StoryEditorOCM
ObalaBIZNIS U ŠPILJI

Nepotizam na djelu? ‘Kultni kafić tik uz more dobit će suprug državne odvjetnice, a ljeto će odraditi - bez koncesije‘

Piše Sandra Barčot
21. lipnja 2023. - 12:41

Nastavak sjednice Županijske skupštine splitsko-dalmatinske koja se odvija u dva dijela, teče – mirno!

Ili barem tako izgleda dok vijećnice i vijećnici, njih 30 do 32 prisutnih od 47 izabranih, u dvorani na splitskom Kampusu, slušaju najavljene točke dnevnog reda. Današnja prva, odnosno redovita 16. točka je izvješće o radu vatrogasaca, a 17. o klimatskim promjenama i ozonskom omotaču.

No dok se slušaju brojke, planovi, najave, "vrije" među oporbom. Matejas Jozipović iz Nezavisne liste mladih, odnosno Koalicije Za, na prošlom zasjedanju je najavio propitivanje oko davanja koncesije na pomorskom dobru u Makarskoj, područje špilje Osejava. Pravo upravljanja trebao bi zadržati Antonio Puharić, suprug Biljane Puharić, šefice Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

- Ogroman novac se vrti oko ove koncesije koja je istekla 26. ožujka. Naime tvrtka "Lumina", u vlasništvo supruga čelnice Županijskog državnog odvjetništva, imala je desetogodišnju koncesiju na ovaj dio pomorskog dobra uz fiksno plaćanje 200 tisuća kuna godišnje te četiri posto varijabilnog dijela.

Nakon isteka koncesije, traže produženje sa ponudom od 445 tisuća kuna fiksno i pet posto varijabilno. Sada povećavaju velikodušno i fiksni dio i varijabilni, pa nam nude čak velebnih pet posto ostvarenoga godišnjeg prometa.

image

Županijski vijećnik Matejas Jozipović

Joško Šupić/Cropix

I ako sve proceduralno prođe, koncesija se može odobriti tek početkom rujna, što znači da će oni raditi tri mjeseca bez ikakvih dozvola! Suprug županijske državne odvjetnice koja bi trebala kontrolirati rad županijskih tvrtki, ustanova, gradonačelnika i načelnika...

Ma baš možemo očekivati da ona digle iti jednu prijavu za njihov (ne)rad ili bilo kakav propust u poslovanju ako joj oni daju koncesiju i mogućnost velike zarade na pomorskom dobru – ljuti se Jozipović, postavljaući pitanje koliko je ovo sve moralno.

Ističe kako je on osobno podnio tri kaznene prijave protiv načelnika Baške Vode Joska Roščića (HDZ) koji je "ucrtavao" cestu preko njegove zemlje, no od podnošenja prijava u rujnu 2021. godine, ni danas nije dobio niti očitovanje a kamoli pokretanje postupka u svezi tih prijava, što mu sve potvrđuje kako ovdje ima dosta razloga za postupanje.

Što se dokumentacije tiče, predmet koncesije je pomorsko dobro koje se daje u koncesiju sastoji se od dviju parcela upisanih kao pomorsko dobro, ukupne površine 357 četvornih metara, od čega je ugostiteljski objekt (spilja Osejava) ima 243 kvadrata, ugostiteljska terasa (štekat) 50 i plaža 64 kvadrata.

Planirana koncesija uključivala bi obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti i to: iznajmljivanje ležaljki, te spomenuti štekat i ugostiteljski objekt, a ne smije se "postavljanjem gore navedenih sredstava onemogućiti opću uporabu pomorskog dobra te pristup svima pod jednakim uvjetima, ne smije se ograđivati plažu niti naplaćivati ulaznice za kupače".

Odbijenica Odbora za pomorstvo


Kako doznajemo, izvješće o broju izdanih koncesija, prikupljenim sredstvima i načinu trošenja sredstava za upravljanje pomorskim dobrom te održavanju i planiranju na pomorskom dobru na području Splitsko-dalmatinske županije u 2022. godini, napisano na 200 stranica, te i točka vezana uz koncesiju na Osejavi, županijski Odbor za pomorstvo - nije podržao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 04:43