StoryEditorOCM
ObalaNAJBRŽI PRST

Pobuna kaštelanskih taksista: ‘Gradonačelniče, pomozite, natječaj Zračne luke za dodjelu koncesija treba poništiti‘

Piše Jakov Žarko
5. ožujka 2024. - 14:58

Nakon što su upozorili na navodne nepravilnosti oko provođenja natječaja za dodjelu koncesija, kaštelanski taksisti, njih više od 60, okupilo se u utorak ujutro ispred Gradske uprave Kaštela tražeći, kako kažu, podršku Grada i raspisivanje novog natječaja za autotaksi koncesije u Zračnoj luci u Kaštelima.

Nezadovoljni taksisti navode kako nisu svi imali istu početnu poziciju prilikom javljanja na natječaj i to s obzirom da je odlučivao tzv. najbrži prst, jer tender nije mogao učitati njihove pripremljene dokumente.

Požalili su se na sistem prijavljivanja, za koji kažu da je zakazao pa su zatražili podršku gradonačelnika Denisa Ivanovića, vjerujući da će Zračna luka poništiti natječaj kojim se traži samo 120 taksista, a njih je ukupno tisuću na području grada podno Kozjaka.

Jednake uvjete za sve

– Svi smo ovdje s istim problemom. Očekujemo da gradonačelnik stane iza malog čovika. Tražimo da se ponovno raspiše natječaj i da se poboljšaju tenderi za prihvat podataka jer je očito da nije poslužio svrsi.

Želimo ukazati na nepravilnosti natječaja Zračne luke, jer nismo svi bili u istom položaju i nismo svi imali jednake uvjete. Sve ovo čak je i pravno upitno – kazao je okupljenim vozačima taksija Mate Crnković, pojašnjavajući sami tijek prijava na javni poziv.

– Ja sam priložio dokumente u 9.02 sati. Imao sam još samo dvije kvačice napraviti za prijaviti se.

Pojavi se crveno i dokument ne prihvaća i ne može se na sljedeći korak. Tek u 9.18 sati mi je sistem prepoznao moj dokument. Svi smo u nekih 15 do 20 sekundi predali zahtjev, a tender ih je očitao tek naknadno, nekom nakon sedam minuta, nakon 12,15 ili 17 minuta. Tada je bilo već kasno.

Time smo izgubili dragocjeno vrijeme i početnu poziciju, odnosno brojeve po kojima će Zračna luka davati koncesije. Pojedinci su angažirali firme koje se bave programiranjem i bili su spremni na ovo međutim nisu mogli utjecati na brzinu tendera. Vrijeme se izgubilo na učitavanje tendera s njihove strane. Svi dokumenti koji su bili potrebni za javni poziv su bili pripremljeni u PDF-u i sistem to nije prepoznavao – kazao je u ime taksista Crnković, naglasivši kako se nada da će Zračna luka natječaj poništiti jer u protivnom će morati djelovati pravno.

Okupljeni kaštelanski taksisti, među kojima su svi dosadašnji koncesionari, nastojali su ispričati svoje iskustvo s prijavama na natječaj, naglasivši kako ne traže da im se pogoduje, nego samo jednake uvjete za sve.

- Neki su se prijavili u 9.15 sati, a neki u 9.30 sati i ovi s kasnijim prijavama imaju manji redni broj, što je nelogično. Nešto nije bilo u redu s njihove strane – dodao je još jedan od taksista.

Među okupljenima je bio je 57-godišnji Damir Petričević koji je u Zračnoj luci taksirao punih 20 godina. Prema odabiru "najbrži prst" nije upao među 120 koliko ih Zračna luka traži.

Kolege za njega kažu da je bez mrlje u poslu i bez policijske prijave. Vidno potresen cijelom situacijom oko provedbe podnošenja zahtjeva za medije je izjavio:

– U Zračnoj luci sam 20 godina i sad sam ostao bez koncesije. Ovo je za mene šok – kazao je taksist Petričević.

Taksisti su složni i upozoravaju da se ne može ponuditi mrežni obrazac za provedbu natječaja koji nije funkcionalan. Među okupljenima bio je i Željko Bandić, predsjednik Ceha prijevoznika Udruženja obrtnika Kaštela.

image
Joško Ponoš/Cropix

– Veliki broj ljudi se okupio kako bi ukazali na nepravilnosti u prijavi na tender Zračne luke. Obrtnička komora kao savjetodavno tijelo im je došla dati podršku, a već sam prije kazao da mi nismo za odabir na način "najbrži prst", nego za neku vrstu bodovanja i ovdje smo da ukažemo na nepravilnosti.

Što će u konačnici odlučiti Zračna luka je na njihovoj Upravi – kazao je Bandić i dotaknuo se javnog poziva 2021. godine, kazavši kako je tada poziv prekinut zbog pada sustava, a kasnije na ponovljenom je sve bilo u redu, ali da je bio i puno manji pritisak. Nakon toga se koncesija produžila, postojećim koncesionarima.

Završava javni poziv

Što će u konačnici odlučiti Zračna luka, preostaje nam čekati srijedu 6. ožujka iza 12 sati kada završava javni poziv. Na naš poziv da se očituju po pitanju problema koje navode pojedini taksisti, kazali su kako ne žele ništa komentirati do okončanja natječaja.

Među zabrinute taksiste spustio se i gradonačelnik Ivanović.

– Oni su mene kontaktirali u ponedjeljak i obavijestili o svemu. Po njihovu mišljenju sustav je zakazao i dosta su nezadovoljni. Danas sam nazvao Upravu Zračne luke i izvijestili su me da natječaj traje do sutra i da će nakon natječaja vidjeti je li bilo propusta.

Također, sutra ujutro (srijeda) s početkom u 9 sati, nekoliko predstavnika taksista će doći kod mene u ured na sastanak. Tražit ćemo i sastanak s predstavnicima Zračne luke – zaključio je gradonačelnik Denis Ivanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:03