštovanjem drugih, te za samoostvarenjem djetetovih osobnih potencijala.

Predškola mora osigurati svakom djetetu optimalne uvjete za razvijanje i unaprjeđivanje vještina i kompetencija te mu omogućiti stjecanje spoznaja i zadovoljavanje interesa koji će mu pomoći u prilagodbi na nove uvjete života, rasta i razvoja u školskom okruženju.

Koji su najčešći problemi s kojima se odgojitelji susreću?

- Najčešći problem odgojiteljica, osim niskih plaća, jesu i pedagoški standardi po kojima bi u skupinama trebalo biti upisano manje djece. U desetosatnim i sedmosatnim cjelodnevnim/jasličkim boravcima gdje boravi 21 dijete zaposlena su dva odgojitelja, a u poludnevnim skupinama gdje broj djece varira između 10 do 16 zaposlen je jedan odgojitelj. Grad Makarska na čelu s gradonačelnikom Zoranom Paunovićem obećao nam je povećanje plaća, a pedagoški standardi su propisani od strane države.

Postoje li neke inovacije u sustavu obrazovanja djece vrtićke dobi?

- Od prošle godine provodi se pilot-projekt za predškolce “Mala škola šaha”, što se pokazalo jako dobro jer je kod djece pobudilo interes za tu igru. Krajem ovog mjeseca, točnije 26. rujna, otvorit ćemo “Senzornu sobu” u kojoj će se provoditi senzorna terapija za djecu s teškoćama. Za sada će to biti isključivo za korisnike vrtića i odvijat će se subotom, a na području naše županije to je jedina takva soba unutar vrtića.

---

image

‘Naša ustanova jedna je od rijetkih koja ima potpunu stručnu službu‘

Ivo Ravlić/Cropix
---

Problemi današnjice

Razlikuju li se nove generacije mališana od prethodnih i po čemu?

- Razlika je u tome što danas djeca jako puno, već od jaslica, borave pred ekranima i roditelji misle da je dijete zadovoljilo svoju razvojnu potrebu za igrom ako igra igrice i gleda crtiće. Tu sad imamo jako puno problema koji su očito problemi današnjice. Srećom, svako dijete koje ide u vrtić razvija socijalne, komunikacijske i kognitivne vještine (razmišlja, istražuje, postavlja pitanja i rješava probleme).

Vodi se računa o njegovu emocionalnom razvoju i stvaraju se kvalitetni temelji za školu. Istraživanja pokazuju da uključenost u predškolski program potiče razvoj pamćenja kod djece, te su bolji u rješavanju problema, stječu više znanja iz okoline te imaju bolje rezultate na standardiziranim procjenama kognitivnog razvoja - rekla nam je Antonia Kapović.

Na globalnoj razini, ekranizam je i službeno proglašen ovisnošću, no u razvijenim zemljama, poput Norveške, o pedagogiji se posebno vodi računa pa tako odgojiteljice u svojoj skupini imaju četvero djece, što je četiri puta manje od broja djece u radnim skupinama naših odgojiteljica.

---

Što kažu roditelji: ‘Nalože klimu i dijete mi dovedu hladnih ruku i nogu‘

Kako nam kažu u vrtiću, uvijek je teže s roditeljima negoli s djecom, stoga smo upitali roditelje čija djeca idu u "Pčelicu", "Ciciban" i "Maslinu" koliko su zadovoljni uslugama vrtića.

- Moje kći ide u "Pčelicu" i zadovoljne smo i ja i ona. Mislim da bi svako dijete trebalo ići u vrtić jer su benefiti vidljivi. Dijete je pristojnije, zahvali kad je potrebno, umije reći "oprosti" kad situacija to zahtijeva, sprema igračke i druži se s vršnjacima. Moja kći je jako vezana uz svoju odgojiteljicu, tetu Ružicu, i imam samo riječi hvale za "Pčelicu" - rekla nam je mama Petra Radalj.

Mnogo roditelja, koji su htjeli ostati anonimni, pohvalili su dječje obroke, no požalili su se na tete koje "nalože" klime i ignoriraju dječje pritužbe da im je hladno.

- Ljuti me glupost i nebriga tih teta. Djeca spavaju u hladnom prostoru, a kad ih pokriju dekama, djeci je opet hladno jer udišu hladni zrak. Osjetim hladnoću i sama čim uđem u vrtić po dijete. Dovedu mi ga hladnih ruku, promrzlih nogu i plavih usana - rekla nam je majka djeteta iz "Cicibana".

Upitali smo ravnateljicu Antoniju Kapović koliko je upoznata s korištenjem klima u prostorima vrtića: "Iskreno da vam kažem, prvi put čujem za ovo. Naravno da o tome treba povesti računa i molim sve roditelje da mi se jave pismeno ili usmeno za svaki prigovor ili propust koji primijete" - rekla je Antonia Kapović.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUN KUFER BRIGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PUN KUFER BRIGA 2 0 6108 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-18 11:50:17 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Dada Batinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-21 09:04:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-21 09:04:09 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ravnateljica makarskog dječjeg vrtića o problemima i optužbama roditelja: 'Prvi put čujem za ovo. Molim da mi se jave' [metakey] => antonia kapović, makarska, dječji vrtić, dječji vrtić biokovsko zvonce [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25672062.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25660515.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25660507.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/24040648.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mmolim sve roditelje da mi se jave pismeno ili usmeno za svaki prigovor ili propust koji primijete\u2018, ka\u017ee\u00a0Antonia Kapovi\u0107<\/p>","

Antonia Kapovi\u0107: Na\u0161e medicinske sestre ure\u0111uju jelovnike<\/p>","

\u2018Na\u0161a ustanova jedna je od rijetkih koja ima potpunu stru\u010dnu slu\u017ebu\u2018<\/p>","

Dje\u010dji vrti\u0107 \u2018Maslina\u2019<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1327x918","hd_25672062_1920.jpg":"1920x1080","k_25672062_1280.jpg":"1280x1280","k_25672062_1024.jpg":"1024x1024","k_25672062_640.jpg":"640x640","k_25672062_480.jpg":"480x480","k_25672062_340.jpg":"340x340","k_25672062_220.jpg":"220x220","o_25672062_1280.jpg":"1280x885","o_25672062_1024.jpg":"1024x708","o_25672062_640.jpg":"640x442","o_25672062_480.jpg":"480x332","o_25672062_340.jpg":"340x235","o_25672062_220.jpg":"220x152","h_25672062_1280.jpg":"1280x854","h_25672062_1024.jpg":"1024x683","h_25672062_640.jpg":"640x427","h_25672062_480.jpg":"480x320","h_25672062_340.jpg":"340x227","h_25672062_220.jpg":"220x147","pp_25672062_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672062_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672062_640.jpg":"640x814","pp_25672062_480.jpg":"480x611","pp_25672062_340.jpg":"340x432","pp_25672062_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25660515_1920.jpg":"1920x1080","k_25660515_1280.jpg":"1280x1280","k_25660515_1024.jpg":"1024x1024","k_25660515_640.jpg":"640x640","k_25660515_480.jpg":"480x480","k_25660515_340.jpg":"340x340","k_25660515_220.jpg":"220x220","o_25660515_1280.jpg":"1280x1920","o_25660515_1024.jpg":"1024x1536","o_25660515_640.jpg":"640x960","o_25660515_480.jpg":"480x720","o_25660515_340.jpg":"340x510","o_25660515_220.jpg":"220x330","h_25660515_1280.jpg":"1280x854","h_25660515_1024.jpg":"1024x683","h_25660515_640.jpg":"640x427","h_25660515_480.jpg":"480x320","h_25660515_340.jpg":"340x227","h_25660515_220.jpg":"220x147","pp_25660515_1280.jpg":"1280x1628","pp_25660515_1024.jpg":"1024x1303","pp_25660515_640.jpg":"640x814","pp_25660515_480.jpg":"480x611","pp_25660515_340.jpg":"340x432","pp_25660515_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25660507_1920.jpg":"1920x1080","k_25660507_1280.jpg":"1280x1280","k_25660507_1024.jpg":"1024x1024","k_25660507_640.jpg":"640x640","k_25660507_480.jpg":"480x480","k_25660507_340.jpg":"340x340","k_25660507_220.jpg":"220x220","o_25660507_1280.jpg":"1280x853","o_25660507_1024.jpg":"1024x682","o_25660507_640.jpg":"640x426","o_25660507_480.jpg":"480x320","o_25660507_340.jpg":"340x226","o_25660507_220.jpg":"220x146","h_25660507_1280.jpg":"1280x854","h_25660507_1024.jpg":"1024x683","h_25660507_640.jpg":"640x427","h_25660507_480.jpg":"480x320","h_25660507_340.jpg":"340x227","h_25660507_220.jpg":"220x147","pp_25660507_1280.jpg":"1280x1628","pp_25660507_1024.jpg":"1024x1303","pp_25660507_640.jpg":"640x814","pp_25660507_480.jpg":"480x611","pp_25660507_340.jpg":"340x432","pp_25660507_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24040648_1920.jpg":"1920x1080","k_24040648_1280.jpg":"1280x1280","k_24040648_1024.jpg":"1024x1024","k_24040648_640.jpg":"640x640","k_24040648_480.jpg":"480x480","k_24040648_340.jpg":"340x340","k_24040648_220.jpg":"220x220","o_24040648_1280.jpg":"1280x853","o_24040648_1024.jpg":"1024x682","o_24040648_640.jpg":"640x426","o_24040648_480.jpg":"480x320","o_24040648_340.jpg":"340x226","o_24040648_220.jpg":"220x146","h_24040648_1280.jpg":"1280x854","h_24040648_1024.jpg":"1024x683","h_24040648_640.jpg":"640x427","h_24040648_480.jpg":"480x320","h_24040648_340.jpg":"340x227","h_24040648_220.jpg":"220x147","pp_24040648_1280.jpg":"1280x1628","pp_24040648_1024.jpg":"1024x1303","pp_24040648_640.jpg":"640x814","pp_24040648_480.jpg":"480x611","pp_24040648_340.jpg":"340x432","pp_24040648_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38434279 Threads: 5 Questions: 7100007522 Slow queries: 3301097 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608400110 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/ravnateljica-makarskog-djecjeg-vrtica-o-problemima-i-optuzbama-roditelja-prvi-put-cujem-za-ovo-molim-da-mi-se-jave-1324408 [printLink] => /dalmacija/obala/ravnateljica-makarskog-djecjeg-vrtica-o-problemima-i-optuzbama-roditelja-prvi-put-cujem-za-ovo-molim-da-mi-se-jave-1324408?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 730485 [name] => antonia kapović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-20 11:36:45 [main_article_id] => 0 [alias] => antonia-kapovic [link] => /tag/antonia-kapovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 390794 [name] => Makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 352734 [name] => dječji vrtić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => djecji-vrtic [link] => /tag/djecji-vrtic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 730486 [name] => dječji vrtić biokovsko zvonce [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-20 11:36:45 [main_article_id] => 0 [alias] => djecji-vrtic-biokovsko-zvonce [link] => /tag/djecji-vrtic-biokovsko-zvonce ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUN KUFER BRIGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ravnateljica makarskog dječjeg vrtića o problemima i optužbama roditelja: ‘Prvi put čujem za ovo. Molim da mi se jave‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-07-43-19-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25672062.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] =>

Mmolim sve roditelje da mi se jave pismeno ili usmeno za svaki prigovor ili propust koji primijete‘, kaže Antonia Kapović

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25672062.jpg [title] =>

Mmolim sve roditelje da mi se jave pismeno ili usmeno za svaki prigovor ili propust koji primijete‘, kaže Antonia Kapović

Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25660515.jpg [title] =>

Antonia Kapović: Naše medicinske sestre uređuju jelovnike

Ivo Ravlić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25660507.jpg [title] =>

‘Naša ustanova jedna je od rijetkih koja ima potpunu stručnu službu‘

Ivo Ravlić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/24040648.jpg [title] =>

Dječji vrtić ‘Maslina’

Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stalni problemi oko velikog broja neupisane djece te pritisci roditelja i javnosti samo su dio obveza i odgovornosti koje je dugogodišnja odgojiteljica Antonia Kapović preuzela na sebe, postavši u svibnju ove godine ravnateljicom makarskog dječjeg vrtića “Biokovsko zvonce”. Zbog upita nekolicine roditelja mogu li djeca koja nisu cijepljena pohađati vrtić, kao i o problemima koji muče roditelje, ali i njihove najmlađe, porazgovarali smo s ravnateljicom koja je kormilo “Biokovskog zvonca” preuzela nakon Zagrepčanke Marine Šprajc.

- Svi imamo zajednički cilj, a to je sigurno odrastanje naših mališana. Kao odgojitelj ne vidiš neke stvari i misliš da su određene situacije lako rješive, no iz perspektive ravnatelja to poprima drugačiji oblik i značenje. Ove godine zaprimljeno je 668 zahtjeva za upis djece u vrtić, a od toga je 180 novih korisnika.

Upisalo se 609 djece, a 59 ih je ostalo neupisano. Neki od uvjeta su bili da dijete ima odgovarajuću dob i da je cijepljeno te da su oba roditelja zaposlena. Pojedini roditelji nisu donijeli potrebnu dokumentaciju u zadanom roku pa su njihova djeca ostala neupisana, a neki nisu imali odgovarajuće mjesto prebivališta. Valja napomenuti da za određeni broj djece koja nisu cijepljena zbog medicinski opravdanog razloga roditelj mora donijeti valjanu dokumentaciju. Ako dijete nema opravdan medicinski razlog zbog kojeg nije cijepljeno, ne može pohađati vrtić, a takvih je ove godine bilo petero.

Jaslice u Tučepima

Kako ste ove godine riješili problem jaslica?

- Tu nam je svake godine bilo mnogo neupisane djece, a problem smo riješili otvaranjem jasličke skupine u područnom objektu “Grdelin” u Tučepima. Prije je na cijeloj Makarskoj rivijeri samo Makarska imala jaslice, a od ove godine jaslički boravak imaju i Tučepi.

Koliko objekata ukupno ima “Biokovsko zvonce”?

- Imamo 9 objekata, od toga jedan u Tučepima i jedan u Velikom Brdu, a ukupan broj zaposlenih u svim objektima je 130. Naša ustanova jedna je od rijetkih koja ima potpunu stručnu službu, a čine je dvije pedagoginje, tri logopedinje, dvije zdravstvene voditeljice, psihologinja, edukacijska rehabilitatorica i kineziologinja. Tu su još i domaćice, kuharice, kućni majstori, tajnice i računovodstvo.

Niz programa

Tko određuje dječje obroke?

- Naše medicinske sestre uređuju jelovnike i vode se nutritivnim vrijednostima svakog obroka te prilagođavaju jelovnik djeci. Jelovnik bi se, doduše, mogao i malo mijenjati, a naše kuharice bit će upućene na edukacije i obogatit će svoja znanja.

Tko odlučuje o programu koji se provodi u vrtićkim skupinama?

- Svi programi koji se provode unutar naše ustanove verificirani su od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. U ponudi imamo redoviti program, program vjerskog katoličkog odgoja, Montessori program, program za potencijalno darovitu djecu, integrirani sportski program, program za djecu s teškoćama u razvoju u integraciji... a kreativnost naših odgojiteljica je uvijek dodatni plus.

---

image

Antonia Kapović: Naše medicinske sestre uređuju jelovnike

Ivo Ravlić/Cropix
---

Je li vrtić stvar roditeljskog izbora ili je obvezan određenoj skupini djece?

- Program predškole namijenjen je svoj djeci godinu prije polaska u osnovnu školu i on je obvezan kako za djecu koja su polaznici dječjeg vrtića, tako i za djecu koja nisu polaznici dječjeg vrtića. Naime, to je dio sustava odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Sadržaj, programske zadaće i organizacija provedbe programa omogućavaju zadovoljavanje svih djetetovih potreba, kao što su potreba za sigurnošću, pripadanjem, ljubavlju, samopoštovanjem i poštovanjem drugih, te za samoostvarenjem djetetovih osobnih potencijala.

Predškola mora osigurati svakom djetetu optimalne uvjete za razvijanje i unaprjeđivanje vještina i kompetencija te mu omogućiti stjecanje spoznaja i zadovoljavanje interesa koji će mu pomoći u prilagodbi na nove uvjete života, rasta i razvoja u školskom okruženju.

Koji su najčešći problemi s kojima se odgojitelji susreću?

- Najčešći problem odgojiteljica, osim niskih plaća, jesu i pedagoški standardi po kojima bi u skupinama trebalo biti upisano manje djece. U desetosatnim i sedmosatnim cjelodnevnim/jasličkim boravcima gdje boravi 21 dijete zaposlena su dva odgojitelja, a u poludnevnim skupinama gdje broj djece varira između 10 do 16 zaposlen je jedan odgojitelj. Grad Makarska na čelu s gradonačelnikom Zoranom Paunovićem obećao nam je povećanje plaća, a pedagoški standardi su propisani od strane države.

Postoje li neke inovacije u sustavu obrazovanja djece vrtićke dobi?

- Od prošle godine provodi se pilot-projekt za predškolce “Mala škola šaha”, što se pokazalo jako dobro jer je kod djece pobudilo interes za tu igru. Krajem ovog mjeseca, točnije 26. rujna, otvorit ćemo “Senzornu sobu” u kojoj će se provoditi senzorna terapija za djecu s teškoćama. Za sada će to biti isključivo za korisnike vrtića i odvijat će se subotom, a na području naše županije to je jedina takva soba unutar vrtića.

---

image

‘Naša ustanova jedna je od rijetkih koja ima potpunu stručnu službu‘

Ivo Ravlić/Cropix
---

Problemi današnjice

Razlikuju li se nove generacije mališana od prethodnih i po čemu?

- Razlika je u tome što danas djeca jako puno, već od jaslica, borave pred ekranima i roditelji misle da je dijete zadovoljilo svoju razvojnu potrebu za igrom ako igra igrice i gleda crtiće. Tu sad imamo jako puno problema koji su očito problemi današnjice. Srećom, svako dijete koje ide u vrtić razvija socijalne, komunikacijske i kognitivne vještine (razmišlja, istražuje, postavlja pitanja i rješava probleme).

Vodi se računa o njegovu emocionalnom razvoju i stvaraju se kvalitetni temelji za školu. Istraživanja pokazuju da uključenost u predškolski program potiče razvoj pamćenja kod djece, te su bolji u rješavanju problema, stječu više znanja iz okoline te imaju bolje rezultate na standardiziranim procjenama kognitivnog razvoja - rekla nam je Antonia Kapović.

Na globalnoj razini, ekranizam je i službeno proglašen ovisnošću, no u razvijenim zemljama, poput Norveške, o pedagogiji se posebno vodi računa pa tako odgojiteljice u svojoj skupini imaju četvero djece, što je četiri puta manje od broja djece u radnim skupinama naših odgojiteljica.

---

Što kažu roditelji: ‘Nalože klimu i dijete mi dovedu hladnih ruku i nogu‘

Kako nam kažu u vrtiću, uvijek je teže s roditeljima negoli s djecom, stoga smo upitali roditelje čija djeca idu u "Pčelicu", "Ciciban" i "Maslinu" koliko su zadovoljni uslugama vrtića.

- Moje kći ide u "Pčelicu" i zadovoljne smo i ja i ona. Mislim da bi svako dijete trebalo ići u vrtić jer su benefiti vidljivi. Dijete je pristojnije, zahvali kad je potrebno, umije reći "oprosti" kad situacija to zahtijeva, sprema igračke i druži se s vršnjacima. Moja kći je jako vezana uz svoju odgojiteljicu, tetu Ružicu, i imam samo riječi hvale za "Pčelicu" - rekla nam je mama Petra Radalj.

Mnogo roditelja, koji su htjeli ostati anonimni, pohvalili su dječje obroke, no požalili su se na tete koje "nalože" klime i ignoriraju dječje pritužbe da im je hladno.

- Ljuti me glupost i nebriga tih teta. Djeca spavaju u hladnom prostoru, a kad ih pokriju dekama, djeci je opet hladno jer udišu hladni zrak. Osjetim hladnoću i sama čim uđem u vrtić po dijete. Dovedu mi ga hladnih ruku, promrzlih nogu i plavih usana - rekla nam je majka djeteta iz "Cicibana".

Upitali smo ravnateljicu Antoniju Kapović koliko je upoznata s korištenjem klima u prostorima vrtića: "Iskreno da vam kažem, prvi put čujem za ovo. Naravno da o tome treba povesti računa i molim sve roditelje da mi se jave pismeno ili usmeno za svaki prigovor ili propust koji primijete" - rekla je Antonia Kapović.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix

Mmolim sve roditelje da mi se jave pismeno ili usmeno za svaki prigovor ili propust koji primijete‘, kaže Antonia Kapović

Ivo Ravlić/Cropix

Antonia Kapović: Naše medicinske sestre uređuju jelovnike

Ivo Ravlić/Cropix

‘Naša ustanova jedna je od rijetkih koja ima potpunu stručnu službu‘

Ivo Ravlić/Cropix

Dječji vrtić ‘Maslina’

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/ravnateljica-makarskog-djecjeg-vrtica-o-problemima-i-optuzbama-roditelja-prvi-put-cujem-za-ovo-molim-da-mi-se-jave-1324408 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5dc43636608b95893d38d246e7fafa6d24e13caa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ravnateljica+makarskog+dje%C4%8Djeg+vrti%C4%87a+o+problemima+i+optu%C5%BEbama+roditelja%3A+%E2%80%98Prvi+put+%C4%8Dujem+za+ovo.+Molim+da+mi+se+jave%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fravnateljica-makarskog-djecjeg-vrtica-o-problemima-i-optuzbama-roditelja-prvi-put-cujem-za-ovo-molim-da-mi-se-jave-1324408 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fravnateljica-makarskog-djecjeg-vrtica-o-problemima-i-optuzbama-roditelja-prvi-put-cujem-za-ovo-molim-da-mi-se-jave-1324408 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUN KUFER BRIGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaPUN KUFER BRIGA

Ravnateljica makarskog dječjeg vrtića o problemima i optužbama roditelja: ‘Prvi put čujem za ovo. Molim da mi se jave‘

Piše Dada Batinić
21. rujna 2023. - 11:04
Mmolim sve roditelje da mi se jave pismeno ili usmeno za svaki prigovor ili propust koji primijete‘, kaže Antonia KapovićIvo Ravlić/Cropix

Stalni problemi oko velikog broja neupisane djece te pritisci roditelja i javnosti samo su dio obveza i odgovornosti koje je dugogodišnja odgojiteljica Antonia Kapović preuzela na sebe, postavši u svibnju ove godine ravnateljicom makarskog dječjeg vrtića “Biokovsko zvonce”. Zbog upita nekolicine roditelja mogu li djeca koja nisu cijepljena pohađati vrtić, kao i o problemima koji muče roditelje, ali i njihove najmlađe, porazgovarali smo s ravnateljicom koja je kormilo “Biokovskog zvonca” preuzela nakon Zagrepčanke Marine Šprajc.

- Svi imamo zajednički cilj, a to je sigurno odrastanje naših mališana. Kao odgojitelj ne vidiš neke stvari i misliš da su određene situacije lako rješive, no iz perspektive ravnatelja to poprima drugačiji oblik i značenje. Ove godine zaprimljen...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 09:43