stdClass Object ( [id] => 1300849 [title] => Polovica mandata: povišice gradskoj upravi i tetama u vrtiću, računi dostupni, otpušteno 6 HDZ-ovaca, Peškera čeka... [alias] => polovica-mandata-povisice-gradskoj-upravi-i-tetama-u-vrticu-racuni-dostupni-otpusteno-6-hdz-ovaca-peskera-ceka [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije dvije godine, u jeku izborne kampanje, moto sadašnjeg SDP-ova makarskoga gradonačelnika Zorana Paunovića bio je "Makarska kojom se ponosim". Kako je tada govorio "naš grad nalazi se u situaciji koja jednostavno nije dugoročno održiva i krajnje je vrijeme da napravimo zaokret. Suočavamo se s problemima urbanističkog planiranja, neorganiziranog turizma, manjka zdravstvenih usluga, nedostatka sadržaja za mlade, nedovoljne skrbi za umirovljenike...".

A govorio je i da će uvesti red u makarski turizam, a Makarska će biti zelena i održiva, digitalna i transparentna, djeca bezbrižna, a grad ugodno mjesto za podizanje obitelji, u kojem mladi ljudi imaju brojne mogućnosti, a stariji dostojanstven život.

Bučni početak

"Kao gradonačelnik ne želim se baviti podjelama i stranačkim iskaznicama. Želim služiti svojem gradu, biti na raspolaganju građanima, otvoriti vrata svakome tko želi dati svoj doprinos za boljitak grada", govorio je Paunović, čija se "slika Makarske" sastojala od 16 stavki.

Riječ je o participativnom budžetiranju, kružnom javnom prijevozu, gradu s kinom, zelenom uredu, novom prostornom planu, makarskoj lokalnoj hrani, turizmu izvan sezone i novom životu Kalalarge, integraciji privatnog smještaja, čistom gradu, centru kreativnih ideja kroz Savjet mladih, transparentnom i pametnom gradu, zlatnoj kartici za umirovljenike u vidu olakšica i pogodnosti, Peškeri kao centru urbane prirode, gradu znanja i mladih, univerzalnoj sportskoj školi i zdravstvenoj skrbi.

Red je sada analizirati što je Paunović napravio zajedno sa svojom desnom rukom, dogradonačelnicom Antonijom Radić Brkan. Za analizu dvije godine SDP-ove vlasti nismo kontaktirali ni SDP ni HDZ ni nezavisne jer bi svatko okrenuo vodu na svoj mlin, nego smo samo nabrojili dio onoga što je napravljeno, pomno prateći svaki korak vlasti.

---

image

Rušenje pozornice na Zelenki
 

Matko Begović
---

Dakle, ljeto 2021. i početak mandata započeo je rušenjem betonske pozornice na Zelenki. A kada smo kod gradonačelnikova obećanja da se ne želi baviti stranačkim iskaznicama, treba podsjetiti na to da je dao otkaz šesterim djelatnicima Grada koji su članovi ili simpatizeri HDZ-a, a to su Marina Andačić Krivić, Hrvoje Eljuga, Andrea Ravlić, Ico Prgomet, Matej Lozina i Ivica Markota.

Paunović je i ugasio gradski portal Makarsko primorje, a dvije novinarke otpustio je pred mirovinu. Ispred Ureda gradonačelnika postavio je parlafon koji se građanima obraća na engleskom, tako da je do Paunovića nemoguće doći. Nije tu ni za novinare pa se nikada ne javlja na mobitel, konferencije za novinare ne saziva, a ukinuo je druženja s novinarima, koja je organizirao samo jedno ljeto. Jedinu izjavu od Paunovića može se dobiti posredstvom njegova Facebook profila.

Odvjetnička obrana

Ako novinarima hitno treba Paunovićeva izjava, neće je dobiti, niti će se o nekoj "vrućoj" temi, nakon poslanog upita, oglasiti iz Grada, ni on ni njegovi pročelnici koji su prošli obuku komunikacije s medijima. A ako novinar ne može čekati odgovor i napiše tekst kojemu je tema aktualna, onda su tu odvjetnici Grada, četiri odvjetnička društva, tri iz Zagreba, a jedno iz Splita. Do sada je na razne odvjetničke usluge Grad potrošio 110 tisuća eura.

SDP-ova vlast osigurala se u Gradskom vijeću pa je, uz sigurnih sedam ruku, dobila osmu u vidu koalicijskog partnera Stjepana Zelića, a s druge strane je pet vijećnika HDZ-a i dvoje iz NLO-a.

Vladavina SDP-a protekla je pomalo neplaniranom sadnjom stabala po Makarskoj, a onda povećanjem plaća u Dječjem vrtiću "Biokovsko zvonce", a Paunović nije zaboravio ni sebe i zamjenicu pa je svima u gradskoj upravi povećao plaću, a sve se nastavilo prodavanjem prostora u vlasništvu HRNK-a "Zmaj" i rušenjem navodno nelegalno postavljene tende s gradske tržnice, zbog čega je prazna jer se rijetki prodavači zimi smrzavaju, a ljeti kuhaju pod suncobranima.

Onda je krenulo sa zapošljavanjima SDP-ovih kadrova. Tako je gradska tvrtka "Makarska obala" dobila direktora Antu Bilića, vrtić ravnateljicu Marinu Šprajc, koja je dala otkaz nakon više od godinu dana rada pa je na njezino mjesto došla Antonia Kapović, koja nije ni u jednoj stranci, a Stambeno je dobilo direktoricu Tanju Tolj.

Na čelu "Komunalca" postavljena je Antonia Glavina, a provedena je nova sistematizacija u svim odjelima Grada. Participativno budžetiranje je donekle uspjelo pa je svaki mjesni odbor mogao predložiti nedostatke i nove projekte, od kojih je većina uvrštena na listu za realizaciju. Potom je osnovana Univerzalna sportska škola, a Grad postao domaćin i glavni sponzor WTA-a turnira, za koji se iz gradske blagajne dvije godine zaredom izdvaja po 900 tisuća kuna.

Pao Plan

E tada nastupaju izmjene i dopune Prostornog plana, za koje Županijski zavod za prostorno uređenje nije dao pozitivno mišljenje na Konačni prijedlog pa je Grad zatražio suglasnost od Ministarstva prostornog uređenja, koje je također odgovorilo negativno i odbilo izmjene jer nisu usklađene sa Županijskim planom. Izmjene i dopune do danas nisu donesene.

Onda nastaje kaos u staroj gradskoj jezgri i donošenje Odluke o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline grada, a kojom je ugostiteljima i vlasnicima trgovina i zlatarnica naređeno uklanjanje jelovnika i reklama s pročelja tako da ostane samo jedna, potom umjetnog cvijeća, tendi, hladne LED rasvjete i dekoracija. Terase se mogu ograđivati samo pitarima, a nikako se ne dopušta postavljanje bankomata, osim na lokacijama koje odredi Grad...

---

image

Peškera sada ima novo naličje

Ivo Ravlić/Cropix/
---

Početkom godine dogodio se slučaj Peškera, s koje je uklonjeno oko 100 štandova trgovaca uz asistenciju interventne policije, redarstva i pripadnika Bilić-Erić osiguranja. Riječ je o viziji novog izgleda Peškere "Lete ribe na Peškeru", za čiju realizaciju Grad planira utrošiti 100 milijuna kuna, dok je za nagrade arhitektima izdvojeno 313 tisuća kuna. Iako je Peškera prodisala nakon uklonjenih štandova, za sada se ništa nije realiziralo.

Paunović je Makaranima obećao kružni javni prijevoz, koji se sveo na prijevoz srednjoškolaca, dok građani koji nemaju vozilo i dalje moraju pješačiti od centra do Volicije. Grad s kinom smo dobili, ali ono nije u gradskom, nego u privatnom vlasništvu u Apfel Areni makarskog poduzetnika Mije Pašalića.

Makarskim umirovljenicima Paunović je obećao zlatnu karticu, koju nikada nisu dobili, nego su dobili besplatnu članarinu u Gradskoj knjižnici i plivanje u bazenu gradske dvorane. Božićnice i uskrsnice Grad dijeli kao i svaka prethodna vlast, samo što je nastala mala zavrzlama s prikupljanjem dokumentacije.

Bolje zdravstvo

Kod zdravstva je napravljeno poboljšanje pa je Dom zdravlja dobio voditeljicu laboratorija, radiologinju i kardiologa, a financira se i drugi tim Hitne pomoći.

Ne smije se zaboraviti ni projekt makarske dogradonačelnice "Cittaslow", na koji je potrošeno najmanje 7223 eura. Grad i TZ Makarska organizirali su studijsko putovanje za 25 hrvatskih novinara, blogera, putoholičara, putopisaca od Splita do Zagreba, koji su bili smješteni u hotelu "Aminess Khalani", a prilikom večere u Rančića dvoru posluženi su im ukusni zalogaji i prezentiran je projekt o Makarskoj kao gradu u kojem se lagano i bez stresa odvija život.

---

image

Grad se brine o makarskim mačkama
 

Ivo Ravlić/Cropix
---

Grad se, osim za PR, pobrinuo i za mačke, što je hvalevrijedan projekt, pa su tako na gradskim površinama postavili kućice za slobodnoživuće mačke, a pobrinuli su se i za dojilje, za koje su na gradskoj plaži postavili posebne klupe na kojima će majke u javnosti dojiti bebe. Nikako se ne smiju zaboraviti i gradonačelnikovi savjetnici za sport i kapitalna ulaganja, od kojih svaki prima honorar po 5000 kuna, a koji imaju srednju stručnu spremu, dok je gradonačelnik doktor znanosti.

Pohvalno je što je Grad dodijelio stipendije studentima u brojnim kategorijama, pa tako i onima koji studiraju u inozemstvu. Bilo je tu i izvanrednih situacija, poput uvredljivih političkih grafita na zgradi Grada i SDP-a, a koje nitko nije htio ukloniti jer su svi morali znati tko su "žrtve" Makarske. Onda je tu bilo i prijava lažnih krađa pa je iz ormarića Grada ukraden Prostorni plan, što se pokazalo totalnom neistinom.

Korisna aplikacija

Dobra i korisna stvar je aplikacija "Otvoreni grad", pomoću koje građani imaju uvid u svaku transakciju Grada. I pametne kante su dobra stvar, kao i najava da će Makarska dobiti titulu grada sporta pa će svi turisti i sugrađani pohrliti na sportske terene i baviti se sportom.

Sve u svemu, ovo je tek mali i neznatni dio dvogodišnje vladavine SDP-a u Makarskoj, a pred nama su još dvije zanimljive godine. Kako rade Paunović i Radić Brkan, za dvije godine će ocijeniti građani Makarske.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => makarska inventura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => makarska inventura 2 0 8621 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-19 11:04:18 [created_by] => 3113 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-23 18:11:41 [modified_by] => 3113 [publish_up] => 2023-06-23 18:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 344 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Polovica mandata: povišice gradskoj upravi i tetama u vrtiću, računi dostupni, otpušteno 6 HDZ-ovaca, Peškera čeka... [metakey] => polovica mandata, makarska, Zoran Paunović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/19\/24526838.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/23331740.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/18493354.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/24040586.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix\/","Matko Begovi\u0107 ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Gradona\u010delnik Zoran Paunovi\u0107 i zamjenica Antonia Radi\u0107 Brkan<\/p>","

Pe\u0161kera sada ima novo nali\u010dje<\/p>","

Ru\u0161enje pozornice na Zelenki
\n\u00a0<\/p>","

Grad se brine o makarskim ma\u010dkama
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24526838_1920.jpg":"1920x1080","k_24526838_1280.jpg":"1280x1280","k_24526838_1024.jpg":"1024x1024","k_24526838_640.jpg":"640x640","k_24526838_480.jpg":"480x480","k_24526838_340.jpg":"340x340","k_24526838_220.jpg":"220x220","o_24526838_1280.jpg":"1280x853","o_24526838_1024.jpg":"1024x682","o_24526838_640.jpg":"640x426","o_24526838_480.jpg":"480x320","o_24526838_340.jpg":"340x226","o_24526838_220.jpg":"220x146","h_24526838_1280.jpg":"1280x854","h_24526838_1024.jpg":"1024x683","h_24526838_640.jpg":"640x427","h_24526838_480.jpg":"480x320","h_24526838_340.jpg":"340x227","h_24526838_220.jpg":"220x147","pp_24526838_1280.jpg":"1280x1628","pp_24526838_1024.jpg":"1024x1303","pp_24526838_640.jpg":"640x814","pp_24526838_480.jpg":"480x611","pp_24526838_340.jpg":"340x432","pp_24526838_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23331740_1920.jpg":"1920x1080","k_23331740_1280.jpg":"1280x1280","k_23331740_1024.jpg":"1024x1024","k_23331740_640.jpg":"640x640","k_23331740_480.jpg":"480x480","k_23331740_340.jpg":"340x340","k_23331740_220.jpg":"220x220","o_23331740_1280.jpg":"1280x853","o_23331740_1024.jpg":"1024x682","o_23331740_640.jpg":"640x426","o_23331740_480.jpg":"480x320","o_23331740_340.jpg":"340x226","o_23331740_220.jpg":"220x146","h_23331740_1280.jpg":"1280x854","h_23331740_1024.jpg":"1024x683","h_23331740_640.jpg":"640x427","h_23331740_480.jpg":"480x320","h_23331740_340.jpg":"340x227","h_23331740_220.jpg":"220x147","pp_23331740_1280.jpg":"1280x1628","pp_23331740_1024.jpg":"1024x1303","pp_23331740_640.jpg":"640x814","pp_23331740_480.jpg":"480x611","pp_23331740_340.jpg":"340x432","pp_23331740_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_18493354_1920.jpg":"1920x1080","k_18493354_1280.jpg":"1280x1280","k_18493354_1024.jpg":"1024x1024","k_18493354_640.jpg":"640x640","k_18493354_480.jpg":"480x480","k_18493354_340.jpg":"340x340","k_18493354_220.jpg":"220x220","o_18493354_1280.jpg":"1280x854","o_18493354_1024.jpg":"1024x683","o_18493354_640.jpg":"640x427","o_18493354_480.jpg":"480x320","o_18493354_340.jpg":"340x227","o_18493354_220.jpg":"220x146","h_18493354_1280.jpg":"1280x854","h_18493354_1024.jpg":"1024x683","h_18493354_640.jpg":"640x427","h_18493354_480.jpg":"480x320","h_18493354_340.jpg":"340x227","h_18493354_220.jpg":"220x147","pp_18493354_1280.jpg":"1280x1628","pp_18493354_1024.jpg":"1024x1303","pp_18493354_640.jpg":"640x814","pp_18493354_480.jpg":"480x611","pp_18493354_340.jpg":"340x432","pp_18493354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1189","hd_24040586_1920.jpg":"1920x1080","k_24040586_1280.jpg":"1280x1280","k_24040586_1024.jpg":"1024x1024","k_24040586_640.jpg":"640x640","k_24040586_480.jpg":"480x480","k_24040586_340.jpg":"340x340","k_24040586_220.jpg":"220x220","o_24040586_1280.jpg":"1280x792","o_24040586_1024.jpg":"1024x634","o_24040586_640.jpg":"640x396","o_24040586_480.jpg":"480x297","o_24040586_340.jpg":"340x210","o_24040586_220.jpg":"220x136","h_24040586_1280.jpg":"1280x854","h_24040586_1024.jpg":"1024x683","h_24040586_640.jpg":"640x427","h_24040586_480.jpg":"480x320","h_24040586_340.jpg":"340x227","h_24040586_220.jpg":"220x147","pp_24040586_1280.jpg":"1280x1628","pp_24040586_1024.jpg":"1024x1303","pp_24040586_640.jpg":"640x814","pp_24040586_480.jpg":"480x611","pp_24040586_340.jpg":"340x432","pp_24040586_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8025083 Threads: 6 Questions: 1598465800 Slow queries: 4887216 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112497769 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/polovica-mandata-povisice-gradskoj-upravi-i-tetama-u-vrticu-racuni-dostupni-otpusteno-6-hdz-ovaca-peskera-ceka-1300849 [printLink] => /dalmacija/obala/polovica-mandata-povisice-gradskoj-upravi-i-tetama-u-vrticu-racuni-dostupni-otpusteno-6-hdz-ovaca-peskera-ceka-1300849?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 720829 [name] => polovica mandata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-23 20:10:22 [main_article_id] => 0 [alias] => polovica-mandata [link] => /tag/polovica-mandata ) [1] => stdClass Object ( [id] => 390794 [name] => Makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 353298 [name] => Zoran Paunović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-paunovic [link] => /tag/zoran-paunovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => makarska inventura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Polovica mandata: povišice gradskoj upravi i tetama u vrtiću, računi dostupni, otpušteno 6 HDZ-ovaca, Peškera čeka... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3113 [name] => Dijana Turić [username] => dijana-turi [email] => dijana-turi@sd.hr [password] => $2y$10$qZ4EGSEp2Uk.BmhoIqRLyuM91VuQgaE5Gl4woUd8FFxm55Q.gbUXS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/dijana-turic-3113 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1631 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/40fd6a0e286ba7dfb1d65ceff1b05e7f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/24526838.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] =>

Gradonačelnik Zoran Paunović i zamjenica Antonia Radić Brkan

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/24526838.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix

Gradonačelnik Zoran Paunović i zamjenica Antonia Radić Brkan

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/23331740.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix/

Peškera sada ima novo naličje

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/18493354.jpg [title] => Matko Begović

Rušenje pozornice na Zelenki
 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/24040586.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix

Grad se brine o makarskim mačkama
 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prije dvije godine, u jeku izborne kampanje, moto sadašnjeg SDP-ova makarskoga gradonačelnika Zorana Paunovića bio je "Makarska kojom se ponosim". Kako je tada govorio "naš grad nalazi se u situaciji koja jednostavno nije dugoročno održiva i krajnje je vrijeme da napravimo zaokret. Suočavamo se s problemima urbanističkog planiranja, neorganiziranog turizma, manjka zdravstvenih usluga, nedostatka sadržaja za mlade, nedovoljne skrbi za umirovljenike...".

A govorio je i da će uvesti red u makarski turizam, a Makarska će biti zelena i održiva, digitalna i transparentna, djeca bezbrižna, a grad ugodno mjesto za podizanje obitelji, u kojem mladi ljudi imaju brojne mogućnosti, a stariji dostojanstven život.

Bučni početak

"Kao gradonačelnik ne želim se baviti podjelama i stranačkim iskaznicama. Želim služiti svojem gradu, biti na raspolaganju građanima, otvoriti vrata svakome tko želi dati svoj doprinos za boljitak grada", govorio je Paunović, čija se "slika Makarske" sastojala od 16 stavki.

Riječ je o participativnom budžetiranju, kružnom javnom prijevozu, gradu s kinom, zelenom uredu, novom prostornom planu, makarskoj lokalnoj hrani, turizmu izvan sezone i novom životu Kalalarge, integraciji privatnog smještaja, čistom gradu, centru kreativnih ideja kroz Savjet mladih, transparentnom i pametnom gradu, zlatnoj kartici za umirovljenike u vidu olakšica i pogodnosti, Peškeri kao centru urbane prirode, gradu znanja i mladih, univerzalnoj sportskoj školi i zdravstvenoj skrbi.

Red je sada analizirati što je Paunović napravio zajedno sa svojom desnom rukom, dogradonačelnicom Antonijom Radić Brkan. Za analizu dvije godine SDP-ove vlasti nismo kontaktirali ni SDP ni HDZ ni nezavisne jer bi svatko okrenuo vodu na svoj mlin, nego smo samo nabrojili dio onoga što je napravljeno, pomno prateći svaki korak vlasti.

---

image

Rušenje pozornice na Zelenki
 

Matko Begović
---

Dakle, ljeto 2021. i početak mandata započeo je rušenjem betonske pozornice na Zelenki. A kada smo kod gradonačelnikova obećanja da se ne želi baviti stranačkim iskaznicama, treba podsjetiti na to da je dao otkaz šesterim djelatnicima Grada koji su članovi ili simpatizeri HDZ-a, a to su Marina Andačić Krivić, Hrvoje Eljuga, Andrea Ravlić, Ico Prgomet, Matej Lozina i Ivica Markota.

Paunović je i ugasio gradski portal Makarsko primorje, a dvije novinarke otpustio je pred mirovinu. Ispred Ureda gradonačelnika postavio je parlafon koji se građanima obraća na engleskom, tako da je do Paunovića nemoguće doći. Nije tu ni za novinare pa se nikada ne javlja na mobitel, konferencije za novinare ne saziva, a ukinuo je druženja s novinarima, koja je organizirao samo jedno ljeto. Jedinu izjavu od Paunovića može se dobiti posredstvom njegova Facebook profila.

Odvjetnička obrana

Ako novinarima hitno treba Paunovićeva izjava, neće je dobiti, niti će se o nekoj "vrućoj" temi, nakon poslanog upita, oglasiti iz Grada, ni on ni njegovi pročelnici koji su prošli obuku komunikacije s medijima. A ako novinar ne može čekati odgovor i napiše tekst kojemu je tema aktualna, onda su tu odvjetnici Grada, četiri odvjetnička društva, tri iz Zagreba, a jedno iz Splita. Do sada je na razne odvjetničke usluge Grad potrošio 110 tisuća eura.

SDP-ova vlast osigurala se u Gradskom vijeću pa je, uz sigurnih sedam ruku, dobila osmu u vidu koalicijskog partnera Stjepana Zelića, a s druge strane je pet vijećnika HDZ-a i dvoje iz NLO-a.

Vladavina SDP-a protekla je pomalo neplaniranom sadnjom stabala po Makarskoj, a onda povećanjem plaća u Dječjem vrtiću "Biokovsko zvonce", a Paunović nije zaboravio ni sebe i zamjenicu pa je svima u gradskoj upravi povećao plaću, a sve se nastavilo prodavanjem prostora u vlasništvu HRNK-a "Zmaj" i rušenjem navodno nelegalno postavljene tende s gradske tržnice, zbog čega je prazna jer se rijetki prodavači zimi smrzavaju, a ljeti kuhaju pod suncobranima.

Onda je krenulo sa zapošljavanjima SDP-ovih kadrova. Tako je gradska tvrtka "Makarska obala" dobila direktora Antu Bilića, vrtić ravnateljicu Marinu Šprajc, koja je dala otkaz nakon više od godinu dana rada pa je na njezino mjesto došla Antonia Kapović, koja nije ni u jednoj stranci, a Stambeno je dobilo direktoricu Tanju Tolj.

Na čelu "Komunalca" postavljena je Antonia Glavina, a provedena je nova sistematizacija u svim odjelima Grada. Participativno budžetiranje je donekle uspjelo pa je svaki mjesni odbor mogao predložiti nedostatke i nove projekte, od kojih je većina uvrštena na listu za realizaciju. Potom je osnovana Univerzalna sportska škola, a Grad postao domaćin i glavni sponzor WTA-a turnira, za koji se iz gradske blagajne dvije godine zaredom izdvaja po 900 tisuća kuna.

Pao Plan

E tada nastupaju izmjene i dopune Prostornog plana, za koje Županijski zavod za prostorno uređenje nije dao pozitivno mišljenje na Konačni prijedlog pa je Grad zatražio suglasnost od Ministarstva prostornog uređenja, koje je također odgovorilo negativno i odbilo izmjene jer nisu usklađene sa Županijskim planom. Izmjene i dopune do danas nisu donesene.

Onda nastaje kaos u staroj gradskoj jezgri i donošenje Odluke o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline grada, a kojom je ugostiteljima i vlasnicima trgovina i zlatarnica naređeno uklanjanje jelovnika i reklama s pročelja tako da ostane samo jedna, potom umjetnog cvijeća, tendi, hladne LED rasvjete i dekoracija. Terase se mogu ograđivati samo pitarima, a nikako se ne dopušta postavljanje bankomata, osim na lokacijama koje odredi Grad...

---

image

Peškera sada ima novo naličje

Ivo Ravlić/Cropix/
---

Početkom godine dogodio se slučaj Peškera, s koje je uklonjeno oko 100 štandova trgovaca uz asistenciju interventne policije, redarstva i pripadnika Bilić-Erić osiguranja. Riječ je o viziji novog izgleda Peškere "Lete ribe na Peškeru", za čiju realizaciju Grad planira utrošiti 100 milijuna kuna, dok je za nagrade arhitektima izdvojeno 313 tisuća kuna. Iako je Peškera prodisala nakon uklonjenih štandova, za sada se ništa nije realiziralo.

Paunović je Makaranima obećao kružni javni prijevoz, koji se sveo na prijevoz srednjoškolaca, dok građani koji nemaju vozilo i dalje moraju pješačiti od centra do Volicije. Grad s kinom smo dobili, ali ono nije u gradskom, nego u privatnom vlasništvu u Apfel Areni makarskog poduzetnika Mije Pašalića.

Makarskim umirovljenicima Paunović je obećao zlatnu karticu, koju nikada nisu dobili, nego su dobili besplatnu članarinu u Gradskoj knjižnici i plivanje u bazenu gradske dvorane. Božićnice i uskrsnice Grad dijeli kao i svaka prethodna vlast, samo što je nastala mala zavrzlama s prikupljanjem dokumentacije.

Bolje zdravstvo

Kod zdravstva je napravljeno poboljšanje pa je Dom zdravlja dobio voditeljicu laboratorija, radiologinju i kardiologa, a financira se i drugi tim Hitne pomoći.

Ne smije se zaboraviti ni projekt makarske dogradonačelnice "Cittaslow", na koji je potrošeno najmanje 7223 eura. Grad i TZ Makarska organizirali su studijsko putovanje za 25 hrvatskih novinara, blogera, putoholičara, putopisaca od Splita do Zagreba, koji su bili smješteni u hotelu "Aminess Khalani", a prilikom večere u Rančića dvoru posluženi su im ukusni zalogaji i prezentiran je projekt o Makarskoj kao gradu u kojem se lagano i bez stresa odvija život.

---

image

Grad se brine o makarskim mačkama
 

Ivo Ravlić/Cropix
---

Grad se, osim za PR, pobrinuo i za mačke, što je hvalevrijedan projekt, pa su tako na gradskim površinama postavili kućice za slobodnoživuće mačke, a pobrinuli su se i za dojilje, za koje su na gradskoj plaži postavili posebne klupe na kojima će majke u javnosti dojiti bebe. Nikako se ne smiju zaboraviti i gradonačelnikovi savjetnici za sport i kapitalna ulaganja, od kojih svaki prima honorar po 5000 kuna, a koji imaju srednju stručnu spremu, dok je gradonačelnik doktor znanosti.

Pohvalno je što je Grad dodijelio stipendije studentima u brojnim kategorijama, pa tako i onima koji studiraju u inozemstvu. Bilo je tu i izvanrednih situacija, poput uvredljivih političkih grafita na zgradi Grada i SDP-a, a koje nitko nije htio ukloniti jer su svi morali znati tko su "žrtve" Makarske. Onda je tu bilo i prijava lažnih krađa pa je iz ormarića Grada ukraden Prostorni plan, što se pokazalo totalnom neistinom.

Korisna aplikacija

Dobra i korisna stvar je aplikacija "Otvoreni grad", pomoću koje građani imaju uvid u svaku transakciju Grada. I pametne kante su dobra stvar, kao i najava da će Makarska dobiti titulu grada sporta pa će svi turisti i sugrađani pohrliti na sportske terene i baviti se sportom.

Sve u svemu, ovo je tek mali i neznatni dio dvogodišnje vladavine SDP-a u Makarskoj, a pred nama su još dvije zanimljive godine. Kako rade Paunović i Radić Brkan, za dvije godine će ocijeniti građani Makarske.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix/ Matko Begović Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix

Gradonačelnik Zoran Paunović i zamjenica Antonia Radić Brkan

Ivo Ravlić/Cropix/

Peškera sada ima novo naličje

Matko Begović

Rušenje pozornice na Zelenki
 

Ivo Ravlić/Cropix

Grad se brine o makarskim mačkama
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/polovica-mandata-povisice-gradskoj-upravi-i-tetama-u-vrticu-racuni-dostupni-otpusteno-6-hdz-ovaca-peskera-ceka-1300849 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ec7567dbdb276eb01677722d40ce7c97b1a73793 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Polovica+mandata%3A+povi%C5%A1ice+gradskoj+upravi+i+tetama+u+vrti%C4%87u%2C+ra%C4%8Duni+dostupni%2C+otpu%C5%A1teno+6+HDZ-ovaca%2C+Pe%C5%A1kera+%C4%8Deka...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fpolovica-mandata-povisice-gradskoj-upravi-i-tetama-u-vrticu-racuni-dostupni-otpusteno-6-hdz-ovaca-peskera-ceka-1300849 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fpolovica-mandata-povisice-gradskoj-upravi-i-tetama-u-vrticu-racuni-dostupni-otpusteno-6-hdz-ovaca-peskera-ceka-1300849 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => makarska inventura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalamakarska inventura

Polovica mandata: povišice gradskoj upravi i tetama u vrtiću, računi dostupni, otpušteno 6 HDZ-ovaca, Peškera čeka...

23. lipnja 2023. - 20:10

Prije dvije godine, u jeku izborne kampanje, moto sadašnjeg SDP-ova makarskoga gradonačelnika Zorana Paunovića bio je "Makarska kojom se ponosim". Kako je tada govorio "naš grad nalazi se u situaciji koja jednostavno nije dugoročno održiva i krajnje je vrijeme da napravimo zaokret. Suočavamo se s problemima urbanističkog planiranja, neorganiziranog turizma, manjka zdravstvenih usluga, nedostatka sadržaja za mlade, nedovoljne skrbi za umirovljenike...".

A govorio je i da će uvesti red u makarski turizam, a Makarska će biti zelena i održiva, digitalna i transparentna, djeca bezbrižna, a grad ugodno mjesto za podizanje obitelji, u kojem mladi ljudi imaju brojne mogućnosti, a stariji dostojanstven život.

Bučni početak

"Kao gradonačelnik ne želim se baviti podjelama i stranačkim iskaznicama. Želim služiti svojem gradu, biti na raspolaganju građanima, otvoriti vrata svakome tko želi dati svoj doprinos za boljitak grada", govorio je Paunović, čija se "slika Makarske" sastojala od 16 stavki.

Riječ je o participativnom budžetiranju, kružnom javnom prijevozu, gradu s kinom, zelenom uredu, novom prostornom planu, makarskoj lokalnoj hrani, turizmu izvan sezone i novom životu Kalalarge, integraciji privatnog smještaja, čistom gradu, centru kreativnih ideja kroz Savjet mladih, transparentnom i pametnom gradu, zlatnoj kartici za umirovljenike u vidu olakšica i pogodnosti, Peškeri kao centru urbane prirode, gradu znanja i mladih, univerzalnoj sportskoj školi i zdravstvenoj skrbi.

Red je sada analizirati što je Paunović napravio zajedno sa svojom desnom rukom, dogradonačelnicom Antonijom Radić Brkan. Za analizu dvije godine SDP-ove vlasti nismo kontaktirali ni SDP ni HDZ ni nezavisne jer bi svatko okrenuo vodu na svoj mlin, nego smo samo nabrojili dio onoga što je napravljeno, pomno prateći svaki korak vlasti.

image

Rušenje pozornice na Zelenki
 

Matko Begović

Dakle, ljeto 2021. i početak mandata započeo je rušenjem betonske pozornice na Zelenki. A kada smo kod gradonačelnikova obećanja da se ne želi baviti stranačkim iskaznicama, treba podsjetiti na to da je dao otkaz šesterim djelatnicima Grada koji su članovi ili simpatizeri HDZ-a, a to su Marina Andačić Krivić, Hrvoje Eljuga, Andrea Ravlić, Ico Prgomet, Matej Lozina i Ivica Markota.

Paunović je i ugasio gradski portal Makarsko primorje, a dvije novinarke otpustio je pred mirovinu. Ispred Ureda gradonačelnika postavio je parlafon koji se građanima obraća na engleskom, tako da je do Paunovića nemoguće doći. Nije tu ni za novinare pa se nikada ne javlja na mobitel, konferencije za novinare ne saziva, a ukinuo je druženja s novinarima, koja je organizirao samo jedno ljeto. Jedinu izjavu od Paunovića može se dobiti posredstvom njegova Facebook profila.

Odvjetnička obrana

Ako novinarima hitno treba Paunovićeva izjava, neće je dobiti, niti će se o nekoj "vrućoj" temi, nakon poslanog upita, oglasiti iz Grada, ni on ni njegovi pročelnici koji su prošli obuku komunikacije s medijima. A ako novinar ne može čekati odgovor i napiše tekst kojemu je tema aktualna, onda su tu odvjetnici Grada, četiri odvjetnička društva, tri iz Zagreba, a jedno iz Splita. Do sada je na razne odvjetničke usluge Grad potrošio 110 tisuća eura.

SDP-ova vlast osigurala se u Gradskom vijeću pa je, uz sigurnih sedam ruku, dobila osmu u vidu koalicijskog partnera Stjepana Zelića, a s druge strane je pet vijećnika HDZ-a i dvoje iz NLO-a.

Vladavina SDP-a protekla je pomalo neplaniranom sadnjom stabala po Makarskoj, a onda povećanjem plaća u Dječjem vrtiću "Biokovsko zvonce", a Paunović nije zaboravio ni sebe i zamjenicu pa je svima u gradskoj upravi povećao plaću, a sve se nastavilo prodavanjem prostora u vlasništvu HRNK-a "Zmaj" i rušenjem navodno nelegalno postavljene tende s gradske tržnice, zbog čega je prazna jer se rijetki prodavači zimi smrzavaju, a ljeti kuhaju pod suncobranima.

Onda je krenulo sa zapošljavanjima SDP-ovih kadrova. Tako je gradska tvrtka "Makarska obala" dobila direktora Antu Bilića, vrtić ravnateljicu Marinu Šprajc, koja je dala otkaz nakon više od godinu dana rada pa je na njezino mjesto došla Antonia Kapović, koja nije ni u jednoj stranci, a Stambeno je dobilo direktoricu Tanju Tolj.

Na čelu "Komunalca" postavljena je Antonia Glavina, a provedena je nova sistematizacija u svim odjelima Grada. Participativno budžetiranje je donekle uspjelo pa je svaki mjesni odbor mogao predložiti nedostatke i nove projekte, od kojih je većina uvrštena na listu za realizaciju. Potom je osnovana Univerzalna sportska škola, a Grad postao domaćin i glavni sponzor WTA-a turnira, za koji se iz gradske blagajne dvije godine zaredom izdvaja po 900 tisuća kuna.

Pao Plan

E tada nastupaju izmjene i dopune Prostornog plana, za koje Županijski zavod za prostorno uređenje nije dao pozitivno mišljenje na Konačni prijedlog pa je Grad zatražio suglasnost od Ministarstva prostornog uređenja, koje je također odgovorilo negativno i odbilo izmjene jer nisu usklađene sa Županijskim planom. Izmjene i dopune do danas nisu donesene.

Onda nastaje kaos u staroj gradskoj jezgri i donošenje Odluke o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline grada, a kojom je ugostiteljima i vlasnicima trgovina i zlatarnica naređeno uklanjanje jelovnika i reklama s pročelja tako da ostane samo jedna, potom umjetnog cvijeća, tendi, hladne LED rasvjete i dekoracija. Terase se mogu ograđivati samo pitarima, a nikako se ne dopušta postavljanje bankomata, osim na lokacijama koje odredi Grad...

image

Peškera sada ima novo naličje

Ivo Ravlić/Cropix/

Početkom godine dogodio se slučaj Peškera, s koje je uklonjeno oko 100 štandova trgovaca uz asistenciju interventne policije, redarstva i pripadnika Bilić-Erić osiguranja. Riječ je o viziji novog izgleda Peškere "Lete ribe na Peškeru", za čiju realizaciju Grad planira utrošiti 100 milijuna kuna, dok je za nagrade arhitektima izdvojeno 313 tisuća kuna. Iako je Peškera prodisala nakon uklonjenih štandova, za sada se ništa nije realiziralo.

Paunović je Makaranima obećao kružni javni prijevoz, koji se sveo na prijevoz srednjoškolaca, dok građani koji nemaju vozilo i dalje moraju pješačiti od centra do Volicije. Grad s kinom smo dobili, ali ono nije u gradskom, nego u privatnom vlasništvu u Apfel Areni makarskog poduzetnika Mije Pašalića.

Makarskim umirovljenicima Paunović je obećao zlatnu karticu, koju nikada nisu dobili, nego su dobili besplatnu članarinu u Gradskoj knjižnici i plivanje u bazenu gradske dvorane. Božićnice i uskrsnice Grad dijeli kao i svaka prethodna vlast, samo što je nastala mala zavrzlama s prikupljanjem dokumentacije.

Bolje zdravstvo

Kod zdravstva je napravljeno poboljšanje pa je Dom zdravlja dobio voditeljicu laboratorija, radiologinju i kardiologa, a financira se i drugi tim Hitne pomoći.

Ne smije se zaboraviti ni projekt makarske dogradonačelnice "Cittaslow", na koji je potrošeno najmanje 7223 eura. Grad i TZ Makarska organizirali su studijsko putovanje za 25 hrvatskih novinara, blogera, putoholičara, putopisaca od Splita do Zagreba, koji su bili smješteni u hotelu "Aminess Khalani", a prilikom večere u Rančića dvoru posluženi su im ukusni zalogaji i prezentiran je projekt o Makarskoj kao gradu u kojem se lagano i bez stresa odvija život.

image

Grad se brine o makarskim mačkama
 

Ivo Ravlić/Cropix

Grad se, osim za PR, pobrinuo i za mačke, što je hvalevrijedan projekt, pa su tako na gradskim površinama postavili kućice za slobodnoživuće mačke, a pobrinuli su se i za dojilje, za koje su na gradskoj plaži postavili posebne klupe na kojima će majke u javnosti dojiti bebe. Nikako se ne smiju zaboraviti i gradonačelnikovi savjetnici za sport i kapitalna ulaganja, od kojih svaki prima honorar po 5000 kuna, a koji imaju srednju stručnu spremu, dok je gradonačelnik doktor znanosti.

Pohvalno je što je Grad dodijelio stipendije studentima u brojnim kategorijama, pa tako i onima koji studiraju u inozemstvu. Bilo je tu i izvanrednih situacija, poput uvredljivih političkih grafita na zgradi Grada i SDP-a, a koje nitko nije htio ukloniti jer su svi morali znati tko su "žrtve" Makarske. Onda je tu bilo i prijava lažnih krađa pa je iz ormarića Grada ukraden Prostorni plan, što se pokazalo totalnom neistinom.

Korisna aplikacija

Dobra i korisna stvar je aplikacija "Otvoreni grad", pomoću koje građani imaju uvid u svaku transakciju Grada. I pametne kante su dobra stvar, kao i najava da će Makarska dobiti titulu grada sporta pa će svi turisti i sugrađani pohrliti na sportske terene i baviti se sportom.

Sve u svemu, ovo je tek mali i neznatni dio dvogodišnje vladavine SDP-a u Makarskoj, a pred nama su još dvije zanimljive godine. Kako rade Paunović i Radić Brkan, za dvije godine će ocijeniti građani Makarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 06:26