StoryEditorOCM
ObalaDesa Begović Mrkušić

Preminula legendarna glumica koju publika pamti iz televizijskih serija, ali i kao glas s radija

Piše Romano Radonić
9. travnja 2024. - 08:17

U svojoj 90. godini života preminula je dubrovačka glumica Desa Begović Mrkušić.

Publika će je pamtiti kao jednu od vodećih glumica Kazališta Marina Držića te je uz Milku Podrug Kokotović ostavila veliki trag na kazališnoj sceni. Starija generacija Dubrovčana pamtiti će je po kultnoj emisiji "Na posjedu u kundurica" koja se emitirala na Radiju Dubrovnik te knjigom "Dubrovačke kundurice", a na osnovu čega je nastala predstava "Mara i Kata" koja se izvodila u sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Radijska emisija "Na posjedu kod kundurica" pokrenuta je početkom šezdesetih godina. Originalne "kundurice" bile su upravo Desa Begović Mrkušić i Žuža Egreny u ulogama Kate i Mare koje je povremeno posjećivao Dundo Pero u izvedbi Renca Perca, a nakon njega i Toma Šuljka.

Taj je slavni trojac u formi tipične dubrovačke ćakulete komentirao sva recentna događanja u Dubrovniku, otkrivajući mentalitet njegovih stanovnika i gorko-slatke priče vezane uz tadašnju dubrovačku suvremenost.

U privatnom životu bila je supruga danas pokojnoga gospara Pera Mrkušića s kojim ima kći Macu, a zajedno su djelovali kao kazališna obitelj. U mirovini se redovno informirala o događanjima u gradu i u kazalištu te je voljela čuti neku novu, sočnu priču o kunduricama.

U svojoj karijeri nastupila je u nizu uloga na filmu i televiziji, a debitirala je još 1957. godine u srbijanskom filmu "Male stvari". Punih 12 godina kasnije igrala je u televizijskom filmu "Orkestar", redatelja Vanče Kljakovića, te dvije godine kasnije u Vojnovićevu "Ekvinociju" koji se u sklopu serijala "TV teatar" emitirao u programu Televizije Zagreb.

Iste godine još jednom se našla u Kljakovićevoj ekipi, među brojnim dalmatinskim glumcima koji su razveseljavali publiku u televizijskom filmu "Orgulje i vatrogasci", te 1975. godine u "Prikazivanju Dubravke ljeta gospodnjega MCMLXXIII."

Gotovo desetljeće i pol kasnije, 1989. godine, glumila je u hvaljenoj Brešanovoj seriji "Ptice nebeske", također u produkciji Televizije Zagreb, koju je redateljski potpisao Daniel Marušić, uz scenarista Miljenka Smoju, alfa i omega kultnog "Našeg Malog mista".

Ispraćaj Dese Begović Mrkušić bit će u srijedu, 10. travnja, u 12.30 sati na zagrebačkom Mirogoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:40