stdClass Object ( [id] => 1156861 [title] => Oproštaj od još jedne dalmatinske tvornice koja će se pretvoriti u stanove, za ‘zlatne kvadrate‘ u atraktivnoj zoni uz more milijunsku kesu odriješit će - gradska tvrtka [alias] => oprostaj-od-jos-jedne-dalmatinske-tvornice-koja-ce-se-pretvoriti-u-stanove-za-zlatne-kvadrate-u-atraktivnoj-zoni-uz-more-milijunsku-kesu-odrijesit-ce-gradska-tvrtka [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gradska tvrtka "UTD Ragusa", nekada poznata kao glavno ugostiteljsko poduzeće u Dubrovniku, a danas specijalizirana za biznis s nekretninama, izgledni je novi vlasnik Tvornice ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda (TUP).

Za kupnju kompleksa u Gružu, koji se po GUP-u nalazi unutar stambeno-poslovne zone, stigle su dvije obvezujuće ponude, o kojima će se raspravljati i odlučiti na izvanrednoj glavnoj skupštini dioničara najavljenoj za 12. siječnja, iako se još uvijek ostavlja prostora za moguća iznenađenja poslana poštom zadnjeg dana netom okončane godine.

Neslužbeno se doznaje kako su stigle ponude UTD-a i češkog poduzetnika, te da je višu cijenu ponudio nekadašnji gradski ugostiteljski gigant, svojevrsna dubrovačka "zlatna koka", koji danas samo ubire zakupnine od nekoliko preostalih poslovnih prostora.

– "UTD Ragusa" je 30. prosinca dala obvezujuću ponudu za kupnju TUP-a – kaže Igor Jurišić, direktor te javne tvrtke, ali ne želi potvrditi ni opovrgnuti informaciju o ponuđenom iznosu od 10,2 milijuna eura.

– Čuo sam da je druga ponuda manja od naše, ali to su sve neslužbeni podaci. Bilo bi neodgovorno iznositi bilo kakve podatke do okončanja samog postupka odabira kupca – dodaje Jurišić.

Gradska tvrtka je u kontaktu s bankama o uvjetima zaduženja. Nemaju dugovanja, okončali su brojne sudske postupke, a za novi zajam u zalog mogu dati vrijedne nekretnine u svom vlasništvu: kavanu "Dubravka" i restoran "Mimoza" na Pilama te restoran "Gorica", u Ulici Marojice Kaboge 1, u srcu staroga grada, koji su konačno uspjeli uknjižiti, dok su uredski prostori u Pentagonu u izvanknjižnom vlasništvu.

Godišnji prihod od iznajmljivanja tih prostora je 1,8 milijuna kuna.

– Ugovori o iznajmljivanju poslovnih prostora stari su petnaestak godina. Kad se budu potpisivali novi, krajem ove i početkom 2023. godine, očekujem da će iznosi najma biti barem dva do tri puta veći – najavljuje direktor.

Na računu UTD-a trenutačno je 900 tisuća kuna, a 2021. godinu, u kojoj su kupili 408 dionica "Luke Dubrovnik" za 100 tisuća eura, okončali su s 200 tisuća kuna dobiti. Dakle, društvo je stabilno i sposobno za novo kreditno zaduženje.

Nakon dubinske analize poslovanja, "UTD Ragusa" je dala izraditi i procjenu vrijednosti dijela TUP-ovih nekretnina. Nekada uspješna tvornica, rijedak primjer radničkog dioničarstva u Hrvatskoj, nedavno je ugasila svoj pogon.

Prodaja je svedena na nekretnine, prvenstveno na 9000 četvornih metara u Gružu, a zatim još 14 tisuća kvadrata u Komolcu. Poznavatelji prilika kažu kako je riječ o isplativom nekretninskom ulaganju, ali da su iznosi ponuda kojima se javno barata zapravo 60 do 70 posto realne cijene.

Oko 60 posto prostora je u najmu koji već donosi milijunske prihode. Ostatak je bio ostavljen proizvodnji koju su posljednjih godina iznijeli umirovljeni radnici TUP-a, jer kvalitetnu mladu radnu snagu za skromna primanja u odnosu na plaće u turizmu nisu mogli naći.

Denis Dežulović, predsjednik Nadzornog odbora TUP-a, kaže kako to tijelo, kao ni Uprava, neće javno iznositi nikakve informacije koje se tiču kupoprodaje radi zaštite poslovnih interesa tvrtke i dioničara. Za njih će postupak biti gotov kad posljednji dioničar primi uplatu od kupoprodaje.

Uz Grad Dubrovnik, odnosno "UTD Ragusu", kao potencijalni kupci TUP-a spominjali su se češki investitor Jaroslav Trešnak i tvrtka "See Capital Partners", čiji su osnivači i članovi društva Bruno Georgiev, Ivan Valentić, sin nekadašnjeg hrvatskog premijera Nikice, te odvjetnik Oleg Uskoković.

Inicijativa "TUP – urbana četvrt", koja okuplja poduzetnike i udruge, obrtnike i umjetnike, ukazala je na društveni potencijal toga kompleksa i njegovu financijsku održivost.

– Od početka smo tvrdili da je kupnja TUP-a prilika koju se ne smije propustiti. Zaista bi bio veliki poraz Grada da je još jedan prostor otišao u gradnju apartmana ili drugu svrhu isključivo turističke i komercijalne namjene.

Velika je to prilika za Dubrovnik, za mlade, za poduzetničke inicijative koje su se tamo pojavile i za novi društveni i kulturni prostor kakav mu nedostaje. Treba pričekati Skupštinu TUP-a, a nakon toga će trebati mnogo truda da se donese suvisli plan upravljanja prostorom. Svakako treba pohvaliti odluku Grada da se kupi TUP, unatoč lošem stanju lokalne blagajne – komentira Đuro Capor, gradski vijećnik stranke Srđ je Grad.

Oko ovog pitanja, lokalni zastupnici koje smo kontaktirali unisono podržavaju namjeru da Grad putem svoje tvrtke dođe do vlasništva nad nedavno ugašenom tvornicom u Gružu.

– Podržavamo inicijativu jer smatramo da je strateški vrlo važno da Grad postane vlasnik toga prostora kako nam se ne bi ponovio propust poput prilike za kupnju Remize. Na taj način Grad dolazi do velikog prostora kojim može samostalno upravljati i na kojem može dugoročno planirati javne sadržaje.

Drago nam je što će Gruž postati prava urbana četvrt koja okuplja mlade, kreativne i poduzetne ljude. Propuštene su neke prilike za kupnju nekretnina, a dizali se krediti i trošio novac gdje to nije bilo potrebno.

Kad se investira toliki novac, i to u vrijeme prezaduženosti, naravno da želite znati je li to ulaganje financijski održivo, ali ne želimo biti destruktivni. Osim Gruža, tu je i prostor u Komolcu, možda mjesto budućeg vrtića ili škole – kaže Anita Bonačić Obradović, SDP-ova vijećnica.

Maro Kristić (Most) tvrdi kako je upravo on još prije pet godina govorio da Grad treba iskoristiti prvu sljedeću priliku i kupiti TUP.

– U TUP-u se razvija kreativna priča naših sugrađana koju treba dalje baštiniti i unaprjeđivati. Grad će kroz tu kupnju sigurno riješiti neka svoja važna pitanja, barem u prvoj fazi, a u perspektivi će se tamo vjerojatno nešto graditi u javnom interesu.

Treba pravilno i pametno upravljati tom pričom. Naravno, treba zadržati kreativnu priču, ali i razvijati drugi dio koji će donijeti neke prihode.

Tu je glavna zgrada, skladište, ali ima tu, navodno, i kuća u Solitudu, dosta je tu nekretnina koje još uvijek nisu komercijalizirane. Svoju snagu Grad crpi iz imovine kojom upravlja, a nekretnine koje su u TUP-ovu vlasništvu nalaze se na iznimno važnim strateškim pozicijama i smatram da je tu, bez obzira na okolnosti koje u financijskom smislu u ovom trenutku nisu povoljne, riječ o dobrom potezu koji će se pokazati u perspektivi.

Samim rentanjem tih nekretnina Grad može vraćati glavnicu kredita. Namjera Grada je da se kupnja realizira putem "UTD Raguse" pa pretpostavljam da će tu biti riječ o založnom pravu na nekim nekretninama koje su u vlasništvu UTD-a kako bi se dobio kredit jer Grad se ne može na klasičan način zadužiti, probio je zakonski okvir za zaduživanje – dodaje Kristić.

Jasmin Deraković (DDS) kaže kako će TUP, kao urbana četvrt, postati prostor za razvoj društvenog života grada i stvaranje životnih sadržaja. Ovakve primjere prenamjene tvornica i skladišnih prostora vidimo u mnogim gradovima, navodi vijećnik, koji se nada da će se ova kupnja pokazati financijski održivom.

– Za bilo koga je to dobra investicija, bio Grad ili privatni poduzetnik. Dobro je da Grad razmišlja dugoročno jer nekretnine će postajati sve skuplje. Ni u pandemiji nije bilo značajnog sniženja cijena stanova u Dubrovniku.

Kako god će Grad upravljati time, mora slušati svoje građane, držati se onoga što je izglasano na Gradskom vijeću. Građani moraju biti korektiv vlasti, ne čekati izbore, nego, ako treba, pisati peticije, ići na ulice ako se procijeni da se tom imovinom ne upravlja onako kako bi trebalo.

Trebalo bi napraviti analizu čega nedostaje u Dubrovniku. Nedostaje stambeni prostor koji bi bio dostupan po prihvatljivim cijenama. Gradu ne bi trebala biti zarada primarni fokus, nego briga o građanima. Gruž je industrijska četvrt i treba mu odati počast na taj način da se sjećamo kakav je bio, a opet da razmišljamo što želimo da postane u budućnosti.

Doselila sam se prije 17 godina i boli me kad me netko pita "što si došla u Dubrovnik", a pogotovo kad me to pita netko iz samoga grada. Mnogo mladih odlazi dalje jer se ovdje ne mogu ostvariti. Ovdje tko nije u turizmu nema puno izbora. Umjetnost nikad nije isplativa, ali Dubrovnik to zaslužuje – komentira vijećnica Ivana Šepak (Dustra).

Nezavisni vijećnik i bivši gradonačelnik Andro Vlahušić misli kako je to izvanredan posao, pogotovo što se tiče Komolca jer tamo je sve "jedan kroz jedan".

– To je Gradu neophodno, jer tamo se izmješta sve kulturne ustanove i institucije. Što se tiče samog TUP-a, pitanje je što želimo tamo raditi. Možemo ga sačuvati, neka stoji za neka bolja vremena. Drugo pitanje je ostaje li u TUP-u ono što je po GUP-u predviđeno. To je primarno stambeno-poslovni kompleks, mislim da bi to trebalo napraviti, kako bi Grad dobio 200 do 250 stanova.

Sačuvati tvornice? Zašto? To nema svrhe! U tom stambeno-poslovnom kompleksu mogu biti svi ovi sadržaji koji se tiču kulture, jedan moderni urbani model stanovanja i kulture. Naravno da treba nastaviti s onim što je tamo, od muzeja do klubova. Ali Grad ima ljetnu pozornicu ispred Luke predviđenu na pet tisuća kvadrata.

Bilo bi idealno napraviti i idući korak, kupiti Solsku bazu, jer je ona izvanredan kulturno-scenski prostor, znatno bolji nego tvorničke hale. Imali bismo tzv. gruški kulturni krug koji kreće od Solske baze, proteže se kroz stambeno-poslovno-umjetničku četvrt i završava s ljetnom pozornicom ispred Luke, parkom i Gružem koji je pješačka zona.

Ako sada nema šanse da se to sve sagleda, postoje naša djeca, postoje generacije koje dolaze. Naglasio bih kako je preduvjet za kupnju TUP-a bila kupnja "UTD Raguse", koju je, zahvaljujući Olgi Muratti, Igoru Jurišiću, meni i Mladenu Pejnoviću, država prodala Gradu, a Mato Franković je to završio – smatra Vlahušić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKI BIZNIS U GRUŽU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => VELIKI BIZNIS U GRUŽU 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-04 15:05:11 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Kristina Filičić Silvija Rudinović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-05 14:05:54 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-01-05 13:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 129 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/04\/20482306.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/04\/18075380.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/04\/20455352.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Doju\u010dera\u0161nji proizvodni pogoni okru\u017eeni su stambenim, javnim i crkvenim prostorima","'Zaista bi bio veliki poraz Grada da je jo\u0161 jedan prostor oti\u0161ao u gradnju apartmana', smatra vije\u0107nik \u0110uro Capor","I biv\u0161i potestat Vlahu\u0161i\u0107 na mjestu TUP-a vidi izme\u0111u 200 i 250 stanova"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_20482306_1920.jpg":"1920x1080","k_20482306_1280.jpg":"1280x1280","k_20482306_1024.jpg":"1024x1024","k_20482306_640.jpg":"640x640","k_20482306_480.jpg":"480x480","k_20482306_340.jpg":"340x340","k_20482306_220.jpg":"220x220","o_20482306_1280.jpg":"1280x852","o_20482306_1024.jpg":"1024x682","o_20482306_640.jpg":"640x426","o_20482306_480.jpg":"480x319","o_20482306_340.jpg":"340x226","o_20482306_220.jpg":"220x146","h_20482306_1280.jpg":"1280x854","h_20482306_1024.jpg":"1024x683","h_20482306_640.jpg":"640x427","h_20482306_480.jpg":"480x320","h_20482306_340.jpg":"340x227","h_20482306_220.jpg":"220x147","pp_20482306_1280.jpg":"1006x1280","pp_20482306_1024.jpg":"805x1024","pp_20482306_640.jpg":"503x640","pp_20482306_480.jpg":"377x480","pp_20482306_340.jpg":"267x340","pp_20482306_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_18075380_1920.jpg":"1920x1080","k_18075380_1280.jpg":"1280x1280","k_18075380_1024.jpg":"1024x1024","k_18075380_640.jpg":"640x640","k_18075380_480.jpg":"480x480","k_18075380_340.jpg":"340x340","k_18075380_220.jpg":"220x220","o_18075380_1280.jpg":"1280x854","o_18075380_1024.jpg":"1024x683","o_18075380_640.jpg":"640x427","o_18075380_480.jpg":"480x320","o_18075380_340.jpg":"340x227","o_18075380_220.jpg":"220x146","h_18075380_1280.jpg":"1280x854","h_18075380_1024.jpg":"1024x683","h_18075380_640.jpg":"640x427","h_18075380_480.jpg":"480x320","h_18075380_340.jpg":"340x227","h_18075380_220.jpg":"220x147","pp_18075380_1280.jpg":"1006x1280","pp_18075380_1024.jpg":"805x1024","pp_18075380_640.jpg":"503x640","pp_18075380_480.jpg":"377x480","pp_18075380_340.jpg":"267x340","pp_18075380_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_20455352_1920.jpg":"1920x1080","k_20455352_1280.jpg":"1280x1280","k_20455352_1024.jpg":"1024x1024","k_20455352_640.jpg":"640x640","k_20455352_480.jpg":"480x480","k_20455352_340.jpg":"340x340","k_20455352_220.jpg":"220x220","o_20455352_1280.jpg":"1280x854","o_20455352_1024.jpg":"1024x683","o_20455352_640.jpg":"640x427","o_20455352_480.jpg":"480x320","o_20455352_340.jpg":"340x227","o_20455352_220.jpg":"220x146","h_20455352_1280.jpg":"1280x854","h_20455352_1024.jpg":"1024x683","h_20455352_640.jpg":"640x427","h_20455352_480.jpg":"480x320","h_20455352_340.jpg":"340x227","h_20455352_220.jpg":"220x147","pp_20455352_1280.jpg":"1006x1280","pp_20455352_1024.jpg":"805x1024","pp_20455352_640.jpg":"503x640","pp_20455352_480.jpg":"377x480","pp_20455352_340.jpg":"267x340","pp_20455352_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 1 [type_id] => 204 [authors] => Array ( [0] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3209 [name] => Silvija Rudinović [username] => silvija-rudinovi [email] => silvija-rudinovi@sd.hr [password] => $2y$10$c66eJVilpCnZqchCr691yOrOTUPol0rXMVHgx91urwprGlfHeMQtW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvija-rudinovic-3209 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1727 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7b50fc0aa32bfc5843de5387b34fc34d?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) ) [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7418858 Threads: 4 Questions: 1530676744 Slow queries: 4654726 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110656094 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/oprostaj-od-jos-jedne-dalmatinske-tvornice-koja-ce-se-pretvoriti-u-stanove-za-zlatne-kvadrate-u-atraktivnoj-zoni-uz-more-milijunsku-kesu-odrijesit-ce-gradska-tvrtka-1156861 [printLink] => /dalmacija/obala/oprostaj-od-jos-jedne-dalmatinske-tvornice-koja-ce-se-pretvoriti-u-stanove-za-zlatne-kvadrate-u-atraktivnoj-zoni-uz-more-milijunsku-kesu-odrijesit-ce-gradska-tvrtka-1156861?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 661155 [name] => nekretnine cijene 2021 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-26 12:34:44 [main_article_id] => 0 [alias] => nekretnine-cijene-2021 [link] => /tag/nekretnine-cijene-2021 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 358947 [name] => Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik [link] => /tag/dubrovnik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 226228 [name] => Dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacija [link] => /tag/dalmacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKI BIZNIS U GRUŽU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Oproštaj od još jedne dalmatinske tvornice koja će se pretvoriti u stanove, za ‘zlatne kvadrate‘ u atraktivnoj zoni uz more milijunsku kesu odriješit će - gradska tvrtka [num_of_authors] => 1 [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/04/20482306.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božo Radić/Cropix [mainImageDesc] => Dojučerašnji proizvodni pogoni okruženi su stambenim, javnim i crkvenim prostorima [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/04/20482306.jpg [title] => Božo Radić/CropixDojučerašnji proizvodni pogoni okruženi su stambenim, javnim i crkvenim prostorima ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/04/18075380.jpg [title] => Tonći Plazibat/Cropix'Zaista bi bio veliki poraz Grada da je još jedan prostor otišao u gradnju apartmana', smatra vijećnik Đuro Capor ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/04/20455352.jpg [title] => Tonći Plazibat/CropixI bivši potestat Vlahušić na mjestu TUP-a vidi između 200 i 250 stanova ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Gradska tvrtka "UTD Ragusa", nekada poznata kao glavno ugostiteljsko poduzeće u Dubrovniku, a danas specijalizirana za biznis s nekretninama, izgledni je novi vlasnik Tvornice ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda (TUP).

Za kupnju kompleksa u Gružu, koji se po GUP-u nalazi unutar stambeno-poslovne zone, stigle su dvije obvezujuće ponude, o kojima će se raspravljati i odlučiti na izvanrednoj glavnoj skupštini dioničara najavljenoj za 12. siječnja, iako se još uvijek ostavlja prostora za moguća iznenađenja poslana poštom zadnjeg dana netom okončane godine.

Neslužbeno se doznaje kako su stigle ponude UTD-a i češkog poduzetnika, te da je višu cijenu ponudio nekadašnji gradski ugostiteljski gigant, svojevrsna dubrovačka "zlatna koka", koji danas samo ubire zakupnine od nekoliko preostalih poslovnih prostora.

– "UTD Ragusa" je 30. prosinca dala obvezujuću ponudu za kupnju TUP-a – kaže Igor Jurišić, direktor te javne tvrtke, ali ne želi potvrditi ni opovrgnuti informaciju o ponuđenom iznosu od 10,2 milijuna eura.

– Čuo sam da je druga ponuda manja od naše, ali to su sve neslužbeni podaci. Bilo bi neodgovorno iznositi bilo kakve podatke do okončanja samog postupka odabira kupca – dodaje Jurišić.

Gradska tvrtka je u kontaktu s bankama o uvjetima zaduženja. Nemaju dugovanja, okončali su brojne sudske postupke, a za novi zajam u zalog mogu dati vrijedne nekretnine u svom vlasništvu: kavanu "Dubravka" i restoran "Mimoza" na Pilama te restoran "Gorica", u Ulici Marojice Kaboge 1, u srcu staroga grada, koji su konačno uspjeli uknjižiti, dok su uredski prostori u Pentagonu u izvanknjižnom vlasništvu.

Godišnji prihod od iznajmljivanja tih prostora je 1,8 milijuna kuna.

– Ugovori o iznajmljivanju poslovnih prostora stari su petnaestak godina. Kad se budu potpisivali novi, krajem ove i početkom 2023. godine, očekujem da će iznosi najma biti barem dva do tri puta veći – najavljuje direktor.

Na računu UTD-a trenutačno je 900 tisuća kuna, a 2021. godinu, u kojoj su kupili 408 dionica "Luke Dubrovnik" za 100 tisuća eura, okončali su s 200 tisuća kuna dobiti. Dakle, društvo je stabilno i sposobno za novo kreditno zaduženje.

Nakon dubinske analize poslovanja, "UTD Ragusa" je dala izraditi i procjenu vrijednosti dijela TUP-ovih nekretnina. Nekada uspješna tvornica, rijedak primjer radničkog dioničarstva u Hrvatskoj, nedavno je ugasila svoj pogon.

Prodaja je svedena na nekretnine, prvenstveno na 9000 četvornih metara u Gružu, a zatim još 14 tisuća kvadrata u Komolcu. Poznavatelji prilika kažu kako je riječ o isplativom nekretninskom ulaganju, ali da su iznosi ponuda kojima se javno barata zapravo 60 do 70 posto realne cijene.

Oko 60 posto prostora je u najmu koji već donosi milijunske prihode. Ostatak je bio ostavljen proizvodnji koju su posljednjih godina iznijeli umirovljeni radnici TUP-a, jer kvalitetnu mladu radnu snagu za skromna primanja u odnosu na plaće u turizmu nisu mogli naći.

Denis Dežulović, predsjednik Nadzornog odbora TUP-a, kaže kako to tijelo, kao ni Uprava, neće javno iznositi nikakve informacije koje se tiču kupoprodaje radi zaštite poslovnih interesa tvrtke i dioničara. Za njih će postupak biti gotov kad posljednji dioničar primi uplatu od kupoprodaje.

Uz Grad Dubrovnik, odnosno "UTD Ragusu", kao potencijalni kupci TUP-a spominjali su se češki investitor Jaroslav Trešnak i tvrtka "See Capital Partners", čiji su osnivači i članovi društva Bruno Georgiev, Ivan Valentić, sin nekadašnjeg hrvatskog premijera Nikice, te odvjetnik Oleg Uskoković.

Inicijativa "TUP – urbana četvrt", koja okuplja poduzetnike i udruge, obrtnike i umjetnike, ukazala je na društveni potencijal toga kompleksa i njegovu financijsku održivost.

– Od početka smo tvrdili da je kupnja TUP-a prilika koju se ne smije propustiti. Zaista bi bio veliki poraz Grada da je još jedan prostor otišao u gradnju apartmana ili drugu svrhu isključivo turističke i komercijalne namjene.

Velika je to prilika za Dubrovnik, za mlade, za poduzetničke inicijative koje su se tamo pojavile i za novi društveni i kulturni prostor kakav mu nedostaje. Treba pričekati Skupštinu TUP-a, a nakon toga će trebati mnogo truda da se donese suvisli plan upravljanja prostorom. Svakako treba pohvaliti odluku Grada da se kupi TUP, unatoč lošem stanju lokalne blagajne – komentira Đuro Capor, gradski vijećnik stranke Srđ je Grad.

Oko ovog pitanja, lokalni zastupnici koje smo kontaktirali unisono podržavaju namjeru da Grad putem svoje tvrtke dođe do vlasništva nad nedavno ugašenom tvornicom u Gružu.

– Podržavamo inicijativu jer smatramo da je strateški vrlo važno da Grad postane vlasnik toga prostora kako nam se ne bi ponovio propust poput prilike za kupnju Remize. Na taj način Grad dolazi do velikog prostora kojim može samostalno upravljati i na kojem može dugoročno planirati javne sadržaje.

Drago nam je što će Gruž postati prava urbana četvrt koja okuplja mlade, kreativne i poduzetne ljude. Propuštene su neke prilike za kupnju nekretnina, a dizali se krediti i trošio novac gdje to nije bilo potrebno.

Kad se investira toliki novac, i to u vrijeme prezaduženosti, naravno da želite znati je li to ulaganje financijski održivo, ali ne želimo biti destruktivni. Osim Gruža, tu je i prostor u Komolcu, možda mjesto budućeg vrtića ili škole – kaže Anita Bonačić Obradović, SDP-ova vijećnica.

Maro Kristić (Most) tvrdi kako je upravo on još prije pet godina govorio da Grad treba iskoristiti prvu sljedeću priliku i kupiti TUP.

– U TUP-u se razvija kreativna priča naših sugrađana koju treba dalje baštiniti i unaprjeđivati. Grad će kroz tu kupnju sigurno riješiti neka svoja važna pitanja, barem u prvoj fazi, a u perspektivi će se tamo vjerojatno nešto graditi u javnom interesu.

Treba pravilno i pametno upravljati tom pričom. Naravno, treba zadržati kreativnu priču, ali i razvijati drugi dio koji će donijeti neke prihode.

Tu je glavna zgrada, skladište, ali ima tu, navodno, i kuća u Solitudu, dosta je tu nekretnina koje još uvijek nisu komercijalizirane. Svoju snagu Grad crpi iz imovine kojom upravlja, a nekretnine koje su u TUP-ovu vlasništvu nalaze se na iznimno važnim strateškim pozicijama i smatram da je tu, bez obzira na okolnosti koje u financijskom smislu u ovom trenutku nisu povoljne, riječ o dobrom potezu koji će se pokazati u perspektivi.

Samim rentanjem tih nekretnina Grad može vraćati glavnicu kredita. Namjera Grada je da se kupnja realizira putem "UTD Raguse" pa pretpostavljam da će tu biti riječ o založnom pravu na nekim nekretninama koje su u vlasništvu UTD-a kako bi se dobio kredit jer Grad se ne može na klasičan način zadužiti, probio je zakonski okvir za zaduživanje – dodaje Kristić.

Jasmin Deraković (DDS) kaže kako će TUP, kao urbana četvrt, postati prostor za razvoj društvenog života grada i stvaranje životnih sadržaja. Ovakve primjere prenamjene tvornica i skladišnih prostora vidimo u mnogim gradovima, navodi vijećnik, koji se nada da će se ova kupnja pokazati financijski održivom.

– Za bilo koga je to dobra investicija, bio Grad ili privatni poduzetnik. Dobro je da Grad razmišlja dugoročno jer nekretnine će postajati sve skuplje. Ni u pandemiji nije bilo značajnog sniženja cijena stanova u Dubrovniku.

Kako god će Grad upravljati time, mora slušati svoje građane, držati se onoga što je izglasano na Gradskom vijeću. Građani moraju biti korektiv vlasti, ne čekati izbore, nego, ako treba, pisati peticije, ići na ulice ako se procijeni da se tom imovinom ne upravlja onako kako bi trebalo.

Trebalo bi napraviti analizu čega nedostaje u Dubrovniku. Nedostaje stambeni prostor koji bi bio dostupan po prihvatljivim cijenama. Gradu ne bi trebala biti zarada primarni fokus, nego briga o građanima. Gruž je industrijska četvrt i treba mu odati počast na taj način da se sjećamo kakav je bio, a opet da razmišljamo što želimo da postane u budućnosti.

Doselila sam se prije 17 godina i boli me kad me netko pita "što si došla u Dubrovnik", a pogotovo kad me to pita netko iz samoga grada. Mnogo mladih odlazi dalje jer se ovdje ne mogu ostvariti. Ovdje tko nije u turizmu nema puno izbora. Umjetnost nikad nije isplativa, ali Dubrovnik to zaslužuje – komentira vijećnica Ivana Šepak (Dustra).

Nezavisni vijećnik i bivši gradonačelnik Andro Vlahušić misli kako je to izvanredan posao, pogotovo što se tiče Komolca jer tamo je sve "jedan kroz jedan".

– To je Gradu neophodno, jer tamo se izmješta sve kulturne ustanove i institucije. Što se tiče samog TUP-a, pitanje je što želimo tamo raditi. Možemo ga sačuvati, neka stoji za neka bolja vremena. Drugo pitanje je ostaje li u TUP-u ono što je po GUP-u predviđeno. To je primarno stambeno-poslovni kompleks, mislim da bi to trebalo napraviti, kako bi Grad dobio 200 do 250 stanova.

Sačuvati tvornice? Zašto? To nema svrhe! U tom stambeno-poslovnom kompleksu mogu biti svi ovi sadržaji koji se tiču kulture, jedan moderni urbani model stanovanja i kulture. Naravno da treba nastaviti s onim što je tamo, od muzeja do klubova. Ali Grad ima ljetnu pozornicu ispred Luke predviđenu na pet tisuća kvadrata.

Bilo bi idealno napraviti i idući korak, kupiti Solsku bazu, jer je ona izvanredan kulturno-scenski prostor, znatno bolji nego tvorničke hale. Imali bismo tzv. gruški kulturni krug koji kreće od Solske baze, proteže se kroz stambeno-poslovno-umjetničku četvrt i završava s ljetnom pozornicom ispred Luke, parkom i Gružem koji je pješačka zona.

Ako sada nema šanse da se to sve sagleda, postoje naša djeca, postoje generacije koje dolaze. Naglasio bih kako je preduvjet za kupnju TUP-a bila kupnja "UTD Raguse", koju je, zahvaljujući Olgi Muratti, Igoru Jurišiću, meni i Mladenu Pejnoviću, država prodala Gradu, a Mato Franković je to završio – smatra Vlahušić.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božo Radić/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix
Božo Radić/Cropix
Dojučerašnji proizvodni pogoni okruženi su stambenim, javnim i crkvenim prostorima
Tonći Plazibat/Cropix
'Zaista bi bio veliki poraz Grada da je još jedan prostor otišao u gradnju apartmana', smatra vijećnik Đuro Capor
Tonći Plazibat/Cropix
I bivši potestat Vlahušić na mjestu TUP-a vidi između 200 i 250 stanova
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/oprostaj-od-jos-jedne-dalmatinske-tvornice-koja-ce-se-pretvoriti-u-stanove-za-zlatne-kvadrate-u-atraktivnoj-zoni-uz-more-milijunsku-kesu-odrijesit-ce-gradska-tvrtka-1156861 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b7d9b02134f1025e73c0baecef4f27de37ffed21 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Opro%C5%A1taj+od+jo%C5%A1+jedne+dalmatinske+tvornice+koja+%C4%87e+se+pretvoriti+u+stanove%2C+za+%E2%80%98zlatne+kvadrate%E2%80%98+u+atraktivnoj+zoni+uz+more+milijunsku+kesu+odrije%C5%A1it+%C4%87e+-+gradska+tvrtka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Foprostaj-od-jos-jedne-dalmatinske-tvornice-koja-ce-se-pretvoriti-u-stanove-za-zlatne-kvadrate-u-atraktivnoj-zoni-uz-more-milijunsku-kesu-odrijesit-ce-gradska-tvrtka-1156861 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Foprostaj-od-jos-jedne-dalmatinske-tvornice-koja-ce-se-pretvoriti-u-stanove-za-zlatne-kvadrate-u-atraktivnoj-zoni-uz-more-milijunsku-kesu-odrijesit-ce-gradska-tvrtka-1156861 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKI BIZNIS U GRUŽU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaVELIKI BIZNIS U GRUŽU

Oproštaj od još jedne dalmatinske tvornice koja će se pretvoriti u stanove, za ‘zlatne kvadrate‘ u atraktivnoj zoni uz more milijunsku kesu odriješit će - gradska tvrtka

Piše Kristina Filičić Silvija Rudinović
5. siječnja 2022. - 14:40

Gradska tvrtka "UTD Ragusa", nekada poznata kao glavno ugostiteljsko poduzeće u Dubrovniku, a danas specijalizirana za biznis s nekretninama, izgledni je novi vlasnik Tvornice ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda (TUP).

Za kupnju kompleksa u Gružu, koji se po GUP-u nalazi unutar stambeno-poslovne zone, stigle su dvije obvezujuće ponude, o kojima će se raspravljati i odlučiti na izvanrednoj glavnoj skupštini dioničara najavljenoj za 12. siječnja, iako se još uvijek ostavlja prostora za moguća iznenađenja poslana poštom zadnjeg dana netom okončane godine.

Neslužbeno se doznaje kako su stigle ponude UTD-a i češkog poduzetnika, te da je višu cijenu ponudio nekadašnji gradski ugostiteljski gigant, svojevrsna dubrovačka "zlatna koka", koji danas samo ubire...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:03