stdClass Object ( [id] => 1297630 [title] => Očajnički apel makarske dogradonačelnice: Ministrice, upomoć! Divlja gradnja i samoubilački turizam će nas uništiti [alias] => ocajnicki-apel-makarske-dogradonacelnice-ministrice-upomoc-divlja-gradnja-i-samoubilacki-turizam-ce-nas-unistiti [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Poštovana ministrice, spašavajte! Tako nekako počinje neobičan dopis što je u Zagreb, na kućni broj Prisavlje 14, stigao iz Makarske.

Dopis je adresiran na ministricu turizma Nikolinu Brnjac, poslala ga je makarska dogradonačelnica Antonia Radić Brkan, a neobičan je jer nemamo baš čest slučaj svjedočiti ovakvim dopisima. Uostalom, pročitajte.

"Poštovana ministrice Brnjac, dužni smo Vas pozvati na hitno djelovanje s obzirom na nekontroliran rast stambene gradnje i njenog lošeg utjecaja na razvitak Makarske, koja će, ako se nastavi u ovoj mjeri, dovesti do najcrnjeg scenarija", počinje dogradonačelnica.

Makarska je, nastavlja Antonia Radić Brkan, već odavno sinonim za divlju gradnju, betonizaciju bez plana i preveliku stanogradnju, odnosno pravi primjer turističke destinacije koja je po brojnim obilježjima ušla u opasnu zonu prekomjerna turizma, pri čemu se nekontrolirani rast nekomercijalnog sekundarnog smještaja posebno vidi u stambenim jedinicama.

"To se događa paralelno uz proces smanjenja broja stalnih stanovnika, smanjenja kakvoće života lokalnog stanovništva, dok istovremeno broj sekundarnih stanova i dalje nekontrolirano raste", piše dogradonačelnica pa zastaje i ministrici nudi prvu od nekoliko pripremljenih tablica.

Iz nje je vidljivo kako je Makarska do početka ove godine imala 23.694 registrirana kreveta, od kojih na hotelski smještaj otpada manje od jedne petine (3946), dok domaćinstva raspolažu s više od 60 posto svih raspoloživih smještajnih kapaciteta (14.516). Što se pak strukture vlasništva objekata u domaćinstvu tiče, Antonia Radić Brkan upozorava kako ih je gotovo 20 posto u vlasništvu osoba koje nisu građani Makarske.

---

image

Kako stanogradnja u Makarskoj buja, najbolje se vidi iz sljedećih podataka: godine 2014. ukupno je na širem području grada bilo izgrađeno 79 novih stanova, dok ih je 2021. niklo čak 348, a ukupno u posljednjem desetljeću 1736

Ivo Ravlic/Cropix
---

"Analizirajući podatke iz sustava eVisitor, vidljivo je da su strani državljani vlasnici gotovo 500 objekata, od čega je njih 120 registrirano kao komercijalni kapaciteti, dok je 371 objekt registriran kao nekomercijalan smještaj. Međutim, ti podaci za nekomercijalan smještaj znatno su manji od stvarnih", tvrdi dogradonačelnica.

Objašnjava kako podacima iz eVisitora treba pridodati podatke iz gradskog Odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja i da se jedino tako može dobiti stvarna slika korištenja takozvanog nekomercijalnog smještaja u komercijalne svrhe. Pojednostavljeno, na makarskom području imamo 420 registriranih kuća za odmor s 2165 kreveta u vlasništvu osoba koje ne žive u Makarskoj, dok ukupan broj kuća za odmor prema evidenciji gradskih financijskih službi iznosi 2599, s procijenjenih 9800 postelja.

"Dolazimo do alarmantnog zaključka kako na području grada Makarske postoji oko 70 posto dodatnih kreveta u nekomercijalnom smještaju u vlasništvu fizičkih osoba koje nisu građani Makarske, a od kojih je jedan tek manji dio (658 kreveta) registriran kao komercijalni kapacitet, dok ostatak od 9142 kreveta predstavlja nelojalnu konkurenciju objektima u domaćinstvu lokalnih vlasnika", upozorava Antonia Radić Brkan.

Ovome, veli, treba pridodati i činjenicu koja kaže kako u Makarskoj i zgrade iz sustava poticane stanogradnje, kao i zgrade građene za hrvatske branitelje, imaju kategorizacijsku oznaku apartman.

Kako stanogradnja u Makarskoj buja, najbolje se vidi iz sljedećih podataka: godine 2014. ukupno je na širem području grada bilo izgrađeno 79 novih stanova, dok ih je 2021. niklo čak 348, a ukupno u posljednjem desetljeću 1736.

Taj nekontrolirani rast stambenih jedinica, smatra dogradonačelnica, najveći je makarski problem. Uz još jedan. Prema Studiji turističkog nosivog kapaciteta grada Makarske, koji je za Grad izradio Institut za turizam iz Zagreba, čak 1763 stana u Makarskoj nisu ni nastanjena ni registrirana kao komercijalni smještajni objekt. Niti, kako kaže dogradonačelnica, itko u gradskoj upravi ima saznanja u kakve se svrhe ti stanovi koriste. Iako je svima jasno da je riječ o iznajmljivanju na crno, tako da se slobodno može reći kako u Makarskoj udio kreveta u nekomercijalnom smještaju nadmašuje krevete u komercijalnom. A to je katastrofa.

---

image

Makarska je, upozorava Radić Brkan, već odavno sinonim za divlju gradnju, betonizaciju bez plana i preveliku stanogradnju, odnosno pravi primjer turističke destinacije koja je po brojnim obilježjima ušla u opasnu zonu prekomjerna turizma

Ivo Ravlić/Cropix
---

"Ti su se kapaciteti, na žalost, do sada godinama razvijali bez ikakve kontrole s aspekta prostornog planiranja i bez ikakve političke volje da se to područje regulira. Stoga je Grad Makarska pokrenuo izmjene i dopune Prostornog plana uređenja, kojima je osnovni cilj ograničenje preizgrađenosti i apartmanizacije", obavještava SDP-ova dogradonačelnica HDZ-ovu ministricu.

Neke od važnijih odredbi izmjena su zabrana etažiranja za prikrivene aparthotele, zaštita građevina koje imaju arhitektonsku vrijednost i povećanje zelenih površina, no sve je to malo i ništa ako im i Zagreb ne da ruke.

"Carina je jedino državno tijelo koje može djelovati prema neregistriranim stambenim jedinicama koje se koriste u turističke svrhe, no zbog malog broja carinskih službenika nemoguće je boriti se protiv sekundarnog, nekomercijalnog smještaja, pogotovo ne alatima koji su nam na raspolaganju", naglašava Antonia Radić Brkan.

U pismu ministrici Brnjac priznaje kako je nekontrolirana apartmanizacija dugoročno smanjila vrijednost Makarske kao turističke destinacije i kako je ozbiljno ugrožen prihvatni kapacitet prostora, posebice plaža i prometno-komunalne infrastrukture.

"Svi pokazatelji su loši, trendovi su negativni i ako ovako nastavimo, može se dogoditi najcrnji scenarij u kojem ćemo imati desetke tisuća ležajeva u privatnom smještaju, nepovratno betoniranu obalu na razini vrijednosti od dvije, tri zvjezdice i zabetonirani imidž low cost destinacije", napominje dogradonačelnica.

Sadašnja gradska vlast, na čelu s gradonačelnikom Zoranom Paunovićem, odlučila je resetirati Makarsku i okrenuti je razvoju po mjeri čovjeka. A kako bi to mogli, traže od državne vlasti da gradovima i općinama dade "veću upravljačku sposobnost, kako bi mogli kontrolirati, upravljati i razvijati prostor u skladu s turistički održivim vrijednostima".

Konkretno, traže da se kontrola i ograničavanje najma stambenih jedinica prebaci na upravljanje jedinicama lokalne samouprave jer je to jedini način da Makarska, ali i ne samo Makarska, skrene s puta "samoubilačkog turizma" na kojemu se trenutačno nalazi.

---

image

Neke od važnijih odredbi izmjena su zabrana etažiranja za prikrivene aparthotele, zaštita građevina koje imaju arhitektonsku vrijednost i povećanje zelenih površina, no sve je to malo i ništa ako im i Zagreb ne da ruke

Ivo Ravlic/cropix/Cropix
---

"Nadamo se da ćete prepoznati ozbiljnost problema i hitnost situacije te vam ovim putem upućujemo i molbu za sastanak", zaključuje se u dopisu poslanom na ruke ministrici Nikolini Brnjac 6. travnja.

Zovemo makarsku dogradonačelnicu Antoniju Radić Brkan da je pitamo što im je rekla ministrica i kako je bilo na sastanku.

- Nije nam rekla ništa - kratko će.

Nije nam jasno. Kako ništa?! Pa dopis je bio prilično dramatičan, Makarskoj gori pod nogama, zagazili smo u još jednu sezonu, što se čeka?!

- Niti je bilo sastanka, niti nam je išta odgovorila, no uskoro ćemo poslati novi dopis, ne odustajemo - govori dogradonačelnica.

Cilj im je, veli, ući u novi Zakon o turizmu. Upoznati su s njegovom pripremom i kako bi uskoro i na prvo čitanje mogao pa bi prava šteta bila takvu priliku propustiti.

- Ovo je sad ili nikad, zakonom treba regulirati neke stvari, prvenstveno da se kategorizacija turističkih kapaciteta prepusti gradovima i općinama jer ovako se gušimo, nestajemo, a ne možemo ništa poduzeti - tvrdi dogradonačelnica.

Uzvraćamo kako Makarskoj za Veliko brdo, odnosno za tamošnju milenijsku devastaciju prostora, nitko izvan Makarske nije kriv, a ona se slaže i uvjerava kako se Makarska želi mijenjati i kako pri tome traži pomoć jer sama ne može.

- Evo, neka mi budemo pokusni kunić, neka na nama testiraju budući zakon, samo da nešto učinimo, i to hitno, jer u suprotnom Makarske za svoje stanovnike više neće biti, divlja gradnja i nekontrolirani turizam potpuno će je i trajno uništiti - kaže Antonia Radić Brkan.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odgovora još nema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => odgovora još nema 2 0 7663 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-11 08:39:02 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-11 19:37:36 [modified_by] => 3226 [publish_up] => 2023-06-11 19:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 515 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Očajnički apel makarske dogradonačelnice: Ministrice, upomoć! Divlja gradnja i samoubilački turizam će nas uništiti [metakey] => antonia radić brkan, Nikolina Brnjac, divlja gradnja, nekontrolirani turizam, apartmanizacija, makarska, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/11\/25074609.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/11\/18047740.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/11\/14975490.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/11\/24171152.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dopis\u00a0adresiran na ministricu turizma Nikolinu Brnjac, koji\u00a0je poslala\u00a0makarska dogradona\u010delnica Antonia Radi\u0107 Brkan,\u00a0 neobi\u010dan je jer nemamo ba\u0161 \u010dest slu\u010daj svjedo\u010diti ovakvim dopisima<\/p>","

Makarska je, upozorava\u00a0Radi\u0107 Brkan, ve\u0107 odavno sinonim za divlju gradnju, betonizaciju bez plana i preveliku stanogradnju, odnosno pravi primjer turisti\u010dke destinacije koja je po brojnim obilje\u017ejima u\u0161la u opasnu zonu prekomjerna\u00a0turizma<\/p>","

Neke od va\u017enijih odredbi izmjena su zabrana eta\u017eiranja za prikrivene aparthotele, za\u0161tita gra\u0111evina koje imaju arhitektonsku vrijednost i pove\u0107anje zelenih povr\u0161ina, no sve je to malo i ni\u0161ta ako im i Zagreb ne da ruke<\/p>","

Kako stanogradnja u Makarskoj buja, najbolje se vidi iz sljede\u0107ih podataka: godine 2014. ukupno je na \u0161irem podru\u010dju grada bilo izgra\u0111eno 79 novih stanova, dok ih je 2021. niklo \u010dak 348, a ukupno u posljednjem desetlje\u0107u 1736<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25074609_1920.jpg":"1920x1080","k_25074609_1280.jpg":"1280x1280","k_25074609_1024.jpg":"1024x1024","k_25074609_640.jpg":"640x640","k_25074609_480.jpg":"480x480","k_25074609_340.jpg":"340x340","k_25074609_220.jpg":"220x220","o_25074609_1280.jpg":"1280x853","o_25074609_1024.jpg":"1024x682","o_25074609_640.jpg":"640x426","o_25074609_480.jpg":"480x320","o_25074609_340.jpg":"340x226","o_25074609_220.jpg":"220x146","h_25074609_1280.jpg":"1280x854","h_25074609_1024.jpg":"1024x683","h_25074609_640.jpg":"640x427","h_25074609_480.jpg":"480x320","h_25074609_340.jpg":"340x227","h_25074609_220.jpg":"220x147","pp_25074609_1280.jpg":"1280x1628","pp_25074609_1024.jpg":"1024x1303","pp_25074609_640.jpg":"640x814","pp_25074609_480.jpg":"480x611","pp_25074609_340.jpg":"340x432","pp_25074609_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18047740_1920.jpg":"1920x1080","k_18047740_1280.jpg":"1280x1280","k_18047740_1024.jpg":"1024x1024","k_18047740_640.jpg":"640x640","k_18047740_480.jpg":"480x480","k_18047740_340.jpg":"340x340","k_18047740_220.jpg":"220x220","o_18047740_1280.jpg":"1280x853","o_18047740_1024.jpg":"1024x682","o_18047740_640.jpg":"640x426","o_18047740_480.jpg":"480x320","o_18047740_340.jpg":"340x226","o_18047740_220.jpg":"220x146","h_18047740_1280.jpg":"1280x854","h_18047740_1024.jpg":"1024x683","h_18047740_640.jpg":"640x427","h_18047740_480.jpg":"480x320","h_18047740_340.jpg":"340x227","h_18047740_220.jpg":"220x147","pp_18047740_1280.jpg":"1280x1628","pp_18047740_1024.jpg":"1024x1303","pp_18047740_640.jpg":"640x814","pp_18047740_480.jpg":"480x611","pp_18047740_340.jpg":"340x432","pp_18047740_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_14975490_1920.jpg":"1920x1080","k_14975490_1280.jpg":"1280x1280","k_14975490_1024.jpg":"1024x1024","k_14975490_640.jpg":"640x640","k_14975490_480.jpg":"480x480","k_14975490_340.jpg":"340x340","k_14975490_220.jpg":"220x220","o_14975490_1280.jpg":"1280x853","o_14975490_1024.jpg":"1024x682","o_14975490_640.jpg":"640x426","o_14975490_480.jpg":"480x320","o_14975490_340.jpg":"340x226","o_14975490_220.jpg":"220x146","h_14975490_1280.jpg":"1280x854","h_14975490_1024.jpg":"1024x683","h_14975490_640.jpg":"640x427","h_14975490_480.jpg":"480x320","h_14975490_340.jpg":"340x227","h_14975490_220.jpg":"220x147","pp_14975490_1280.jpg":"1280x1628","pp_14975490_1024.jpg":"1024x1303","pp_14975490_640.jpg":"640x814","pp_14975490_480.jpg":"480x611","pp_14975490_340.jpg":"340x432","pp_14975490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24171152_1920.jpg":"1920x1080","k_24171152_1280.jpg":"1280x1280","k_24171152_1024.jpg":"1024x1024","k_24171152_640.jpg":"640x640","k_24171152_480.jpg":"480x480","k_24171152_340.jpg":"340x340","k_24171152_220.jpg":"220x220","o_24171152_1280.jpg":"1280x853","o_24171152_1024.jpg":"1024x682","o_24171152_640.jpg":"640x426","o_24171152_480.jpg":"480x320","o_24171152_340.jpg":"340x226","o_24171152_220.jpg":"220x146","h_24171152_1280.jpg":"1280x854","h_24171152_1024.jpg":"1024x683","h_24171152_640.jpg":"640x427","h_24171152_480.jpg":"480x320","h_24171152_340.jpg":"340x227","h_24171152_220.jpg":"220x147","pp_24171152_1280.jpg":"1280x1628","pp_24171152_1024.jpg":"1024x1303","pp_24171152_640.jpg":"640x814","pp_24171152_480.jpg":"480x611","pp_24171152_340.jpg":"340x432","pp_24171152_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7370311 Threads: 14 Questions: 1525757171 Slow queries: 4639289 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110530405 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/ocajnicki-apel-makarske-dogradonacelnice-ministrice-upomoc-divlja-gradnja-i-samoubilacki-turizam-ce-nas-unistiti-1297630 [printLink] => /dalmacija/obala/ocajnicki-apel-makarske-dogradonacelnice-ministrice-upomoc-divlja-gradnja-i-samoubilacki-turizam-ce-nas-unistiti-1297630?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 719415 [name] => antonia radić brkan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-11 21:35:17 [main_article_id] => 0 [alias] => antonia-radic-brkan [link] => /tag/antonia-radic-brkan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 612728 [name] => Nikolina Brnjac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-14 19:34:17 [main_article_id] => 0 [alias] => nikolina-brnjac [link] => /tag/nikolina-brnjac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 313809 [name] => divlja gradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => divlja-gradnja [link] => /tag/divlja-gradnja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 719416 [name] => nekontrolirani turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-11 21:35:17 [main_article_id] => 0 [alias] => nekontrolirani-turizam [link] => /tag/nekontrolirani-turizam ) [4] => stdClass Object ( [id] => 1726 [name] => apartmanizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => apartmanizacija [link] => /tag/apartmanizacija ) [5] => stdClass Object ( [id] => 390794 [name] => Makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odgovora još nema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Očajnički apel makarske dogradonačelnice: Ministrice, upomoć! Divlja gradnja i samoubilački turizam će nas uništiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/11/25074609.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] =>

Dopis adresiran na ministricu turizma Nikolinu Brnjac, koji je poslala makarska dogradonačelnica Antonia Radić Brkan,  neobičan je jer nemamo baš čest slučaj svjedočiti ovakvim dopisima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/11/25074609.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix

Dopis adresiran na ministricu turizma Nikolinu Brnjac, koji je poslala makarska dogradonačelnica Antonia Radić Brkan,  neobičan je jer nemamo baš čest slučaj svjedočiti ovakvim dopisima

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/11/18047740.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix

Makarska je, upozorava Radić Brkan, već odavno sinonim za divlju gradnju, betonizaciju bez plana i preveliku stanogradnju, odnosno pravi primjer turističke destinacije koja je po brojnim obilježjima ušla u opasnu zonu prekomjerna turizma

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/11/14975490.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix

Neke od važnijih odredbi izmjena su zabrana etažiranja za prikrivene aparthotele, zaštita građevina koje imaju arhitektonsku vrijednost i povećanje zelenih površina, no sve je to malo i ništa ako im i Zagreb ne da ruke

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/11/24171152.jpg [title] => Ivo Ravlic/Cropix

Kako stanogradnja u Makarskoj buja, najbolje se vidi iz sljedećih podataka: godine 2014. ukupno je na širem području grada bilo izgrađeno 79 novih stanova, dok ih je 2021. niklo čak 348, a ukupno u posljednjem desetljeću 1736

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Poštovana ministrice, spašavajte! Tako nekako počinje neobičan dopis što je u Zagreb, na kućni broj Prisavlje 14, stigao iz Makarske.

Dopis je adresiran na ministricu turizma Nikolinu Brnjac, poslala ga je makarska dogradonačelnica Antonia Radić Brkan, a neobičan je jer nemamo baš čest slučaj svjedočiti ovakvim dopisima. Uostalom, pročitajte.

"Poštovana ministrice Brnjac, dužni smo Vas pozvati na hitno djelovanje s obzirom na nekontroliran rast stambene gradnje i njenog lošeg utjecaja na razvitak Makarske, koja će, ako se nastavi u ovoj mjeri, dovesti do najcrnjeg scenarija", počinje dogradonačelnica.

Makarska je, nastavlja Antonia Radić Brkan, već odavno sinonim za divlju gradnju, betonizaciju bez plana i preveliku stanogradnju, odnosno pravi primjer turističke destinacije koja je po brojnim obilježjima ušla u opasnu zonu prekomjerna turizma, pri čemu se nekontrolirani rast nekomercijalnog sekundarnog smještaja posebno vidi u stambenim jedinicama.

"To se događa paralelno uz proces smanjenja broja stalnih stanovnika, smanjenja kakvoće života lokalnog stanovništva, dok istovremeno broj sekundarnih stanova i dalje nekontrolirano raste", piše dogradonačelnica pa zastaje i ministrici nudi prvu od nekoliko pripremljenih tablica.

Iz nje je vidljivo kako je Makarska do početka ove godine imala 23.694 registrirana kreveta, od kojih na hotelski smještaj otpada manje od jedne petine (3946), dok domaćinstva raspolažu s više od 60 posto svih raspoloživih smještajnih kapaciteta (14.516). Što se pak strukture vlasništva objekata u domaćinstvu tiče, Antonia Radić Brkan upozorava kako ih je gotovo 20 posto u vlasništvu osoba koje nisu građani Makarske.

---

image

Kako stanogradnja u Makarskoj buja, najbolje se vidi iz sljedećih podataka: godine 2014. ukupno je na širem području grada bilo izgrađeno 79 novih stanova, dok ih je 2021. niklo čak 348, a ukupno u posljednjem desetljeću 1736

Ivo Ravlic/Cropix
---

"Analizirajući podatke iz sustava eVisitor, vidljivo je da su strani državljani vlasnici gotovo 500 objekata, od čega je njih 120 registrirano kao komercijalni kapaciteti, dok je 371 objekt registriran kao nekomercijalan smještaj. Međutim, ti podaci za nekomercijalan smještaj znatno su manji od stvarnih", tvrdi dogradonačelnica.

Objašnjava kako podacima iz eVisitora treba pridodati podatke iz gradskog Odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja i da se jedino tako može dobiti stvarna slika korištenja takozvanog nekomercijalnog smještaja u komercijalne svrhe. Pojednostavljeno, na makarskom području imamo 420 registriranih kuća za odmor s 2165 kreveta u vlasništvu osoba koje ne žive u Makarskoj, dok ukupan broj kuća za odmor prema evidenciji gradskih financijskih službi iznosi 2599, s procijenjenih 9800 postelja.

"Dolazimo do alarmantnog zaključka kako na području grada Makarske postoji oko 70 posto dodatnih kreveta u nekomercijalnom smještaju u vlasništvu fizičkih osoba koje nisu građani Makarske, a od kojih je jedan tek manji dio (658 kreveta) registriran kao komercijalni kapacitet, dok ostatak od 9142 kreveta predstavlja nelojalnu konkurenciju objektima u domaćinstvu lokalnih vlasnika", upozorava Antonia Radić Brkan.

Ovome, veli, treba pridodati i činjenicu koja kaže kako u Makarskoj i zgrade iz sustava poticane stanogradnje, kao i zgrade građene za hrvatske branitelje, imaju kategorizacijsku oznaku apartman.

Kako stanogradnja u Makarskoj buja, najbolje se vidi iz sljedećih podataka: godine 2014. ukupno je na širem području grada bilo izgrađeno 79 novih stanova, dok ih je 2021. niklo čak 348, a ukupno u posljednjem desetljeću 1736.

Taj nekontrolirani rast stambenih jedinica, smatra dogradonačelnica, najveći je makarski problem. Uz još jedan. Prema Studiji turističkog nosivog kapaciteta grada Makarske, koji je za Grad izradio Institut za turizam iz Zagreba, čak 1763 stana u Makarskoj nisu ni nastanjena ni registrirana kao komercijalni smještajni objekt. Niti, kako kaže dogradonačelnica, itko u gradskoj upravi ima saznanja u kakve se svrhe ti stanovi koriste. Iako je svima jasno da je riječ o iznajmljivanju na crno, tako da se slobodno može reći kako u Makarskoj udio kreveta u nekomercijalnom smještaju nadmašuje krevete u komercijalnom. A to je katastrofa.

---

image

Makarska je, upozorava Radić Brkan, već odavno sinonim za divlju gradnju, betonizaciju bez plana i preveliku stanogradnju, odnosno pravi primjer turističke destinacije koja je po brojnim obilježjima ušla u opasnu zonu prekomjerna turizma

Ivo Ravlić/Cropix
---

"Ti su se kapaciteti, na žalost, do sada godinama razvijali bez ikakve kontrole s aspekta prostornog planiranja i bez ikakve političke volje da se to područje regulira. Stoga je Grad Makarska pokrenuo izmjene i dopune Prostornog plana uređenja, kojima je osnovni cilj ograničenje preizgrađenosti i apartmanizacije", obavještava SDP-ova dogradonačelnica HDZ-ovu ministricu.

Neke od važnijih odredbi izmjena su zabrana etažiranja za prikrivene aparthotele, zaštita građevina koje imaju arhitektonsku vrijednost i povećanje zelenih površina, no sve je to malo i ništa ako im i Zagreb ne da ruke.

"Carina je jedino državno tijelo koje može djelovati prema neregistriranim stambenim jedinicama koje se koriste u turističke svrhe, no zbog malog broja carinskih službenika nemoguće je boriti se protiv sekundarnog, nekomercijalnog smještaja, pogotovo ne alatima koji su nam na raspolaganju", naglašava Antonia Radić Brkan.

U pismu ministrici Brnjac priznaje kako je nekontrolirana apartmanizacija dugoročno smanjila vrijednost Makarske kao turističke destinacije i kako je ozbiljno ugrožen prihvatni kapacitet prostora, posebice plaža i prometno-komunalne infrastrukture.

"Svi pokazatelji su loši, trendovi su negativni i ako ovako nastavimo, može se dogoditi najcrnji scenarij u kojem ćemo imati desetke tisuća ležajeva u privatnom smještaju, nepovratno betoniranu obalu na razini vrijednosti od dvije, tri zvjezdice i zabetonirani imidž low cost destinacije", napominje dogradonačelnica.

Sadašnja gradska vlast, na čelu s gradonačelnikom Zoranom Paunovićem, odlučila je resetirati Makarsku i okrenuti je razvoju po mjeri čovjeka. A kako bi to mogli, traže od državne vlasti da gradovima i općinama dade "veću upravljačku sposobnost, kako bi mogli kontrolirati, upravljati i razvijati prostor u skladu s turistički održivim vrijednostima".

Konkretno, traže da se kontrola i ograničavanje najma stambenih jedinica prebaci na upravljanje jedinicama lokalne samouprave jer je to jedini način da Makarska, ali i ne samo Makarska, skrene s puta "samoubilačkog turizma" na kojemu se trenutačno nalazi.

---

image

Neke od važnijih odredbi izmjena su zabrana etažiranja za prikrivene aparthotele, zaštita građevina koje imaju arhitektonsku vrijednost i povećanje zelenih površina, no sve je to malo i ništa ako im i Zagreb ne da ruke

Ivo Ravlic/cropix/Cropix
---

"Nadamo se da ćete prepoznati ozbiljnost problema i hitnost situacije te vam ovim putem upućujemo i molbu za sastanak", zaključuje se u dopisu poslanom na ruke ministrici Nikolini Brnjac 6. travnja.

Zovemo makarsku dogradonačelnicu Antoniju Radić Brkan da je pitamo što im je rekla ministrica i kako je bilo na sastanku.

- Nije nam rekla ništa - kratko će.

Nije nam jasno. Kako ništa?! Pa dopis je bio prilično dramatičan, Makarskoj gori pod nogama, zagazili smo u još jednu sezonu, što se čeka?!

- Niti je bilo sastanka, niti nam je išta odgovorila, no uskoro ćemo poslati novi dopis, ne odustajemo - govori dogradonačelnica.

Cilj im je, veli, ući u novi Zakon o turizmu. Upoznati su s njegovom pripremom i kako bi uskoro i na prvo čitanje mogao pa bi prava šteta bila takvu priliku propustiti.

- Ovo je sad ili nikad, zakonom treba regulirati neke stvari, prvenstveno da se kategorizacija turističkih kapaciteta prepusti gradovima i općinama jer ovako se gušimo, nestajemo, a ne možemo ništa poduzeti - tvrdi dogradonačelnica.

Uzvraćamo kako Makarskoj za Veliko brdo, odnosno za tamošnju milenijsku devastaciju prostora, nitko izvan Makarske nije kriv, a ona se slaže i uvjerava kako se Makarska želi mijenjati i kako pri tome traži pomoć jer sama ne može.

- Evo, neka mi budemo pokusni kunić, neka na nama testiraju budući zakon, samo da nešto učinimo, i to hitno, jer u suprotnom Makarske za svoje stanovnike više neće biti, divlja gradnja i nekontrolirani turizam potpuno će je i trajno uništiti - kaže Antonia Radić Brkan.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlic/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix

Dopis adresiran na ministricu turizma Nikolinu Brnjac, koji je poslala makarska dogradonačelnica Antonia Radić Brkan,  neobičan je jer nemamo baš čest slučaj svjedočiti ovakvim dopisima

Ivo Ravlić/Cropix

Makarska je, upozorava Radić Brkan, već odavno sinonim za divlju gradnju, betonizaciju bez plana i preveliku stanogradnju, odnosno pravi primjer turističke destinacije koja je po brojnim obilježjima ušla u opasnu zonu prekomjerna turizma

Ivo Ravlić/Cropix

Neke od važnijih odredbi izmjena su zabrana etažiranja za prikrivene aparthotele, zaštita građevina koje imaju arhitektonsku vrijednost i povećanje zelenih površina, no sve je to malo i ništa ako im i Zagreb ne da ruke

Ivo Ravlic/Cropix

Kako stanogradnja u Makarskoj buja, najbolje se vidi iz sljedećih podataka: godine 2014. ukupno je na širem području grada bilo izgrađeno 79 novih stanova, dok ih je 2021. niklo čak 348, a ukupno u posljednjem desetljeću 1736

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/ocajnicki-apel-makarske-dogradonacelnice-ministrice-upomoc-divlja-gradnja-i-samoubilacki-turizam-ce-nas-unistiti-1297630 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=801a02d854ee9b0546a11b834b01c5742c7d674d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=O%C4%8Dajni%C4%8Dki+apel+makarske+dogradona%C4%8Delnice%3A+Ministrice%2C+upomo%C4%87%21+Divlja+gradnja+i+samoubila%C4%8Dki+turizam+%C4%87e+nas+uni%C5%A1titi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Focajnicki-apel-makarske-dogradonacelnice-ministrice-upomoc-divlja-gradnja-i-samoubilacki-turizam-ce-nas-unistiti-1297630 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Focajnicki-apel-makarske-dogradonacelnice-ministrice-upomoc-divlja-gradnja-i-samoubilacki-turizam-ce-nas-unistiti-1297630 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odgovora još nema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalaodgovora još nema

Očajnički apel makarske dogradonačelnice: Ministrice, upomoć! Divlja gradnja i samoubilački turizam će nas uništiti

Piše Vinko Vuković
11. lipnja 2023. - 21:35
Dopis adresiran na ministricu turizma Nikolinu Brnjac, koji je poslala makarska dogradonačelnica Antonia Radić Brkan,  neobičan je jer nemamo baš čest slučaj svjedočiti ovakvim dopisimaIvo Ravlić/Cropix

Poštovana ministrice, spašavajte! Tako nekako počinje neobičan dopis što je u Zagreb, na kućni broj Prisavlje 14, stigao iz Makarske.

Dopis je adresiran na ministricu turizma Nikolinu Brnjac, poslala ga je makarska dogradonačelnica Antonia Radić Brkan, a neobičan je jer nemamo baš čest slučaj svjedočiti ovakvim dopisima. Uostalom, pročitajte.

"Poštovana ministrice Brnjac, dužni smo Vas pozvati na hitno djelovanje s obzirom na nekontroliran rast stambene gradnje i njenog lošeg utjecaja na razvitak Makarske, koja će, ako se nastavi u ovoj mjeri, dovesti do najcrnjeg scenarija", počinje dogradonačelnica.

Makarska je, nastavlja Antonia Radić Brkan, već odavno sinonim za divlju gradnju, betonizaciju bez plana i preveliku stanogradnju, odnosno pravi primjer turističke...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 16:34