stdClass Object ( [id] => 1301853 [title] => Pobuna na Makarskoj rivijeri: ‘Ne pripajajte nam imotski Vodovod, nećemo plaćati skuplju vodu i tuđe promašaje!‘ [alias] => pobuna-na-makarskoj-rivijeri-ne-pripajajte-nam-imotski-vodovod-necemo-placati-skuplju-vodu-i-tude-promasaje [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na e-savjetovanju do 20. lipnja prema Vladinu prijedlogu je bila Uredba o uslužnim područjima na temelju Zakona o vodnim uslugama, a rok za njezino donošenje je 15. srpnja. Uredbom se uspostavlja 41 uslužno područje u Hrvatskoj, određuju se njihove granice i društvo preuzimatelj.

Vlada je u prosincu 2021. donijela Uredbu o uslužnim područjima, kojom su određene granice 41 uslužnog područja, kao i društva preuzimatelji za svako područje. Međutim, Ustavni sud je 7. veljače 2023. donio Odluku kojom se ukida važeća Uredba do 15. srpnja do kada Vlada treba donijeti novu Uredbu s detaljnim obrazloženjem u svrhu dokazivanja ispunjenja kriterija i postizanja ciljeva propisanih Zakonom.

---

image

Zgrada makarskog ‘Vodovoda‘

 

Ivo Ravlić/Cropix
---

Za Makarsku rivijeru, odnosno pet općina – Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora i Gradac te Grad Makarsku, najsporniji je članak 39. Uredbe na koji su primjedbe dali "Vodovod Makarska" te sve općine i Grad, a prema kojem bi se "Vodovodu Makarska" pripojio "Vodovod Imotske krajine".

Sporni članak

U spornom članku, Uslužno područje 37 čiji je preuzimatelj "Vodovod Makarska", obuhvaća gradove Imotski i Makarska te općine Baška Voda, Brela, Cista Provo, Lokvičići, Lovreć, Podbablje, Podgora, Proložac, Runovići, Tučepi, Zagvozd i Zmijavci te naselje Žlibina iz grada Vrgorca, naselja Drvenik i Zaostrog iz općine Gradac, naselje Grabovac, dio naselja Kreševo (Brdo), dio naselja Katuni (Brdo) i dio naselja Žeževica (Gornja Žeževica) iz općine Šestanovac.

---

image

Ivica Nuić, direktor makarskog ‘Vodovoda’

Ivo Ravlić/Cropix
---

Da pripajanje "Vodovoda Imotske krajine" nikako ne bi bilo pametno i dobro rješenje, drže i u makarskom "Vodovodu" koji se protivi prijedlogu, a čiji je direktor Ivica Nuić iznio realno stanje, potkrijepivši ga financijskim pokazateljima. Kako je komentirao, Makarska ima sve zakonske uvjete da se uspostavi uslužno područje prema sadašnjem području JIVU (jedinstvenog isporučitelja vodnih usluga) "Vodovoda" d.o.o. Makarska te prvenstveno predlaže da se i ustroji prema postojećem području JIVU.

Ukoliko je nužno, pripajanje "Vodovodu Makarska" bilo kojeg drugog susjednog JIVU bi bilo smislenije od trenutnog prijedloga što sa strane priuštivosti, samoodrživosti, a i sa strane povezanosti ili neposredne blizine vodoopskrbnih sustava koji se doslovno dodiruju ili su u neposrednoj vezi, za razliku od činjenice da nas od JIVU "Vodovoda Imotske krajine" d.o.o. dijeli fizička barijera planine Biokovo bez ikakve mogućnosti povezivanja sustava.

"Vodovod Makarska" je aktivno sudjelovao u savjetovanju još od vremena donošenja Zakona na način da su pisali primjedbe, ukazivali na probleme koji će se dogoditi, protivili se bilo kakvom spajanju "Vodovoda" s bilo kojim drugim isporučiteljem vodnih usluga, te ukazivali na određene nedostatke zakonskog rješenja.

– Međutim to prema sadašnjem prijedlogu Uredbe nije urodilo plodom, osim prihvaćenih amandmana kojima se ‘‘umanjila šteta u slučaju da dođe do spajanja‘‘. Riječ je o dva osnovna problema u Zakonu. Kao prvo, Vlada će Uredbom odrediti uslužna područja te na taj način naložiti integraciju više javnih isporučitelja vodnih usluga.

Zakonom su propisani kriteriji na temelju kojih postojeći isporučitelj može (dakle ne mora, samo može ako to Vlada Uredbom odluči) zadržati samostalnost i "Vodovod Makarska" ispunjava sve kriterije, ali prema prijedlogu Uredbe nam to nije odobreno.

S obzirom na to da susjedni isporučitelji (osim Omiša) ne zadovoljavaju zakonske kriterije, isti moraju biti priključeni drugom društvu kao preuzimatelju. Po prijedlogu Uredbe određuje se jedinstveno uslužno područje koje odgovara sadašnjem području "Vodovoda Makarska" i "Vodovoda Imotske krajine". Predlaže se da "Vodovod Makarska" preuzme i područje "Vodovoda Imotske krajine". Po Zakonu, dužni smo zadržati poslovnicu društva koje preuzimamo (dakle Imotskog) najmanje dvije godine od pripajanja, a može se odlučiti i nadalje – ugovorom o pripajanju ili naknadnom odlukom Skupštine društva – pojasnio je Nuić.

Dobiva se veći problem

Drugi problem je sustav dvostruke većine kojom se donose sve važne odluke na Skupštini društva. U praksi to znači da je "Vodovod Makarska" preuzimatelj, a "Vodovod Imotske krajine" kao zasebno društvo prestaje postojati te postaje dio "Vodovoda Makarska".

Međutim, u slučaju preuzimanja "Vodovoda Imotske krajine", općine Makarske rivijere i Grad Makarska će biti suvlasnici oko 90 posto kapitala budućeg društva, ali će imati šest od 17 članova Skupštine (jer "Vodovod Imotske krajine" isporučuje vodu na područje 11 JLS), koje sve imaju manje stanovnika i potrošnju vode nego Makarska rivijera, ali imaju pravo glasa po pravilu dvostruke većine.

– Sve jedinice lokalne samouprave Makarskog primorja i "Vodovod Makarska" se u cijelosti protive takvom prijedlogu i to smo naveli u očitovanjima prilikom savjetovanja. Navodimo i da "Vodovod Imotske krajine" ima veću cijenu vode od "Vodovoda Makarska".

S obzirom na to da se predviđa ujednačavanje cijena vode na cijelom uslužnom području u roku prilagodbe, za očekivati je da će građanima s područja "Vodovoda Makarska" doći do poskupljenja vode, samo iz činjenice pokrivanja troškova na cijelom uslužnom području, dok bi na imotskom području moglo doći do snižavanja cijene – kazao je Nuić, pojasnivši da država planira provesti reformu na način da sadašnji broj isporučitelja vodnih usluga sa oko 160 smanji na 41 društvo.

– Naravno da određeni isporučitelji kao takvi nisu samoodrživi i da je tu situaciju potrebno na određeni način riješiti, ali ne možemo prihvatiti kao dobar način na koji je to predloženo na našem području te smatramo da će se stavljanjem neodrživog na teret jednom održivom, dobiti samo jedan veći problem, a Zakonom su propisane sankcije za neprovedbu integracije prema Uredbi kada se ona usvoji – ističe Nuić.

---

image

Načelnica Podgore Petra Radić

Jakov Prkić/Cropix
---

Pripajanje je osudila podgorska načelnica Petra Radić koja kaže da "Vodovod Makarska" ima sve zakonske preduvjete ostati samostalna funkcionalna cjelina, odnosno isporučitelj.

– Spajanjem s "Vodovodom Imotske krajine" došlo bi do još većih financijskih i vodnih gubitaka. "Vodovod Makarska" godinama je ulagao u sanaciju infrastrukture, a ne u gradnju nove kao isporučitelj s kojim se predlaže spajanje, a o tome najbolje govori činjenica da Drašnice, Igrane, Živogošće, Mala Duba, Gornja Podgora, Strnj, Murava i ostali, uopće nemaju kanalizaciju, a Šošići i Gornje Igrane niti javni sustav vodoopskrbe. Napominjem, govorimo o turističkim naseljima s hotelima i apartmanima.

U isto vrijeme se u Imotskoj krajini radila široka mreža do svake kućice koju danas nitko ne može održavati i ima enormne gubitke vode. Ovim će se sve građane Makarske rivijere unazaditi i direktno oštetiti, a ne priuštiti održiv i priuštiv sustav kakav nalaže EU. Same mreže nisu niti fizički povezane, niti će ikada biti zbog Biokova, te ovo prisilno pripajanje smatram izvan svake pameti i isključivo političkim potezom – naglasila je Radić.

Ogromni gubici

Protivnik pripajanja je i makarski gradonačelnik Zoran Paunović.

– Grad Makarska smatra da "Vodovod Makarska" ima sve zakonske preduvjete da ostane samostalni isporučitelj vodnih usluga. Spajanje s "Vodovodom Imotske krajine" je štetno i pogubno za obje strane. Više je razloga tomu, a najočitiji su da će donošenje odluka (izglasavanje) u društvu preuzimatelju biti paralizirano zbog gradova i velikog broja općina s pravom glasa u Skupštini, a vodoopskrbni sustavi nisu uopće fizički povezani, te zbog prirodne barijere nikada neće ni biti spojeni, pa nema niti smisla da budu povezani u jedno društvo.

---

image

Makarski gradonačelnik Zoran Paunović

Ivo Ravlić/Cropix
---

Ogromni gubici "Vodovoda Imotska krajina" morat će biti nepravedno sanirani novcima građana Makarskog primorja, a spajanjem uslužno područje 37 neće ostvariti ciljeve zbog kojih se u konačnici i radi spajanje, a to su ciljevi priuštivosti i samoodrživosti. Spajanje će u stvarnosti dovesti do značajnog povećanja cijene vode stanovnicima Makarskog primorja, a također će se ugroziti sustav vodoopskrbe Makarskog primorja – ističe Paunović.

I Općina Brela na čelu s načelnikom Stipom Ursićem se protivi prijedlogu stvaranja novog uslužnog područja jer "Vodovod Makarska" uspješno obavlja ulogu javnog isporučitelja vodnih usluga o čemu jasno govore ekonomski podaci i ostvareni financijski rezultati.

---

image

Načelnik Brela Stipe Ursić

Ivo Ravlić/Cropix
---

– Spajanjem s drugim, manje uspješnim isporučiteljem vodnih usluga, znači i preuzimanje svih gubitaka i obveza, što će rezultirati padom kvalitete "Vodovoda Makarska". Takva nepovoljna situacija će se sigurno ocrtati i na povećanje cijena vodnih usluga za sve stanovnike Makarske rivijere – drži Ursić.

Ugrožen i turizam

I tučepski načelnik Ante Čobrnić mišljenja je da će doći do poskupljenja vodnih usluga za stanovnike cijele Makarske rivijere.

– Smatramo da se na ovaj način ne ispunjavaju zakonski ciljevi postizanja financijske stabilnosti i samoodrživosti, već upravo suprotno - mišljenja je Čobrnić.

---

image

Načelnik Tučepi Ante Čobrnić

Ivo Ravlić/Cropix
---

I baškovoški načelnik Josko Roščić kazao je da je spajanje Makarska – Imotski neizvedivo i zbog fizičke nespojivosti, imotski "Vodovod" ima lošu vodovodnu mrežu, a sve skuplja električna energija nužna za prepumpavanje vode, dovest će do još većih gubitaka "Vodovoda Imotske krajine" te će se predloženim spajanjem, ugroziti održivost "Vodovoda Makarska".

---

image

Načelnik Baške Vode Josko Roščić

Ivo Ravlić/Cropix
---

– Smatramo da će spajanje dovesti do ogromnih financijskih gubitaka "Vodovoda Makarska", kao i do enormnog povećanja cijena usluga na području Baške Vode, što dovodi direktno do ugroze turizma – istaknuo je Roščić.

---

Šutnja iz Imotskog

Što o spajanju s makarskim “Vodovodom” misli Luka Ćorić, direktor “Vodovoda Imotske krajine”, to zna samo on jer nije želio ništa komentirati. Kako nam je kazala Ćorićeva tajnica, direktoru je zadnji radni dan i ne bi ništa komentirao, a uskoro će na čelo “Vodovoda Imotske krajine” doći Mirela Jukić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VODENI KONSENZUS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VODENI KONSENZUS 2 0 9575 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-26 11:13:58 [created_by] => 3113 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-27 19:43:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-27 19:43:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 257 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pobuna na Makarskoj rivijeri: 'Ne pripajajte nam imotski Vodovod, nećemo plaćati skuplju vodu i tuđe promašaje!' [metakey] => Vladina uredba, Pripajanje vodovoda, Makarska rivijera [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25165989.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25165973.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/11349362.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25049963.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/23892680.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/14424598.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/13819532.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/13757266.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Zgrada makarskog \u2018Vodovoda\u2018<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ivica Nui\u0107, direktor makarskog \u2018Vodovoda\u2019<\/p>","

Makarski gradona\u010delnik Zoran Paunovi\u0107<\/p>","

Na\u010delnica Podgore Petra Radi\u0107<\/p>","

Na\u010delnik Brela Stipe Ursi\u0107<\/p>","

Na\u010delnik Tu\u010depi Ante \u010cobrni\u0107<\/p>","

Na\u010delnik Ba\u0161ke Vode Josko Ro\u0161\u010di\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1574","hd_25165989_1920.jpg":"1920x1080","k_25165989_1280.jpg":"1280x1280","k_25165989_1024.jpg":"1024x1024","k_25165989_640.jpg":"640x640","k_25165989_480.jpg":"480x480","k_25165989_340.jpg":"340x340","k_25165989_220.jpg":"220x220","o_25165989_1280.jpg":"1280x1049","o_25165989_1024.jpg":"1024x839","o_25165989_640.jpg":"640x524","o_25165989_480.jpg":"480x393","o_25165989_340.jpg":"340x278","o_25165989_220.jpg":"220x180","h_25165989_1280.jpg":"1280x854","h_25165989_1024.jpg":"1024x683","h_25165989_640.jpg":"640x427","h_25165989_480.jpg":"480x320","h_25165989_340.jpg":"340x227","h_25165989_220.jpg":"220x147","pp_25165989_1280.jpg":"1280x1628","pp_25165989_1024.jpg":"1024x1303","pp_25165989_640.jpg":"640x814","pp_25165989_480.jpg":"480x611","pp_25165989_340.jpg":"340x432","pp_25165989_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25165973_1920.jpg":"1920x1080","k_25165973_1280.jpg":"1280x1280","k_25165973_1024.jpg":"1024x1024","k_25165973_640.jpg":"640x640","k_25165973_480.jpg":"480x480","k_25165973_340.jpg":"340x340","k_25165973_220.jpg":"220x220","o_25165973_1280.jpg":"1280x853","o_25165973_1024.jpg":"1024x682","o_25165973_640.jpg":"640x426","o_25165973_480.jpg":"480x320","o_25165973_340.jpg":"340x226","o_25165973_220.jpg":"220x146","h_25165973_1280.jpg":"1280x854","h_25165973_1024.jpg":"1024x683","h_25165973_640.jpg":"640x427","h_25165973_480.jpg":"480x320","h_25165973_340.jpg":"340x227","h_25165973_220.jpg":"220x147","pp_25165973_1280.jpg":"1280x1628","pp_25165973_1024.jpg":"1024x1303","pp_25165973_640.jpg":"640x814","pp_25165973_480.jpg":"480x611","pp_25165973_340.jpg":"340x432","pp_25165973_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_11349362_1920.jpg":"1920x1080","k_11349362_1280.jpg":"1280x1280","k_11349362_1024.jpg":"1024x1024","k_11349362_640.jpg":"640x640","k_11349362_480.jpg":"480x480","k_11349362_340.jpg":"340x340","k_11349362_220.jpg":"220x220","o_11349362_1280.jpg":"1280x1920","o_11349362_1024.jpg":"1024x1536","o_11349362_640.jpg":"640x960","o_11349362_480.jpg":"480x720","o_11349362_340.jpg":"340x510","o_11349362_220.jpg":"220x330","h_11349362_1280.jpg":"1280x854","h_11349362_1024.jpg":"1024x683","h_11349362_640.jpg":"640x427","h_11349362_480.jpg":"480x320","h_11349362_340.jpg":"340x227","h_11349362_220.jpg":"220x147","pp_11349362_1280.jpg":"1280x1628","pp_11349362_1024.jpg":"1024x1303","pp_11349362_640.jpg":"640x814","pp_11349362_480.jpg":"480x611","pp_11349362_340.jpg":"340x432","pp_11349362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25049963_1920.jpg":"1920x1080","k_25049963_1280.jpg":"1280x1280","k_25049963_1024.jpg":"1024x1024","k_25049963_640.jpg":"640x640","k_25049963_480.jpg":"480x480","k_25049963_340.jpg":"340x340","k_25049963_220.jpg":"220x220","o_25049963_1280.jpg":"1280x1920","o_25049963_1024.jpg":"1024x1536","o_25049963_640.jpg":"640x960","o_25049963_480.jpg":"480x720","o_25049963_340.jpg":"340x510","o_25049963_220.jpg":"220x330","h_25049963_1280.jpg":"1280x854","h_25049963_1024.jpg":"1024x683","h_25049963_640.jpg":"640x427","h_25049963_480.jpg":"480x320","h_25049963_340.jpg":"340x227","h_25049963_220.jpg":"220x147","pp_25049963_1280.jpg":"1280x1628","pp_25049963_1024.jpg":"1024x1303","pp_25049963_640.jpg":"640x814","pp_25049963_480.jpg":"480x611","pp_25049963_340.jpg":"340x432","pp_25049963_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1334","hd_23892680_1920.jpg":"1920x1080","k_23892680_1280.jpg":"1280x1280","k_23892680_1024.jpg":"1024x1024","k_23892680_640.jpg":"640x640","k_23892680_480.jpg":"480x480","k_23892680_340.jpg":"340x340","k_23892680_220.jpg":"220x220","o_23892680_1280.jpg":"1280x889","o_23892680_1024.jpg":"1024x711","o_23892680_640.jpg":"640x444","o_23892680_480.jpg":"480x333","o_23892680_340.jpg":"340x236","o_23892680_220.jpg":"220x152","h_23892680_1280.jpg":"1280x854","h_23892680_1024.jpg":"1024x683","h_23892680_640.jpg":"640x427","h_23892680_480.jpg":"480x320","h_23892680_340.jpg":"340x227","h_23892680_220.jpg":"220x147","pp_23892680_1280.jpg":"1280x1628","pp_23892680_1024.jpg":"1024x1303","pp_23892680_640.jpg":"640x814","pp_23892680_480.jpg":"480x611","pp_23892680_340.jpg":"340x432","pp_23892680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_14424598_1920.jpg":"1920x1080","k_14424598_1280.jpg":"1280x1280","k_14424598_1024.jpg":"1024x1024","k_14424598_640.jpg":"640x640","k_14424598_480.jpg":"480x480","k_14424598_340.jpg":"340x340","k_14424598_220.jpg":"220x220","o_14424598_1280.jpg":"1280x853","o_14424598_1024.jpg":"1024x682","o_14424598_640.jpg":"640x426","o_14424598_480.jpg":"480x320","o_14424598_340.jpg":"340x226","o_14424598_220.jpg":"220x146","h_14424598_1280.jpg":"1280x854","h_14424598_1024.jpg":"1024x683","h_14424598_640.jpg":"640x427","h_14424598_480.jpg":"480x320","h_14424598_340.jpg":"340x227","h_14424598_220.jpg":"220x147","pp_14424598_1280.jpg":"1280x1628","pp_14424598_1024.jpg":"1024x1303","pp_14424598_640.jpg":"640x814","pp_14424598_480.jpg":"480x611","pp_14424598_340.jpg":"340x432","pp_14424598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_13819532_1920.jpg":"1920x1080","k_13819532_1280.jpg":"1280x1280","k_13819532_1024.jpg":"1024x1024","k_13819532_640.jpg":"640x640","k_13819532_480.jpg":"480x480","k_13819532_340.jpg":"340x340","k_13819532_220.jpg":"220x220","o_13819532_1280.jpg":"1280x1920","o_13819532_1024.jpg":"1024x1536","o_13819532_640.jpg":"640x960","o_13819532_480.jpg":"480x720","o_13819532_340.jpg":"340x510","o_13819532_220.jpg":"220x330","h_13819532_1280.jpg":"1280x854","h_13819532_1024.jpg":"1024x683","h_13819532_640.jpg":"640x427","h_13819532_480.jpg":"480x320","h_13819532_340.jpg":"340x227","h_13819532_220.jpg":"220x147","pp_13819532_1280.jpg":"1280x1628","pp_13819532_1024.jpg":"1024x1303","pp_13819532_640.jpg":"640x814","pp_13819532_480.jpg":"480x611","pp_13819532_340.jpg":"340x432","pp_13819532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_13757266_1920.jpg":"1920x1080","k_13757266_1280.jpg":"1280x1280","k_13757266_1024.jpg":"1024x1024","k_13757266_640.jpg":"640x640","k_13757266_480.jpg":"480x480","k_13757266_340.jpg":"340x340","k_13757266_220.jpg":"220x220","o_13757266_1280.jpg":"1280x1920","o_13757266_1024.jpg":"1024x1536","o_13757266_640.jpg":"640x960","o_13757266_480.jpg":"480x720","o_13757266_340.jpg":"340x510","o_13757266_220.jpg":"220x330","h_13757266_1280.jpg":"1280x854","h_13757266_1024.jpg":"1024x683","h_13757266_640.jpg":"640x427","h_13757266_480.jpg":"480x320","h_13757266_340.jpg":"340x227","h_13757266_220.jpg":"220x147","pp_13757266_1280.jpg":"1280x1628","pp_13757266_1024.jpg":"1024x1303","pp_13757266_640.jpg":"640x814","pp_13757266_480.jpg":"480x611","pp_13757266_340.jpg":"340x432","pp_13757266_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7778086 Threads: 2 Questions: 1634574036 Slow queries: 4856529 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111359706 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/pobuna-na-makarskoj-rivijeri-ne-pripajajte-nam-imotski-vodovod-necemo-placati-skuplju-vodu-i-tude-promasaje-1301853 [printLink] => /dalmacija/obala/pobuna-na-makarskoj-rivijeri-ne-pripajajte-nam-imotski-vodovod-necemo-placati-skuplju-vodu-i-tude-promasaje-1301853?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 696267 [name] => Vladina uredba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-06 15:48:22 [main_article_id] => 0 [alias] => vladina-uredba-0 [link] => /tag/vladina-uredba-0 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 721232 [name] => Pripajanje vodovoda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-27 21:44:02 [main_article_id] => 0 [alias] => pripajanje-vodovoda [link] => /tag/pripajanje-vodovoda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 252327 [name] => Makarska rivijera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska-rivijera [link] => /tag/makarska-rivijera ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VODENI KONSENZUS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pobuna na Makarskoj rivijeri: ‘Ne pripajajte nam imotski Vodovod, nećemo plaćati skuplju vodu i tuđe promašaje!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3113 [name] => Dijana Turić [username] => dijana-turi [email] => dijana-turi@sd.hr [password] => $2y$10$qZ4EGSEp2Uk.BmhoIqRLyuM91VuQgaE5Gl4woUd8FFxm55Q.gbUXS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/dijana-turic-3113 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1631 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/40fd6a0e286ba7dfb1d65ceff1b05e7f?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25165989.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25165989.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25165973.jpg [title] =>

Zgrada makarskog ‘Vodovoda‘

 

Ivo Ravlić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/11349362.jpg [title] =>

Ivica Nuić, direktor makarskog ‘Vodovoda’

Ivo Ravlić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25049963.jpg [title] =>

Makarski gradonačelnik Zoran Paunović

Ivo Ravlić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/23892680.jpg [title] =>

Načelnica Podgore Petra Radić

Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/14424598.jpg [title] =>

Načelnik Brela Stipe Ursić

Ivo Ravlić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/13819532.jpg [title] =>

Načelnik Tučepi Ante Čobrnić

Ivo Ravlić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/13757266.jpg [title] =>

Načelnik Baške Vode Josko Roščić

Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na e-savjetovanju do 20. lipnja prema Vladinu prijedlogu je bila Uredba o uslužnim područjima na temelju Zakona o vodnim uslugama, a rok za njezino donošenje je 15. srpnja. Uredbom se uspostavlja 41 uslužno područje u Hrvatskoj, određuju se njihove granice i društvo preuzimatelj.

Vlada je u prosincu 2021. donijela Uredbu o uslužnim područjima, kojom su određene granice 41 uslužnog područja, kao i društva preuzimatelji za svako područje. Međutim, Ustavni sud je 7. veljače 2023. donio Odluku kojom se ukida važeća Uredba do 15. srpnja do kada Vlada treba donijeti novu Uredbu s detaljnim obrazloženjem u svrhu dokazivanja ispunjenja kriterija i postizanja ciljeva propisanih Zakonom.

---

image

Zgrada makarskog ‘Vodovoda‘

 

Ivo Ravlić/Cropix
---

Za Makarsku rivijeru, odnosno pet općina – Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora i Gradac te Grad Makarsku, najsporniji je članak 39. Uredbe na koji su primjedbe dali "Vodovod Makarska" te sve općine i Grad, a prema kojem bi se "Vodovodu Makarska" pripojio "Vodovod Imotske krajine".

Sporni članak

U spornom članku, Uslužno područje 37 čiji je preuzimatelj "Vodovod Makarska", obuhvaća gradove Imotski i Makarska te općine Baška Voda, Brela, Cista Provo, Lokvičići, Lovreć, Podbablje, Podgora, Proložac, Runovići, Tučepi, Zagvozd i Zmijavci te naselje Žlibina iz grada Vrgorca, naselja Drvenik i Zaostrog iz općine Gradac, naselje Grabovac, dio naselja Kreševo (Brdo), dio naselja Katuni (Brdo) i dio naselja Žeževica (Gornja Žeževica) iz općine Šestanovac.

---

image

Ivica Nuić, direktor makarskog ‘Vodovoda’

Ivo Ravlić/Cropix
---

Da pripajanje "Vodovoda Imotske krajine" nikako ne bi bilo pametno i dobro rješenje, drže i u makarskom "Vodovodu" koji se protivi prijedlogu, a čiji je direktor Ivica Nuić iznio realno stanje, potkrijepivši ga financijskim pokazateljima. Kako je komentirao, Makarska ima sve zakonske uvjete da se uspostavi uslužno područje prema sadašnjem području JIVU (jedinstvenog isporučitelja vodnih usluga) "Vodovoda" d.o.o. Makarska te prvenstveno predlaže da se i ustroji prema postojećem području JIVU.

Ukoliko je nužno, pripajanje "Vodovodu Makarska" bilo kojeg drugog susjednog JIVU bi bilo smislenije od trenutnog prijedloga što sa strane priuštivosti, samoodrživosti, a i sa strane povezanosti ili neposredne blizine vodoopskrbnih sustava koji se doslovno dodiruju ili su u neposrednoj vezi, za razliku od činjenice da nas od JIVU "Vodovoda Imotske krajine" d.o.o. dijeli fizička barijera planine Biokovo bez ikakve mogućnosti povezivanja sustava.

"Vodovod Makarska" je aktivno sudjelovao u savjetovanju još od vremena donošenja Zakona na način da su pisali primjedbe, ukazivali na probleme koji će se dogoditi, protivili se bilo kakvom spajanju "Vodovoda" s bilo kojim drugim isporučiteljem vodnih usluga, te ukazivali na određene nedostatke zakonskog rješenja.

– Međutim to prema sadašnjem prijedlogu Uredbe nije urodilo plodom, osim prihvaćenih amandmana kojima se ‘‘umanjila šteta u slučaju da dođe do spajanja‘‘. Riječ je o dva osnovna problema u Zakonu. Kao prvo, Vlada će Uredbom odrediti uslužna područja te na taj način naložiti integraciju više javnih isporučitelja vodnih usluga.

Zakonom su propisani kriteriji na temelju kojih postojeći isporučitelj može (dakle ne mora, samo može ako to Vlada Uredbom odluči) zadržati samostalnost i "Vodovod Makarska" ispunjava sve kriterije, ali prema prijedlogu Uredbe nam to nije odobreno.

S obzirom na to da susjedni isporučitelji (osim Omiša) ne zadovoljavaju zakonske kriterije, isti moraju biti priključeni drugom društvu kao preuzimatelju. Po prijedlogu Uredbe određuje se jedinstveno uslužno područje koje odgovara sadašnjem području "Vodovoda Makarska" i "Vodovoda Imotske krajine". Predlaže se da "Vodovod Makarska" preuzme i područje "Vodovoda Imotske krajine". Po Zakonu, dužni smo zadržati poslovnicu društva koje preuzimamo (dakle Imotskog) najmanje dvije godine od pripajanja, a može se odlučiti i nadalje – ugovorom o pripajanju ili naknadnom odlukom Skupštine društva – pojasnio je Nuić.

Dobiva se veći problem

Drugi problem je sustav dvostruke većine kojom se donose sve važne odluke na Skupštini društva. U praksi to znači da je "Vodovod Makarska" preuzimatelj, a "Vodovod Imotske krajine" kao zasebno društvo prestaje postojati te postaje dio "Vodovoda Makarska".

Međutim, u slučaju preuzimanja "Vodovoda Imotske krajine", općine Makarske rivijere i Grad Makarska će biti suvlasnici oko 90 posto kapitala budućeg društva, ali će imati šest od 17 članova Skupštine (jer "Vodovod Imotske krajine" isporučuje vodu na područje 11 JLS), koje sve imaju manje stanovnika i potrošnju vode nego Makarska rivijera, ali imaju pravo glasa po pravilu dvostruke većine.

– Sve jedinice lokalne samouprave Makarskog primorja i "Vodovod Makarska" se u cijelosti protive takvom prijedlogu i to smo naveli u očitovanjima prilikom savjetovanja. Navodimo i da "Vodovod Imotske krajine" ima veću cijenu vode od "Vodovoda Makarska".

S obzirom na to da se predviđa ujednačavanje cijena vode na cijelom uslužnom području u roku prilagodbe, za očekivati je da će građanima s područja "Vodovoda Makarska" doći do poskupljenja vode, samo iz činjenice pokrivanja troškova na cijelom uslužnom području, dok bi na imotskom području moglo doći do snižavanja cijene – kazao je Nuić, pojasnivši da država planira provesti reformu na način da sadašnji broj isporučitelja vodnih usluga sa oko 160 smanji na 41 društvo.

– Naravno da određeni isporučitelji kao takvi nisu samoodrživi i da je tu situaciju potrebno na određeni način riješiti, ali ne možemo prihvatiti kao dobar način na koji je to predloženo na našem području te smatramo da će se stavljanjem neodrživog na teret jednom održivom, dobiti samo jedan veći problem, a Zakonom su propisane sankcije za neprovedbu integracije prema Uredbi kada se ona usvoji – ističe Nuić.

---

image

Načelnica Podgore Petra Radić

Jakov Prkić/Cropix
---

Pripajanje je osudila podgorska načelnica Petra Radić koja kaže da "Vodovod Makarska" ima sve zakonske preduvjete ostati samostalna funkcionalna cjelina, odnosno isporučitelj.

– Spajanjem s "Vodovodom Imotske krajine" došlo bi do još većih financijskih i vodnih gubitaka. "Vodovod Makarska" godinama je ulagao u sanaciju infrastrukture, a ne u gradnju nove kao isporučitelj s kojim se predlaže spajanje, a o tome najbolje govori činjenica da Drašnice, Igrane, Živogošće, Mala Duba, Gornja Podgora, Strnj, Murava i ostali, uopće nemaju kanalizaciju, a Šošići i Gornje Igrane niti javni sustav vodoopskrbe. Napominjem, govorimo o turističkim naseljima s hotelima i apartmanima.

U isto vrijeme se u Imotskoj krajini radila široka mreža do svake kućice koju danas nitko ne može održavati i ima enormne gubitke vode. Ovim će se sve građane Makarske rivijere unazaditi i direktno oštetiti, a ne priuštiti održiv i priuštiv sustav kakav nalaže EU. Same mreže nisu niti fizički povezane, niti će ikada biti zbog Biokova, te ovo prisilno pripajanje smatram izvan svake pameti i isključivo političkim potezom – naglasila je Radić.

Ogromni gubici

Protivnik pripajanja je i makarski gradonačelnik Zoran Paunović.

– Grad Makarska smatra da "Vodovod Makarska" ima sve zakonske preduvjete da ostane samostalni isporučitelj vodnih usluga. Spajanje s "Vodovodom Imotske krajine" je štetno i pogubno za obje strane. Više je razloga tomu, a najočitiji su da će donošenje odluka (izglasavanje) u društvu preuzimatelju biti paralizirano zbog gradova i velikog broja općina s pravom glasa u Skupštini, a vodoopskrbni sustavi nisu uopće fizički povezani, te zbog prirodne barijere nikada neće ni biti spojeni, pa nema niti smisla da budu povezani u jedno društvo.

---

image

Makarski gradonačelnik Zoran Paunović

Ivo Ravlić/Cropix
---

Ogromni gubici "Vodovoda Imotska krajina" morat će biti nepravedno sanirani novcima građana Makarskog primorja, a spajanjem uslužno područje 37 neće ostvariti ciljeve zbog kojih se u konačnici i radi spajanje, a to su ciljevi priuštivosti i samoodrživosti. Spajanje će u stvarnosti dovesti do značajnog povećanja cijene vode stanovnicima Makarskog primorja, a također će se ugroziti sustav vodoopskrbe Makarskog primorja – ističe Paunović.

I Općina Brela na čelu s načelnikom Stipom Ursićem se protivi prijedlogu stvaranja novog uslužnog područja jer "Vodovod Makarska" uspješno obavlja ulogu javnog isporučitelja vodnih usluga o čemu jasno govore ekonomski podaci i ostvareni financijski rezultati.

---

image

Načelnik Brela Stipe Ursić

Ivo Ravlić/Cropix
---

– Spajanjem s drugim, manje uspješnim isporučiteljem vodnih usluga, znači i preuzimanje svih gubitaka i obveza, što će rezultirati padom kvalitete "Vodovoda Makarska". Takva nepovoljna situacija će se sigurno ocrtati i na povećanje cijena vodnih usluga za sve stanovnike Makarske rivijere – drži Ursić.

Ugrožen i turizam

I tučepski načelnik Ante Čobrnić mišljenja je da će doći do poskupljenja vodnih usluga za stanovnike cijele Makarske rivijere.

– Smatramo da se na ovaj način ne ispunjavaju zakonski ciljevi postizanja financijske stabilnosti i samoodrživosti, već upravo suprotno - mišljenja je Čobrnić.

---

image

Načelnik Tučepi Ante Čobrnić

Ivo Ravlić/Cropix
---

I baškovoški načelnik Josko Roščić kazao je da je spajanje Makarska – Imotski neizvedivo i zbog fizičke nespojivosti, imotski "Vodovod" ima lošu vodovodnu mrežu, a sve skuplja električna energija nužna za prepumpavanje vode, dovest će do još većih gubitaka "Vodovoda Imotske krajine" te će se predloženim spajanjem, ugroziti održivost "Vodovoda Makarska".

---

image

Načelnik Baške Vode Josko Roščić

Ivo Ravlić/Cropix
---

– Smatramo da će spajanje dovesti do ogromnih financijskih gubitaka "Vodovoda Makarska", kao i do enormnog povećanja cijena usluga na području Baške Vode, što dovodi direktno do ugroze turizma – istaknuo je Roščić.

---

Šutnja iz Imotskog

Što o spajanju s makarskim “Vodovodom” misli Luka Ćorić, direktor “Vodovoda Imotske krajine”, to zna samo on jer nije želio ništa komentirati. Kako nam je kazala Ćorićeva tajnica, direktoru je zadnji radni dan i ne bi ništa komentirao, a uskoro će na čelo “Vodovoda Imotske krajine” doći Mirela Jukić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix

Zgrada makarskog ‘Vodovoda‘

 

Ivo Ravlić/Cropix

Ivica Nuić, direktor makarskog ‘Vodovoda’

Ivo Ravlić/Cropix

Makarski gradonačelnik Zoran Paunović

Jakov Prkić/Cropix

Načelnica Podgore Petra Radić

Ivo Ravlić/Cropix

Načelnik Brela Stipe Ursić

Ivo Ravlić/Cropix

Načelnik Tučepi Ante Čobrnić

Ivo Ravlić/Cropix

Načelnik Baške Vode Josko Roščić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/pobuna-na-makarskoj-rivijeri-ne-pripajajte-nam-imotski-vodovod-necemo-placati-skuplju-vodu-i-tude-promasaje-1301853 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d6af047a024685657b0d94cecbe6925e2f33b783 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pobuna+na+Makarskoj+rivijeri%3A+%E2%80%98Ne+pripajajte+nam+imotski+Vodovod%2C+ne%C4%87emo+pla%C4%87ati+skuplju+vodu+i+tu%C4%91e+proma%C5%A1aje%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fpobuna-na-makarskoj-rivijeri-ne-pripajajte-nam-imotski-vodovod-necemo-placati-skuplju-vodu-i-tude-promasaje-1301853 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fpobuna-na-makarskoj-rivijeri-ne-pripajajte-nam-imotski-vodovod-necemo-placati-skuplju-vodu-i-tude-promasaje-1301853 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VODENI KONSENZUS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaVODENI KONSENZUS

Pobuna na Makarskoj rivijeri: ‘Ne pripajajte nam imotski Vodovod, nećemo plaćati skuplju vodu i tuđe promašaje!‘

27. lipnja 2023. - 21:43

Na e-savjetovanju do 20. lipnja prema Vladinu prijedlogu je bila Uredba o uslužnim područjima na temelju Zakona o vodnim uslugama, a rok za njezino donošenje je 15. srpnja. Uredbom se uspostavlja 41 uslužno područje u Hrvatskoj, određuju se njihove granice i društvo preuzimatelj.

Vlada je u prosincu 2021. donijela Uredbu o uslužnim područjima, kojom su određene granice 41 uslužnog područja, kao i društva preuzimatelji za svako područje. Međutim, Ustavni sud je 7. veljače 2023. donio Odluku kojom se ukida važeća Uredba do 15. srpnja do kada Vlada treba donijeti novu Uredbu s detaljnim obrazloženjem u svrhu dokazivanja ispunjenja kriterija i postizanja ciljeva propisanih Zakonom.

image

Zgrada makarskog ‘Vodovoda‘

 

Ivo Ravlić/Cropix

Za Makarsku rivijeru, odnosno pet općina – Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora i Gradac te Grad Makarsku, najsporniji je članak 39. Uredbe na koji su primjedbe dali "Vodovod Makarska" te sve općine i Grad, a prema kojem bi se "Vodovodu Makarska" pripojio "Vodovod Imotske krajine".

Sporni članak

U spornom članku, Uslužno područje 37 čiji je preuzimatelj "Vodovod Makarska", obuhvaća gradove Imotski i Makarska te općine Baška Voda, Brela, Cista Provo, Lokvičići, Lovreć, Podbablje, Podgora, Proložac, Runovići, Tučepi, Zagvozd i Zmijavci te naselje Žlibina iz grada Vrgorca, naselja Drvenik i Zaostrog iz općine Gradac, naselje Grabovac, dio naselja Kreševo (Brdo), dio naselja Katuni (Brdo) i dio naselja Žeževica (Gornja Žeževica) iz općine Šestanovac.

image

Ivica Nuić, direktor makarskog ‘Vodovoda’

Ivo Ravlić/Cropix

Da pripajanje "Vodovoda Imotske krajine" nikako ne bi bilo pametno i dobro rješenje, drže i u makarskom "Vodovodu" koji se protivi prijedlogu, a čiji je direktor Ivica Nuić iznio realno stanje, potkrijepivši ga financijskim pokazateljima. Kako je komentirao, Makarska ima sve zakonske uvjete da se uspostavi uslužno područje prema sadašnjem području JIVU (jedinstvenog isporučitelja vodnih usluga) "Vodovoda" d.o.o. Makarska te prvenstveno predlaže da se i ustroji prema postojećem području JIVU.

Ukoliko je nužno, pripajanje "Vodovodu Makarska" bilo kojeg drugog susjednog JIVU bi bilo smislenije od trenutnog prijedloga što sa strane priuštivosti, samoodrživosti, a i sa strane povezanosti ili neposredne blizine vodoopskrbnih sustava koji se doslovno dodiruju ili su u neposrednoj vezi, za razliku od činjenice da nas od JIVU "Vodovoda Imotske krajine" d.o.o. dijeli fizička barijera planine Biokovo bez ikakve mogućnosti povezivanja sustava.

"Vodovod Makarska" je aktivno sudjelovao u savjetovanju još od vremena donošenja Zakona na način da su pisali primjedbe, ukazivali na probleme koji će se dogoditi, protivili se bilo kakvom spajanju "Vodovoda" s bilo kojim drugim isporučiteljem vodnih usluga, te ukazivali na određene nedostatke zakonskog rješenja.

– Međutim to prema sadašnjem prijedlogu Uredbe nije urodilo plodom, osim prihvaćenih amandmana kojima se ‘‘umanjila šteta u slučaju da dođe do spajanja‘‘. Riječ je o dva osnovna problema u Zakonu. Kao prvo, Vlada će Uredbom odrediti uslužna područja te na taj način naložiti integraciju više javnih isporučitelja vodnih usluga.

Zakonom su propisani kriteriji na temelju kojih postojeći isporučitelj može (dakle ne mora, samo može ako to Vlada Uredbom odluči) zadržati samostalnost i "Vodovod Makarska" ispunjava sve kriterije, ali prema prijedlogu Uredbe nam to nije odobreno.

S obzirom na to da susjedni isporučitelji (osim Omiša) ne zadovoljavaju zakonske kriterije, isti moraju biti priključeni drugom društvu kao preuzimatelju. Po prijedlogu Uredbe određuje se jedinstveno uslužno područje koje odgovara sadašnjem području "Vodovoda Makarska" i "Vodovoda Imotske krajine". Predlaže se da "Vodovod Makarska" preuzme i područje "Vodovoda Imotske krajine". Po Zakonu, dužni smo zadržati poslovnicu društva koje preuzimamo (dakle Imotskog) najmanje dvije godine od pripajanja, a može se odlučiti i nadalje – ugovorom o pripajanju ili naknadnom odlukom Skupštine društva – pojasnio je Nuić.

Dobiva se veći problem

Drugi problem je sustav dvostruke većine kojom se donose sve važne odluke na Skupštini društva. U praksi to znači da je "Vodovod Makarska" preuzimatelj, a "Vodovod Imotske krajine" kao zasebno društvo prestaje postojati te postaje dio "Vodovoda Makarska".

Međutim, u slučaju preuzimanja "Vodovoda Imotske krajine", općine Makarske rivijere i Grad Makarska će biti suvlasnici oko 90 posto kapitala budućeg društva, ali će imati šest od 17 članova Skupštine (jer "Vodovod Imotske krajine" isporučuje vodu na područje 11 JLS), koje sve imaju manje stanovnika i potrošnju vode nego Makarska rivijera, ali imaju pravo glasa po pravilu dvostruke većine.

– Sve jedinice lokalne samouprave Makarskog primorja i "Vodovod Makarska" se u cijelosti protive takvom prijedlogu i to smo naveli u očitovanjima prilikom savjetovanja. Navodimo i da "Vodovod Imotske krajine" ima veću cijenu vode od "Vodovoda Makarska".

S obzirom na to da se predviđa ujednačavanje cijena vode na cijelom uslužnom području u roku prilagodbe, za očekivati je da će građanima s područja "Vodovoda Makarska" doći do poskupljenja vode, samo iz činjenice pokrivanja troškova na cijelom uslužnom području, dok bi na imotskom području moglo doći do snižavanja cijene – kazao je Nuić, pojasnivši da država planira provesti reformu na način da sadašnji broj isporučitelja vodnih usluga sa oko 160 smanji na 41 društvo.

– Naravno da određeni isporučitelji kao takvi nisu samoodrživi i da je tu situaciju potrebno na određeni način riješiti, ali ne možemo prihvatiti kao dobar način na koji je to predloženo na našem području te smatramo da će se stavljanjem neodrživog na teret jednom održivom, dobiti samo jedan veći problem, a Zakonom su propisane sankcije za neprovedbu integracije prema Uredbi kada se ona usvoji – ističe Nuić.

image

Načelnica Podgore Petra Radić

Jakov Prkić/Cropix

Pripajanje je osudila podgorska načelnica Petra Radić koja kaže da "Vodovod Makarska" ima sve zakonske preduvjete ostati samostalna funkcionalna cjelina, odnosno isporučitelj.

– Spajanjem s "Vodovodom Imotske krajine" došlo bi do još većih financijskih i vodnih gubitaka. "Vodovod Makarska" godinama je ulagao u sanaciju infrastrukture, a ne u gradnju nove kao isporučitelj s kojim se predlaže spajanje, a o tome najbolje govori činjenica da Drašnice, Igrane, Živogošće, Mala Duba, Gornja Podgora, Strnj, Murava i ostali, uopće nemaju kanalizaciju, a Šošići i Gornje Igrane niti javni sustav vodoopskrbe. Napominjem, govorimo o turističkim naseljima s hotelima i apartmanima.

U isto vrijeme se u Imotskoj krajini radila široka mreža do svake kućice koju danas nitko ne može održavati i ima enormne gubitke vode. Ovim će se sve građane Makarske rivijere unazaditi i direktno oštetiti, a ne priuštiti održiv i priuštiv sustav kakav nalaže EU. Same mreže nisu niti fizički povezane, niti će ikada biti zbog Biokova, te ovo prisilno pripajanje smatram izvan svake pameti i isključivo političkim potezom – naglasila je Radić.

Ogromni gubici

Protivnik pripajanja je i makarski gradonačelnik Zoran Paunović.

– Grad Makarska smatra da "Vodovod Makarska" ima sve zakonske preduvjete da ostane samostalni isporučitelj vodnih usluga. Spajanje s "Vodovodom Imotske krajine" je štetno i pogubno za obje strane. Više je razloga tomu, a najočitiji su da će donošenje odluka (izglasavanje) u društvu preuzimatelju biti paralizirano zbog gradova i velikog broja općina s pravom glasa u Skupštini, a vodoopskrbni sustavi nisu uopće fizički povezani, te zbog prirodne barijere nikada neće ni biti spojeni, pa nema niti smisla da budu povezani u jedno društvo.

image

Makarski gradonačelnik Zoran Paunović

Ivo Ravlić/Cropix

Ogromni gubici "Vodovoda Imotska krajina" morat će biti nepravedno sanirani novcima građana Makarskog primorja, a spajanjem uslužno područje 37 neće ostvariti ciljeve zbog kojih se u konačnici i radi spajanje, a to su ciljevi priuštivosti i samoodrživosti. Spajanje će u stvarnosti dovesti do značajnog povećanja cijene vode stanovnicima Makarskog primorja, a također će se ugroziti sustav vodoopskrbe Makarskog primorja – ističe Paunović.

I Općina Brela na čelu s načelnikom Stipom Ursićem se protivi prijedlogu stvaranja novog uslužnog područja jer "Vodovod Makarska" uspješno obavlja ulogu javnog isporučitelja vodnih usluga o čemu jasno govore ekonomski podaci i ostvareni financijski rezultati.

image

Načelnik Brela Stipe Ursić

Ivo Ravlić/Cropix

– Spajanjem s drugim, manje uspješnim isporučiteljem vodnih usluga, znači i preuzimanje svih gubitaka i obveza, što će rezultirati padom kvalitete "Vodovoda Makarska". Takva nepovoljna situacija će se sigurno ocrtati i na povećanje cijena vodnih usluga za sve stanovnike Makarske rivijere – drži Ursić.

Ugrožen i turizam

I tučepski načelnik Ante Čobrnić mišljenja je da će doći do poskupljenja vodnih usluga za stanovnike cijele Makarske rivijere.

– Smatramo da se na ovaj način ne ispunjavaju zakonski ciljevi postizanja financijske stabilnosti i samoodrživosti, već upravo suprotno - mišljenja je Čobrnić.

image

Načelnik Tučepi Ante Čobrnić

Ivo Ravlić/Cropix

I baškovoški načelnik Josko Roščić kazao je da je spajanje Makarska – Imotski neizvedivo i zbog fizičke nespojivosti, imotski "Vodovod" ima lošu vodovodnu mrežu, a sve skuplja električna energija nužna za prepumpavanje vode, dovest će do još većih gubitaka "Vodovoda Imotske krajine" te će se predloženim spajanjem, ugroziti održivost "Vodovoda Makarska".

image

Načelnik Baške Vode Josko Roščić

Ivo Ravlić/Cropix

– Smatramo da će spajanje dovesti do ogromnih financijskih gubitaka "Vodovoda Makarska", kao i do enormnog povećanja cijena usluga na području Baške Vode, što dovodi direktno do ugroze turizma – istaknuo je Roščić.

Šutnja iz Imotskog

Što o spajanju s makarskim “Vodovodom” misli Luka Ćorić, direktor “Vodovoda Imotske krajine”, to zna samo on jer nije želio ništa komentirati. Kako nam je kazala Ćorićeva tajnica, direktoru je zadnji radni dan i ne bi ništa komentirao, a uskoro će na čelo “Vodovoda Imotske krajine” doći Mirela Jukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 10:25