StoryEditorOCM
Obalakamen spoticanja

Otišli smo provjeriti što je to Trogirane diglo na noge, neke i posvađalo: Ružno je, bode oči!; Ma ne znaju što pričaju

Piše Petar Čikeš
20. ožujka 2024. - 16:30

Grad Trogir je zahvaljujući ljudskom umijeću s kamenom dospio na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske baštine 1997. godine. Upravo je kamen postao predmet spoticanja u Trogiru 2024. godine.

Kažotićeva ulica osvanula je u novom ruhu: stari pločnik zamijenjen je novim, koji se ne uklapa najbolje u vizuru srednjovjekovnog grada, nešto poput PVC prozora na Stradunu. Uzrok tome su radovi na izgradnji i sanaciji vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava te rekonstrukcija elektroenergetske mreže stare gradske jezgre.

Čelni ljudi dalmatinskih gradova, koji ljeti privlače milijune turista, van sezone prisiljeni su razmišljati o gradskoj infrastrukturi koja je često zastarjela i nedostatna. Tako se u starom dijelu Trogira 2022. počelo s obnovom infrastrukture, tj. promjenom vodovodne i kanalizacijske mreže.

Investitor je Vodovod i kanalizacija Split, a projektom rukovodi agencija EKO Kaštelanski zaljev. Budući da se radi na lokalitetu koji je pod zaštitom UNESCO-a, u sve je morao biti uključen i trogirski konzervatorski odjel.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix

Rezultat je nova blještavo bijela vizura gradske ulice, što je posvađalo obične građane te pobudilo sumnje u nepoštivanje standarda UNESCO-a.

Građani Trogira svrstali su se u dva suprotstavljena tabora: jedni su entuzijastični pobornici građevinske intervencije u staru jezgru grada jer preferiraju funkcionalnost, dok su drugi nostalgični prema gradu koji je uslijed robovanja potrebama turizma djelomično izgubio vizuru, ali i dušu.

Ni na jedne ni na druge ne obaziru se radnici koji su zaposleni na kopanju i postavljanju cijevi, te postavljanju i poliranju novog kamena u staroj jezgri.  

image
Paun Paunović/Cropix

– Naravno da mi se ne sviđa – odvratio nam je smrknuti prolaznik na naše pitanje o novom izgledu Kažotićeve ulice.

– Nisam protiv nove kanalizacije, ali umjesto vraćanja starog kamena na isto mjesto, postavili su novi kamen koji bode oči i izgleda ružno – zaključio je naš prvi sugovornik.

image
Paun Paunović/Cropix

No, u gradu smo imali prilike čuti i oprečna mišljenja.

– Tko ne živi u starom dijelu Trogira, a govori protiv ovoga ne zna što priča. Ljeti nestane struje, zimi dolazi do poplave i fekalije izlaze na površinu. Ovo je bilo potrebno i pomoći će ljudima koji žive tamo, ne znate vi kako je to kad vam je cijelo prizemlje poplavljeno zimi. Istina, novi izgled ulice nije predivan za oči, ali i to će se promijeniti. Dobit će patinu za pola godine. Promatram maloprije dvije gospođe, mrmore ispred katedrale zbog starog kamenja u gradu jer se spotiču o rupe, a za dvije minute pljuju po novom pločniku u Kažotićevoj – rekao nam je naš drugi sugovornik.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix

– Kamen koji stavljaju sada star je koliko i onaj kojeg su izvadili, 400 milijun godina, jer su oba nastali u zemlji prirodnim procesom. To bih poručio onima koji zapomažu zbog novog izgleda ulice – dopunio ga je njegov prijatelj.

– Ne sviđa mi se ovaj izgled ulice. Cijeli grad je postao rob turizma. To više nije onaj Trogir iz moje mladosti. Ovaj kamen koji je šaka u oko prolaznicima ne uklapa se u ambijent grada. Napravili su turistički Disneyland – zaključio je naš posljednji sugovornik.

image
Paun Paunović/Cropix

Od gradonačelnika Ante Bilića smo doznali da radovi rekonstrukcije infrastrukture i novog popločenja u trogirskoj jezgri imaju sve potrebne dozvole, kao i da prethodno popločenje u Kažotićevoj ulici nije bilo drevno već datira iz 80-ih godina 20. stoljeća. Gradonačelnikovu izjavu su nadopunili iz konzervatorskog odjela u Trogiru kao i iz agencije EKO kaštelanski zaljev.

Voditeljica konzervatorskog odjela Jasna Popović rekla nam je da  "nema negativnog utjecaja na iznimnu univerzalnu vrijednost svjetskog dobra provedbom ovog projekta. Upravo suprotno, napokon se stanovnicima povijesne jezgre omogućava kvaliteta osnovne infrastrukture na razini 21. stoljeća, što direktno doprinosi očuvanju života u jezgri i standardu stanovanja".

Ostaje za nadati se da će patinu vremena novi kamen u trogirskoj staroj jezgri dobiti u što kraćem vremenskom roku.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix

EKO kaštelanski zaljev: Ništa bez konzervatora

Iz priopćenja Agencije EKO kaštelanski zaljev izdvajamo:

– Naručitelj EKO Kaštelanski zaljev je putem javne nabave ugovorio izgradnju Građevine, nadzor nad izgradnjom Građevine, arheološke radove i  konzervatorski nadzor nad izgradnjom Građevine. Prijava početka građenja Upravnom odjelu za urbanizam i prostorno uređenja Grada Trogira je poslana  05. rujna 2022.

Dana 07.10.2022.,  a prije početka radova, održan je uvodni koordinacijski sastanak u prostorijama Konzervatorskog odjela u Trogiru na kojemu je višekratno naglašeno da tijekom radova moraju biti poštivani standardi UNESCO-a te da će Ministarstvo o radovima obavijestiti UNESCO i uz obavijest UNESCO-u dostaviti Konzervatorski  elaborat i Glavni Projekt po kojem se izvode radovi. Na sastanku su osim predstavnika naručitelja bili nazočni predstavnici Ministarstva kulture, Grada Trogira, izvođača, podizvođača za kameno popločanje i arheološki nadzor.

Radovi na terenu su započeli skidanjem kamenog popločanja u  Kažotićevoj ulici dana 03. studenoga 2022. godine. Izvođač je radove obavio u ugovorenom roku, vodovodni i kanalizacijski radovi su završeni te se  radi na postavljanju kamena po svim odredbama gore navedene dokumentacije i pod svakodnevnim budnim nadzorom Konzervatorskog odjela u Trogiru.

Napominjemo da su predstavnici  naručitelja EKO Kaštelanski zaljev svakodnevno na terenu zajedno s djelatnicima Ministarstva kulture i medija RH, Konzervatorskog odjela u Trogiru i bez čijeg stalnog nadzora se nije odlučilo niti o jednoj ploči, kamenu, slivniku, poklopcu ili oknu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:31