stdClass Object ( [id] => 1295210 [title] => Našli smo liječnika koji je zadovoljan plaćom! Ukazuje ipak i na neke ozbiljne probleme, priča nam o rodnom gradu... [alias] => nasli-smo-lijecnika-koji-je-zadovoljan-placom-ukazuje-ipak-i-na-neke-ozbiljne-probleme-prica-nam-o-rodnom-gradu [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od najmlađih dana dvije strasti Darka Kristovića su medicina i glazba. Doktor je medicinskih znanosti, specijalist anesteziologije i reanimatologije te subspecijalist intenzivne medicine, ali uz to i orguljaš. Godine 1995. diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, te nastavio već započeti studij orgulja i crkvene glazbe na Institutu za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" u Zagrebu. Orgulje je diplomirao 1998. u klasi prof. Domagoja Jugovića. 21 godinu bio je orguljaš u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu, a povremeno je svirao i u zagrebačkoj katedrali.

Član je zbora "Zagrebački liječnici pjevači", kao i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU). Povremeno nastupa u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu - tako je nedavno nastupao na XV. susretu Hrvata u Italiji koji je održan u Padovi.

---

---

Redovito dolazi u svoj rodni grad, dolazi za Festu, uvijek tijekom ljeta jer već tridesetak godina njeguje tradiciju sviranja na orguljama u Katedrali povodom blagdana Velike Gospe. Sad je pak došao u svibnju, ne samo da odmori, nego pomaže kolegama u Općoj bolnici Dubrovnik. Uz to, izdvojio je vrijeme i za ovaj razgovor.

Kako ste i zašto išli u medicinu, ali i glazbu?

Za studij medicine sam se davno prije odlučio, o tome sam počeo razmišljati već pri kraju osnovne škole, želio sam postati liječnik. Bio sam odličan u osnovnoj, a kasnije sam nastavio s tim uspjehom u srednjoj školi. Završio sam dvije srednje škole – Medicinsku školu i Srednju glazbenu školu Luke Sorkočevića u Dubrovniku. Za glazbu sam se, isto tako, jako rano počeo zanimati. Po tome sam u obitelji iznimka jer sam jedini koji se time intenzivno bavi. Interes za klasičnu glazbu pokazao sam već u četvrtom, petom razredu osnovne škole. Tada sam se upisao u glazbenu školu na preporuku jedne profesorice. Cijeli život sam paralelno bio na kolosijeku glazbe i medicine.

Koji ste instrument tad svirali?

Oduvijek sam htio svirati glasovir, međutim, nije mi tad bilo omogućeno, nego sam počeo svirati kontrabas. Tad smo prijatelj i ja kod profesora Pera Boškovića učili kontrabas, a onako niski često smo se morali popeti na klupicu da bismo taj veliki instrument mogli svirati. Bio sam relativno dobar u sviranju kontrabasa, ali to nisam primarno htio. Nakon dvije godine ostavio sam kontrabas, a započeo sam učiti glasovir kod profesorice Neli Lotko. Moj prvi doticaj s klasičnim orguljama bio je u crkvi sv. Vlaha. Već tada sam pjevao u Katedralnim madrigalistima pod vodstvom pokojne profesorice Margite Cetinić i onda sam polako pristupio orguljama koje su me oduševile. Časna sestra Serafina me jako poticala u tom sviranju. Akustika u crkvi je bila predivna i crkva bi se začas ispunila turistima koji bi čuli taj prekrasan zvuk koji se pronosio sve do Straduna. Tako sam počeo, a prije toga sam svirao klavijature u vokalno-instrumentalnom sastavu mladih u Crkvi Male braće. Tada je voditelj bio violinist Pero Glavinić.

Zašto anesteziologija?

Anesteziologija je uz specijalizaciju iz hitne medicine, specijalizacija neposrednog kontakta s pacijentom gdje hitno morate nešto napraviti da se stanje pacijenta promptno popravi. Prije specijalizacije radio sam kao liječnik u ambulanti, kao liječnik hitne pomoći i stekao rutinu u tom radu. Bilo je dosta stresno, ali sam se kroz više od godinu dana verzirao kroz rad u HMP s tim. Najprije sam radio u Zagrebu, a onda u Garešnici... Tamo sam najviše stekao iskustva, čak je bilo iskustva u porodu žena, vađenju stranih tijela, u reanimaciji, u svim tim hitnim situacijama... Predavao sam molbe za razne specijalizacije, javljao sam se na sve natječaje i bio sam na nekoliko mjesta u užem izboru za mjesto dječjeg kirurga i za mjesto kardiokirurga. Nisam uspio, ali sam dobio specijalizaciju iz anesteziologije i intenzivne medicine, to sam prihvatio držeći se jednog načela: kad imaš limun onda napravi limunadu.

Radite u Zagrebu, a dolazite na ispomoć u Dubrovnik?

Već nekoliko godina dolazim u Opću bolnicu Dubrovnik na ispomoć kolegama anesteziolozima. Sām sam se javio za taj posao i moja želja je prihvaćena. Uglavnom dolazim u ljetnim mjesecima kad koristim godišnji odmor i tu dežuram, javim se doktorici Doršner i onda me ona uputi ako ima potrebe za dolaskom. Obično imam dva do tri dežurstva u tjedan dana u ljetnim mjesecima. Povremeno dolazim i tijekom godine, ali tad ostajem samo za vikend. Tu sam izgradio odličan odnos s kolegama i drago mi je da im mogu pomoći da ih rasteretim jer oni onda mogu koristiti godišnji odmor, mogu se odmoriti... To mi je odlična mogućnost da pomažem ljudima u Dubrovnik, da nastavim pomagati u svom poslu ili kroz pomaganja oko nekih pretraga...

---

image

‘Treba stati u kraj uvođenju novih običaja kakvih u Gradu prije nije postojalo. Ja sam za vraćanje na tradicijske vrijednosti, a ne za pomodarstvo‘

Tonći Plazibat/Cropix
---

Kakvom Vam se čini situacija u Općoj bolnici Dubrovnik po pitanju broja liječnika, ali i medicinskih sestara-tehničara?

Situacija u zdravstvu u Hrvatskoj je teška. Ne možemo zatvarati oči i to negirati. Posvuda je prisutan nedostatak stručnog medicinskog kadra, a moja struka anesteziologa intenzivista je osobito tražena jer se niti jedna operacija ne može obaviti bez anesteziologa. Više puta sam dobivao ponude za rad u inozemstvu, ali bez obzira na moje kvalifikacije i znanje stranih jezika, uvijek sam otklanjao tu mogućnost. Nije u novcima sve i nikad se nisam odazvao primamljivim ponudama. Teška situacija u zdravstvu mogla se djelomično riješiti boljim plaćama zdravstvenim radnicima, stvaranjem boljih uvjeta za rad, ali posvuda je isto. Cijena liječenja u bolnicama je enormno visoka, a ljudski rad je u tome svemu ono što najmanje košta.

Kažete ‘nije u novcima sve‘, ali jeste li dovoljno plaćeni za svoj posao uz sav taj stres i odgovornost?

Zadovoljan sam s primanjima. Plaća može uvijek biti veća i razumijem ljude koji samo zbog financijske situacije odlaze u inozemstvo gdje mogu puno bolje zaraditi. Jedino sam nezadovoljan što je liječnička plaća izjednačena s plaćom obrtnika. Za to imam i konkretan dokaz: nekoliko puta sam pozvao obrtnika, meštra za neke poslove koje treba napraviti u stanu i takav obrtnik sa završenim zanatom je radeći pošteno kod mene mjesec dana nekoliko sati dnevno, dobio jednu moju liječničku plaću s dežurstvima i pripravnostima. To nije u redu, plaće treba podići.

Sve se više događa privatizacija medicine, gubi se smisao uplaćivanja doprinosa za obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje?

Točno! Ako desetljećima morate uplaćivati obvezno zdravstveno osiguranje, očekujete korist od svega toga kad vam zatreba pomoć Često čujem ljude kako komentiraju: ‘Cijeli život plaćam zdravstveno, a ne mogu ostvariti neku uslugu.‘ To je poražavajuće. Zasigurno da će se u budućnosti trebati povećati broj korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja, ali ni to neće riješiti problem do kraja jer su se nagomilali golemi troškovi, dugovi... Čini mi se da zdravstveni sustav opstaje samo zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca, nas koji smo na prvim linijama. Inače bi sve to puklo, ne bi ničega bilo, ali nekako se održava...

Već godinama, desetljećima povodom Velike Gospe u Katedrali održavate orguljaške koncerte?

Sviranje na orguljama u Dubrovniku za mene je veličanstven događaj. Svake godine temeljito razmatram koji ću program izvesti, a izbor ovisi o stanju instrumenta. Lani smo imali ugađanje instrumenta koje je koštalo, a ove godine ćemo to morati ponoviti. Nastojim svake godine izvesti novi program, a pri izboru programa nastojim da to ne bude nešto što se neće publici svidjeti. Uvijek idem za tim da pomalo ugodim publici u izboru programa jer uzalud sve ako se čovjek ‘polomi‘ vježbajući neko teško djelo, a to nije prijemljivo uhu slušatelja. Koncert traje 50 minuta ili do maksimalno jednog sata s dodatkom inače vam poslije toga koncentracija strašno opada – i moja kao izvođača i slušateljeva.

Manje ugodno je sviranje u kolovozu kad su temperature u Dubrovniku užasno visoke, a vlaga u Katedrali visoka... Ove godine sam pozvao svog kolegu i prijatelja da zajedno napravimo koncert za nedavno preminulog don Miha Demovića koji je jedno vrijeme djelovao u dubrovačkoj i u zagrebačkoj katedrali kao regens chori. Budući da smo ga osobno poznavali, razmišljali smo da bismo ove godine uoči Velike Gospe održali koncert njemu u čast. Prijašnjih godina sam održao koncert u čast pokojne profesorice Margit Cetinić u Katedrali. Pokušavam orgulje kao instrument približiti publici, osluškujem što im se sviđa, što bi htjeli čuti, dolazim do zapanjujućih i iznenađujućih razmišljanja, ljudi uživaju...

Sad se vodi velika rasprava oko buke u Gradu.

To je jedan užas, a problem buke u gradu postoji sigurno 20-ak godina. Nespojivo mi je bilo da u isto vrijeme dok se održavao koncert u atriju Kneževa dvora, da nekakvih 20-ak metara dalje trešti glazba i radi kontrast! To je bilo neshvatljivo! Čak je postojala bojazan da će se Ljetne igre morati iseliti iz Grada, to je bila takva konfrontacija, bio je to duh ‘takmičenja‘... Trebalo bi zaštititi kulturne sadržaje koji imaju svoju vrijednost od takvih bezveznih techno-partyja, preglasne glazbe... Suglasan sam s tim da to treba posebno regulirati.

Jeste li suglasni s mjerama skidanja zvučnika s fasada, zabrani korištenja pojačala i ograničenja buke na 55 decibela?

Apsolutno. Preporučio bih da se uvede puno više uličnih svirača nego što je to sada, ali bez pojačala. Neke sadržaje koji tamo ne pripadaju bi trebalo izbaciti iz Grada: suvenirnice koje prodaju loše kineske proizvode, ljude koji se maskiraju u likove koji nemaju nikakve veze s Dubrovnikom... Treba stati u kraj uvođenju novih običaja kakvih u Gradu prije nije postojalo. Ja sam za vraćanje na tradicijske vrijednosti, a ne za pomodarstvo.

Nova intendantica Dubrovačkih ljetnih igara bit će Martina Filjak...

Vrhunska je svjetska pijanistica. Imao sam je prilike upoznati u Petrinji, svirala je na jednom koncertu... Pitanje je hoće li ona to moći, znati usmjeriti i oblikovati, jesu li njezina poznanstva s umjetnicima iz svijeta dovoljna da obogate program? Mislim da to nije dovoljno, uvijek treba više, prvenstveno financija... Trebamo joj dati priliku da pokaže što može. Sezona je pred nama, pogledao sam program i označio neke programe kad želim nazočiti predstavama i koncertima...

Što osjećate svaki put kad se vratite u svoj grad?

Ushit! Čim pogledam more... To me vraća u doba djetinjstva, mladost, budi sjećanja na drage ljude, javljaju se drage uspomene... Osjećam se domaće, sve manje-više poznajem, svake godine otkrijem nešto novo. Svake godine zadam sebi cilj koji pokušavam istražiti i u tome mi puno pomaže Ivan Viđen. Daje mi odgovore na teška pitanja. Jedne godine sam istraživao korčulanskog kipara Petra Pallavicinija, tu mi je pomogla Sanja Žaja Vrbica...

Jednom sam pratio život arhitektice Jelisavete Načić koja je rođena u Beogradu, umrla je u Dubrovniku, a bila je prva žena s diplomom arhitekture na Balkanu. Pronašao sam njezin grob na Boninovu. Neki velikani tako u Dubrovniku prođu ispod radara. Ivan Viđen mi je čak rekao da je njezina unuka radila kao neuropsihijatrica u dubrovačkoj bolnici.

Tko pjeva kao da dvaput moli, a tko svira orgulje?

Taj je bliži Bogu! (smijeh)

---

Pomoć Dubrovčanima u Zagrebu

Vjerojatno brojnim Dubrovčanima zlata vrijedi što Vam se mogu javiti u Zagrebu?

Kao liječnik osjećam dužnost pomoći svakom čovjeku, a osobito Dubrovčanima. Čak i ako mi se oni sami ne jave, doznam da neki od njih dolaze iz Dubrovnika pa ih potražim i pomognem im u mojoj bolnici – Kliničkoj bolnici Dubrava. Pomognem čak i ako su u drugim bolnicama, kad me netko zamoli da ih obiđem jer je najvažnije da čovjeku pružite toplu ljudsku riječ u stanjima bolesti, da ih ohrabrite u toj borbi... Godinama djelujem na takav način, a često puta se dogodi da oni koji dođu na operaciju kod nas na Dubravi i kad nekog prepoznam po prezimenu ili po mjestu stanovanja vidim da iz Dubrovnika onda mu se posebno obratim i kažem da sam i ja iz Dubrovnika...

Dogodilo mi se prije par godina da je na operaciju srca u Zagreb došao jedan moj susjed iz Dubrovnika. Nisam to znao, pročitao sam ime i prezime, pitao ga odakle je, a on je rekao iz Dubrovnika... Pitao sam ga gdje točno živi i onda smo zapravo u operacijskoj dvorani došli do spoznaje da smo susjedi iz Dubrovnika i da se znamo iz djetinjstva... Ima ljudi s kojima sam i dan danas prijatelj i u Zagrebu i u Dubrovniku - samo temeljem tog pomaganja u bolnici. I s ponosom ističem da, kad držim koncert u dubrovačkoj Katedrali za Veliku Gospu, svi ti ljudi dođu na moj koncert – iz nekakve zahvalnosti i poštovanja. Meni je to jako lijepo i drago, bio bih zadovoljan i da je to i zbog njihovog interesa za glazbu, za orgulje, ne mogu do kraja razlučiti...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => doktor i orguljaš [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => doktor i orguljaš 0 11071 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-02 07:26:51 [created_by] => 3105 [created_by_alias] => Bruno Lucić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-02 15:18:44 [modified_by] => 3105 [publish_up] => 2023-06-02 15:18:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 556 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Našli smo liječnika koji je zadovoljan plaćom! Ukazuje ipak i na neke ozbiljne probleme, priča nam o rodnom gradu... [metakey] => Darko Kristović, orguljaš, anesteziolog, Dubrovnik [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25009231.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25009237.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dr. Darko Kristovi\u0107: Zadovoljan sam s primanjima. No, pla\u0107a mo\u017ee uvijek biti ve\u0107a i razumijem ljude koji samo zbog financijske situacije odlaze u inozemstvo<\/p>","

\u2018Treba stati u kraj uvo\u0111enju novih obi\u010daja kakvih u Gradu prije nije postojalo. Ja sam za vra\u0107anje na tradicijske vrijednosti, a ne za pomodarstvo\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25009231_1920.jpg":"1920x1080","k_25009231_1280.jpg":"1280x1280","k_25009231_1024.jpg":"1024x1024","k_25009231_640.jpg":"640x640","k_25009231_480.jpg":"480x480","k_25009231_340.jpg":"340x340","k_25009231_220.jpg":"220x220","o_25009231_1280.jpg":"1280x853","o_25009231_1024.jpg":"1024x682","o_25009231_640.jpg":"640x426","o_25009231_480.jpg":"480x320","o_25009231_340.jpg":"340x226","o_25009231_220.jpg":"220x146","h_25009231_1280.jpg":"1280x854","h_25009231_1024.jpg":"1024x683","h_25009231_640.jpg":"640x427","h_25009231_480.jpg":"480x320","h_25009231_340.jpg":"340x227","h_25009231_220.jpg":"220x147","pp_25009231_1280.jpg":"1280x1628","pp_25009231_1024.jpg":"1024x1303","pp_25009231_640.jpg":"640x814","pp_25009231_480.jpg":"480x611","pp_25009231_340.jpg":"340x432","pp_25009231_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25009237_1920.jpg":"1920x1080","k_25009237_1280.jpg":"1280x1280","k_25009237_1024.jpg":"1024x1024","k_25009237_640.jpg":"640x640","k_25009237_480.jpg":"480x480","k_25009237_340.jpg":"340x340","k_25009237_220.jpg":"220x220","o_25009237_1280.jpg":"1280x853","o_25009237_1024.jpg":"1024x682","o_25009237_640.jpg":"640x426","o_25009237_480.jpg":"480x320","o_25009237_340.jpg":"340x226","o_25009237_220.jpg":"220x146","h_25009237_1280.jpg":"1280x854","h_25009237_1024.jpg":"1024x683","h_25009237_640.jpg":"640x427","h_25009237_480.jpg":"480x320","h_25009237_340.jpg":"340x227","h_25009237_220.jpg":"220x147","pp_25009237_1280.jpg":"1280x1628","pp_25009237_1024.jpg":"1024x1303","pp_25009237_640.jpg":"640x814","pp_25009237_480.jpg":"480x611","pp_25009237_340.jpg":"340x432","pp_25009237_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15111227 Threads: 2 Questions: 3161502386 Slow queries: 7070983 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235175574 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/nasli-smo-lijecnika-koji-je-zadovoljan-placom-ukazuje-ipak-i-na-neke-ozbiljne-probleme-prica-nam-o-rodnom-gradu-1295210 [printLink] => /dalmacija/obala/nasli-smo-lijecnika-koji-je-zadovoljan-placom-ukazuje-ipak-i-na-neke-ozbiljne-probleme-prica-nam-o-rodnom-gradu-1295210?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 718473 [name] => Darko Kristović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-02 13:57:45 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-kristovic [link] => /tag/darko-kristovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 718474 [name] => orguljaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-02 13:57:45 [main_article_id] => 0 [alias] => orguljas [link] => /tag/orguljas ) [2] => stdClass Object ( [id] => 450415 [name] => anesteziolog [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anesteziolog [link] => /tag/anesteziolog ) [3] => stdClass Object ( [id] => 358947 [name] => Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik [link] => /tag/dubrovnik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => doktor i orguljaš [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Našli smo liječnika koji je zadovoljan plaćom! Ukazuje ipak i na neke ozbiljne probleme, priča nam o rodnom gradu... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3105 [name] => Bruno Lucić [username] => bruno-luci [email] => bruno-luci@sd.hr [password] => $2y$10$2ZvMJOywXhk./ApA19DM/.mvVmcwa8Dq8n5xDLaRYs/73hJrPFNoG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/bruno-lucic-3105 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1623 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/2553ada7fb52d52eaf4f18c8e5314034?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25009231.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonći Plazibat/Cropix [mainImageDesc] =>

Dr. Darko Kristović: Zadovoljan sam s primanjima. No, plaća može uvijek biti veća i razumijem ljude koji samo zbog financijske situacije odlaze u inozemstvo

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25009231.jpg [title] =>

Dr. Darko Kristović: Zadovoljan sam s primanjima. No, plaća može uvijek biti veća i razumijem ljude koji samo zbog financijske situacije odlaze u inozemstvo

Tonći Plazibat/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25009237.jpg [title] =>

‘Treba stati u kraj uvođenju novih običaja kakvih u Gradu prije nije postojalo. Ja sam za vraćanje na tradicijske vrijednosti, a ne za pomodarstvo‘

Tonći Plazibat/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od najmlađih dana dvije strasti Darka Kristovića su medicina i glazba. Doktor je medicinskih znanosti, specijalist anesteziologije i reanimatologije te subspecijalist intenzivne medicine, ali uz to i orguljaš. Godine 1995. diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, te nastavio već započeti studij orgulja i crkvene glazbe na Institutu za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" u Zagrebu. Orgulje je diplomirao 1998. u klasi prof. Domagoja Jugovića. 21 godinu bio je orguljaš u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu, a povremeno je svirao i u zagrebačkoj katedrali.

Član je zbora "Zagrebački liječnici pjevači", kao i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU). Povremeno nastupa u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu - tako je nedavno nastupao na XV. susretu Hrvata u Italiji koji je održan u Padovi.

---

---

Redovito dolazi u svoj rodni grad, dolazi za Festu, uvijek tijekom ljeta jer već tridesetak godina njeguje tradiciju sviranja na orguljama u Katedrali povodom blagdana Velike Gospe. Sad je pak došao u svibnju, ne samo da odmori, nego pomaže kolegama u Općoj bolnici Dubrovnik. Uz to, izdvojio je vrijeme i za ovaj razgovor.

Kako ste i zašto išli u medicinu, ali i glazbu?

Za studij medicine sam se davno prije odlučio, o tome sam počeo razmišljati već pri kraju osnovne škole, želio sam postati liječnik. Bio sam odličan u osnovnoj, a kasnije sam nastavio s tim uspjehom u srednjoj školi. Završio sam dvije srednje škole – Medicinsku školu i Srednju glazbenu školu Luke Sorkočevića u Dubrovniku. Za glazbu sam se, isto tako, jako rano počeo zanimati. Po tome sam u obitelji iznimka jer sam jedini koji se time intenzivno bavi. Interes za klasičnu glazbu pokazao sam već u četvrtom, petom razredu osnovne škole. Tada sam se upisao u glazbenu školu na preporuku jedne profesorice. Cijeli život sam paralelno bio na kolosijeku glazbe i medicine.

Koji ste instrument tad svirali?

Oduvijek sam htio svirati glasovir, međutim, nije mi tad bilo omogućeno, nego sam počeo svirati kontrabas. Tad smo prijatelj i ja kod profesora Pera Boškovića učili kontrabas, a onako niski često smo se morali popeti na klupicu da bismo taj veliki instrument mogli svirati. Bio sam relativno dobar u sviranju kontrabasa, ali to nisam primarno htio. Nakon dvije godine ostavio sam kontrabas, a započeo sam učiti glasovir kod profesorice Neli Lotko. Moj prvi doticaj s klasičnim orguljama bio je u crkvi sv. Vlaha. Već tada sam pjevao u Katedralnim madrigalistima pod vodstvom pokojne profesorice Margite Cetinić i onda sam polako pristupio orguljama koje su me oduševile. Časna sestra Serafina me jako poticala u tom sviranju. Akustika u crkvi je bila predivna i crkva bi se začas ispunila turistima koji bi čuli taj prekrasan zvuk koji se pronosio sve do Straduna. Tako sam počeo, a prije toga sam svirao klavijature u vokalno-instrumentalnom sastavu mladih u Crkvi Male braće. Tada je voditelj bio violinist Pero Glavinić.

Zašto anesteziologija?

Anesteziologija je uz specijalizaciju iz hitne medicine, specijalizacija neposrednog kontakta s pacijentom gdje hitno morate nešto napraviti da se stanje pacijenta promptno popravi. Prije specijalizacije radio sam kao liječnik u ambulanti, kao liječnik hitne pomoći i stekao rutinu u tom radu. Bilo je dosta stresno, ali sam se kroz više od godinu dana verzirao kroz rad u HMP s tim. Najprije sam radio u Zagrebu, a onda u Garešnici... Tamo sam najviše stekao iskustva, čak je bilo iskustva u porodu žena, vađenju stranih tijela, u reanimaciji, u svim tim hitnim situacijama... Predavao sam molbe za razne specijalizacije, javljao sam se na sve natječaje i bio sam na nekoliko mjesta u užem izboru za mjesto dječjeg kirurga i za mjesto kardiokirurga. Nisam uspio, ali sam dobio specijalizaciju iz anesteziologije i intenzivne medicine, to sam prihvatio držeći se jednog načela: kad imaš limun onda napravi limunadu.

Radite u Zagrebu, a dolazite na ispomoć u Dubrovnik?

Već nekoliko godina dolazim u Opću bolnicu Dubrovnik na ispomoć kolegama anesteziolozima. Sām sam se javio za taj posao i moja želja je prihvaćena. Uglavnom dolazim u ljetnim mjesecima kad koristim godišnji odmor i tu dežuram, javim se doktorici Doršner i onda me ona uputi ako ima potrebe za dolaskom. Obično imam dva do tri dežurstva u tjedan dana u ljetnim mjesecima. Povremeno dolazim i tijekom godine, ali tad ostajem samo za vikend. Tu sam izgradio odličan odnos s kolegama i drago mi je da im mogu pomoći da ih rasteretim jer oni onda mogu koristiti godišnji odmor, mogu se odmoriti... To mi je odlična mogućnost da pomažem ljudima u Dubrovnik, da nastavim pomagati u svom poslu ili kroz pomaganja oko nekih pretraga...

---

image

‘Treba stati u kraj uvođenju novih običaja kakvih u Gradu prije nije postojalo. Ja sam za vraćanje na tradicijske vrijednosti, a ne za pomodarstvo‘

Tonći Plazibat/Cropix
---

Kakvom Vam se čini situacija u Općoj bolnici Dubrovnik po pitanju broja liječnika, ali i medicinskih sestara-tehničara?

Situacija u zdravstvu u Hrvatskoj je teška. Ne možemo zatvarati oči i to negirati. Posvuda je prisutan nedostatak stručnog medicinskog kadra, a moja struka anesteziologa intenzivista je osobito tražena jer se niti jedna operacija ne može obaviti bez anesteziologa. Više puta sam dobivao ponude za rad u inozemstvu, ali bez obzira na moje kvalifikacije i znanje stranih jezika, uvijek sam otklanjao tu mogućnost. Nije u novcima sve i nikad se nisam odazvao primamljivim ponudama. Teška situacija u zdravstvu mogla se djelomično riješiti boljim plaćama zdravstvenim radnicima, stvaranjem boljih uvjeta za rad, ali posvuda je isto. Cijena liječenja u bolnicama je enormno visoka, a ljudski rad je u tome svemu ono što najmanje košta.

Kažete ‘nije u novcima sve‘, ali jeste li dovoljno plaćeni za svoj posao uz sav taj stres i odgovornost?

Zadovoljan sam s primanjima. Plaća može uvijek biti veća i razumijem ljude koji samo zbog financijske situacije odlaze u inozemstvo gdje mogu puno bolje zaraditi. Jedino sam nezadovoljan što je liječnička plaća izjednačena s plaćom obrtnika. Za to imam i konkretan dokaz: nekoliko puta sam pozvao obrtnika, meštra za neke poslove koje treba napraviti u stanu i takav obrtnik sa završenim zanatom je radeći pošteno kod mene mjesec dana nekoliko sati dnevno, dobio jednu moju liječničku plaću s dežurstvima i pripravnostima. To nije u redu, plaće treba podići.

Sve se više događa privatizacija medicine, gubi se smisao uplaćivanja doprinosa za obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje?

Točno! Ako desetljećima morate uplaćivati obvezno zdravstveno osiguranje, očekujete korist od svega toga kad vam zatreba pomoć Često čujem ljude kako komentiraju: ‘Cijeli život plaćam zdravstveno, a ne mogu ostvariti neku uslugu.‘ To je poražavajuće. Zasigurno da će se u budućnosti trebati povećati broj korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja, ali ni to neće riješiti problem do kraja jer su se nagomilali golemi troškovi, dugovi... Čini mi se da zdravstveni sustav opstaje samo zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca, nas koji smo na prvim linijama. Inače bi sve to puklo, ne bi ničega bilo, ali nekako se održava...

Već godinama, desetljećima povodom Velike Gospe u Katedrali održavate orguljaške koncerte?

Sviranje na orguljama u Dubrovniku za mene je veličanstven događaj. Svake godine temeljito razmatram koji ću program izvesti, a izbor ovisi o stanju instrumenta. Lani smo imali ugađanje instrumenta koje je koštalo, a ove godine ćemo to morati ponoviti. Nastojim svake godine izvesti novi program, a pri izboru programa nastojim da to ne bude nešto što se neće publici svidjeti. Uvijek idem za tim da pomalo ugodim publici u izboru programa jer uzalud sve ako se čovjek ‘polomi‘ vježbajući neko teško djelo, a to nije prijemljivo uhu slušatelja. Koncert traje 50 minuta ili do maksimalno jednog sata s dodatkom inače vam poslije toga koncentracija strašno opada – i moja kao izvođača i slušateljeva.

Manje ugodno je sviranje u kolovozu kad su temperature u Dubrovniku užasno visoke, a vlaga u Katedrali visoka... Ove godine sam pozvao svog kolegu i prijatelja da zajedno napravimo koncert za nedavno preminulog don Miha Demovića koji je jedno vrijeme djelovao u dubrovačkoj i u zagrebačkoj katedrali kao regens chori. Budući da smo ga osobno poznavali, razmišljali smo da bismo ove godine uoči Velike Gospe održali koncert njemu u čast. Prijašnjih godina sam održao koncert u čast pokojne profesorice Margit Cetinić u Katedrali. Pokušavam orgulje kao instrument približiti publici, osluškujem što im se sviđa, što bi htjeli čuti, dolazim do zapanjujućih i iznenađujućih razmišljanja, ljudi uživaju...

Sad se vodi velika rasprava oko buke u Gradu.

To je jedan užas, a problem buke u gradu postoji sigurno 20-ak godina. Nespojivo mi je bilo da u isto vrijeme dok se održavao koncert u atriju Kneževa dvora, da nekakvih 20-ak metara dalje trešti glazba i radi kontrast! To je bilo neshvatljivo! Čak je postojala bojazan da će se Ljetne igre morati iseliti iz Grada, to je bila takva konfrontacija, bio je to duh ‘takmičenja‘... Trebalo bi zaštititi kulturne sadržaje koji imaju svoju vrijednost od takvih bezveznih techno-partyja, preglasne glazbe... Suglasan sam s tim da to treba posebno regulirati.

Jeste li suglasni s mjerama skidanja zvučnika s fasada, zabrani korištenja pojačala i ograničenja buke na 55 decibela?

Apsolutno. Preporučio bih da se uvede puno više uličnih svirača nego što je to sada, ali bez pojačala. Neke sadržaje koji tamo ne pripadaju bi trebalo izbaciti iz Grada: suvenirnice koje prodaju loše kineske proizvode, ljude koji se maskiraju u likove koji nemaju nikakve veze s Dubrovnikom... Treba stati u kraj uvođenju novih običaja kakvih u Gradu prije nije postojalo. Ja sam za vraćanje na tradicijske vrijednosti, a ne za pomodarstvo.

Nova intendantica Dubrovačkih ljetnih igara bit će Martina Filjak...

Vrhunska je svjetska pijanistica. Imao sam je prilike upoznati u Petrinji, svirala je na jednom koncertu... Pitanje je hoće li ona to moći, znati usmjeriti i oblikovati, jesu li njezina poznanstva s umjetnicima iz svijeta dovoljna da obogate program? Mislim da to nije dovoljno, uvijek treba više, prvenstveno financija... Trebamo joj dati priliku da pokaže što može. Sezona je pred nama, pogledao sam program i označio neke programe kad želim nazočiti predstavama i koncertima...

Što osjećate svaki put kad se vratite u svoj grad?

Ushit! Čim pogledam more... To me vraća u doba djetinjstva, mladost, budi sjećanja na drage ljude, javljaju se drage uspomene... Osjećam se domaće, sve manje-više poznajem, svake godine otkrijem nešto novo. Svake godine zadam sebi cilj koji pokušavam istražiti i u tome mi puno pomaže Ivan Viđen. Daje mi odgovore na teška pitanja. Jedne godine sam istraživao korčulanskog kipara Petra Pallavicinija, tu mi je pomogla Sanja Žaja Vrbica...

Jednom sam pratio život arhitektice Jelisavete Načić koja je rođena u Beogradu, umrla je u Dubrovniku, a bila je prva žena s diplomom arhitekture na Balkanu. Pronašao sam njezin grob na Boninovu. Neki velikani tako u Dubrovniku prođu ispod radara. Ivan Viđen mi je čak rekao da je njezina unuka radila kao neuropsihijatrica u dubrovačkoj bolnici.

Tko pjeva kao da dvaput moli, a tko svira orgulje?

Taj je bliži Bogu! (smijeh)

---

Pomoć Dubrovčanima u Zagrebu

Vjerojatno brojnim Dubrovčanima zlata vrijedi što Vam se mogu javiti u Zagrebu?

Kao liječnik osjećam dužnost pomoći svakom čovjeku, a osobito Dubrovčanima. Čak i ako mi se oni sami ne jave, doznam da neki od njih dolaze iz Dubrovnika pa ih potražim i pomognem im u mojoj bolnici – Kliničkoj bolnici Dubrava. Pomognem čak i ako su u drugim bolnicama, kad me netko zamoli da ih obiđem jer je najvažnije da čovjeku pružite toplu ljudsku riječ u stanjima bolesti, da ih ohrabrite u toj borbi... Godinama djelujem na takav način, a često puta se dogodi da oni koji dođu na operaciju kod nas na Dubravi i kad nekog prepoznam po prezimenu ili po mjestu stanovanja vidim da iz Dubrovnika onda mu se posebno obratim i kažem da sam i ja iz Dubrovnika...

Dogodilo mi se prije par godina da je na operaciju srca u Zagreb došao jedan moj susjed iz Dubrovnika. Nisam to znao, pročitao sam ime i prezime, pitao ga odakle je, a on je rekao iz Dubrovnika... Pitao sam ga gdje točno živi i onda smo zapravo u operacijskoj dvorani došli do spoznaje da smo susjedi iz Dubrovnika i da se znamo iz djetinjstva... Ima ljudi s kojima sam i dan danas prijatelj i u Zagrebu i u Dubrovniku - samo temeljem tog pomaganja u bolnici. I s ponosom ističem da, kad držim koncert u dubrovačkoj Katedrali za Veliku Gospu, svi ti ljudi dođu na moj koncert – iz nekakve zahvalnosti i poštovanja. Meni je to jako lijepo i drago, bio bih zadovoljan i da je to i zbog njihovog interesa za glazbu, za orgulje, ne mogu do kraja razlučiti...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix
Tonći Plazibat/Cropix

Dr. Darko Kristović: Zadovoljan sam s primanjima. No, plaća može uvijek biti veća i razumijem ljude koji samo zbog financijske situacije odlaze u inozemstvo

Tonći Plazibat/Cropix

‘Treba stati u kraj uvođenju novih običaja kakvih u Gradu prije nije postojalo. Ja sam za vraćanje na tradicijske vrijednosti, a ne za pomodarstvo‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/nasli-smo-lijecnika-koji-je-zadovoljan-placom-ukazuje-ipak-i-na-neke-ozbiljne-probleme-prica-nam-o-rodnom-gradu-1295210 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1afe3319250a3bee633267919a957074056f2fdd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1li+smo+lije%C4%8Dnika+koji+je+zadovoljan+pla%C4%87om%21+Ukazuje+ipak+i+na+neke+ozbiljne+probleme%2C+pri%C4%8Da+nam+o+rodnom+gradu...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fnasli-smo-lijecnika-koji-je-zadovoljan-placom-ukazuje-ipak-i-na-neke-ozbiljne-probleme-prica-nam-o-rodnom-gradu-1295210 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fnasli-smo-lijecnika-koji-je-zadovoljan-placom-ukazuje-ipak-i-na-neke-ozbiljne-probleme-prica-nam-o-rodnom-gradu-1295210 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => doktor i orguljaš [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obaladoktor i orguljaš

Našli smo liječnika koji je zadovoljan plaćom! Ukazuje ipak i na neke ozbiljne probleme, priča nam o rodnom gradu...

Piše Bruno Lucić
2. lipnja 2023. - 17:18
Dr. Darko Kristović: Zadovoljan sam s primanjima. No, plaća može uvijek biti veća i razumijem ljude koji samo zbog financijske situacije odlaze u inozemstvoTonći Plazibat/Cropix

Od najmlađih dana dvije strasti Darka Kristovića su medicina i glazba. Doktor je medicinskih znanosti, specijalist anesteziologije i reanimatologije te subspecijalist intenzivne medicine, ali uz to i orguljaš. Godine 1995. diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, te nastavio već započeti studij orgulja i crkvene glazbe na Institutu za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" u Zagrebu. Orgulje je diplomirao 1998. u klasi prof. Domagoja Jugovića. 21 godinu bio je orguljaš u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu, a povremeno je svirao i u zagrebačkoj katedrali.

Član je zbora "Zagrebački liječnici pjevači", kao i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU). Povremeno nastupa u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu - tako je nedavno nastupao na XV. susretu Hrvata u Italiji koji je održan u Padovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 08:44